Aeg-Electrolux B4001-5-A EU R08 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

B4001-5
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugnen
2
Bästa kund,
Vi vill skapa de bästa produktlösningar som du kan hitta på marknaden
idag. Lösningar där du upplever en perfekt balans mellan form och funktion och
där spetsteknologi också matchar energisnålhet och miljömässig hänsyn.
Så tack för att du valt en kvalitetsprodukt från oss!
För att du ska få största möjliga nytta och glädje av ditt nyförvärv föreslår vi att
du börjar med att läsa igenom den här bruksanvisningen och bekantar dig med
alla funktioner och fördelar. Förvara gärna bruksanvisningen på en lämplig plats
nära produkten så att du lätt kan ta fram den när du behöver friska upp minnet
eller ha svar på en fråga.
Lycka till!
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur ska-
dor undviks på apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
3Innehåll
Innehåll
Bruksanvisning 5
Säkerhetsanvisningar 5
Beskrivning av produkten 7
Bild på hela ugnen 7
Panel 7
Ugnsutrustning 8
Tillbehör till ugnen 9
Innan produkten används första gången 10
Första rengöringen 10
Ugnens betjäning 11
Att sätta på och stänga av ugnen 11
Ugnsfunktioner 12
Placering av galler, plåt och långpanna 13
Insättning/borttagning av fettfilter 14
Mekaniskt lucklås 15
Användningsområden, tabeller och tips 16
Bakning 16
Baktabell 18
Tabell för ugnsrätter 21
Tabell djupfrysta färdigrätter 21
Stekning 22
Stektabell 22
Tabell Matlagningstermometer 24
Grillning 25
Grilltabell 25
Upptining 26
Upptiningstabell 26
Torkning 27
Konservering 28
Rengöring och skötsel 29
Apparatens utsida 29
Ugnsutrymme 29
Tillbehör 29
Fettfilter 29
Ugnsstegar 30
Ugnsbelysning 31
Ugnens tak 32
Ugnslucka 33
Ugnsluckans glas 35
Innehåll4
Vad gör man när … 38
Avfallshantering 39
Installationsanvisning 40
Säkerhetsanvisningar för installatören 40
Garanti/Kundtjänst 44
Sverige 44
Service och reservdelar 44
Service och reservdelar 47
5Bruksanvisning
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektriker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säkringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en fackman. Vid felaktiga re-
parationer finns stor risk för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till Elec-
trolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är på.
Säkerhet under användningen
Personer (även barn), som på grund av bristande psykisk, sensorisk eller mental
förmåga, eller om de saknar erfarenhet och kunskap för att säkert kunna an-
vända apparaten, bör inte använda den utan uppsikt eller anvisning av en an-
svarig person.
Den här ugnen får användas endast i hushållet till normal kokning, stekning
och gräddning av maträtter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till vägguttag i närheten av
ugnen. Se till att anslutningsledningarna inte kommer i kontakt med eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ugnen, så kan det eventuellt bil-
das en lättantändlig alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försiktigt. Se
till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en kraftig stekning av livsmedel, spe-
ciellt med produkter som innehåller stärkelse, innebära en hälsorisk genom att
akrylamid bildas. Därför rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta möjliga tempe-
ratur och att inte steka maträtter för hårt.
Säkerhetsanvisningar6
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen bakplåt, kastrull etc på
ugnsbotten, då ugnens emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar fläckar, som inte går att ta
bort. Använd en långpanna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan uppstå skador och miss-
färgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kanter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan skadas.
Förvara inga maträtter i ugnen efter att kylfläkten har slagits av.
I ugnsutrymmet eller på luckglasen kan fukt bildas, vilken även kan överföras
till möbler.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgförändringar uppstå i emaljen, dessa
påverkar dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garantibestämmelserna.
7Beskrivning av produkten
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhand-
tag
Kontrollampa
Ugnsfunktioner Temperaturinställning
Kontrollampa för temperatur
Beskrivning av produkten8
Ugnsutrustning
Luckans insida
På ugnsluckans insida återges numreringen
för användningsnivåerna i ugnen.
Dessutom finns kort information om ugns-
funktionerna, rekommenderade
användningsnivåer och temperaturer för
tillagning av vanliga rätter.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fettfilter
Bakväggens värmeelement
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
9Beskrivning av produkten
Tillbehör till ugnen
Galler
För tillagningskärl, kakformar, stekar och
grillning.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
Innan produkten används första gången10
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel! Ytan skulle kun-
na skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör dem i varmt vatten med hand-
diskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
11Ugnens betjäning
Ugnens betjäning
3
Ugnen har “pop-out” vred för ugnsfunktioner och temperaturval. Tryck på
lämpligt vred för nyttjande. Vredet stannar då i utdraget läge.
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperaturen.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturinställning i läge Från för att
stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ugnens väggar kalla. Efter att ugnen har
stängts av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ugnen, fläkten stängs därefter
av automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner Temperaturinställning
Kontrollampa
Ugnens betjäning12
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Ugnsfunktion Användning
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugnsutrymmet, till exem-
pel vid rengöring.
Varmluft med ring-
element
För bakningupp till tre nivåer samtidigt.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än med
Över-/Undervärme.
Pizza, paj För bakning på en nivå av rätter som skall ha en stark färg och
en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid Över-/under-
värme.
Över-/undervärme För bakning och stekningen ni.
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga bottnar.
Upptining För upptining av till exempel tårtor, smör, bröd, frukt eller an-
dra frusna livsmedel.
Mingrill För grillning av platta livsmedel som läggs i mitten på gallret
och för rostning av bröd.
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större mängd och för rost-
ning av bröd.
Gratinering För stekning av större köttstycken eller fågel på en nivå.
Funktionen lämpar sig också för att gratinera och ugnsbaka
13Ugnens betjäning
Placering av galler, plåt och långpanna
3 Utdragssäkring och tippsäkerhet
För att säkra ugnstillbehören vid utdragning har alla ugnstillbehör en utbukt-
ning på höger och vänster kant nertill.
Placera alltid ugnstillbehören så att denna utbuktning ligger baktill i ugnsutrym-
met. Denna utbuktning är även viktig för ugnstillbehörens tippsäkerhet.
Placering av plåt eller långpanna:
Skjut in plåt eller långpanna mellan steg-
paret på önskad nivå.
Placering av galler:
Sätt in gallret så att tassarna pekar neråt.
Skjut in gallret mellan stegparet på önskad
nivå.
3 Den förhöjda ramen runt gallret förhindrar
att kärl glider av.
Placering av galler och långpanna till-
sammans:
Lägg gallret på långpannan.
Skjut in långpannan mellan stegparet på
önskad nivå.
Ugnens betjäning14
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning, för
att skydda bakväggens värmeelement mot
fettstänk.
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt
in de båda hållarna uppåt och neråt
i öppningen på ugnens baksida
(fläktöppningen).
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och
haka av det upptill.
15Ugnens betjäning
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ugnen stängts av.
Användningsområden, tabeller och tips16
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft med ringelement eller Över-/undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av mörk metall och belagda for-
mar.
För Varmluft med ringelement är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är möjligt på en nivå.
Med Varmluft med ringelement kan Du baka på upp till 3 plåtar småkakor:
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
3 plåtar:
Nivå 1, 3 och 5
17Användningsområden, tabeller och tips
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten framåt!
Du kan med Över-/undervärme eller Varmluft med ringelement samti-
digt baka två formar bredvid varandra på gallret. Gräddningstiden blir bara
obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du lagt djupfrysta varor på dem. Det
beror på den stora temperaturskillnaden mellan de djupfrysta varorna och den
varma ugnen. Plåtarna återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, gräddningstider och nivåer för ett
urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvärden, eftersom de är beroende
av degens sammansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre temperaturen första gången och
först vid behov väljer en högre temperatur, till exempel om Du önskar en star-
kare färgsättning eller om gräddningen tar för lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept, använd då uppgifter för
ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15 minuter om Du gräddar mju-
ka kakor på plåtar eller i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktkaka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda till ojämn färgsättning i bör-
jan av gräddningen. Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färgskill-
naderna jämnar ut sig under gräddningens gång.
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa därför
invanda inställningar (temperatur, stektider) ch nivåer enligt rekommendatio-
nerna i följande tabell.
2 Vid längre gräddningstider kan Du stänga av ugnen ca 10 minuter innan grädd-
ningstiden gått ut, för att utnyttja eftervärmen.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för insättning i kall ugn.
Användningsområden, tabeller och tips18
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung
Varmluft med ring-
element
1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka
Varmluft med ring-
element
1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg
Varmluft med ring-
element
3 170-180
1)
0:10-0:25
rtbotten av sockerkaka
Varmluft med ring-
element
3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Smulpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Varmluft med ring-
element
1 180-190 0:25-0:35
Äppelpaj (2formar Ø20cm,
diagonalt insatta)
Över-/undervärme 1 190-210 0:35-0:50
Paj med mycket fyllning (till
exempel Quiche Lorraine)
Varmluft med ring-
element
1 160-180 0:45-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-230
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska
Varmluft med ring-
element
3 170-190
1)
0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft med ring-
element
3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor
Varmluft med ring-
element
3 190-210
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft med ring-
element
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn)
Varmluft med ring-
element
1 200-220
1)
0:10-0:25
19Användningsområden, tabeller och tips
Bakning på flera nivåer
Småkakor
Mördegskakor
Varmluft med ring-
element
3 150-160 0:06-0:20
Flarn
Varmluft med ring-
element
3 150-160 0:15-0:20
Maränger
Varmluft med ring-
element
3 80-100 2:00-2:30
Makroner
Varmluft med ring-
element
3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor
Varmluft med ring-
element
3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor
Varmluft med ring-
element
3 170-180
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd plåt eller långpanna
Typ av bakverk
Varmluft med
ringelement
Varmluft med
ringelement
Tid
tim: min
Nivå nerifrån
Temperatur
ºC
2 nivåer 3 nivåer
Bakverk på bakplåtar
Matbröd, ljust 1/4 --- 160-180
1))
1) Förvärm ugnen
0:35-0:60
Vetebröd 1/3 --- 140-160 0:30-0:45
Småfranska 1/4 --- 180-190
1)
0:20-0:30
Småkakor
Mördegskakor 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Flarn 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Maränger 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroner 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pepparkakor 1/3 --- 160-170 0:10-0:25
Smördegskakor 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Användningsområden, tabeller och tips20
Tips för bakning
Tabell Pizza, paj
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir de-
gig, vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas
med en högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, fram-
för allt vid användande av köks-
maskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för
kort baktid
Sänk baktemperaturen och för-
läng baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Kakan blir inte klar inom
den angivna baktiden
För låg temperatur j baktemperaturen något
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Pizza (tunn) 1 180 - 200
1)
1) Förvärm ugnen
20 - 30
Pizza (med mycket fyllning) 1 180 - 200 20 - 30
Fruktpaj, mazarinkaka 1 180 - 200 45 - 60
Spenatpaj 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheese cake m. mördegsbotten 1 140 - 160 60 - 90
Kesopaj m. mördegsbotten 1 140 - 160 50 - 60
Täckt äppelpaj 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Brödkakor 1 250 - 270
1)
10 - 20
Smördegstårta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Piroger 1 180 - 200
1)
15 - 25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Aeg-Electrolux B4001-5-A EU R08 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för