216
SW
Matens karaktär &
tillagning i mikrovågsugn
Att rengöra din ugn
1. Håll insidan av ugnen ren.
Stänk från mat och dryck fastnar på ugnens väggar och i luckförslutningen. Det är
enklast att genast torka upp spill med fuktig trasa. Smulor och spill absorberar
mikrovågsenergi och förlänger tillagningstiden. Använd en fuktig trasa för att torka
bort smulor som fastnar i luckförslutningen. Det är viktigt att denna del är ren för
upprätthålla en bra förslutning. Ta bort feta stänk med en fuktig trasa med såpa, skölj
och torka. Använd inte frätande rengöringsmedel eller rengöringsmedel med
slipmedel. Glasbrickan kan diskas för hand eller i diskmaskin.
2. Håll ugnens utsida ren
Rengör utsidan med såpa och vatten, torka sedan av med bara vatten,
avsluta med en mjuk trasa eller hushållspapper. För att undvika skador
inuti mikrovågsugnen får inte vattnet rinna in genom
ventilationsöppningarna. För att rengöra kontrollpanelen, öppna luckan så
att inte maskinen startar av misstag, torka av med en fuktig trasa och
avsluta direkt med en torr trasa. Tryck in STOPP/NOLLSTÄLL efter
rengöring.
3. Om ånga samlas inuti och runt ungnsluckan, torka av panelerna med en
mjuk trasa. Detta kan inträffa då mikrovågsugnen används under mycket
fuktiga omständigheter och visar inte på något fel.
4. Luckan och luckförseglingen skall hållas rena. Anvvänd bara varmt
såpvatten, skölj och torka ordentligt torrt.
ANVÄND INTE SLIPANDE MATERIAL SÅ SOM RENGÖRINGSMEDEL,
STÅLULL ELLER DISKSVAMPAR.
Metalldelarna är lättare att underhålla ifall de torkas av med en fuktig
trasa med jämna mellanrum.
Placera tjockare bitar på utkanten
Bäst resultat erhålls om de tjockaste delarna placeras mot fatets ytterkant
och de tunnaste delarna mot fatets mitt eftersom mikrovågorna angriper
maten utifrån. På så sätt erhåller de tjockare bitarna mer mikrovågsenergi
och maten tillagas jämt.
Avskärma
Små bitar av aluminiumfolie (som skärmar av mikrovågor) kan användas
för att skydda hörnen på fyrkantig eller rektangulär mat för att förhindra att
dessa bränns. Använd inte för mycket folie och se till att den är säkert
fastsatt på kärlet så att den inte orsakar gnistbildning i ugnen.
Höja upp
Tjock eller kompakt mat kan höjas upp så att mikrovågor kan absorberas
från undersidan och mitten av maten
Stick hål
Mat som är har skal, skinn eller en hinna kan explodera i ugnen om man
inte sticker hål innan tillagning. Detta inkluderar äggvita och gula, musslor
och ostron och hela grönsaker och frukter.
Kontrollera om maten är tillagad
Mat tillagas så snabbt i mikrovågsugnen så det är nödvändigt att
kontrollera den ofta. En del maträtter skall stå i mikrovågsugnen tills de är
färdiga, men de flesta som t ex kött och fågel, skall tas ut strax innan de är
färdiga eftersom tillagningen fortsätter en stund efter de har tagits ut ur
ugnen. Innertemperaturen kan stiga mellan 3 ˚C (5 ˚F) och 8 ˚C (15 ˚F)
under denna tid.
Vilotid
Mat skall ofta stå och vila ca 3 till 10 minuter efter att de har tagits ut ur
mikrovågsugnen. Maten täcks vanligtvis över under denna tid för att
behålla värmen om de inte ska vara torra i konsistensen (t ex vissa kakor
och bröd). Vilan låter maten bli färdig och hjälper även smakerna att
blandas och utvecklas.