8
VAKUUMFÖRPACKA MED BEHÅLLARE
(Medföljer inte apparaten)
Vakuumbehållare är användbara för förvaring av ömtålig mat som inte tål att klämmas och
för förvaring av flytande livsmedel.
Dessa behållare passar inte till matlagning och för infrysning. För bästa prestanda är det
nödändigt att använda det specifika programmet för behållare enbart. Välj en behållare som
är lämplig för vakuum, som kan komma in i vakuumkammaren och som, när den är införd,
förblir cirka 1 cm från förpackningsmaskinens stängda lock. Sätt in produkten i behållaren
och stäng den.
Fyllnadsbegränsningar:
FASTA PRODUKTER
100%
BULJONGER INFUSIONER
1/2
VEGETARISKA SÅSER OCH KÖTTSÅSER
1/3
KRÄMER, GRÄDDBASERADE SÅSER
1/4
PRODUKTER BASERADE PÅ ÄGG ELLER ÄGGVITA
1/6
Notera: introducera tillräckligt kall mat. Produkter som kylts ner till 3 °C (kylskåpstemperatur) ger bäst
konserveringsresultat.
FÖRVARING AV VAKUUMFÖRPACKADE LIVSMEDEL
Här är några viktiga regler att följa för ett perfekt resultat i köket. Försök inte att
vakuumförpacka mat som redan är gammal eller utan näring: Det går inte att få tillbaka
kvaliteter som redan har förlorats. Vakuumförpacka bara färska produkter av kvalitet.
• Mat som har förvarats i omgivningstemperatur under lång tid eller som just har tillagats
eller förberetts förlorar dess ursprungliga fukt och egenskaper (färg, arom, smak o.s.v.).
Det är därför bäst att vakuumförpacka mat som har kylts länge i kylskåpet tills dess
temperatur når + 3/+ 6 °C (standard kylskåpstemperatur).
• När vakuumpåsarna används till rå och tillagad mat, tänk på att fördela maten jämnt i
påsen för att underlätta att luften töms ut. Dessutom ska påsarna inte fyllas för mycket
eftersom det kan påverka förseglingen och ge påsar som inte är lufttäta. I så fall kommer
inte vakuumet att vara länge: Upprepa förfarandet med en ny påse och kontrollera att
det inte finns öppningar eller skador på förseglingen.
• Fyll påsarna till max 2/3 för fast mat eller till 1/3 om det är flytande mat eller fuktig mat.
• Det är viktigt att torka frukt och grönsaker efter sköljning, för att förhindra stagnation av
vätska inuti påsen eller behållaren. Kondens kan minska vakuumnivån när påsen väl har
tillslutits.
• För att bevara färskt kött under en längre tid, låt det svalna i kylskåpet i minst 2 timmar.
• När det gäller fisk, skölj den först noggrant, fjälla den och ta bort fenorna. Torka den
sedan, som med kött, och kyl ner den ordentligt innan du vakuumförpackar den.
• För lagrade ostar, som parmigiano reggiano, pecorino, etc. behövs ingen förberedelse.
För färska ostar, linda in dem i plastfolie eller använd en vakuumbehållare för att hindra
dem från att bli mosade.
• För kallskuret i behållare och i vakuumpackade påsar krävs ingen särskild förberedelse.
• Lagringstiden beror på ett antal faktorer, bl.a. originalkvaliteten på den förvarade maten,
förvaringstemperaturen, kyltiden för kokta livsmedel, vakuumnivån som uppnåtts och
kvaliteten på den använda vakuumpåsen.