7. MIKROVÅGSLÄGE
7.1 Mikrovågsugn
Information om användning
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i
ugnen efter att den har stängts av. Se
tillagningstabellerna för
mikrovågsugnen: eftervärmning.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för
användning i mikrovågsugn. Tillaga
mat utan lock endast om du vill ha en
knaprig skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång
tid. Maten kan torka eller brännas vid
på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater eller korvar
flera gånger med en gaffel före
tillagning, så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel
behöver längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur
såsom morötter, ärtor eller blomkål
bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade
livsmedlet på en liten,
uppochnervänd tallrik med en
behållare under, eller på ett
upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär
bort och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i
produkten, utan lämna maten framme
för att tinas upp i rumstemperatur.
Det ger ett jämnare resultat. Avlägsna
all metall- och aluminiumpaketering
eller -delar helt och hållet innan
upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska
prepareras mer när de fortfarande är
råa. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att
först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Färdiglagade maträtter i
metallförpackningar eller i plastskålar
med plåtlock får bara tinas upp eller
värmas om det tydligt anges att de är
lämpliga för mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens
instruktioner på förpackningen (t.ex.
www.husqvarna-electrolux.se
12