• Ett gurglande klickljud hörs från
temperaturregulatorn när kompressorn slås på eller
av.
Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
Tips för kylning av färska livsmedel
För att få bästa resultat:
• Förvara inte varm mat eller flyktiga vätskor i
kylskåpet.
• Täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak.
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring den
Tips för kylning
Praktiska råd:
• Kött (alla typer) : Lägg i plastpåsar och placera på
glashyllan ovanför grönsakslådan.
• Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt i
högst två dygn.
• Tillagad mat och kalla rätter: Dessa bör täckas över
och kan placeras på valfri hylla.
• Frukt och grönsaker: Skölj av och rengör noga och
lägg i den speciella grönsakslådan(-lådorna).
• Smör och ost: Dessa produkter bör läggas i
särskilda, lufttäta behållare eller förpackas i
aluminiumfolie eller plastpåsar för att få bort så
mycket luft som möjligt.
• Flaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras lämpligen
antingen i dörrens flaskhylla eller (extrautr.) i
flaskstället.
• Bananer, potatis, lök och vitlök som inte är
förpackade bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att
använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom 24
timmar anges på typskylten.
• frysprocessen tar 24 timmar, inga andra livsmedel
får läggas i frysen under denna tid.
• frys endast in färska och rena matvaror av hög
kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en snabbare och
fullständig infrysning, därefter kan du plocka ut och
tina endast den mängd du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är lufttäta.
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat för att temperaturen inte skall öka i
den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre än feta.
Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla
reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Observera följande för att utnyttja produktens prestanda
på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till frysen
så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt och får
inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som anges av
tillverkaren.
Skötsel och rengöring
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Regelbunden rengöring
Utrustningen måste rengöras med jämna mellanrum:
• rengör kylskåpets insida och alla tillbehör med
ljummet vatten och en liten mängd neutral såpa.
• inspektera regelbundet dörrtätningarna och torka
dem rena från eventuell smuts.
• skölj och torka noga.
Dra inte i, flytta inte och undvik att skada
rörledningarna och kablarna inne i
kylskåpet.
Använd aldrig starka rengöringsmedel,
skurpulver, parfymerade
rengöringsprodukter eller vaxpolermedel
för att rengöra kylskåpet invändigt
eftersom sådana produkter skadar
ytfinishen och efterlämnar en stark lukt.
8