Råd och tips
Normala ljud under drift
• Du kan höra ett svagt porlande och ett bubblande
ljud när kylmedlet pumpas genom spiralrören eller
rörledningarna. Detta är normalt.
• När kompressorn är i drift pumpas kylmedlet runt
och det hörs ett surrande och ett pulserande ljud
från kompressorn. Detta är normalt.
• Den termiska utvidgningen kan orsaka ett plötsligt
knäppande ljud. Detta är naturligt, ett ofarligt fysiskt
fenomen. Detta är normalt.
Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öp-
pen längre tid än absolut nödvändigt.
• Om rumstemperatuen är hög, och temperaturregla-
get är inställt på en låg temperatur och produkten är
full med matvaror, kan kompressorn arbeta kontinu-
erligt och medföra att frost eller is bildas på insidan
av produkten. Om detta inträffar, ställ in temperatur-
reglaget på ett varmare läge för att möjliggöra auto-
matisk avfrostning och därigenom också sänka
energiförbrukningen.
Tips för kylning av färska livsmedel
För att erhålla bästa resultat:
• förvara inte varm mat eller avdunstande vätskor i
kylskåpet
• täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring den
Tips för kylning
Praktiska råd:
Kött (alla typer) : Lägg i plastpåsar och placera på
glashyllan ovanför grönsakslådan.
Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt i högst
två dygn.
Tillagad mat, kalla rätter osv.: Dessa bör täckas över
och kan placeras på valfri hylla.
Frukt och grönsaker: Skölj av och rengör noga och
lägg i den speciella grönsakslådan(-lådorna). Plastde-
larna i kylen kan missfärgas om de kommer i kontakt
med citronjuice. Citrusfrukter bör därför förvaras i se-
parata behållare.
Smör och ost: Dessa produkter bör läggas i särskilda,
lufttäta behållare eller förpackas i aluminiumfolie eller
plastpåsar för att få bort så mycket luft som möjligt.
Flaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras lämpligen i
flaskstället eller i dörrens flaskhylla.
Bananer, potatis, lök och vitlök som inte är förpackade
bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att an-
vända infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• Den maximala mängd mat som kan frysas in på 24
timmar anges på typskylten.
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Ytterligare mat
som skall frysas in bör inte läggas in under denna
period.
• Frys endast in färska och rengjorda matvaror av
hög kvalitet.
• Dela upp maten i små portioner för en snabbare
och fullständig infrysning. Sedan kan du dessutom
plocka ut och tina endast den mängd du behöver.
• Slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i plast-
påsar, och se till att förpackningarna är lufttäta.
• Låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat, detta för att temperaturen inte
skall öka i den infrysta maten.
• Magra matvaror håller bättre och längre än feta.
Salt förkortar matens lagringstid.
• Isglass kan, om den konsumeras direkt från frys-
facket, orsaka frysskador på huden.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla
reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Tänk på följande för att utnyttja produktens prestanda
på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till frysen
så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt och
får inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som anges av
tillverkaren.
8