64
KORT OM LAGRING AV VINER
Förvaring av viner
Som bekant säger man att viner vinner på att lagras.
Om vita viner förvaras på en lämplig plats kan de
lagras i cirka två år räknat från skördedatum, men de
vinner oftast på att drickas inom ett år. Lätta, röda
viner kan lagras i upp till två år. Vissa kraftiga, fylliga
röda viner kan lagras i tio år och russinviner (passiti)
ända upp till tjugo år.
Nyinköpta vinflaskor bör så snart som möjligt läggas
in i vinkällarskåpet eller på annan lämplig plats.
Tre faktorer, närmare bestämt ljuset,
luftfuktigheten och omgivningstemperaturen,
spelar en avgörande roll under hela
vinframställningsprocessen, både under odlingen av
druvorna och fram tills druvorna mognar, skördas
och omvandlas till vin. För att vinet skall nå full
mognad och för att dess smak och arom komma till
sin fulla rätt måste det lagras på exemplariskt sätt
och även i detta sammanhang samverkar dessa tre
faktorer.
Lagringsplats
Det är inte många människor som har tillgång till en
riktig vinkällare. Och det är först på senare tid som
teknologin har lyckats ta fram en värdig
ställföreträdare för den klassiska vinkällaren. Vinkylen
(Wine cellar) som du har köpt är en apparat som tagits
fram särskilt för att viner skall kunna lagras på korrekt
sätt. Vinkylen är inte avsedd för förvaring av frukt,
grönsaker eller burkar, utan endast för vinflaskor. Så
även om du inte har en egen vinkällare kan du tack
vare detta skåp lagra alla typer av vin på korrekt sätt.
Lagringssätt
En gyllene regel vid lagring av vinflaskor är att
flaskorna skall förvaras liggande så att vinet väter
korken inifrån och håller den fuktig. Många
människor tror att detta ger vinerna en bismak av
kork. I själva verket är det inte så, utan korken hålls
elastisk när den är i kontakt med vinet, vilket
säkerställer korkens funktionalitet.
En annan sak som är mycket viktigt vid lagring av
viner är att det är ordning och reda bland flaskorna:
Naturligtvis kan du ordna vinerna efter eget tycke
och smak, men det bästa är att sortera dem efter
ursprungsplats, vintyp, produktionsområde,
producent och årgång. Använd gärna
katalogiseringsetiketterna som medföljer skåpet.
Det är viktigt att det är lätt att hämta fram en viss
flaska ur skåpet när den skall användas. Då behöver
du inte flytta flaskorna mer än nödvändigt. Onödig
hantering av flaskorna kan precis som vibrationer få
bottensatsen i vinet att komma upp till ytan, vilket
ger vinet ett oestetiskt utseende under kortare eller
längre tid. Flytta därför dina flaskor så lite som
möjligt och låt vinerna “vila”. Undvik dessutom att
placera flaskorna så att de har kontakt med den
bakre väggen i skåpet. Om flaskorna vidrör den
bakre väggen fungerar inte avfrostningen på korrekt
sätt och dessutom kan flaskornas etiketter bli
förstörda av vattendropparna som avsätts på
väggen under avfrostningen.
Hyllorna där flaskorna skall läggas är tillverkade av trä,
ett material som absorberar vibrationer på effektivt
sätt, och de är dessutom utformade så att flaskorna
hålls på avstånd från väggarna som överför värme och
kyla.
Det är också viktigt att vinflaskorna förvaras på avstånd
ifrån ämnen och platser med stark lukt. Starka lukter
överförs nämligen lätt till vinet. För att förhindra detta är
vinkällarskåpet som du har förvärvat försett med ett
absorberande filter med aktivt kol som eliminerar
partiklarna som finns i luften.
Temperatur och fuktighet
Temperaturen är en kritisk och viktig faktor under
vinets hela livscykel. Temperaturen är avgörande
för vinets utveckling när det tappats upp på flaska
för att mogna. Viner mår som allra bäst när
temperaturen hålls på konstant nivå mellan
8 och 12 °C. Det är mycket viktigt att snabba och
stora temperaturvariationer undviks. För höga
temperaturer får vätskor att utvidgas och
accelererar vinets mognadsprocess, medan för låga
temperaturer (under 4 - 5 °C) kan leda till
tartratfällningar (vinsyra), vilket ger vinet ett
ofördelaktigt utseende. I extrema fall, om
temperaturen sjunker under 0 °C, fryser vinet,
vilket kan få korken att explodera.
Även fuktigheten spelar en viktig roll för lagringen:
en alltför torr omgivning får korken att krympa,
medan en alltför fuktig omgivning är gynnsam för
utveckling av mögel och skadliga mikroorganismer.
Den relativa fuktigheten bör vara mellan 50% och
70%.
Korken
Korken är en mycket betydelsefull komponent i
vinflaskan: Korkens kvalitet är mycket viktig för att vinet
skall kunna mogna på korrekt sätt. Om korken i flaskan
som vi köper är i perfekt skick eller inte beror
uteslutande på de standarder för användning och lagring
som vinproducenten eller buteljören tillämpar.
31102009S.fm Page 64 Monday, October 23, 2006 11:15 AM