Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt
formarna på en bakplåt och ställ i
produkten. Använd muffinsplåt om möjligt.
• Tid i produkten: 40 minuter
• Ugnsnivå: 3
1.6 Quiche Lorraine
Ingredienser för pajbotten:
• 200 g mjöl
• 2 ägg
• 100 g smör
• 1/2 tesked salt
• lite peppar
• 1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
• 150 g riven ost
• 200 g kokt skinka eller magert bacon
• 2 ägg
• 250 g gräddfil
• salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
• Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till
fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
• Tid i produkten: 40 minuter
• Ugnsnivå: 2
1.7 Franskbröd
Ingredienser/Tillagningsmetod:
• 1 000 g mjöl
• 40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
• 650 ml mjölk
• 15 g salt
Övrigt:
• Bakplåt, smord eller täckt med
bakplåtspapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvalitet
kan lite mer mjölk behöva tillsättas för att
degen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och skär
med en skarp kniv minst 1 cm djupt, 3 - 4
gånger diagonalt över brödet.
• Tid i produkten: 55 minuter
• Ugnsnivå: 2
1.8 Potatisgratäng
Ingredienser/Tillagningsmetod:
• 1 000 g potatis
• 1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
• 2 vitlöksklyftor
• 200 g riven ost
• 200 ml mjölk
• 200 ml grädde
• 4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en
vitlöksklyfta och smörj sedan formen med
lite smör.
Fördela hälften av den kryddade potatisen
i formen och strö över lite riven ost. Lägg
på resterande potatisskivor och strö över
resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
• Tid i produkten: 65 minuter
• Ugnsnivå: 2
1.9 Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
• 100 g bacon
• 1 lök
SVENSKA
3