Whirlpool AKZM 6550/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV23
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du skall undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Apparaten skall alltid vara skild från elnätet innan arbete med
installation utförs på apparaten.
- Installation och underhåll skall utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera inte eller byt ut delar på apparaten
om detta inte direkt rekommenderas i instruktionsboken.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att apparaten ska kunna
anslutas till ett eluttag när den är inbyggd i ett köksskåp.
- För att installationen skall uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en enpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickpropp.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i nätsladden.
- När installationen är klar skall det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
- Använd inte spisen om induktionsplattans yta är sprucken och
stäng av spisen för att undvika risken för elektriska stötar (endast på
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV24
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för tillagning
av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för andra
ändamål (t ex: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för olämplig
eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av kontrollerna.
- Denna ugn får användas av barn från 8 års ålder och av personer
med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller bristande
erfarenhet och kunskap, om de fått handledning eller instruktioner
om användningen av ugnen på ett säkert sätt och förutsatt att de
förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Apparatens tillgängliga delar kan bli mycket heta under användning.
Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker med apparaten.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Låt inte barn under
8 år uppehålla sig nära apparaten utan uppsikt.
- Under och efter användning av apparaten, skall du inte röra vid
värmeelementen eller de inre panelerna eftersom detta kan leda till
brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara
material tills alla apparatens komponenter har svalnat.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och var
försiktig och vidrör aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten av
den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan detta material fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i apparaten. Det tryck
som utvecklas i burken kan få den att explodera och skada apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen
när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn när du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom, konjak, vin),
tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer. Dessa alkoholångor
kan fatta eld när de kommer i kontakt med det elektriska värmeelementet.
SV25
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysen. Se till barn vistas på avstånd från
ugnen under pyrolysen (endast för ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan ska bytas för att
inte riskera att utsätta dig själv eller andra för en elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärlet (gäller
endast för ugnar med tillhörande kokkärl).
- Använd skyddshandskar när maskinen packas upp och installeras.
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för “väder och vind”
INSTALLATION
SV26
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10-15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar “ ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer bokstaven “ .
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet “Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
SV27
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande diskmedel till
vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
Fig. 1 Fig. 2
SV28
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
SV29
7
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampor
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBSERVERA:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
- Om du öppnar ugnsluckan under tillagning avaktiveras värmeelementen.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: kan användas för att tillaga mat eller som underlågg för bakplåtar, kakformar och andra
ugnsfasta matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA: kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tilllaga
kött, fisk, grönsaker, foccaccia etc.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att köpa andra tillbehör separat vid vår Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Bild A Bild B
SV30
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
Gallret och de andra tillbehören är utrustade med ett blockeringssystem för att undvika att de oavsiktligt
dras ut ur ugnen.
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan “A” uppåt (Bild 1).
2. Vrid gallret en aning i höjd med placeringen av spärren “B” (Bild 2).
3. För tillbaka gallret till vågrät position och tryck in den helt “C” (Bild 3).
4. För att dra ut gallret, gör på omvänt vis.
Insättning av alla andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, går till på samma sätt. Upphöjningen på den
raka delen gör det möjligt att spärra tillbehöret.
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
1. FUNKTIONSRATT: slå på/stänga av ugnen och val av funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: för att navigera i menyn och reglera inställda värden
OBSERVERA:de två rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
3. KNAPP : för att gå tillbaka till föregående fönster
4. KNAPP : för att välja och bekräfta inställningar
LISTA PÅ FUNKTIONER
Ugnen startas genam att du vrider ratten “Funktioner” till vilken position som helst: på displayen visas
funktioner eller undermenyer på dessa.
Undermenyerna visas och är valbara då ratten ställts på funktionerna GRILL, SPECIAL, INSTÄLLNINGAR,
RECEPT och GENVÄGAR.
A. Ikon som visar upplyst funktion
B. Upplyst funktion kan väljas genam att du trycker på
C. Beskrivning av upplyst funktion
D. Andra funktioner som är disponibla och möjliga att välja.
Bild 1
Bild 2 Bild 3
1 23 4
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
DISPLAY
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
A
D
C
B
SV31
DETALJER I FUNKTIONERNA
Efter att ha valt önskad funktion visar displayen fler val och detaljer om den valda funktionen.
För att förflytta dig mellan de olika zonerna, vrid på “Navigationsratten”: markören flyttas till de värden som
kan förändras i den ordning som visas ovan. Tryck på knappen för att välja värde, ändra värde genom att
vrida på “Navigationsratten” och bekräfta med hjälp av knappen .
FÖRSTA ANVÄNDNING - VAL AV SPRÅK OCH INSTÄLLNING AV KLOCKSLAG
För att korrekt kunna använda ugnen skall du vid första start ställa in språk och klockslag.
Gör så här:
1. Vrid “Funktionsratten” till vilken position som helst: på displayen visas då en lista med de första tre
inställbara språken.
2. Vrid på “Navigationsratten” för att rulla listan.
3. Då du finner det språk du önskar, tryck på för att välja det.
Då du valt språk, blinkar displayen 12:00.
4. Ställ in klockslag med hjälp av “Navigationsratten.
5. Bekräfta inställningen genom att trycka på .
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Om ugnen är avstängd, vrid på “Funktionsratten”; på displayen visas tillagningsfunktioner eller deras
undermenyer.
OBSERVERA:för en lista med beskrivningar över funktionerna, se tabellen på sidan 35 och på
sidan 36.
2. I undermenyn kan du utforska de olika valmöjligheterna med hjälp av “Navigationsratten”: vald
funktion lyses upp med vit botten i mitten av displayen. Bekräfta med knappen .
3. Tillagningsinställningarna visas på displayen. Om de förinställda värdena är lika med de värden du vill
ha skall du vrida “Navigationsratten” tills markören står i höjd med “Start och sedan trycker du på
knappen ; annars kan du göra så som beskrivs nedan för att ändra värdena.
INSTÄLLNING AV TEMPERATUR/EFFEKT PÅ GRILLEN
Reglera temperatur eller effekt på grillen genom att göra följande:
1. Kontrollera att markören står bredvid temperaturinställningsvärdet (zon 3); tryck på knappen för
att välja den parameter du vill ändra: temperaturvärdena blinkar nu.
2. Ställ in önskat värde genom att vrida på “Navigationsratten” och tryck på knappen för att bekräfta.
3. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “Start” och tryck på knappen .
4. På displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen.
Inställd temperatur kan ändras även under tillagning med samma procedur som ovan.
5. Då tillagningen är klar visas ett meddelande för avslutad tillagning. Då kan du stänga av ugnen
genom att vrida “Funktionsratten” till 0 (noll), eller också fortsätta tillagningen ytterligare genom att
vrida medsols på “Navigationsratten”. Då ugnen stängs av visas på displayen en kylningsstapel som
visar den temperatur som fortfarande finns i ugnen.
Zon 3 Zon 4
Zon 5
Zon 2
Zon 1Pil
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Avvio
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
SV32
FÖRVÄRMNING AV UGNEN
Om du vill förvärma ugnen innan du ställer in maträtten, måste du först ändra förinställningen på ugnen
enligt följande:
1. Använd “Navigationsratten” för att placera markören i höjd med förvärmning.
2. tryck på knappen för att välja parameter: texten “Nej” blinkar.
3. Ändra parametern genom att vrida på “Navigationsratten”: på displayen visas “Ja”.
4. Bekräfta ditt val genom att trycka på knappen .
SNABBUPPVÄRMNING
Om du vill snabbuppvärma ugnen skall du göra enligt följande:
1. Välj funktionen Snabbuppvärmning genom att vrida på “Funktionsratten.
2. Bekräfta med knappen : inställningarna visas på displayen.
3. Om inställd temperatur är lika med den temperatur du vill ha, skall du vrida “Navigationsratten” tills
markören står i höjd med “Start” och sedan trycker du på knappen . För att ändra gör du så som
beskrivits i föregående avsnitt. En ljudsignal lyder för att indikera att ugnen har nått inställd temperatur.
Efter förvärmingsfasen går ugnen automatiskt över till funktion med över-/undervärme .
Då kan du ställa in din maträtt och starta tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid på “Navigationsratten” och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV KOKTID
Denna funktion gör det möjligt att tillaga under en förbestämd tidsrymd, minst 1 minut, maximalt den tid
som vald funktion kan fungera, sedan stängs ugnen av automatiskt.
1. Ställ in funktionen genom att placera markören i höjd med texten “TILLAGNINGSTID” genom att vrida
på “Navigationsratten.
2. Tryck på knappen för att välja parameter: “00:00” blinkar på displayen.
3. Ändra värdet genom att vrida på “Navigationsratten” tills du ser önskad koktid.
4. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen .
BRYNA
Då tillagningen är klar visas på displayen - för de funktioner som tillåter detta - en möjlighet att utföra bryning
av din maträtt. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen.
Då tillagningstiden är slut, visas följande på displayen: “+/- förlänger, bryner”. Om du trycker på
knappen startar ugnen funktionen bryning, som tar 5 minuter. Denna funktion kan endast aktiveras en
gång.
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
TEMPERATUR
180°C
Tryck +/- för justering,
för bekräftan
Start
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
00:01
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
SV33
INSTÄLLNING AV TID NÄR TILLAGNING SKALL AVSLUTAS/FÖRDRÖJD START
Det går att ställa in koksluttid, genom att fördröja starten av ugnen till maximalt 23 timmar och 59 minuter
från nuvarande klockslag. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen. Denna
inställning är endast disponibel om förvärmning av ugnen inte förutses i vald funktion.
Efter att ha ställt in tillagningstid visas på displayen koksluttid (t ex 19:20). För att fördröja koksluttid, och
därmed fördröja start av ugnen, gör så som följer:
1. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på klockslaget för koksluttid.
2. tryck på knappen för att välja parameter: koksluttid blinkar.
3. Fördröj koksluttiden genom att vrida på “Navigationsratten” tills önskat värde visas.
4. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen .
5. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “START” och tryck på knappen .
6. På displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen. Ugnen kommer sedan att starta tillagningen efter en
beräkning av väntetid, så att tillagningen är klar på det förinställda klockslaget (t ex om en maträtt
behöver 20 minuter för att tillagas, och koksluttiden ställs in på 20:10, kommer ugnen att starta
tillagningen kl 19:50).
OBSERVERA:under väntetiden går det att starta tillagningen när som helst genom att vrida på
“Navigationsratten” tills markören står på “Start” och trycka på knappen .
Du kan när som helst ändra inställda värden (temperatur, grilleffektnivå, tillagningstid) genom att
göra så som beskrivits i föregående avsnitt.
ÄGGKLOCKA
Denna funktion kan endast användas då ugnen är avstängd, och är utmärkt för att kontrollera koktid för t
ex pasta. Maximal inställbar tid på äggklockan är 1 timme och 30 minuter.
1. Med ugnen avstängd, tryck på knappen : på displayen visas “00:00:00”.
2. Vrid på “Navigationsrattenför att ställa in önskad tid.
3. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har gått ut visas “00:00:00” i
displayen och en ljudsignal hörs. Då kan du förlänga koktiden, enligt ovan, eller stänga av äggklockan
genom att trycka på knappen (på displayen visas nuvarande klockslag).
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:29
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
Vrid på +/- för att ställa in timern, tryck på för start
00 : 00 : 00
(TT) (MM) (SS)
Vrid på +/- för att ställa in timern, tryck på för start
00 : 30 : 00
(TT) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
SV34
RECEPT
Tack vare “6th Sense”-tekniken, kan du använda 30 förinställda recept med perfekt funktion och
tillagningstemperatur.
Du behöver bara följa recepet vad gäller ingredienser och förberedning av rätten. Sedan följer du bara
dessa instruktioner:
1. Välj “RECEPT” genom att vrida på “Funktionsratten”.
2. Välj den rätt du vill tillaga i listan.
3. Bekräfta vald rätt med hjälp av knappen .
4. Välj önskat recept genom att vrida på “Navigationsratten.
5. Bekräfta genom att trycka på knappen : på displayen visas en indikativ koktid.
6. För in maträtten och vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “Start” och tryck på knappen .
7. displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen. För att fördröja tillagningen, se avsnittet ovan.
OBSERVERA:somliga maträtter skall vändas eller röras om efter halva koktiden: en ljudsignal lyder
då från ugnen och på displayen visas den typ av ingrepp du behöver utföra.
Den koktid som visas i displayen är endast indikativ: den kan förlängas automatiskt under
tillagningen.
Strax innan tillagningstiden är slut, signalerar ugnen att du skall kontrollera att rätten är i den
tillagningsnivå som du föredrar. Om detta inte skulle vara fallet kan du förlänga koktiden manuellt genom
att vrida på “Navigationsratten”.
INSTÄLLNINGAR
1. För att ändra vissa parametrar på displayen, välj “INSTÄLLNINGAR” från huvudmenyn genom att vrida
på “Funktionsratten”.
2. Bekräfta med knappen : på displayen visas de parametrar som du kan ändra (språk, volym på
ljudsignal, ljusstyrka på displayen, klockslag, energibesparing).
3. Välj den inställning du vill ändra genom att vrida på “Navigationsratten.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
5. Förlj instruktionerna på displayen för att ända parametern.
6. Tryck på knappen ; ett bekräftelsemeddelande visas på displayen.
OBSERVERA:Då ugnen är avstängd, och funktionen EKOLÄGE (energibesparing) är aktiverad, kommer
displayen att slockna efter ett par sekunder och klockan att visas. För att visa informationen på displayen
och tända lampan, tryck på en knapp eller vrid på en av rattarna. När EKOLÄGE är aktiverat vid tillagning
släcks ugnslampan efter 1 minut och tänds igen när användaren rör vid ugnens reglage. Om funktionen
däremot inte är aktiv (OFF), kommer endast displayens ljusstyrka att reduceras efter några sekunder.
KNAPPSPÄRR (KEY-LOCK)
Denna funktion gör det möjligt att spärra knappar och rattar på kontrollpanelen.
Tryck samtidigt på knapparna och i minst 3 sekunder för att aktivera knappspärren. När funktionen
aktiveras är knapparnas funktioner spärrade och på displayen visas ikonen . Denna funktion kan
aktiveras även under tillagning. För att stänga av funktionen, repetera enligt ovan. Med knappspärren
inkopplad kan du stänga av ugnen genom att vrida ratten till 0 (noll). Då måste du däremotställa in
förutvarande funktion på nytt.
KONTROLL
Automatisk
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Fläskkotletter
19:20
- 00:32
Start
Sätt in maten på nivå 3
Tryck sedan på
6th Sense: Tryck på för att se recept
Fisk
Efterrätter
Kött
6th Sense: Tryck på för att se recept
Fisk
Efterrätter
Kött
6th Sense: Se kokboken för förklaring
Fläsklägg
Grillspett
Fläskkotletter
6th Sense: Se kokboken för förklaring
Fläsklägg
Grillspett
Fläskkotletter
Vänd maten
Tillagning nästan klar
Kontrollera maten
Tillagning klar kl 19:45
Tryck på ^ för att förlänga
SV35
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SNABBUPPVÄRMNING Används för att snabbvärma ugnen.
ÖVER/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en nivå.
Använd den 3:e ugnsfalsen. För tillagning av pizza, pajer (söta och
salta) med vätskefyllnad, annd 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
GRILL
För att grilla revbensspjäll, grillspett och korv; gratinera grönsaker
eller rosta bröd. Vi rekommenderar att du placerar maträtterna på
4:e eller 5:e ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar rekommenderar vi att
du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften.
Placera den på 3:a eller 4:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter
vatten. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara
stängd under matlagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling).
Placera köttet på de mittersta falsarna. Vi rekommenderar att du
använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera
den på 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten.
Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd
under matlagningen. Med denna funktion kan du använda det
roterande grillspettet, om du har detta tillbehör.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter (max 3) som kräver
samma temperatur, utan förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, kakor).
Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar
åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 3:e
ugnsfalsen för tillagning på en enda fals, den 1:a och 4:e för
tillagning på två falsar, och den 1:a, 3:e och 5:e för tillagning på tre
falsar. Du behöver inte förvärma ugnen.
ÖVER/UNDERV.& FLÄKT
Använd denna funktion när du ska tillaga kött och pajer med fuktig
fyllning (kött- och grönsakspajer eller dessertpajer) på en enda fals.
Använd den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SPECIAL Se SPECIALFUNKTIONER
INSTÄLLNINGAR
För att ändra displayens inställningar (språk, volym på ljudsignal,
ljusstyrka på displayen, klockslag, energibesparing).
RECEPT
För att välja 30 olika förprogrammerade recept (se bifogad
receptsamling). Ugnen ställer automatiskt in optimal temperatur,
funktion och koktid. Det är viktigt att du följer de instruktioner för
förberedelse, tillbehör och nivålägen som står i receptsamlingen.
GENVÄGAR
För att direkt komma åt de 10 mest använda funktionerna. För att
ändra inställning på en önskad funktion, se avsnittet “VAL AV
TILLAGNINGSFUNKTION”.
SV36
SPECIALFUNKTIONER
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du
använder mitten av ugnen till detta. Låt matvaran ligga kvar i
förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
VARMHÅLLNING
för att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t ex kött,
friterade saker, pajer). Vi rekommenderar att du använder mitten av
ugnen till detta. Funktionen kan inte aktiveras om temperaturen i
ugnen överstiger 65 °C.
JÄSNING
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla
jäsningens kvalitet kan funktionen inte aktiveras om temperaturen i
ugnen överstiger 40 °C. Placera degen på 2:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
FÄRDIGMAT
För att tillaga färdig mat som förvarats i rumstemperatur eller i
kyldisk (kakor, vätskefyllningar för tårtor, muffins, pastarätter och
brödprodukter). Funktionen tillagar alla rätter snabbt och försiktigt;
kan även användas för att värma upp redan tillagad mat. Följ
instruktionerna på matförpackningen. Du behöver inte förvärma
ugnen.
MAXI COOKING
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg) använder den 1:a eller den
2:a falsen, beroende på kötstyckets storlek. Du behöver inte
förvärma ugnen. Låt gärna maträtterna växla läge i ugnen under
koktiden för att få en jämnare tillagning. Det är bra att ösa maträtten
då och då för att den inte ska torka ut.
FRYST MAT
Lasagne
Funktionen väljer automatiskt bäst temperatur och bästa
tillagningsläge för 5 olika typer av frysta matvaror. Använd 2:a eller
3:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
Pizza
Äppelstrudel
Pommes
frites
Bröd
Egen
inställning
Det går att ställa in en temperatur mellan 50 och 250 °C för att
tillaga andra typer av produkter.
EKO-VARMLUFT
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på en nivå. Denna
funktion använder icke-kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar
att maten blir för torr. När EKO-funktionen är aktiverad, släcks
ugnslampan under tillagningen och kan tändas tillfälligt med
bekräftelseknappen. För att minska energiåtgången bör luckan inte
öppnas under tillagningens gång. Du rekommenderas att använda
den 3:e falsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SV37
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Tem p.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och anmärkningar
Sockerkakor
- 2/3 160-180 30-90 Tårtform på galler
- 1-4 160-180 30-90
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
Fyllda pajer
(ostkaka,
äppelstrudel,
fruktpaj)
- 3 160-200 35-90
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
- 1-4 160-200 40-90
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
Småkakor
- 3 170-180 20-45 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 160-170 20-45
Nivå 4: galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 160-170 20-45*
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Petit-chouer
- 3 180-200 30-40 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 35-45
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 35-45*
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Maränger
- 3 90 110-150 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 90 140-160
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 90 140-160*
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Bröd / Pizza /
Focaccia
-1/2190-250 15-50 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 190-250 20-50
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 190-250 25-50*
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
SV38
tt- och
grönsakspajer
(quiche)
- 3 180-190 40-55 Tårtform på galler
- 1-4 180-190 45-70
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
- 1-3-5 180-190 45-70*
Nivå 5: tårtform på galler
Nivå 3: tårtform på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt + tårtform
Vol-au-vent /
Smördegsbröd
- 3 190-200 20-30 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 20-40
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 20-40*
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Lasagne /
Ugnsbakad pasta /
Cannelloni /
Gratänger
- 3 190-200 45-55 Ugnsfast form på galler
Lamm / Kalv / Nöt /
Fläsk 1 kg
- 3 190-200 80-110
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kyckling / kanin /
anka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kalkon / Gås 3 kg - 2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Ugnsbakad fisk /
inbakad fisk
(hel fisk eller filé)
- 3 180-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
- 2 180-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 5 Hög 3-6 Galler
Fisk i skivor, filéer - 4 Medel 20-30
Nivå 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå 3: långpanna med vatten
Korv / grillspett /
revbensspjäll /
hamburgare
- 5
Medel-
Hög
15-30
Nivå 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå 4: långpanna med vatten
Grillad kyckling
1-1,3 Kg
- 2 Medel 55-70
Nivå 2: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå 1: långpanna med vatten
- 2 Hög 60-80
Nivå 2: roterande grillspett
(beroende på modell)
Nivå 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 3 Medel 35-45
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Te mp .
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och anmärkningar
SV39
* Tillagningstiden är indikativ. Rätterna kan tas ut efter annan tid, beroende på personlig smak.
Lammlägg /
Fläsklägg
- 3 Medel 60-90
Långpanna eller ugnsfast form
på galler (vänd maten efter 2/
3 av tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 3 Medel 45-55
Långpanna eller bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 3 Hög 10-15 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött - 1-4 200 50-100*
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
tt och potatis - 1-4 200 45-100*
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fisk och grönsaker - 1-4 180 30-50*
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fullständig måltid:
Paj (Ugnsfals 5) /
Lasagne
(Ugnsfals 3) /
tt (Ugnsfals 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Ugnsfals 5: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 3: ugnsfast form på
galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fryst pizza
- 3 Auto 10-15
Långpanna/bakplåt eller
galler
- 1-4 Auto 15-20
Nivå 4: ugnsfast form på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 Auto 20-30
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 3: långpanna eller
bakplåt
Nivå 1: ugnsfast form på galler
- 1-3-4-5 Auto 20-30
Nivå 5: ugnsfast form på galler
Nivå 4: långpanna eller
bakplåt
Nivå 3: långpanna eller
bakplåt
Nivå 1: ugnsfast form på galler
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120*
Llångpanna eller form på
galler
tt (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50-100*
Llångpanna eller form på
galler
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Tem p.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och anmärkningar
SV40
Tabell över testade recept (i enlighet med regelverket IEC 50304/60350:2009-03 och DIN 3360-12:07:07)
Tillagningstabellen föreslår optimal funktion och temperatur för att få bästa resultat för varje typ av recept.
Om du vill tillaga något på en enda fals i ventilationsläge rekommenderar vi att du använder den 3:e
ugnsfalsen och samma temperatur som föreslås för “VARMLUFT” på flera ugnsfalsar.
Indikationerna i tabellen skall ses utan användning av de rörliga stöden. Utför alla prov utan de
rörliga stöden.
** För att grilla rekommenderar vi att du lämnar 3-4 cm fritt från den främre kanten av gallret för att det
skall vara lättare att dra ut det.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 50304)
För att utföra provet, använd tabellen.
Energiåtgång och förvärmningstider
Välj funktion och utför endast provet med “Förvärmning” aktiverad (“Ja Förvärmning”).
Prov av kontrolleffektivitet
Välj funktion och utför endast provet med “Förvärmning” avstängd (då förvärmning är aktiverad skapar
ugnens styrningssystem anutomatiskt en variation på temperaturprofilen).
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Smördegskakor
(Shortbread)
- 3 170 15-30 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 20-35
Nivå 4: bakplåt
Nivå 1: långpanna
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Småkakor (Small cakes)
- 3 170 25-35 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 30-40
Nivå 4: bakplåt
Nivå 1: långpanna
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Sockerkaka utan fett
(Fatless sponge cake)
- 2 170 30-40 Tårtform på galler
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Två äppelpajer
(Two apple pies)
- 2/3 185 70-90 Tårtform på galler
- 1-4 175 75-95
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Rostat bröd (Toast)** - 5 Hög 3-6 Galler
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgare
(Burgers)**
- 5 Hög 18-30
Nivå 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå 4: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
(Apple cake, yeast tray
cake)
- 3 180 35-45 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 55-65
Nivå 4: bakplåt
Nivå 1: långpanna
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek
(Roast pork)
- 2 170 110-150 Nivå 2: långpanna
DIN 3360-12:07 annex C
rta (Flat cake)
- 3 170 40-50 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 45-55
Nivå 4: bakplåt
Nivå 1: långpanna
SV41
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller flera
ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där
sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka tillbehör som
används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir som
du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder medföljande tillbehör, tårtformar
och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller
keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns i
tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen “ÖVER/UNDERV.& FLÄKT”, är det möjligt att tillaga olika sorters mat
samtidigt (till exempel: fisk och grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den
maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i
mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj
funktionen med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen
fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och
är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser
sig jämnt på sidorna.
- Om kakan “punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten, och blanda smeten mera försiktigt.
- Kakor med våta toppningar (ostkakor eller frukttkakor/pajer) kräver funktionen “ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT”. Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor p
bottnen av formen innan du tillsätter smeten.
tt
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter,
eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka.
Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan,
placera dem lägnre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet
efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där
köttet ligger, för att fånga upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det handlar om kyckling och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in spettets ena ände på
sin plats i ugnens främre panel och sätter den andra änden i stödet. För att undvika matos och för att fånga
upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta
ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar tillagningen, och detta skall
användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden
med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur
(20-25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZM 6550/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide