Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två
timmar. Skölj köttet snabbt med vatten
och torka det sedan. Skär hål i köttets
undersida och stoppa in ett plommon i
varje hål. Tryck in dem så långt det går.
Krydda köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att
blötlägga plommonen med vatten till 2,5
dl och häll över steken. Servera till
exempel med croquetter, potatisgratäng
eller broccoli.
• Tid i produkten: 60 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.7 Kalvlägg
Ingredienser:
• 1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
• 4 skivor kokt skinka
• 2 msk matolja
• 1 tesked salt
• 1 tsk ädelpaprika
• 1/2 tsk basilika
• 1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
• vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen. Botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i produkten: 150 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.8 Ossobuco
Ingredienser:
• 4 msk smör för bryning
• 4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
• 4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
• 4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
• 1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
• 1 knippe persilja, sköljd och
grovhackad
• 4 matskedar smör
• 2 msk mjöl för panering
• 6 matskedar olivolja
• 250 ml vitt vin
• 250 ml köttbuljong
• 3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
• 3 vitlöksklyftor, skalade och tunt
skivade
• 1/2 tsk vardera av timjan och oregano
• 2 lagerblad
• 2 kryddnejlikor
• salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka
av överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan
och bryn skivorna på medelhög värme
tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet och
häll av överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml
köttbuljong samt persilja, timjan,
oregano och tärnade tomater. Krydda
med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ
in den i produkten.
• Tid i produkten: 120 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.9 Fylld kalvstek
Ingredienser:
• 1 småfranska
• 1 ägg
• 200 g köttfärs
• salt, peppar
• 1 hackad lök
• hackad persilja
• 1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
SVENSKA
7