Electrolux EOA8000X Användarmanual

Kategori
Numeriska knappsatser
Typ
Användarmanual
EOA8000
................................................ .............................................
SV INBYGGNADSUGN BRUKSANVISNING
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. KLOCKFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8.
TILLVALSFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
9. RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
10.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
11. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
WE’RE THINKING OF YOU
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av
yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du
än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.RegisterElectrolux.com
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
2
www.electrolux.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas an-
svarig för personskador eller skador på egendom som or-
sakats av felaktig installation eller användning. Förvara all-
tid instruktionerna tillsammans med produkten för framti-
da bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk eller
mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och kun-
skap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är
ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten. Barn under 3 år får
inte lämnas utan tillsyn i närheten av produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du
aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här produk-
ten och byta kabel.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
grytlappar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfas-
ta formar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
SVENSKA 3
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt el-
ler vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Använd endast den matlagningstermometer som re-
kommenderas för den här ugnen.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen fort
från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd ord-
ning.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverka-
ren, en godkänd serviceverkstad eller personer med
motsvarande utbildning, för att undvika fara.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna all paketering.
Installera och använd inte produkten
om den är skadad.
Följ de installationsinstruktioner som föl-
jer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid skydds-
handskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats
under och bredvid stadiga skåp- eller
bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av
en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta ser-
vice eller en elektriker för att ersätta en
skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med
produktens lucka, speciellt inte när
luckan är het.
4
www.electrolux.com
Stötskyddet för strömförande och isole-
rade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter in-
stallationen.
Anslut inte stickkontakten om väggutta-
get sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isolationsenheten
måste vara minst 3 mm bred.
2.2 Användning
VARNING
Risk för skador, brännskador, els-
tötar eller explosion föreligger.
Använd denna produkt för hushålls-
bruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Öppna produktens lucka försiktigt. An-
vändning av ingredienser som innehåller
alkohol kan producera en blandning av
luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter el-
ler föremål som är fuktiga med lättan-
tändliga produkter i, nära eller på disk-
maskinen.
VARNING
Risk för skador på produkten före-
ligger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
– sätt inte eldfasta formar eller andra fö-
remål direkt på produktens botten.
- lägg inte aluminiumfolie direkt på pro-
duktens botten.
- Ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
- Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen är
klar.
- Var försiktig när du tar bort eller mon-
terar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan vara
permanenta.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan
orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala rengörings-
medel. Använd inte produkter med slip-
SVENSKA 5
effekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om
tillämpligt) med någon sorts rengörings-
medel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa
som används för den här produkten är
endast avsedd för hushållsprodukter.
Får ej användas för belysning i hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
3. PRODUKTBESKRIVNING
13
2 3 5
7
14
12
10
11
8
9
641
1
2
3
4
5
1
Kontrollpanelen
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Kontrollampa/symbol för ström
4
Elektronisk programmeringsenhet
5
Temperaturvred
6
Kontrollampa/symbol/indikator för
temperatur
7
Uttag för matlagningstermometern
8
Värmeelement
9
Ugnslampa
10
Fläkt
11
Bakre väggens värmeelement
12
Undervärme
13
Ugnsstege, löstagbar
14
Ugnsnivåer
3.1 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
6
www.electrolux.com
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Form
För bakning och stekning eller som fet-
tuppsamlingsfat.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
Teleskopskenor
För plåtar.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
4.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengör-
ing".
4.2 Inställning klocka
Du måste ställa in tiden innan du
kan använda ugnen.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett
strömavbrott blinkar indikeringen för tiden.
Tryck på + eller --knappen för att ställa in
rätt tid.
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
När du ändrar tiden kan du inte
samtidigt ställa in Koktid
eller
Sluttid
)
SVENSKA 7
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
För att använda produkten, tryck
på kontrollvredet. Vredet kommer
ut.
5.1 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid kontrollvredet för ugnsfunktioner
för att välja en ugnsfunktion.
2.
Vrid temperaturvredet för att ställa in
en temperatur.
3.
För att stänga av produkten, vrid kon-
trollvreden för ugnsfunktioner och
temperatur till av-läget.
Vredsymbol, indikator eller
lampa (beror på modellen - se
produktbeskrivningen):
Indikatorn tänds när ugnen
värms upp.
Kontrollampan tänds när pro-
dukten är igång.
Symbolen visar om kontrollvre-
det styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller tempera-
turen.
5.2 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Lampa För att aktivera ugnslampan utan en tillagnings-
funktion.
Varmluft För ugnsbakning vid maxtemperaturen på högst
tre nivåer samtidigt. Minska ugnstemperaturen
med 20–40 °C jämfört med de standardtempera-
turer som du använder vid Över-/Undervärme
när du använder den här funktionen. Även för att
torka livsmedel.
Pizza/Paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig
botten. Minska ugnstemperaturen med 20–40 °C
jämfört med de standardtemperaturer som du
använder vid Över-/Undervärme när du använder
den här funktionen.
Över-/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpar-
tade bottnar.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Min grill För grillning av tunna livsmedel i mindre mängd
och för rostning av bröd.
Max grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning.
8
www.electrolux.com
Ugnsfunktioner Tillämpning
Varmluftsgrillning För stekning av större stycken kött eller fågel på
en nivå. Även för att gratinera och bryna.
5.3 Elektronisk programmeringsenhet
hr min
1 2 3 4
567
1
Funktionslampor
2
Tidvisning
3
Funktionslampa
4
Indikator för matlagningstermometer
5
Knappen +
6
Väljarknapp
7
Knappen -
6. KLOCKFUNKTIONER
Klockfunktion Tillämpning
Klocka För att visa, ställa in eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning. Denna funktion
kan även användas när ugnen inte används.
Koktid För att ställa in längden för en ugnsfunktion.
Sluttid För att ställa in avstängningstid för en ugnsfunktion.
Du kan använda Koktid och
Sluttid
samtidigt om du vill att
produkten ska slås på och stäng-
as av automatiskt: Ställ först in
Koktid
och sedan Sluttid .
6.1 Inställning av klockfunktioner
hr minhr min
1.
För Koktid och Sluttid, välj en ugns-
funktion och temperatur. Det behövs
inte för Signaluret.
2.
Tryck flera gånger på programknap-
pen tills lampan för önskad klockfunk-
tion blinkar.
SVENSKA 9
3.
Tryck på + eller - för att ställa in öns-
kad klockfunktion.
Displayen visar lampan för den klock-
funktion som du ställer in. När den in-
ställda tiden har nåtts blinkar lampan
och en ljudsignal hörs i två minuter.
Med funktionerna Koktid och Slut-
tid stängs produkten av automa-
tiskt.
4.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
5.
Vrid vredet för ugnsfunktioner och
temperaturvredet till av-läget.
6.2 Avbryta klockfunktionerma
1.
Tryck flera gånger på knappen tills
lampan för önskad funktion blinkar.
2.
Tryck och håll inne knappen "-.
Efter några sekunder slocknar klock-
funktionen.
7. ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
7.1 Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen när köttstycken tillagas.
Två temperaturer behöver ställas in:
•Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för mat-
lagningstemperaturen.
Använd endast den matlagnings-
termometer som medföljer pro-
dukten eller originalreservdelar.
VARNING
Var försiktig när du tar bort mat-
lagningstermometerns spets och
kontakt. Matlagningstermometern
är varm. Det finns risk för att brän-
na sig.
1.
Sätt in matlagningstermometerns
kontakt i uttaget framtill på produkten.
Indikatorn för matlagningstermome-
tern
blinkar.
2.
Sätt in spetsen på matlagningstermo-
metern i mitten av köttet.
3.
Tryck på + eller - för att ställa in inner-
temperatur. Du kan ställa in tempera-
turen mellan 30 °C och 99 °C. Se vär-
dena i tabellen.
4.
Välj ugnsfunktion och ugnstempera-
tur.
5.
En ljudsignal hörs i två minuter när
köttet uppnått den inställda innertem-
peraturen. Tryck på valfri knapp för
att stänga av signalen.
6.
Stäng av produkten.
7.
Ta bort matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet.
Om köttet har stekts som du önskar, utför
ovanstående på nytt och ställ in en högre
innertemperatur.
10
www.electrolux.com
7.2 Sätta in ugnstillbehören
Den djupa formen och gallret har sidokan-
ter. Dessa kanter och formen av styrske-
norna är en specialanordning för att för-
hindra att kokkärlen glider.
Sätta in gallret och den djupa formen
tillsammans
Lägg gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
7.3 Teleskopskenor – isättning av ugnstillbehör
Ställ bakplåten eller långpannan på tele-
skopskenorna.
Placera gallret på de utdragbara bakplåt-
sskenorna så att fötterna är vända nedåt.
Den upphöjda kanten runt gallret
är en specialanordning som hind-
rar kokkärl från att glida av.
SVENSKA 11
7.4 Placering av gallret och långpannan tillsammans
Lägg gallret på långpannan. Ställ gallret
och långpannan på teleskopskenorna.
8. TILLVALSFUNKTIONER
8.1 Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla produktens ytor sva-
la. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8.2 Mekaniskt lucklås
Lucklåset är avaktiverat när du köper pro-
dukten.
Aktivera lucklåset: Dra luckan framåt
tills den låses på plats.
Avaktivera lucklåset: Tryck tillbaka luck-
an in i panelen.
12
www.electrolux.com
1
2
Gör enligt följande för att använda
lucklåset:
Sätt luckan i aktiverat läge.
När luckan är ordentligt stängd (det me-
kaniska lucklåset är aktiverat):
1.
Tryck en aning på lucklåset.
2.
Öppna luckan genom att dra i den
med handtaget
Om du trycker på lucklåset tills det
hörs ett klick avaktiverar du lucklå-
set igen.
Flytta bara det mekaniska lucklåset hori-
sontellt.
Flytta det inte vertikalt.
Tryck inte på lucklåset när du
stänger produktens lucka.
9. RÅD OCH TIPS
9.1 Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan
av luckan:
Ugnsnivåernas nummer.
Information om tillagningsfunktioner, re-
kommenderade ugnsnivåer och tempe-
raturer för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
9.2 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placeringen av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av ug-
nen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med 10–
15 minuter om du bakar på mer än en
nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte all-
tid lika bruna. Om detta händer ska du
inte ändra temperaturinställningen. Skill-
naden jämnar ut sig under bakningen.
SVENSKA 13
9.3 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden ge-
nom att höja tempera-
turen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket väts-
ka i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
9.4 Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Tysk ringkaka/
franskt brio-
chebröd
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Madeirakaka/
fruktkaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
14
www.electrolux.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
(°C)
Tid (min)
Fatless
sponge cake/
lätt sockerka-
ka utan fett
Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Fatless
sponge cake/
lätt sockerka-
ka utan fett
Över/Under-
värme
2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170 - 180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äp-
pelpaj (2 for-
mar Ø 20 cm,
diagonalt pla-
cerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äp-
pelpaj (2 for-
mar Ø 20 cm,
diagonalt pla-
cerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Under-
värme
1 170 - 190 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Vetefläta/krans Över/Under-
värme
3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd Över/Under-
värme
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (råg-
bröd):
1.
Första de-
len av
grädd-
ningen.
2.
Andra de-
len av
grädd-
ningen.
Över/Under-
värme
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Petit-chouer/
bakelser
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 35
SVENSKA 15
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Rulltårta Över/Under-
värme
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd
med strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/
sockerkringlor
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
3 170 35 - 55
Fruktkaka av
mördeg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
Över/Under-
värme
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd långpannan.
Småkakor
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Varmluft 3 140 20 - 35
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
Över/Under-
värme
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaks-
deg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
16
www.electrolux.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Småkakor av
jästdeg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegska-
kor
Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Under-
värme
3
170
1)
20 - 30
1)
Förvärm ugnen.
Puddingar och gratänger
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Makaroni-
pudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över/Under-
värme
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 15 - 30
Söta pudding-
ar
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsa-
ker
Varmluftsgrill-
ning eller
Varmluft
1 160 - 170 30 - 60
1)
Förvärm ugnen
SVENSKA 17
9.5 Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur
(°C)
Tid (min)Falsnivå
2 falsnivåer 3 falsnivåer
Petit-chouer/
bakelser
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Förvärm ugnen.
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bak-
verk
Varmluft
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Falsnivå
2 falsnivåer 3 falsnivåer
Mördegskakor 1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/
mördegskaka/
mördegsrem-
sor
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaks-
deg
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med
äggvita/ma-
ränger
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av
jästdeg
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegska-
kor
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Förvärm ugnen.
9.6 Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
18
www.electrolux.com
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (med många
ingredienser)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(pizzaliknande rätt
från Alsace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk ver-
sion av calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Förvärm ugnen
2)
Använd en långpanna.
9.7 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa lång-
pannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som träng-
er ut bränner fast kan du tillsätta lite
vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekning-
en. Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja eftervärmen.
9.8 Stekning med Varmluftsgrillning
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Grytstek 1 - 1,5 kg
Över-/Un-
dervärme
1 230 120 - 150
Engelsk rost-
biff eller filé:
röd
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
190 - 200
1)
5 - 6
SVENSKA 19
Typ av kött Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Engelsk rost-
biff eller filé:
rosa
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
180 - 190
1)
6 - 8
Engelsk rost-
biff eller filé:
välstekt
per cm
höjd
Varmlufts-
grillning
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugns-
funktioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur °C
Tid (min)
Bog/hals/
skinkstek
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett/rev-
bensspjäll
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (la-
gad i förväg)
750 g - 1
kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Lammstek
med ben/
lammstek
1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur °C
Tid (min)
Harsadel/
harstek
med ben
upp till 1 kg Över-/Un-
dervärme
1
230
1)
30 - 40
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOA8000X Användarmanual

Kategori
Numeriska knappsatser
Typ
Användarmanual