Kenwood HMX750CR, HMX750 kMix, HMX750BK, HMX750RD, HMX750WH Bruksanvisning

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Kenwood HMX750CR Bruksanvisning. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
säkerhet
l
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
l
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
l
Se till att sladden är helt utdragen
ur sladdhållaren innan du använder
handmixern.
l
Lägg aldrig handmixerns stomme i vatten
och låt inte sladden eller stickkontakten bli
våta.
l
Håll fingrar, hår, kläder och redskap borta
från delar som är i rörelse.
l
Låt aldrig sladden komma i kontakt med
varma ytor eller hänga ned så att ett barn
kan nå den.
l
Använd aldrig en skadad handmixer.
Lämna in den för kontroll eller reparation:
se service och kundtjänst.
l
Använd aldrig tillbehör som inte är
godkända.
l
Koppla alltid ur apparaten när den inte
används, innan du sätter ihop eller tar loss
delar och före rengöring.
l
Apparaten kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga
eller begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
l
Om apparaten används på fel sätt kan det
orsaka skador.
l
Denna apparat ska inte användas av barn.
Håll apparat och sladden utom räckhåll för
barn.
51
Vik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
l
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
l
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte på
sig något ansvar om apparaten används
på felaktigt sätt eller om dessa instruktioner
inte följs.
innan du sätter i
stickkontakten
l
Se till att nätspänningen hos dig
motsvarar den som visas på
handmixerns undersida.
l
Den här apparaten uppfyller EG
förordning 1935/2004 om material
och produkter avsedda att komma
i kontakt med livsmedel.
innan du använder
handmixern första gången
l
Tvätta komponenterna se “skötsel
och rengöring”.
förklaring till bilder
a hastighetskontroll
b frigöringsknapp för redskap
c vispar
d sladdhållare
e degkrok med extra krage
f degkrok utan extra krage
g förvaringsenhet att ställa på
arbetsbänken
h förvaringsstöd för vispar
i förvaringsstöd för degkrokar
j sladdklämma
använda handmixern
1 Linda upp sladden d och
kontrollera att hastighetsreglaget
a är i läge ”O”.
2 Montera visparna eller
degkrokarna 1 genom att vrida
och trycka tills du känner ett tydligt
klick.
Viktigt: Degkroken med extra
krage e passar bara in i den
större sockeln.
3 Anslut stickkontakten.
4 Placera ingredienserna i en skål
av lämplig storlek och för ned
visparna/degkrokarna i skålen.
5 Vrid hastighetskontrollen a
bakåt för att uppnå önskad
hastighet (den första punkten på
mixerstaven är den långsammaste
hastigheten). Anpassa punkten
på hastighetskontrollen till önskad
hastighet.
l
Öka hastigheten när blandningen
tjocknar.
l
Sänk hastigheten om maskinen
går trögt.
l
Flytta hastighetsreglaget framåt
till pulsläge ”P” och kör på
maxhastighet. Pulskörningen
pågår så länge reglaget är
aktiverat.
6 När blandningen har nått
önskad konsistens, vrid
hastighetskontrollen a till
av ”O”-läget och lyft vispar/
degkrokar ur skålen.
7 För att ta bort verktygen, se
till att hastighetskontrollen a
befinner sig i av ”O”-läget och
koppla ur mixerstaven. Tryck på
frigörningsknappen för redskap b.
Håll i skaftet till verktygen när du
tar ut verktygen.
viktigt!
l
enbart degkrokar – när du gör
deg bör du inte använda mer än
450 g mjöl.
l
Skydda elvispen genom att inte
använda den längre än 3 minuter
under en 5-minutersperiod för
deg, kraftig kaksmet etc. Stäng
av den direkt när du har önskad
konsistens.
52
53
tips
l
För bästa resultat ska smör
eller margarin få mjukna i
rumstemperatur innan det vispas.
l
Välj en skål i lämplig storlek så att
den inte blir överfull.
l
Stora mängder och tjocka
blandningar kan kräva längre
vipstid.
l
När du viskpar grädde ska du
använda en skål med höga kanter
så att det inte stänker.
Observera att detta endast är rekommendationer och att den hastighet du
väljer kan bero på skålens storlek, mängder, ingredienserna du blandar och
personliga önskemål.
Öka gradvis till rekommenderad hastighet nedan.
Typ av
ingredienser
Rekommend-
erade
maximala
mängder
Rekommend-erade
hastigheter
Ungefärliga
tider
Vispar
Äggvitor 8 4 – 5 3 minuter
Grädde 500 ml 1 – 5 4 minuter
Vispad
sockerkakssmet
recept med 3
ägg
4 – 5 5 minuter
Allt-i-ett, kakmix 600 g totalvikt 1 – 5 1
1
2 - 2
minuter
Smet 800 ml 4 – 5 1 minut
Blanda fett i
vetemjöl.
Tillsätta vatten för att
blanda ingredienser
till kakdeg
250 g mjöl 1 – 2
1
3 minuter
1 minut
Fruktkaka
Vispa upp matfett
och socker
Vända ned mjöl,
frukt etc.
900 g totalvikt
5
1 – 2
4 minuter
1 minut
Glasyr recept med 4
ägg
1 – 5 5 – 6 minuter
Degkrokar
Bröd 450 g mjöl 1 – 5 2 – 3 minuter
Knåda igen i
30 – 45
sekunder
Rekommenderade hastigheter för vispar och
degkrokar
53 54
skötsel och rengöring
l
Stäng alltid av, dra ut
stickkontakten och ta loss
visparna eller degkrokarna före
rengöring.
l
Lägg aldrig handmixerns stomme
i vatten och låt inte sladden eller
stickkontakten bli våta.
l
Diska aldrig delarna i slipande
rengöringsmedel.
vispar, degkrokar
l
Diska för hand eller i diskmaskinen
och torka torr.
elvispens stomme
l
Torka av med en fuktig trasa och
torka efter med en torr.
förvaring
1 Linda sladden runt mixerstavens
2 botten och fäst sladden med
hjälp av sladdfästet.
2 Ställ handmixern på änden i
förvaringsenheten g som går att
ställa på arbetsbänken och se till
att stickkontakten och handtaget
pekar bort från förvaringsstöden
3.
3 Förvara visparna c i de två
externa förvaringsstöden h.
4 Förvara degkrokarna e & f i
förvaringsenheten som ska ställas
på arbetsbänken i.
service och kundtjänst
l
Om sladden är skadad måste
den av säkerhetsskäl bytas ut av
Kenwood eller av en auktoriserad
Kenwood-reparatör.
l
Om du får problem med att
använda apparaten ber vi dig att
läsa avsnittet om ”problemsökning”
i bruksanvisningen eller på
www.kenwoodworld.com innan du
ringer kundtjänst.
l
Produkten omfattas av en garanti
som efterföljer alla lagstadgade
bestämmelser vad gäller garanti
och konsumenträttigheter i
inköpslandet.
l
Om din Kenwood-produkt inte
fungerar som den ska eller om du
upptäcker fel ber vi dig att lämna
eller skicka in den till ett godkänt
KENWOOD-servicecenter.
För aktuell information om
närmaste godkända KENWOOD-
servicecenter besök
www.kenwoodworld.com eller
Kenwoods webbplats för ditt land.
l
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
l
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION OM
HUR PRODUKTEN SKALL
KASSERAS I ENLIGHET
MED EUROPEISKA
DIREKTIV OM AVFALL
SOM UTGÖRS AV ELLER
INNEHÅLLER ELEKTRISK OCH
ELEKTRONISK UTRUSTNING
(WEEE)
När produktens livslängd är
över får den inte slängas i
hushållssoporna. Den kan
överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsapparat på rätt sätt undviker
du de negativa konsekvenser för miljö
och hälsa som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
56
Recept
vit bröddeg
10 ml/2 tsk torkad jäst (den sort som
kräver rekonstituering)
5 ml/1 tsk sugar
250 ml varmt vatten
450 g brödmjöl
5 ml/1 tsk salt
15 g flott
1 Lägg torkad jäst i en bunke
tillsammans med socker och
vatten och låt stå och skumma.
Rätt vattentemperatur är 43°C
och uppnås genom att blanda en
tredjedel kokande vatten med två
tredjedelar kallt vatten.
2 Tillsätt resten av ingredienserna.
Montera degkroken på mixerstaven
och blanda ihop ingredienserna
på låg hastighet tills mjölet har
arbetats in. Öka sedan hastigheten
och knåda i ungefär 2-3 minuter,
tills degen är smidig och elastisk.
Täck med oljad plastfolie och låt
degen jäsa på en varm plats i 45-60
minuter.
3 Knåda degen igen på maximal
hastighet i 30-45 sekunder, med
degkrokarna i blandningen.
4 Forma degen till en limpa, eller
frallor, och lägg dem på smorda
bakplåtar. Täck med oljad plastfolie
och låt stå på en varm plats tills
degen har fördubblats i storlek.
5 Grädda i en förvarmd ugn vid 230° C
(450° F/gas märke 8) i 20-25 minuter
(för en limpa) eller 10-15 minuter (för
frallor). Brödet är klart när det låter
ihåligt när man knackar på botten av
brödet.
55
56
Problem Orsak Lösning
Mixerstaven fungerar
inte.
Ingen ström. Kontollera att apparaten
är påslagen. Kontrollera
säkringen/kretsbrytaren i ditt
hem. Om inget av ovanstående
hjälper, se ”service och
kundtjänst”.
Degkroken kan inte
pluggas in i uttaget.
Degkroken ansluten
till fel uttag.
Degkroken med metallkrage
e passar bara in i det större
uttaget.
Plugga in degkroken – vänd
och tryck tills du känner ett
klick.
Mixerstaven börjar
gå långsammare eller
går trögt.
Vald hastighet alltför
låg.
Den rekommenderade
mängden har
överskridits.
Den rekommenderade
driftstiden på
3 minuter har
överskridits.
Öka hastigheten.
Se diagram över
rekommenderad hastighet för
information om hastigheter och
mängder som ska bearbetas.
Använd inte under längre tid
än 3 minuter under någon
5-minutersperiod för degar och
tunga kaksmeter.
Överdrivet stänk eller
mjöl som stänker ner
under bearbetning.
Vald hastighet alltför
hög.
Bunken är inte
tillräckligt djup eller
alltför liten för de
ingredienser som
bearbetas.
Välj en lägre hastighet till att
börja med och öka hastigheten
i takt med att blandningen blir
tjockare.
Välj en bunke av lämplig
storlek.
Det går inte att ta
bort verktygen från
uttaget
Hastighetskontrollen
inte i O” läge.
För att ta bort verktygen, se
till att hastighetskontrollen
befinner sig i AV O”- läge och
stäng av mixerstaven.
Tryck på frigörningsknappen
för redskap b.
problemsökning
/