r
B
instructions 3
Bedienungsanleitung 7
mode d’emploi 9
instructies 13
istruzioni per l’uso 15
instrucciones 19
instruções 21
brugsanvisning 25
bruksanvisning (Svenska) 27
bruksanvisning (Norsk) 31
käytohjeet 33
инструкции (Русский) 37
pokyny (Čeština) 39
pokyny (Slovenčina) 43
instrukcja 45
upute 49
navodila 51
οδηγίες 55
utasítások 57
talimatlar 61
instrucţiuni 63
инструкции (Български) 67
71
27
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat kan användas av personer med minskad fysisk,
sensorisk eller psykisk förmåga eller av personer som saknar
erfarenhet och kunskap om apparaten, om det sker under tillsyn
eller efter instruktioner och om de förstår de faror som
användningen kan innebära.
•Barn får inte använda eller leka med apparaten.
•Håll apparat och sladd utom räckhåll för barn.
s Undvik risk för skada genom att vara försiktig när du hanterar
knivbladen, tömmer skålen och rengör apparaten.
u Tillsätt inte varm vätska (över 40°C) eftersom ånga från vätskan
snabbt kan strömma uppåt.
c Felaktig användning av apparaten kan orsaka skada.
2 Dra ur sladden till apparaten före montering, demontering och
rengöring.
3 Lämna inte apparaten utan tillsyn när den är ansluten.
4 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren,
serviceombud eller någon med liknande kompetens för att
undvika skaderisker.
L Sänk inte ned motorenheten i någon form av vätska.
5 Den kan inte krossa is eller hacka rått kött. Var försiktig med knivbladen!
6 Låt inte motorn gå mer än en minut i taget, låt den sedan kallna en minut innan den används
igen.
7 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
8 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
endast för hushållsbruk
BILDER
bruksanvisning (Svenska)
1 lock
2 tapp
3 knivbladsenhet
4 skål
5 strömbrytare
6 spår
7 vridaxel
8 skåra
9 motorenhet
` kan diskas i diskmaskin
28
C FÖRBEREDELSE
1 Ställ ned motordelen på ett stabilt och jämnt underlag.
2 Sätt ned skålen över vridaxeln.
3 Passa in tapparna under skålen i skårorna på sockeln.
4 Vrid skålen ungefär 15 mm medurs för att låsa den på plats.
5 Sänk ned knivbladsenheten över vridaxeln i botten av skålen.
6 Snurra så att monteringen kommer på plats i skålens botten.
C BEARBETA
7 Lägg ingredienserna i skålen.
8 Bearbeta inte hårda matvaror, dvs. sådana som man inte lätt kan skära sönder med en
kökskniv.
9 Hacka inte stora bitar -– kuber på 18 mm är maximum.
10 Sänk ned och sätt locket på skålen. Vrid därefter locket medurs för att låsa fast det. Detta
låser upp strömbrytaren.
11 Sätt stickproppen i vägguttaget.
12 Tryck på strömställaren för att starta motorn, släpp upp den för att slå av.
C RDIG?
13 Dra ur sladden på apparaten.
14 Vrid locket moturs för att låsa upp det.
15 Lyft av locket från skålen.
16 Håll i plastdelen på knivbladsenheten, vrid så att den frigörs från flänsarna på vridaxeln och
lyft den rätt upp från skålen.
17 Vrid skålen moturs för att låsa upp den.
18 Lyft av skålen från motorenheten.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
19 Dra ur sladden före nedmontering och/eller rengöring.
20 Rengör ytorna på apparatens utsida med en fuktig trasa.
21 Diska avtagbara delar för hand.
22 Rengör insidan av knivbladsenheten med en tandpetare.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans
med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
recept
h = handfull
c = klyfta/klyftor
g = gram
m = milliliter
T = matsked (15 ml)
t = tesked (5 ml)
korianderpesto
2 h korianderblad 2 c vitlök
60 g pinjenötter 125 m olivolja
60 g parmesanost, riven
Blanda koriander,vitlök, pinjenötter och hälften av oljan till en slät massa. Lägg över i en stor skål.
Rör i parmesanosten. Tillsätt olja för rätt konsistens: Till dippsås: tjock. Till fyllning: medium. Till
pastasås: tunn.
29
sötsur sås
2 schalottenlök 1 en liten bit ingefära, skalad
1 c vitlök 1 T sojasås
2 t vitvinsvinäger 1 t senap
1 t tomatpuré
Blanda allt till en slät massa. Servera till kyckling, fisk eller som dippsås.
sås med svarta oliver och ansjovis
125 g svarta oliver, kärnfria 30 g ansjovisfiléer, utan spad
T kapris, utan spad 75 m olivolja
1 T konjak (kan uteslutas) svartpeppar
Spara hälften av oljan. Blanda övriga ingredienser. Tillsätt olja för rätt konsistens: Till tapenad:
tjock. Till pastasås: tunn. Krydda med svartpeppar.
grovhackad tomatsalsa
¼ röd pepparfrukt (utan kärnor) ½ lök ½ röd paprika
400 g tomater (på burk) ½ grön paprika 1 c vitlök
4 T tomatpuré 1 h persilja ½ T olivolja
½ t salt
Montera knivbladet. Grovhacka lök, röd paprika, grön paprika, vitlök, pepparfrukt och persilja.
Tillsätt tomater, olivolja, tomatpuré och salt. Bearbeta i 5 sekunder.
sås med pepparrot och äpple
125 m vispgrädde 1 smakrikt äpple, skalat och rivet
3 T pepparrotsrelish 1 t paprika
Vispa grädden till lätt skum. Lägg över i en stor skål. Vänd ned övriga ingredienser. Krydda med
svartpeppar. Servera till kött eller korv.
recept finns på vår webbsida:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
/