ELEKTRO HELIOS SN5001 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Spis
B R U K S A N V I S N I N G
SN5001
2
Innehåll
Innehåll
Säkerhet……………………………………..
Spisen ……………………………………….
Uppackning
……………………………
Tillbehören
…………………………...
Säkerhetsutrustningen……………………...
Tippskyddet
…………………………..
Kastrullskyddet
(extra tillbehör
)……………………….
Luckspärren
……………………..…….
Före första användning..…………………….
Rengöring av spisen
……………………
Rengör tillbehören
…………………....
Upphetta plattorna
…………………....
Bränn av ugnen
…………….……….....
Manöverpanelen…………………………......
Kontrollamporna
……………………...
Platthällen………………………………........
Användning av hällen
……………….….
Rengöring av plattorna
………………..
Ugnen..………………………………………
Ugnens funktioner
……………………..
Praktiskt användning
…………………..
Rengöring och skötsel
…………………
Installation……………………………………
Ändring av sockelhöjd och –djup
…………..
Nivåjustering
………………….…………
Elektrisk anslutning
……………………..
Service ……………………………………….
Tekniska uppgifter..………………………….
Bakning tabell………………………………..
Grill & matlagning tabell……………………..
Praktiska råd och tips……………………......
Problem och åtgärder……………………….
Skrotning……………..………………………
3
4
4
4
5
5
5
6
6
6
6
6
7
7
7
8
8
10
11
11
11
13
16
16
17
17
18
19
20
21
22
23
23
3
Säkerhet
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal
hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på
annan person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess
användning. Adress och telefonnummer finns under kapitel “Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS DESSA TEXTER EXTRA
NOGGRANT,
så att du inte
skadar dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull
betona några saker som du bör tänka på om du har
barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor
om spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att
spisen inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
(som extra tillbehör) till
din spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA
skall också vara i
funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär
dem att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och
behåller värmen en tid efter användning.
BERÖRING
KAN GE BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt
leda till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar vid förflyttning av spisen.
TIPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för platta
respektive ugn.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Spisen blir hett vid användning. Var försiktig i
närheten av värme element, som ligger i ugnen.
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill osar rejält
vid uppvärmnng och medför i värsta fall risk för
brand.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast
original reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära
spisens bakstycke som mögligt. Sätt
luckspärren/luckspärrarna ur funktion.
4
Spisen
Spisen
1. Löstagbar imkåpa
2. Häll med
PLATTOR
3. Manöverpanel med
VRED
4. Ugn
5. Förvaringslåda
6. Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i överkant och dra sedan ut spisen.
4
3
2
6
5
1
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till
återförsäljaren – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska lämna
det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt (2 st.)
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. Monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskydd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. Monteringsdetaljer
5
Säkerhetsutrustningen
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm
breda, på båda sidor om spisen (
SE BILD
). En av
bänkarna kan ersättas av en vägg eller ett
högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till
att följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste även
tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat, för att
hindra spisen från att tippa vid onormal
belastning. Tippskyddet fungerar endast när
spisen är inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att
spisen har blivit justerad till den rätta nivån, se
kapitel Installation, s.16.
1. Rita en linje på väggen längs hällens bakre
kant (
SE BILD
).
2. Måttuppgifter gäller för montering på
vänster sida (
SE BILD
). Mät ut var tippskyddet
ska placeras och skruva fast det i massivt
material eller lämplig förstärkning.
OBS!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större
än spisens bredd, måste du justera sidmåttet om
du önskar centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att passa in
tippskyddet i hålet på spisens bakstycke när
du skjuter in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör
det svårare för barn att komma åt kärl på
hällen.
1. Placera skyddet på spisen.
2. Tryck skyddet över hällkanten med bakre
fästet upplyftat.
3. Lås skyddet genom att trycka de främre
fästet på platsen och tryck nedåt de bakre
fästena.
6
Säkerhetsutrustningen
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna
luckan. När du ska öppna luckan tryck ner spärren
och dra ut luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av ugnsluckan. Det
finns ändå smala utrymme omkring luckan samt
mellan kontrollpanelen och luckan. Särskilt små
barn kan sticka in fingrarna i dessa och få
brännskador.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL.
Ett effektivare rengöring kan på
några fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du
dragit ur spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Upphetta plattorna
Plattorna är förbehandlande med ett
rostskyddsmedel, som faster bättre om du upphettar
plattorna före andvändning.
Värm upp en platta i taget på högsta effekt i max.
fem minuter. Plattan blir mycket het. Håll därför
spisen under uppsikt så att ingen kommer till skada.
Låt rök och os utvecklas när rester av
lösningsmedlet förångas. Bränn inte av ugnen
förrän du är klar med plattorna.
7
Manöverpanelen
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste
du bränna av den. Kontrollera, att ugnen är tom.
Gör så här:
1. Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
2
3
1
4 a 4 b
1
2
3
4a
4b
Vred till
PLATTOR
Termostatvred
UGNEN
Funktionsvred
UGNEN
Termostatens kontrollampa
UGNEN
Kontrollampa
SPISEN
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har
normalt lång livslängd. Om de slutar fungera,
kontakta service.
8
Platthällen
Platthällen
Hällen har tre gjutjärnsplattor. Eventuella
snabbplattor är märkta med en röd prick och har
överhettningsskydd.
Ø 145 mm
Ø 180 mm
Ø 220 mm
Användning av hällen
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid eventuell brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK,
Använd aldrig vatten.
Plattorna har vred med fasta lägen från 0-6, där 6
ger den högsta värmen. Samtliga vred kan vridas
både med- och moturs.
Val av vredläge beror på dina kärl samt vad och
hur mycket du ska tillaga. Efter en tid lär du dig att
välja rätt inställning. Spisens röda kontrollampa
tänds när du sätter på en platta.
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att
sedan vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet
eller storleken på “vattenbubblorna” kan hjälpa dig
att välja rätt läge:
SVAG VÄRME
: Sjudande vatten. Lämpligt för
vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex.
sockerärter och broccoli.
MEDEL VÄRME:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME :
Ljudet tystnar innan vattnet börjar
bubbla kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten
till pasta och ris. Ställ sedan in önskat läge för
vidarekokning.
9
Platthällen
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är
kylskåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans
botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ
in ett läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt
färg (temperatur) när du börjar steka för att du ska
få ett bra resultat. Tryck en ljus stekspade mot
botten så ser du lätt fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT:
Lämpligt för t.ex. lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT:
Lämpligt för det mesta: pannkakor,
färsrätter, korv, tuna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT:
Lämpligt för tuna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Val av kastrull/stekpanna
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten:
täcka plattan helt. Med en för liten botten
bränner dessutom överkok lätt fast på plattan.
vara slät.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja
en rostfri model med sandwichbotten, dvs. en stabil
botten med lager av olika metaller.
10
Platthällen
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången (jfr
med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med utan lock).
Se till att plattan är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och platta.
Stäng av plattan och låt maten bli fårdig på
eftervärmen.
Ång- och tryckkokning spar också energi.
Rengöring av plattorna
Låt inte överkok bränna fast utan ta bort det med en
gang. Smuts försämrar värmeöverföringen mellan
platta och kärl.
Rengöring och rostskyddsbehandling
1. Rengör plattorna grundligt med stålull, typ
Svinto. Skölj bort allt lödder och torka tort med
hushållspapper.
2. Stryk ut ett jämnt lager rostskyddsmedel på den
torra och kalla plattan. Medlet finns att köpa
hos auktoriserad service.
3. Bränn därefter in rostskyddet genom att värma
upp plattan på högsta temperatur i max. fem
minuter. Lätt rök och os utvecklas då rester av
lösningsmedel förångas.
4. Ev. färg på händerna och emaljen, när den
kallnat, tar du bort med lacknafta.
11
Ugnen
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fyra falser.
Vilken falsnivå som är lämplig att använda för olika
funktioner och temperaturer, kan du se i tabellerna
för bakning och matlagning i slutet av
bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar vid uppnådd temperatur
(tänds och släcks när termostaten slår till och från).
För att välja ugnsfunktion vrider du funktionsvredet
till symbolen för önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen
på, utan att någon av de andra funktionerna är
igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och takelement inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar
ca 9-10 minuter att värma upp ugnen till 200°C.
Kan även användas vid gratinering.
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie, långpanna eller
plåt direkt på ungsbotten. Hindras
undervärmen kan emaljen skadas på grund av
överhettning. Ugnen blir varm under
användning,
HÅLL BARN UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering
av t.ex. pizza på en plåt finns
det risk att den slår
sig (blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga
form när den kallnar.
12
Ugnen
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd
och tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika
funktioner för olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem
minuter före full tid. Du har då möjlighet att
förkorta/förlänga gräddningstiden. Resultatet kan
påverkas av recept, formars material, färg, form och
storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av
nötkött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om
de tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre
tid än vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnsäker
form med låg kant där steken précis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid ugnsbakning av
julskinka bildas det ofta mycket spad. Använd
därför ett stort stekfat eller ugnsgallret och därunder
en långpanna. Slå i litet vatten till pannan, det
hindrar fettet att bränna fast.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grilloja och/eller
grillkryddor ger bättre färg, men ökar risken för
bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det
på ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera
en långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att
samla upp fettstänk m.m. fläskkotletter, biffar,
fiskfiléer o.d. placeras högt upp i ugnen medan t.ex.
tjocka revbensspjäll placeras i nedre delen av
ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
på önskad temperatur. Börja grilla efter 3-5
minuters prevärmning. Passa noga och vänd minst
en gang under tiden. En för lång grilltid ger torr,
tråkig och i värsta fall bränd mat.Ugnsluckan ska
vara stängd vid grillning.
13
Ugnen
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även
använda för snabbuppvärmning av ugnen till
inställd temperatur. När ugnen kommit upp i den
valda temperaturen väljer du önskad funktion. Det
tar ca 8 minuter att värma upp ugnen till 200°C.
Men, ingen regel utan undantag, undvik
snabbuppvärmning om du ska grädda småkakor
eller maränger.
Rengöring och skötsel
Håll ugn ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Nollställ samtliga vred före rengöring.
Kontrollera, att ugnen är svalnat innan du
börjar .
Rengöringsmedel
Kontrollera, att rengöringsmedel är avsedd för
ugnsrengöring.
Använd
INTE
rengöringsmedel som innehåller
blekmedel, det kan bli skador i emaljen. Det är
förbjudet att rengöra ugnen med en å
högtrycksspruta. Använd aldrig skurmedel elle
r
andra repande medel.
Rengöring av yttre delen
Använd rengöringsmedel som inte innehåller
skurmedel; undvika skrapande hjälpmedel, som
stålull osv. Torka av manöverpanelen, ugnsluckan
och luckans tätning med varmt vatten och
rengöringsmedel.
Ugnen
Rengör den emaljerad ugnen när den fortfarande är
lite varm. Torka av ugnen efter användning med
varmt vatten och handdiskmedel.
GÖR SÅ HÄR OM UGNEN ÄR MYCKET
SMUTSIG:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar du
men t.ex. en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och
över/undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
14
Ugnen
Ugnstillbehören
1. Skruva ur skruvarna (A), ta ut stegen. Diska
stegen och galler för hand eller i diskmaskin.
Om de är rejält smutsiga, lägg dem i blöt
innan de rengörs med. t.ex. tvålull.
2. Återmontera delar i motsatt ordning.
Plåtar och långpanna torkas av med hushållpapper
och kan vid behov diskas för hand. Fastbrända
fläckar tas bort med en bakplåtsskrapa.
Byte av ugnslampa
Innan du byter ungslampan:
Nollställ alla vred!
1. Ställ en trasa på botten av ugnen.
2. Skruva moturs av skyddglaset och rengör det.
3. Sätt i en ny ugnslampa märkt 25 W, 230V,
300°C.
4. Återmontera skyddglaset.
5. Ta ut trasan.
15
Ugnen
Ugnslucka
Det går att ta bort ugnluckan för att kunna rengöra
den.
Demontering av ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt och hållet.
2. Fäll upp spärren på båda gångjärnen (1) helt
och hållet.
3. Stäng ugnsluckan till ungefär
¾, alltså förbi
motståndet (2).
4. Ta tag i luckan med båda händerna på sidorna.
Dra luckan ut (varning: den är tung!) från
ugnen (3).
Montering av ugnsluckan
1. Ta tag i luckan med båda händerna från
hantagssidan sett.
2. Håll luckan i cirka 60° vinkel.
3. Skjut in gångjärnen så långt som möjligt i de
båda urtagen samtidigt till höger och vänster
nedtill på ugnen (1).
4. Lyft upp luckan till motståndet (2) och öppna
den helt och hållet (3).
5. Fäll tillbaka spärren på båda gångjärnen till
sina ursprungliga lägen (4).
6. Stäng ugnsluckan.
Förvaringslådan
Förvaringslådan blir het, om ugnen är i bruk
under längre tid. Förvara inte värmekänsligt
materialer t.ex plåstpåsar, bakdukar inne i
förvaringslådan.
1. Ta tag i lådan (se bild) och dra ut den.
2. Dra ut den till stopp, lyft lätt uppåt och lådan
går fri från spärren i bakkanten och dra ut lådan
helt.
3. Efter rengöring sätt lådan tillbaka som motsatta
ordning.
Ovanför förvaringslådan finns det stöden, för att
förvara långpannan.
Kondensationsskyddet används för att samla
kondensationsvattnet som bildas när ugnen
används.
Efter varje användning skall kondensationssyddet
rengöras.
16
Installation
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Spisen är tung. Kanter och horn,
som du vanligtvis inte kommer i kontakt
med, kan vara vassa.
ANVÄND HANDSKAR
vid förflytting av spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig
köksinredning? Mät arbersbänkens höjd från
golvet till bänkens ovansida och sockeldjupet från
väggen till sockelns framkant
(SE BILD)
. Spisen kan
även installeras med en vägg eller ett högskåp på
den ena sidan och en avställningsyta på den andra
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd på
90 cm och ett sockeldjup på 50 cm. Du kan ändra
höjd och djup på sockeln så att spisen passar till en
bänkhöjd på 85, 88 eller 88 cm och ett sockeldjup
på 49, 50, 51 eller 52 cm (se bild). Se till att
spisens kabel inte kommer i kläm vid förflyttning
av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra det
samtidigt. Men läs först igenom samtliga punkter
här nedan innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt. Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan
golv och spis.
2. För att ändra sockeldjup skruva ur skruvar A
(2 skruvar) och skruva ur skruvar B (2
skruvar), se bild.
3. Haka fast sockeln i önskad djup läge
(SE
BILD).
4. Skruva åter i skruvar A och B.
49 50 51
52
17
Installation
5. För att ändra spisens höjden, skruva ur
skruven C (1 skruv) sockelns bak mitten.
Skruva ur skruvar D (4 skruvar,
SE BILD
).
6. Haka fast sockeln till önskad höjd, 90, 88 or
85 cm (
SE BILD
).
7. Skruva åter skruvarna C och D.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördelar sig jämnt i stekpannan. Om du vill
kontrollera att spisen står plant placerar du ett
vattenpass på hällramen, först på ramens vänstra
eller högra sida därefter på dess framsida.
Vid behov kan du från sockelns framsida sänka
respective höje spisens hjul och fötter. Använd en
kryssmejsel för att justera de bakre hjulen och en
polygrip till de främre fötterna.
Elektisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på
person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av skylten
på bakstycket. Anslutningseffekt och spänning
finns angivet på dataskylten.
Spis i 400V är försedd med kabel och perilexdon.
Spis i 230 V levereras utan kabel.
PNC 943265250 943265249
Inkoppling 400V ~ 230/400V 3N ~
230V 1N ~
Elementspänning 400 V 230 V
230 V
Kabel / don 4 ledare + Perilex Lev. utan kabel Lev. utan kabel
Inkopplingsanvisning på
plinten
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
PE
3
L3L1
PE
4 5
N
L2
1 2
1 2 3
4 5
L1
N
PE
18
Service
Konsumentköp EHL
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan leda
till skada på person och/eller egendom samt
försämra spisen.
Problem med spisen? Vi rekommenderar att du
läser bruksanvisningen, speciellt sid. 22 och 23.
Det kan löna sig.
Reklamation
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den
svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att
spara kvittot för eventuell reklamation.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion eller
användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel.
0771-11 44 77
eller via
e-mail på vår hemsida www.elektro-helios.se
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller
reservdelar ber vi dig kontakta Electrolux Service
på tel
0771-76 76 76 eller via vår hemsida på
www.elektro-helios.se. Du kan även söka hjälp
via din återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du
via www.elektro-helios.se eller Gula Sidorna
under rubrik Hushållsutrustning, vitvaror –
service.
Innan du beställer service, kontrollera
först om du kan avhjälpa felet själv. Här i
bruksanvisningen finns en tabell, som beskriver
enklare fel och hur man kan åtgärda dem.
Observera, elektriska fel skall alltid åtgärdas av
certifierad elektriker.
Innan du kontaktar service, skriv upp följande
enligt dataskylten:
Modellbeteckning
…………………………........
Produktnummer
…………………………........
Serienummer
………………………...........
Inköpsdatum
…………………………........
Hur och när uppträder felet ?
19
Tekniska uppgifter
Tekniska uppgifter
Med reservation för ändringar. Denna apparat uppfyller kraven i EG-
direktiv 89/336/EEC och 73/23/EEC IEC klass:Y.
SN5001
Bredd (mm):
Höjd (mm):
Djup (mm):
Ugnsvolym (liter):
Total effekt 230V-spis (W):
400V-spis (W):
500
850/880/900
600
49
8025
8045
PLATTORNA
Främre högra:
Bakre högra:
Främre vänstra:
STORLEK (mm)
145
180
220
EFFEKT (W)
1000
1500
2600
ENERGIKLASS
ENERGIFÖRBRUKNING
Konventionell (kWh)
Varmluft (kWh)
B
0,87
-
TILLAGNINGSTID STANDARDLAST
Konventionell (min)
Varmluft (min)
YTA PÅ BAKPLÅTEN (cm
2
)
47
-
1200
Vid märkning av energieffektivitetsklass har läge konventionell används.
KONTROLLAMPORNA
är av glimlampetyp
UGNSLAMPAN:
E-14 sockel, märkt 230V, 25W och 300ºC.
20
Tabeller
Tabeller
Bakning
Över/undervärme
Typ av bakverk
Placering
fals
Temperatur
0
C
Tid i
minuter
Mjuka kakor
Tunga kakor, fruktkakor 2 160 -180 50-70
Kakor med lite fett 2 180-200 40-50
Tårtbotten 2 190–200 1) 25-35
Långpannekakor 3 180-190 1) 20-35
Muffins, tunga 3 170-180 1) 15-25
Muffins, lätta 3 180-210 1) 10-20
Rulltårta 3 225-250 1) 6-8
Småkakor
Mördegskakor 3 170-180 1) 10-15
Pepparkakor 3 170-190 1) 8-12
Smördegskakor 2 180-200 1) 20-30
Maränger 3 100-115 60-100
Matbröd
Formbröd 2 180-200 1) 40-50
Lätta limpor 2 190-200 1) 35-45
Tunga limpor 2 160-180 45-70
Tekakor 3 190-210 1) 10-15
Portionsbröd 2 210-220 1) 12-18
Vetebröd
Bullar/snäckor 3 225-250 1) 8-12
Längder,kransar 2 180-200 1) 25-35
Ugnsrätter
Pizza 2 210-230 25-30
Potatisgratäng 2 200-225 40-50
Äggstanning 2 160-170 1) 30-40
Sufflér 2 180-200 1) 30-50
Ugnspannkaka 3 190-200 20-35
Kokning av fisk utan folie 2 100-110 40-60
Kokning av fisk med folie 3 180-200 25-40
1)
förvärm ugnen
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

ELEKTRO HELIOS SN5001 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual