Fyll vattenkokaren (4) med vatten.
Koka vattnet. Se avsnittet ”Kokning av
vatten”.
Töm vattenkokaren (4).
Användning
Varning!
- Ta alltid bort vattenkokaren från sockeln
innan du fyller den med vatten.
- Fyll endast på vattenbehållaren med
kranvatten.
- Kontrollera alltid att vattennivån är lägre än
max-markeringen (max. 1 liter). Om
vattennivån är över max-markeringen,
kommer vattenkokaren att koka över och
hett vatten kommer att spruta ut.
- Ta inte bort vattenkokaren från sockeln
förrän apparaten har stängts av.
På- och avslagning (fig. A)
Anslut nätkontakten till vägguttaget.
Tryck på start/stopp-knappen (10).
Start/stopp-indikatorn blinkar rött.
Tryck på temperaturknappen (6) för att
ställa in temperaturen. Motsvarande
indikator tänds.
Tryck på start/stopp-knappen (10) för att
slå på apparaten. Start/stopp-indikatorn
lyser med vitt sken.
Avbryt processen genom att trycka på
start/stopp-knappen (10).
När processen är klar, stängs apparaten av
automatiskt. Start/stopp-indikatorn slocknar.
Tips för användning
Tebryggaren kan enkelt anpassas till dina
teönskemål. Du kan snabbt tillreda ditt favoritte
med några få knapptryckningar. Du kan
tillreda teet med antingen färska teblad eller
en tepåse. Mittsektionen kan vridas upp eller
ned beroende på önskad mängd te.
Tetyper
Det finns många sorters teer, beroende på
ursprunget och hanteringen av tebladen.
Varje typ av te tillreds på sitt eget sätt.
Svart te kräver kokande vatten för att säkerställa
bästa möjliga smak. Svart te kräver fem
minuter för att absorberas. Exempel på svart te
är English blend, Earl Grey, Ceylon, Assam,
Darjeeling och Lapsang Souchong.
Grönt, vitt eller gult te bör man tillreda vid låg
temperatur. Teextrakten överförs optimalt till
vattnet efter två till fyra minuter.
Oolong och Pu Erh tillreds lämpligen med
kokande vatten. Teextrakten kräver bara en
minut för att frigöra sina smaker.
Herbateer karaktäriseras av användningen av
örter i stället för blad. Herbate tillreds vid hög
temperatur (inte koktemperatur). Örtteerna
kräver bara fem till tio minuter för att frigöra
sina smaker. Om örterna tillåts frigöra sina
smaker i mer än tio minuter, kommer andra
extrakt att frigöras och påverka smaken negativt.
Exempel på herbateer är rooibos, nypon, fänkål,
lakrits, kamomill, pepparmynta och nässla.
För att färdigställa teet, kan du tillsätta mjölk,
honung, socker (granulerat socker, råsocker
eller rörsocker) eller en citronskiva.
Tekulturer
För ett riktigt engelskt eftermiddagste, används
ett riktigt engelskt te, som English blend eller
Ceylon. Svart te kräver fem minuter för att
absorberas. Engelsmännen dricker sitt te
mycket starkt, ofta med en dubbel mängd
teblad eller tepåsar.
I Kina, är te en symbol för en familjär atmosfär.
Kineserna lägger några teblad i koppen och
häller lite speciellt avkylt vatten på tebladen.
Ett lock placeras på koppen för bättre
absorption av teet. Teet dricks i små smuttar
med locket fortfarande placerat på koppen för
att hindra tebladen från att lämna koppen.
I Turkiet tillreds teet med en samovar. En
samovar är en typ av vattenkokare som alltid
innehåller hett vatten för att tillreda starkt te.
Teet (mycket starkt) hålls varmt högst upp
i samovaren. Teet hälls och späs ut med hett
vatten från samovaren.
I Mellanöstern, dricks sött svart te från Indien
eller Sri Lanka - Ceylon, Assam eller
Darjeeling - helst starkt. Det svarta teet görs
starkt med hjälp av mer te och socker under
tillredningen.