HUSQVARNA-ELECTROLUX QSP6100W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
QSP6100
Bruksanvisning Spis
2
Vi vill skapa de bästa produktlösningar som
du kan hitta på marknaden idag. Lösningar
där du upplever en perfekt balans mellan
form och funktion och där spetsteknologi
också matchar energisnålhet och miljö-
mässig hänsyn.
Så tack för att du valt en kvalitetsprodukt
från oss!
För att du ska få största möjliga nytta och
glädje av ditt nyförvärv föreslår vi att du
börjar med att läsa igenom den här
bruksanvisningen och bekantar dig med alla
funktioner och fördelar. Förvara gärna
bruksanvisningen på en lämplig plats nära
produkten så att du lätt kan ta fram den när
du behöver friska upp minnet eller ha svar
på en fråga.
Lycka till!
3
Innehåll
Säkerhet .............................................................. 4
Installation .......................................................... 6
Nivåjustering ............................................6
Tippskyddet ............................................. 7
Elektrisk anslutning ................................. 8
Säkerhetsfunktioner .........................................9
Funktionslåset .......................................... 9
Luckspärren ............................................. 9
Produktbeskrivning ........................................10
Spisen .....................................................10
Ugnen .....................................................10
Före första användning ..................................11
Bränn av ugnen .....................................11
Upphetta plattorna ...............................12
Användning av platthällen .............................13
Plattorna .................................................13
Användning av ugnen .....................................15
Ugnens funktioner .................................15
Praktisk användning ..............................16
Gräddningstabell ...................................18
Stektabell ...............................................19
Rengöring och skötsel ...................................20
Rengöring av spisen ..............................20
Rengöring av plattorna .........................21
Rengöring av ugnen ..............................22
Tekniska data ..................................................26
Garanti/Kundservice ......................................27
Praktiska råd och tips ....................................30
Problem och åtgärder ...................................32
Skrotning ..........................................................32
4
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den
gamla. Läs därför noga igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och
dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Hör gärna av dig till
oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Garanti/Kundservice”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar dig själv, andra eller spisen.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador.Transportskador anmäls omedel-
bart till säljaren. Vid direktleverans
anmäls transportskadan inom 7 dagar
enligt fraktsedeln till Kundtjänst,
Electrolux Logistics AB,
tel. 08-738 77 44.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti
ugnen innan den används.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på
person och/eller egendom.
För spisar med stickpropp: Se till att
stickproppen är helt inskjuten i väggut-
taget.
Spisen är tung. Kanter och hörn som
du vanligtvis inte kommer i kontakt med
kan vara vassa. Använd handskar vid för-
flyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då
undviker du att spisen tippar vid onormal
belastning.
OBS! Placera inte spisen på extra sockel
eller annan upphöjning. Risk finns då att
spisen tippar!
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och
intresserade av det mesta, även spisen. Vi
vill för säkerhets skull betona några saker
som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta på båda sidor om spisen.
Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att
spisen inte tippar framåt vid onormal
belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din
spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN
skall också vara i funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen,
men lär dem att kärl, häll och ugnar blir
mycket varma och behåller värmen en tid
efter användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
!
Användning
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
5
Använd endast kärl som är avsedda för
platta respektive ugn.
Kontrollera att spisen är avstängd när
den inte används, samtliga vred ska vara
nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som
kan bilda explosiva gaser eller andra
ämnen vilka kan förorsaka brand eller
explosion får inte användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med
största försiktighet. T.ex. flambering med
konjak, eller annan alkohol, kan medföra
att fettrester i köksfläkten antänds och
orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk
förorsaka personskador.
Placera ej kemikalier samt
rengöringsmedel i förvaringslådan.
Rengöring
Håll plattor och ugn rena. Fett och spill
osar rejält vid uppvärmning och medför i
värsta fall risk för brand.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig
ugnslampa. Innan du byter lampa se till
att spisen är strömlös. För spisar med
sladd, dra ur sladden. För övriga spisar
bryt strömmen med den allpoliga
brytaren.
Service och reparationer bör utföras
av ett av leverantören godkänt företag.
Använd endast original reservdelar.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller åter-
försäljaren för att få reda på var du kan
lämna produkten för skrotning och åter-
vinning. Du kan också gå in på
www.el-kretsen.ser att ta reda på
närmaste inlämningsställe.
Symbolen på produkten eller
emballaget anger att produkten inte får
hanteras som hushållsavfall. Den skall i
stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronik-
komponenter.
Genom att säkerställa att produkten
hanteras på rätt sätt bidrar du till att före-
bygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produk-
ten kasseras som vanligt avfall.
För ytterligare upplysningar om åter-
vinning bör du kontakta lokala
myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
6
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Spisen är tung.
Kanter och hörn, som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med, kan vara
vassa.
ANVÄND
HANDSKAR
vid för-
flyttning av spisen.
Vid leverans är spisen anpassad till en
bänkhöjd på 900 mm. 60 cm spis har fast
sockel.
Var uppmärksam vid placering av
spisen att inte täppa till ventilations
utgångar (finns bakom spisen och ovanpå
genom imkåpan), spisen får ej skjutas
under t ex kakelkant eller liknande.
Spisen ska ha en avställningsyta på båda
(se under Säkerhet).
Se till att spisens kabel inte kommer i
kläm vid förflyttning av spisen.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördela sig jämnt i stekpannan. Placera ett
vattenpass eller en stekpanna med vatten på
hällen när du vill kontrollera att spisen står
plant.
Vid behov kan du från sockelns framsida
justera spisens hjul och fötter 15 mm.
Använd en spårmejsel för att justera de
bakre hjulen och en polygrip till de främre
fötterna.
7
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för
att hindra spisen från att tippa vid
onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när
spisen är inskjuten på plats.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
TILL
SPISEN
:
1 Innan du monterar tippskyddet, skall
du se till att spisen har blivit justerad
till den rätta nivån och står plant
(se sid 6).
2 Rita en linje på väggen från häll-
kanten ner mot golvet (
SE
BILD
).
3 Tippskyddet ska monteras på vänster
sida. Mät ut var tippskyddet ska
placeras, 590 mm från hällkant och 65
mm från vägg/skåp, och skruva fast
det i massivt material eller lämplig
förstärkning.
Se till att ytan är jämn bakom
spisen. Om kakel eller list finns
bakom hällkanten måste
en distans
av motsvarande tjocklek placeras
mellan tippskyddet och väggen.
Detta för att tippskyddet skall
korrekt ingrepp i spisen och
fungera på rätt sätt.
Kontrollera att tippskyddet sticker
in minst 20 mm i hålet på spisens
bakstycke när du skjuter in spisen
(se bild).
OBS
! Om utrymmet mellan bänkskåpen är
större än spisens bredd, måste du justera
sidmåttet om du önskar centrera spisen.
590 mm
min 20 mm
x
65
mm
590 mm
8
Elektrisk anslutning
Ingrepp i spisen måste utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egenom.
Spis som levereras med sladd och stickpropp ska
anslutas till jordat vägguttag. Anslutningseffekt
och spänning finns angivet på dataskylten. Ett
kopplingsschema finns på baksidan på spisen.
I den elektriska installationen skall en
anordning ingå, som gör det möjligt att
skilja apparatens samtliga poler från nätet,
med en kontaktöppning av minst 3 mm.
Detta är ett krav som måste följas p.g.a.
säkerhetsskäl.
För spisar med stickpropp: Se till att
stickproppen är helt inskjuten i vägguttaget.
9
Säkerhetsfunktioner
Funktionslåset
Funktionslåset är inbyggt i ett av vreden.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte bruten.
LÅS
SPISEN
HÄR
(
SE
BILD
):
Vrid vredet till . Vredet hoppar ut ca 2
mm.
I detta läge fungerar varken plattor eller
ugn.
LÅS
UPP
SPISEN
:
Tryck in vredet mot panelen och vrid till
önskad funktion.
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att
öppna luckan. Spärren är vid leverans i
funktion, men kan vid behov kopplas ur.
ÖPPNA
LUCKAN
För spärren åt höger när Du ska
öppna luckan.
URKOPPLING
AV
SPÄRR
Kontrollera att ugnen inte är varm!
För spärren åt höger, dra spärren en
aning åt dig och fortsätt åt höger.
Tryck in vänster kant.
INKOPPLING
AV
SPÄRR
För spärren åt höger och tillbaka till
utgångsläget.
10
Produktbeskrivning
Spisen
Ugnen
imkåpa
Häll med plattor
180 mm
145 mm
Manöverpanel
med vred
Vred för främre
högra plattan
Vred för bakre
högra plattan
Termostatvred
Ugnslucka
Förvaringslåda
Sockel
Luckspärr
Funktionsvred, ugn
Vred för bakre
vänstra plattan
Vred för främre
vänstra plattan
220 mm
145 mm
Takelement
Ugnsbelysning 40W
Nivåer
Ugnsstegar, löstagbara
Bottenelement (ej synligt)
Grillelement
11
Före första användning
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket varm. Glöm ej att ta
bort emballaget inuti ugnen.
Innan du använder ugnen första gången,
måste du bränna av den. Se till att
ventilationen är god genom att sätta igång
spisfläkten eller öppna ett fönster.
Gör så här:
1 Öppna ugnsluckan och ta ut alla
tillbehörsdelar från ugnsutrymmet.
2 Stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på
över/undervärme . Vrid
temperaturvredet till 200
o
C.
3 Låt ugnen stå på denna inställning
under ca 1 timme.
4 Skifta till grillfunktion. Vrid
funktionsvredet till max grill .
5 Låt ugnen stå på denna inställning
under ca 30 min.
6 Vrid funktionsvredet till 0 och slå
ifrån temperaturvredet.
7 Låt därefter ugnsluckan stå öppen i
ca 2 timmar, och lufta ut köket.
8 Rengör ugnen, luckan och ugnsste-
garna med varmt vatten och hand-
diskmedel. Torka av ugnen
Den första tiden då ugnen används kan det
fortfarande förekomma lukt. Det påverkar
inte smaken på maten och är inte hälso-
farligt.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten
och handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
12
Upphetta plattorna
Plattorna är förbehandlande med ett rost-
skyddsmedel, som fäster bättre om du
upphettar plattorna före användning.
Värm upp två plattor i taget, diagonalt
placerade, på högsta effekt i max. fem
minuter. Plattorna blir mycket heta. Håll
därför spisen under uppsikt så att ingen
kommer till skada. Lätt rök och os utvecklas
när rester av lösningsmedlet förångas. Bränn
inte av ugnen förrän du är klar med plat-
torna.
max. 5 min.
13
Användning av platthällen
Spisen har fyra plattor. Snabbplattan, den
främre högra har överhettningsskydd och är
märkt med en röd prick.
Den främre vänstra plattan är en energi-
platta. Plattan är energistyrd och ser till att
plattan håller en jämn värme när den kommit
upp i önskad temperatur. Det innebär
att stekpannan/kastrullen håller en
stabil temperatur, vilket är viktigt för
att resultatet ska bli bra
att du sällan behöver ändra vredin-
ställning under tillagningen
en minimal risk för överkok
en minimal risk för vidbränning av
t.ex. mjölkmat.
Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn.
Vid eventuell brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig
vatten.
Plattorna
Energiplattan har ett vred med steglösa
lägen från 0–12. De övriga plattorna har
vred med fasta lägen från 0–6, där 6 ger den
högsta värmen. Samtliga vred kan vridas
både med- och moturs.
Val av vredläge beror på dina kärl samt
vad och hur mycket du ska tillaga. Efter en
tid lär du dig att välja rätt inställning. Spis-
ens röda kontrollampa tänds när du sätter på
en platta.
14
Den energistyrda plattan
Vredet har steglösa lägen markerade från
1–12, där 12 ger den högsta värmen. Vrid
medurs när du sätter på plattan, samt moturs
vid avstängning. Uppvärmningstiden
varierar med valt läge.
Val av kastrull/stekpanna
För att spara tid och därmed energi ska kas-
trullens/stekpannans botten
täcka plattan helt. Med en för liten
botten bränner dessutom överkok lätt
fast på plattan.
vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt
att välja en rostfri modell med sandwichbot-
ten, dvs. en stabil botten med lager av olika
metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåt-
gången (jämför med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar
25% energi (jämför med oplan bot-
ten).
Se till att plattan är ren och torr. Smuts
och vätska försämrar värmeöverförin-
gen mellan kärl och platta.
Stäng av plattan och låt maten bli
färdig på eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också
energi.
15
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem falsar
Användning av ugnsgaller
Ugnsgallret har en markering på ovansidan.
Den markeringen ska vara i framkant (mot
ugnsluckan) vid användning. Var noga med
att det som placeras på gallret placeras
bakom markeringen. Annars är det risk för
att det inte blir genomstekt i framkant.
Gallret kan placeras i långpannan. Max last
för gallret är 10kg.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser
under uppvärmning och slocknar vid upp-
nådd temperatur (tänds och släcks när ter-
mostaten slår till och från). För att välja
ugnsfunktion vrider du funktionsvredet till
symbolen för önskad funktion (se nedan).
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Över/undervärme
Takelement och bottenelement
Snabbstart (gratinering)
Grillelement och bottenelement
Max Grill
Grillelement och takelement
Undervärme
Bottenelement
Belysning
16
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, lång-
panna eller plåt direkt på ugnsbotten.
Hindras undervärmen kan emaljen
skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktion-
erna när du använder ugnen? Här nedan får
du praktiska råd och tips på hur du bäst utny-
ttjar ugnens olika funktioner för olika typer
av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca
fem minuter före full tid. Du har då
möjlighet att förkorta/förlänga gräddning-
stiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
17
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och innanlår,
blir saftigast om de tillagas i 125°C ugns-
värme, men tar lite längre tid än vid högre
ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form
med låg kant där steken precis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid ugns-
bakning av julskinka bildas det ofta mycket
spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
ngpanna och var försiktig när du tar ut den.
Max Grill
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det
som du ska grilla inverkar på tiden och
resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt
kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för
bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska
grillas inte tas direkt från kylskåpet. Torka
av och lägg det på ugnsgallret och krydda
efter önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp
fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fisk-
filéer o.d. placeras högt upp i ugnen medan
t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i nedre
delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
på önskad temperatur, max 250ºC. Börja grilla
efter 3–5 minuters uppvärmning. Passa noga och
vänd minst en gång under tiden. En för lång
grilltid ger torr, tråkig och i värsta fall bränd mat.
Ugnsluckan ska vara stängd vid grillning.
18
Gräddningstabell
De angivna gräddningstiderna är riktvärden.
Placering i ugn
Ugnen har fem falser (se bild).
°C
Falsläge minuter
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80
Kakor 160-180 1 45-60
Muffins 220-225 3 10-20
Tårtor
Rulltårta 225-250 3 6-10
Mördegsbotten 170-180 3 20-30
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15
Pepparkakor 190-200 3 8-12
Smördegskakor 180-200 3 20-30
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40
Limpor 175-225 2 35-45
Hålkakor, tekakor 200-225 3 12-18
Ljusa portionsbröd 200-225 2 8-15
Mörka portionsbröd 190-210 2 14-20
Pitabröd 230-250 2-3 6-8
Vetebröd
Bullar 225-250 2 8-10
Längder/kransar 180-200 2 25-35
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50
Ugnspannkaka 200-210 2 20-35
Pan-pizza 210-220 1 16-20
1
5
3
19
Stektabell
Använd en ugnsfast form, som passar till storleken på köttet, så slipper du vidbränd
sky. Se till att spetsen på matlagningtermometern ligger mitt i köttstycket, inte mitt i
fett eller mot ben.
Vid kokning av fisk i ugnen, är tillagningstiden beroende på fiskens ryggtjocklek.
Ju tjockare fisk desto längre tid. Använd matlagningstermometern i hel fisk.
Kärntemperatur för lax är ca 58
o
C och övrig fisk ca 64
o
C.
°C Falsläge minuter
°C
Kött
Rostbiff, blodig 125 2 55-75 50-55
Rostbiff/nötstek, röd 125 2 75-85 55-60
Rostbiff/nötstek, rosa 125 2 90-120 65
Nötstek, genomstekt 125 2 100-130 70-75
Skinkstek 170 2 90-105 80
Karré med ben 170 2 105 85
Revbenspjäll, tjocka 175 2 90 -
Rimmad skinka i folie 170 2 60-70 73-75
Lamm/kalvstek, rosa 170 2 90 70
Lamm/kalvstek, genomstekt 170 1 105 75
Köttfärslimpa 170 2 60-70 75-80
Fågel
Hel kyckling 190 2 50-60 85
Kyckling/kalkonbröst, fi 220 3 - 75
Kalkon, hel eller halv 170 1 45-55 90
Anka 160 2 40-55
Gås 160 1-2 40-45
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Foreller á ca 200-250g 200 3 20-25
Gösfiléer, panerade (total vikt ca
1 kg)
220 3 25-30
Hel fisk, ca 1 kg (gös, torsk) 200 2 30-35 65
Hel lax/sida, ca 1 kg 210 2 20-25 58
20
Rengöring och skötsel
Använd ej ångrengörare vid
rengöring av spisen!
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel
direkt efter användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
.
Tänk på att tippskyddet inte
fungerar när du dragit ut spisen
för att göra rent bakom den.
Vred och handtag
OBS! Ställ inte en varm plåt/lång-
panna/kokkärl för nära vreden efter-
som de kan ta skada av värmen.
Använd aldrig skurmedel eller andra
repande medel såsom svampar med slipande
yta. Använd endast mjuka svampar eller
trasor.
Försök inte att ta bort vreden från
panelen på produkten då det är en
säkerhetsrisk och skada kan uppstå.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSP6100W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual