8
Användning av platthällen
Spisen har fyra plattor. Snabbplattan, den
främre högra har överhettningsskydd och är
märkt med en röd prick.
Den främre vänstra plattan är en energi-
platta. Plattan är energistyrd och ser till att
plattan håller en jämn värme när den kommit
upp i önskad temperatur. Det innebär
• att stekpannan/kastrullen håller en
stabil temperatur, vilket är viktigt för att
resultatet ska bli bra
• att du sällan behöver ändra vredin-
ställning under tillagningen
• en minimal risk för överkok
• en minimal risk för vidbränning av t.ex.
mjölkmat.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
tillsyn.
Vid eventuell brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Plattorna
Plattorna har vred med fasta lägen från 0–6,
där 6 ger den högsta värmen.
Val av vredläge beror på dina kärl samt vad
och hur mycket du ska tillaga. Efter en tid lär
du dig att välja rätt inställning. Spisens röda
kontrollampa tänds när du sätter på en platta.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor. Tänk
på att:
• Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar
lätt på glaskeramikhällen och ger dålig
värmekontakt.
• Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen.
• Kastruller och kannor i glas eller emal-
jerade med grovt mönster sliter, om de
dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten
• täcka zonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
• vara slät eller finmönstrad.
• vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri modell med sandwich-botten,
dvs. en botten med lager av olika metaller.
Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd men
planar ut sig när de blir varma.
Spara energi!
• Använd lock och du halverar energiåt-
gången (jämfört med utan lock).
• Använd kärl med plan botten och spar
25% energi (jämfört med oplan bot-
ten).
• Se till att hällen är ren och torr. Smuts
och vätska försämrar värmeöverförin-
gen mellan kärl och värmezon.
• Stäng av värmezonen och låt maten
bli färdig på eftervärmen.
• Ång– och tryckkokning spar också
energi.
VARNING!