Bauknecht BLPM 8110/PT Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide
SE1
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Både instruktionsboken och apparaten själv är utrustade med viktiga meddelanden som handlar om
säkerhet - läs dessa och följt alltid råden.
Alla säkerhetsmeddelanden specificerar vilken eventuell risk du utsätts för, och visar hur du kan reducera risken
för skada eller elchock som kan ske då apparaten inte används korrekt. Följ noggrant följande instruktioner:
- Apparaten skall alltid vara skild från elnätet innan arbete med installation utförs på apparaten.
- Installation och underhåll skall utföras av behörig fackman i enlighet med tillverkarens anvisningar
och i enlighet med lokala säkerhetsbestämmelser. Reparera inte eller byt ut delar på apparaten om
detta inte direkt rekommenderas i instruktionsboken.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta apparaten till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att apparat som är inbyggd i köksskåp skall kunna anslutas
till ett eluttag.
- För att installationen skall uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att en enpolig strömbrytare med
minst 3 mm kontaktavstånd annds emellan kontakterna.
- Använd inte adaptrar eller förlängningssladdar.
- Dra inte i elsladden för att skilja apparaten från elnätet.
- När installationen är klar skall det inte gå att komma åt de elektriska komponenterna.
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för tillagning av livsmedel. Det är inte
tillåtet att använda apparaten för andra ändamål (t ex. värma upp rum). Tillverkaren åtar sig inget
ansvar för olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av reglagen.
- Apparaten får ej användas av personer (inklusive barn) med reducerad fysisk, känslomässig eller
mental kapacitet, eller av personer utan lämplig kompetens eller erfarenhet, såvida de inte fått
instruktioner om apparatens användande från den eller de personer som ansvarar för deras säkerhet.
- Apparatens åtkomliga delar kan bli mycket heta under användning. Barn måste hållas under uppsikt
så att de inte leker med apparaten.
- Under och efter användning av apparaten, skall du inte röra vid värmeelementen eller de inre
panelerna eftersom detta kan leda till brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara
material tills alla apparatens komponenter har svalnat.
- Då tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis släppa ut den varma luften eller ångan,
innan du försöker ta ut det som finns inuti apparaten. Med luckan stängd kommer varmluften ut från
öppningen som sitter över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och var försiktig och vidrör aldrig
värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten av den. Om apparaten skulle slås
på av misstag kan detta material fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i apparaten. Det tryck som utvecklas i burken kan få
den att explodera och skada apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen när du lagar mat med mycket fett
och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om du för att grilla eller tillaga bakverk använder alkoholhaltiga drycker (t ex. rom, konjak, vin osv.),
kom ihåg att alkohol förångas vid hög temperatur. Dessa ångor kan alltså fatta eld när de kommer i
kontakt med det elektriska värmeelementet.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och
andra i närheten.
Alla säkerhetsmeddelanden visas först farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka
svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra
skador.
SE2
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera produkten i
enlighet med lokala miljöbestämmelser om avfallshantering. Innan du skrotar hushållsapparater skall
du skära av elsladden så att de blir obrukbara.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av denna produkt, var god
kontakta de lokala myndigheterna, ortens avfallshanteringstjänst eller butiken där produkten
inhandlades.
Ta av ugnens förpackning och kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att det går lätt
att stänga ugnsluckan. Vid problem, kontakta Kundtjänst. För att undvika eventuella skador,
rekommenderar vi att du inte tar ut ugnen från sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt
sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara åtkombar efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den
övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄTET
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med
nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad
elektriker. Vänd dig till auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att
lukt och ånga från isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn: emaljen kan skadas.
- Dra inte pannor eller andra kokkärl över bottnen, för att inte skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan
fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för “väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100%, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte
emballagematerialet vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som
finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall
(Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa att denna produkt kasseras på korrekt sätt bidrar du till att förhindra
potentiella, negativa konsekvenser för vår miljö och vår hälsa.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat
inte får skrotas som hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektroniska
apparater WEEE.
INSTALLATION
MILJÖSKYDDSRÅD
SE3
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme
mycket bättre än andra matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10/15 minuter innan fulltid för tillagning har gått ut. Om en maträtt kräver långkok
kommer den att fortsätta tillagas ändå.
- Denna apparat är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, och är tillverkad i överensstämmelse
med regelverket ( ) nr.1935/2004 och är designad, framtagen och såld på marknaden i enlighet
med kraven i direktivet för Lågspänning 2006/95/EG (som ersätter direktivet 73/23/EEG och
påföljande tillägg), och skyddskraven i direktivet “EMC” 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Viktigt: under självrengöringsfasen är luckan spärrad. Vänta tills den automatiskt låses upp (se
avsnittet “Rengöringscykel på ugn med pyrolysfunktion”).
Programmeraren fungerar inte:
På displayen visas “ ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Specificera i detta fall
numret som följer bokstaven “ .
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt anvisningarna i punkterna i kapitel “Felsökning”.
2. Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs. numret som finns efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger
innerkant i ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (till garanti för
att originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av
misstag skulle spillas på apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar
flytande diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Utför rengöring då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
SE4
Ugnens insida
VIKTIGT: använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade
ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle skall du rengöra ugnen när den fortfarande är ljummen för att
avlägsna fläckar eller fastbrända matrester (t ex. matrester med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar (se Tillverkarens indikationer).
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att
underlätta rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra
innertaket på apparaten (se UNDERHÅLL).
OBSERVERA: vid långkok då du tillagar rätter med hög fukthalt (som t ex. pizza, fyllda grönsaker,
osv.) kan kondens bildas i dörren och vid gummilisten. När ugnen har svalnat, torka av insidan med
en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar
om de fortfarande är varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna
(beroende på modell):
VIKTIGT: använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller
ugnsrengöringsspray, eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till
självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme.
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella
matrester.
Rengöringscykel på ugnar med pyrolys:
Denna funktion gör det möjligt att avlägsna den smuts som uppstått under matlagning. Matrester bränns
av (vid en temperatur på nära 500 °C) och det som återstår är en beläggning som enkelt kan torkas av med
hjälp av en fuktig svamp, så fort ugnen svalnat. Du behöver däremot inte aktivera
självrengöringsfunktionen efter varje tillagning, utan endast då ugnen är mycket smutsig, eller då matos
skapas både under förvärmning och tillagning.
Om ugnen är placerad under en spishäll måste du se till att gasbrännare och elplattor är avstängda
under självrengöringsprogrammet (pyrolysen).
Alla tillbehör måste avlägsnas innan du utför en pyrolys-rengöring.
Apparaten är utrustad med 2 pyrolytiska funktioner:
1. En ekonomisk (PYRO EXPRESS/EKO): där energiåtgången är 25% lägre än i standardrengöringen.
Starta denna med jämna mellanrum (efter att du tillagat kött minst 2-3 gånger i rad).
2. En vanlig rengöringscykel (PYRO): som garanterar en effektiv rengöring även av en svårt nedsmutsad
ugn.
Hur som helst, kommer ett meddelande upp på displayen efter ett antal användningstillfällen som
säger att det är dags för en självrengöring.
OBSERVERA: under pyrolysrengöringen är luckan spärrad och det går inte att öppna den förrän
temperaturen i ugnen nått korrekt säkerhetsnivå.
VARNING
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen.
- Se till barn vistas på avstånd från ugnen under pyrolysen
SE5
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Bild 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Bild 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
ATT AVLÄGSNA SIDOGALLREN
På vissa modeller, är sidogallren för stöd av tillbehören utrustade med två fästskruvar (Bild 3) som gör att
de sitter stadigare.
1. Avlägsna skruvarna och deras brickor till höger och vänster med hjälp av ett mynt eller specialverktyg
(Bild 4).
2. Ta ut gallren genom att lyfta dem (1) och vrida dem (2) så som visas i bilden Bild 5.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens sidoguideskenor.
2. Dra ut grillelementet (Bild 6) en aning, och sänk det (Bild 7).
3. För att sätta tillbaka elementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina
sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
Bild 1 Bild 2
Bild 3 Bild 4 Bild 5
Bild 6 Bild 7
SE6
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet (Bild 8), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka
lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns.
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det.
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning).
5. Placera tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt.
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBSERVERA:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20--40W/230 V typ
G9, T300 °C.
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan
förstöras av fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11
SE7
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampor
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
13. Inkoppling av köttermometer
OBSERVERA:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
- Om du öppnar ugnsluckan under tillagning avaktiveras värmeelementen.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER (1): kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för bakplåtar, kakformar och andra
ugnsfasta matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA (1): kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tillaga
kött, fisk, grönsaker, foccaccia etc.
C. BAKPLÅT (2): för bakning av bröd och konditorivaror, men även för köttstekar, inbakad fisk, etc.
D. KÖTTERMOMETER: för att mäta maträttens innertemperatur.
E. SKJUTBARA LEDSTYCKEN: för att det skall vara enklare att föra in och dra ut tillbehören.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att köpa andra tillbehör separat vid vår Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Bild A Bild B Bild C Bild D Bild E
13
SE8
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
Gallret och de andra tillbehören är utrustade med ett blockeringssystem för att undvika att de oavsiktligt
dras ut ur ugnen.
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan “A” uppåt (Bild 1).
2. Vrid gallret en aning i höjd med placeringen av spärren “B” (Bild 2).
3. För tillbaka gallret till vågrät position och tryck in den helt “C” (Bild 3).
4. För att dra ut gallret, gör på omvänt vis.
Insättning av alla andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, går till på samma sätt. Upphöjningen på den
raka delen gör det möjligt att spärra tillbehöret.
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
1. FUNKTIONSRATT: slå på/stänga av ugnen och val av funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: för att navigera i menyn och reglera inställda värden
OBSERVERA:de två rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
3. KNAPP : för att gå tillbaka till föregående fönster eller för att spara den önskade funktionen
4. KNAPP : för att välja och bekräfta inställningar
LISTA PÅ FUNKTIONER
Ugnen startas genam att du vrider ratten “Funktioner” till vilken position som helst: på displayen visas
funktioner eller undermenyer på dessa.
Undermenyerna visas och är valbara då ratten ställts på funktionerna GRILL, SPECIAL, INSTÄLLNINGAR,
RECEPT och FAVORITER.
A. Ikon som visar upplyst funktion
B. Upplyst funktion kan väljas genom att du trycker på
C. Beskrivning av upplyst funktion
D. Andra funktioner som är disponibla och möjliga att välja.
Bild 1
Bild 2 Bild 3
1 23 4
DISPLAY
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
A
D
C
B
SE9
DETALJER I FUNKTIONERNA
Efter att ha valt önskad funktion visar displayen fler val och detaljer om den valda funktionen.
För att förflytta dig mellan de olika zonerna, vrid på “Navigationsratten”: markören flyttas till de värden som
kan förändras i den ordning som visas ovan. Tryck på knappen för att välja värde, ändra värde genom
att vrida på “Navigationsratten” och bekräfta med hjälp av knappen .
FÖRSTA ANVÄNDNING - VAL AV SPRÅK OCH INSTÄLLNING AV KLOCKSLAG
För att korrekt kunna använda ugnen skall du vid första start ställa in språk och klockslag.
Gör så här:
1. Vrid “Funktionsratten” till vilken position som helst: på displayen visas då en lista med de första tre
inställbara språken.
2. Vrid på “Navigationsratten” för att rulla listan.
3. Då du finner det språk du önskar, tryck på för att välja det.
Då du valt språk, blinkar displayen 12:00.
4. Ställ in klockslag med hjälp av “Navigationsratten.
5. Bekräfta inställningen genom att trycka på .
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Om ugnen är avstängd, vrid på “Funktionsratten”; på displayen visas tillagningsfunktioner eller deras
undermenyer.
OBSERVERA:för en lista med beskrivningar över funktionerna, se tabellen på sidan 15 och på
sidan 16.
2. I undermenyn kan du utforska de olika valmöjligheterna med hjälp av “Navigationsratten”: vald
funktion lyses upp med vit botten i mitten av displayen. Bekräfta med knappen .
3. Tillagningsinställningarna visas på displayen. Om de förinställda värdena är lika med de värden du vill
ha skall du vrida “Navigationsratten” tills markören står i höjd med “Start” och sedan trycker du på
knappen ; annars kan du göra så som beskrivs nedan för att ändra värdena.
INSTÄLLNING AV TEMPERATUR/EFFEKT PÅ GRILLEN
Reglera temperatur eller effekt på grillen genom att göra följande:
1. Kontrollera att markören står bredvid temperaturinställningsvärdet (zon 3); tryck på knappen för
att välja den parameter du vill ändra: temperaturvärdena blinkar nu.
2. Ställ in önskat värde genom att vrida på “Navigationsratten” och tryck på knappen för att bekräfta.
3. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “Start” och tryck på knappen .
4. På displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen.
Inställd temperatur kan ändras även under tillagning med samma procedur som ovan.
5. Då tillagningen är klar visas ett meddelande för avslutad tillagning. Då kan du stänga av ugnen
genom att vrida “Funktionsratten” till 0 (noll), eller också fortsätta tillagningen ytterligare genom att
vrida medsols på “Navigationsratten. Då ugnen stängs av visas på displayen en kylningsstapel som
visar den temperatur som fortfarande finns i ugnen.
Zon 3 Zon 4
Zon 5
Zon 2
Zon 1Pil
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Avvio
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
SE10
FÖRVÄRMNING AV UGNEN
Om du vill förvärma ugnen innan du ställer in maträtten, måste du först ändra förinställningen på ugnen
enligt följande:
1. Använd “Navigationsratten” för att placera markören i höjd med förvärmning.
2. tryck på knappen för att välja parameter: texten “Nej” blinkar.
3. Ändra parametern genom att vrida på “Navigationsratten”: på displayen visas “Ja.
4. Bekräfta ditt val genom att trycka på knappen .
SNABBUPPVÄRMNING
Om du vill snabbuppvärma ugnen skall du göra enligt följande:
1. Vrid “Funktionsratten” till symbolen SPECIALFUNKTIONER och välj sedan “Snabbuppvärmning” med
hjälp av “Navigationsratten.
2. Bekräfta med knappen : Inställningarna visas på displayen.
3. Om inställd temperatur är lika med den temperatur du vill ha, skall du vrida “Navigationsratten tills
markören står i höjd med “Startoch sedan trycker du på knappen . För att ändra gör du så som
beskrivits i föregående avsnitt. En ljudsignal lyder för att indikera att ugnen har nått inställd temperatur.
Efter förvärmningsfasen går ugnen automatiskt över till funktion med över-/undervärme .
Då kan du ställa in din maträtt och starta tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid på “Navigationsratten” och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Denna funktion gör det möjligt att tillaga under en förbestämd tidsrymd, minst 1 minut, maximalt den tid
som vald funktion kan fungera, sedan stängs ugnen av automatiskt.
1. Ställ in funktionen genom att placera markören i höjd med texten “TILLAGNINGSTID” genom att vrida
på “Navigationsratten.
2. Tryck på knappen för att välja parameter: “00:00” blinkar på displayen.
3. Ändra värdet genom att vrida på “Navigationsratten” tills du ser önskad koktid.
4. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen .
BRYNA
Då tillagningen är klar visas på displayen - för de funktioner som tillåter detta - en möjlighet att utföra bryning
av din maträtt. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen.
Då tillagningstiden är slut, visas följande på displayen: “^ för förlängn. OK för bryning”. Om du trycker på
knappen startar ugnen funktionen bryning, som tar 5 minuter. Denna funktion kan endast aktiveras
en gång.
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
TEMPERATUR
180°C
Tryck +/- för justering, OK för bekr.
Start
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varm hållning
Fryst mat
Upptining
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
00:01
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
SE11
INSTÄLLNING AV TID NÄR TILLAGNING SKALL AVSLUTAS/FÖRDRÖJD START
Det går att ställa in koksluttid, genom att fördröja starten av ugnen till maximalt 23 timmar och 59 minuter
från nuvarande klockslag. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen. Denna
inställning är endast disponibel om förvärmning av ugnen inte förutses i vald funktion.
Efter att ha ställt in tillagningstid visas på displayen koksluttid (t ex 19:20). För att fördröja koksluttid, och
därmed fördröja start av ugnen, gör så som följer:
1. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på klockslaget för koksluttid.
2. tryck på knappen för att välja parameter: tillagningssluttid blinkar.
3. Fördröj koksluttiden genom att vrida på “Navigationsratten” tills önskat värde visas.
4. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen .
5. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “Start” och tryck på knappen .
6. På displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen. Ugnen kommer sedan att starta tillagningen efter en
beräkning av väntetid, så att tillagningen är klar på det förinställda klockslaget (t ex om en maträtt
behöver 20 minuter för att tillagas, och koksluttiden ställs in på 20:10, kommer ugnen att starta
tillagningen kl 19:50).
OBSERVERA:under väntetiden går det att starta tillagningen när som helst genom att vrida på
“Navigationsratten” tills markören står på “Start” och trycka på knappen .
Du kan när som helst ändra inställda värden (temperatur, grilleffektnivå, tillagningstid) genom att
göra så som beskrivits i föregående avsnitt.
INDIKATION FÖR EFTERVÄRME I UGNEN
Då tillagningen är avslutad, eller då ugnen stängs av, och temperaturen i ugnen är över 50°C, visas på
displayen en kylningsstapel som visar den temperatur som fortfarande finns i ugnen, och stapeln indikerar
att kylning pågår. Då eftervärmen når 50°C, visas nuvarande klockslag på displayen.
ÄGGKLOCKA
Denna funktion kan endast användas då ugnen är avstängd, och är utmärkt för att kontrollera koktid för t
ex pasta. Maximal inställbar tid på äggklockan är 1 timme och 30 minuter.
1. Med ugnen avstängd, tryck på knappen : På displayen visas “00:00:00”.
2. Vrid på “Navigationsrattenför att ställa in önskad tid.
3. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har gått ut visas “00:00:00”
i displayen och en ljudsignal hörs. Då kan du förlänga koktiden, enligt ovan, eller stänga av
äggklockan genom att trycka på knappen (på displayen visas nuvarande klockslag).
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:29
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
Eftervärme
168°
19:42
Tryck på +/- för att ställa in timern, och för start
00 : 00 : 00
(TT) (MM) (SS)
Tryck på +/- för att ställa in timern, och för start
00 : 30 : 00
(TT) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
SE12
RECEPT
Tack vare “Intelligent Sensor Tekniken”, kan du använda 30 förinställda recept med perfekt funktion och
tillagningstemperatur.
Du behöver bara följa receptet vad gäller ingredienser och förberedning av rätten. Sedan följer du bara
dessa instruktioner:
1. Välj “RECEPT” genom att vrida på “Funktionsratten.
2. Välj den rätt du vill tillaga i listan.
3. Bekräfta vald rätt med hjälp av knappen .
4. Välj önskat recept genom att vrida på “Navigationsratten.
5. Bekräfta genom att trycka på knappen : på displayen visas en indikativ koktid.
6. För in maträtten och vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “Start” och tryck på knappen .
7. På displayen visas förslag på vilken ugnsfals du bör använda för din maträtt. Utför ingreppet och tryck
på knappen för att starta tillagningen. För att fördröja tillagningen, se avsnittet ovan.
OBSERVERA:somliga maträtter skall vändas eller röras om efter halva koktiden: en ljudsignal lyder
då från ugnen och på displayen visas den typ av ingrepp du behöver utföra.
Den koktid som visas i displayen är endast indikativ: den kan förlängas automatiskt under
tillagningen.
Strax innan tillagningstiden är slut, signalerar ugnen att du skall kontrollera att rätten är i den
tillagningsnivå som du föredrar. Om detta inte skulle vara fallet kan du förlänga koktiden manuellt genom
att vrida på “Navigationsratten”.
KÖTTERMOMETER
Den medföljande köttermometern gör det möjligt att under tillagningen veta exakt innertemperatur på
din maträtt, mellan 0°C och 100°C, för att garantera perfekt tillagningsresultat.
Det går att ställa in önskad innertemperatur beroende på den maträtt som skall tillagas.
Korrektplacering av köttermometern är av yttersta vikt för att få önskat resultat. För in köttermometern helt
i den tjockaste delen av köttstycket, undvik ben och fett (Bild 1). För kyckling skall köttermometern föras in
från sidan till mitten av bröstet, se till att spetsen inte hamnar i tomrummet (Bild 2).
För kött med mycket oregelbunden tjocklek skall du kontrollera tillagningen innan du tar ut maträtten ur
ugnen. Koppla köttermometerns andra ände till dess kopplingspunkt som sitter på ugnens högra insida.
Recept för köttermometer
1. Välj “Recept för köttermometer” genom att vrida funktionsratten till dess symbol.
2. Välj den rätt du vill tillaga i listan och bekräfta med knappen (OK).
OBSERVERA:Om du väjer “annat” kan du själv föra in alla tillagningsparametrar. För andra recept kan
du endast ändra vissa parametrar.
3. Koppla köttermometern, sätt in maträtten och vrid på “Navigationsratten” tills pilen står framför
“Start” och tryck sen på knappen .
OBSERVERA:Om köttermometern inte är korrekt insatt kommer ett meddelande upp på displayen
som visar att du måste föra in den korrekt. Annars kan du starta ugnen genom att trycka på
knappen , och då startar ett vanligt program utan tidsbestämning.
Bild 1 Bild 2
Helautomatiska recept
Traditionell tillagning
Inställningar
Recept
Helautomatiska recept
Grönsaker
Fisk
Kyckling
Recept: Se kokboken för förklaring
Kycklingbröst
Grillad kyckling
KONTROLL
Automatisk
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Grillad kyckling
19:45
- 00:45
KONTROLL
Automatisk
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Tillagning
19:45
- 00:44
Sätt in maten på nivå 3
Tryck sedan på
Vänd maten
Tillagning nästan klar
Kontrollera maten
Tillagning klar kl 19:45
Tryck på ^ för att förlänga
SE13
Om köttermometern är korrekt införd visas på displayen en bekräftelse under tre sekunder, och sedan visas
en bildskärm med alla parametrar om tillagningen, inklusive den om innertemperatur på köttet.
Då inställd temperatur är uppnådd visas ett blinkande meddelande under tre sekunder. Då tiden gått ut
kan du förlänga tillagningstiden genom att vrida på “Navigationsratten” mot tecknet +. På detta vis
fortsätter tillagningen på traditionellt vis och under obestämd tidsrymd. Om detta inte sker, kommer
ugnen att vänta i 10 minuter, och sedan gå i stand-by, och det går då inte längre att förlänga
tillagningstiden.
Det går att använda köttermometern även med funktionerna ÖVER/UNDERVÄRME, ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT, VARMLUFT, TURBOGRILL och MAXI COOKING. Om köttermometern inte är införd pågår
tillagningen som vanligt, annars visar på displayen att den kopplats in. Meddelandet visas i 3 sekunder,
sedan kommer ugnen att fortsätta som om inställningen var “annat” så som beskrivits ovan.
FAVORITER
Du kan på denna ugn spara valda inställningar för favoriträtter.
Vid tillagningstidens slut, föreslår displayen, med intermittens, texten “Tryck på << för att spara”.
Om du vill spara inställningarna använda för den där specifika tillagningen (funktion, tid, temperatur…),
tryck på knappen <<. Då visas texten “Tryck OK för att spara” på displayen.
Genom att trycka på knappen , visas första lediga minnesplats från 1 till 10. Om du vill personalisera
positionen kan du, är det möjligt att ändra numret genom att vrida navigationsvredet (- o +) innan du
bekräftar med knappen . Då minnet är fullt eller positionen redan är upptagen kommer funktionen att
skrivas över.
Om du däremot inte vill spara till minnet räcker det att du trycker på knappen , eller gå in i en annan
funktion genom att vrida på tillhörande vred eller stänga av ugnen.
För att kalla upp ett sparat minne, vrid på funktionsvredet till symbolen och välj en av de sparade
funktionerna, genom att vrida navigationsvredet tills du ser den önskade.
Tryck på knappen och starta tillagningen sedan.
INSTÄLLNINGAR
1. För att ändra vissa parametrar på displayen, välj “INSTÄLLNINGAR” från huvudmenyn genom att vrida
på “Funktionsratten.
2. Bekräfta med knappen : på displayen visas de parametrar som du kan ändra (språk, volym på
ljudsignal, ljusstyrka på displayen, klockslag, energibesparing).
3. Välj den inställning du vill ändra genom att vrida på “Navigationsratten.
4. Tryck på knappen r att bekräfta.
5. Följ instruktionerna på displayen för att ända parametern.
6. Tryck på knappen ; ett bekräftelsemeddelande visas på displayen.
OBSERVERA:då ugnen är avstängd, och funktionen EKOLÄGE är inställd (energibesparing), kommer
displayen att slockna efter ett par sekunder. Om funktionen däremot inte är aktiv (OFF), kommer endast
displayens ljusstyrka att reduceras en aning.
Automatiska grillfunktioner
Special
Traditionell tillagning
Stektermom. recept
Automatiska grillfunktioner
Rostbi
Grillat kalvkött
Egen inställning
Sätt i stektermometer
eller tryck på OK
Stektermometer
har kopplats in
TEMPERATUR
150°C
STEKTERMOMETER
Tillagning
100°C
JUST NU
79°C
TEMPERATUR
150°C
STEKTERMOMETER
Temperatur uppnådd
100°C
JUST NU
100°C
Sätt i stektermometer
eller tryck på OK
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
TEMPERATUR
150°C
KÖTTERMOMETER
Över/undervärme
100°C
Tryck på OK för att spara,
<< för ångra
Favorit
har sparats
Tryck på OK för att spara, << för ångra
Varmluft2
SE14
KNAPPSPÄRR (KEY-LOCK)
Denna funktion gör det möjligt att spärra knappar och rattar på kontrollpanelen.
Tryck samtidigt på knapparna och i minst 3 sekunder för att aktivera knappspärren. När funktionen
aktiveras är knapparnas funktioner spärrade och på displayen visas ikonen . Denna funktion kan
aktiveras även under tillagning. För att stänga av funktionen, repetera enligt ovan. Med knappspärren
inkopplad kan du stänga av ugnen genom att vrida ratten till 0 (noll). Då måste du däremot ställa in
förutvarande funktion på nytt.
AUTOMATISK RENGÖRING AV UGNEN
För beskrivning av denna funktion, se avsnittet RENGÖRING och Funktionstabellen på sidan 15.
För att starta en automatisk rengöring (pyrolys) gör så här:
1. Välj “RENGÖRING” genom att vrida på “Funktionsratten. På displayen visas texterna “Pyro Express”
och “Pyro.
2. Välj en av de två rengöringscyklerna med hjälp av “Navigationsratten. Bekräfta med knappen .
3. Vrid på “Navigationsratten” tills markören står på “START” och tryck på knappen .
4. På displayen visas instruktioner för de ingrepp som skall utföras innan du startar cykeln. Efter att du
utfört varje ingrepp, bekräfta med knappen .
5. Vid den sista bekräftelsen gör ugnen sig redo för att starta cykeln, och luckan blockeras: på displayen
visas ett varningsmeddelande och symbolen i ungefär tre sekunder. Sedan visas en sekvensstapel
för den pågående rengöringscykeln.
OBSERVERA:Om ugnsluckan öppnas innan den automatiskt blockerats visas ett
varningsmeddelande på displayen. Då du stängt luckan igen måste du på nytt trycka
knappen för att starta cykeln .
6. Då rengöringscykeln är avslutad visas ett blinkande meddelande på displayen, och sedan visas
nedkylningsstapeln för att visa att kylning pågår. Resttemperatur i ugnsutrymmet visas på displayen
tillsammans med symbolen . Luckan förblir spärrad tills ugnens temperatur sjunkit under
säkerhetsnivån: då visas nuvarande klocklsg på displayen.
KLOCKSLAG
Rengör
- 03:00
AVSLUTNINGSTID
15:00
3 timmars högtemperaturengöring
Expresspyrolys
Pyrolysrengöring
1/3
Stäng av spishällen
över ugnen och tryck på
2/3
Tag ur alla tillbehör
från ugnen och tryck på
3/3
Avlägsna äckar från glaset
med en fuktig trasa, tryck
Luckan låses
under rengöring
KLOCKSLAG
Rengör
- 02:59
AVSLUTNINGSTID
15:00
Stäng luckan
KLOCKSLAG
Klar
- 00:00
AVSLUTNINGSTID
15:00
Kyler ned
257°
18:32
SE15
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
ÖVER/
UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en Nivå.
Använd den 3:e ugnsfalsen. För tillagning av pizza, pajer (söta och salta)
med vätskefyllnad, använd 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvär-
ma ugnen.
GRILL
För att grilla revbensspjäll, grillspett och korv; gratinera grönsaker eller
rosta bröd. Vi rekommenderar att du placerar maträtterna på 4:e eller 5:e
ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar rekommenderar vi att du använder en
långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 3:a eller 4:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma
ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera
köttet på de mittersta falsarna. Vi rekommenderar att du använder en lång-
panna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 1:a eller 2:a ugns-
falsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma
ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen. Med denna
funktion kan du använda det roterande grillspettet, om du har detta tillbe-
hör.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter (max 3) som kräver samma
temperatur, utan förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör
det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar åt sig lukt av varandra.
Det är lämpligt att använda den 3:e ugnsfalsen för tillagning på en enda
fals, den 1:a och 4:e för tillagning på två falsar, och den 1:a, 3:e och 5:e för
tillagning på tre falsar. Du behöver inte förvärma ugnen.
AUTOMATISK
RENGÖRING
För att avlägsna den smuts som uppstått under matlagning med hjälp av
mycket hög temperatur (circa 500°C). Det går att välja mellan två olika
självrengöringsprogram: en reducerad rengöringscykel (Pyro Express) och
en komplett rengöringscykel (Pyro). Vi rekommenderar att du använder
den kompletta cykeln endast då ugnen är mycket smutsig, och den reduce-
rade om du kör den regelbundet.
ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT
För att tillaga kött, fyllda pajer (cheese cake, äppelstrudel, fruktpajer) och
fyllda grönsaker på en enda ugnsfals. Denna funktion använder sig av en
oregelbunden och försiktig ventilering, något som förhindrar att maträtten
torkar ut. Vi rekommenderar att du annder ugnsfals 2. Du behöver inte
förvärma ugnen innan du startar tillagningen.
SPECIAL Se SPECIALFUNKTIONER.
INSTÄLLNINGAR
För att ändra displayens inställningar (språk, volym på ljudsignal, ljusstyrka
på displayen, klockslag, energibesparing).
RECEPT
För att välja 30 olika förprogrammerade recept (se bifogad receptsamling).
Ugnen ställer automatiskt in optimal temperatur, funktion och koktid. Det
är viktigt att du följer de instruktioner för förberedelse, tillbehör och nivålä-
gen som står i receptsamlingen.
SE16
FUNKTIONSRATT
STEKTERMOM.
RECEPT
För att välja 7 tillagningssätt för olika typer av kött. Ugnen ställer automatiskt
in optimal innertemperatur för maträtter, och optimal temperatur på ugnen
för tillagningen. Dessa värden visas i följd i den specifika tillagningstabellen,
men det går att ändra dem för hand inom en förutbestämd tidsintervall. För
korrekt insättning och användning av köttermometern, läs noggrant kapitlet
härom. Placera köttet på den 3:e ugnsfasen på en ungspanna placerad på
gallret, eller direkt i den medföljande långpannan. Du behöver inte förvärma
ugnen. Under tillagningen kan du öppna ugnsluckan för att kontrollera köt-
tet eller tillsätta buljong, men se till att du inte rör vid köttermometern.
FAVORITER
För att direkt komma åt de 10 mest föredragna funktioner. För inställning-
arna och lagringssätten och användningen se avsnittet “FAVORITER”.
SPECIALFUNKTIONER
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du använ-
der mitten av ugnen till detta. Låt matvaran ligga kvar i förpackningen. Det
förhindrar att ytan blir torr.
VARMHÅLLNING
För att hålla nytillagade tter varma och knapriga (t ex: kött, friterade
saker, pajer). Vi rekommenderar att du använder mitten av ugnen till detta.
Funktionen kan inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 65°C.
JÄSNING
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsningens
kvalitet kan funktionen inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger
40°C. Placera degen på 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
FÄRDIGMAT
För att tillaga färdig mat som förvarats i rumstemperatur eller i kyldisk
(kakor, vätskefyllningar för tårtor, muffins, pastarätter och brödprodukter).
Funktionen tillagar alla rätter snabbt och försiktigt; kan även användas för
att värma upp redan tillagad mat. Följ instruktionerna på matförpackning-
en. Du behöver inte förvärma ugnen.
MAXI COOKING
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller den 2:a falsen,
beroende på köttstyckets storlek. Du behöver inte förvärma ugnen. Låt gärna
maträtterna växla läge i ugnen under koktiden för att få en jämnare tillag-
ning. Det är bra att ösa maträtten då och då för att den inte ska torka ut.
FRYST
MAT
Lasagne
Funktionen väljer automatiskt bäst temperatur och bästa tillagningsläge
för 5 olika typer av frysta matvaror. Använd 2:a eller 3:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
Pizza
Äppel-
strudel
Pommes
frites
Bröd
Egen
inställni
ng
Det går att ställa in en temperatur mellan 50 och 250°C för att tillaga andra
typer av produkter.
LÅNGKOK
Långkok
kött
För att försiktigt tillaga kött (vid 90 °C) och fisk (vid 85 °C). Denna funktion
utför en långsam tillagning och gör det möjligt att bibehålla möra och saf-
tiga matvaror. Tack vare den låga temperaturen brunfärgas inte maten och
resultatet liknar ångtillagning. För stekar rekommenderas att först bryna
dem i stekpanna för att skapa en yttre brynt yta för att behålla saftigheten i
köttet. Tillagningstid varierar mellan 2 timmar för fisk om 300 g, till 4,5 tim-
mar för fisk om 3 kg. För kött varierar det från 4 timmar för stekar på 1 kg till
6-7 timmar för stekar på 3 kg. För perfekt resultat rekommenderar vi att du
inte öppnar ugnsluckan under tillagningen, för att inte gå miste om vär-
men - använd instickstermometern som medföljer (där sådan finns) eller en
normal ugnstermometer för livsmedel.
Långkok
fisk
SNABBUPPVÄRM-
NING
Används för att snabbvärma ugnen. För att använda denna funktion, se
dess specifika kapitel ovan.
SE17
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
Sockerkakor
- 2/3 160-180 30-90 Tårtform på galler
- 1-4 160-180 30-90
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
Fyllda pajer (ost-
kaka, äppelstrudel,
fruktpaj)
- 2 160-200 35-90
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
- 1-4 160-200 40-90
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
Småkakor
- 3 170-180 20-45 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 160-170 20-45
Nivå 4: galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 160-170 20-45
Nivå 5: ugnsfast form
galler
Nivå 3: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Petit-chouer
- 3 180-200 30-40 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 35-45
Nivå 4: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 35-45
Nivå 5: ugnsfast form
galler
Nivå 3: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Maränger
- 3 90 110-150 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 90 140-160
Nivå 4: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 90 140-160
Nivå 5: ugnsfast form
galler
Nivå 3: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
SE18
Bröd / Pizza / Focaccia
-1/2190-250 15-50 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 190-250 20-50
Nivå 4: ugnsfast form på
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 190-250 25-50
Nivå 5: ugnsfast form på
galler
Nivå 3: ugnsfast form på
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Kött- och grön-
sakspajer (quiche)
- 2/3 190-200 35-55 Tårtform på galler
- 1-4 180-190 45-70
Nivå 4: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
- 1-3-5 180-190 45-70
Nivå 5: tårtform på galler
Nivå 3: tårtform på galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt + tårtform
Vol-au-vent / Smör-
degsbröd
- 3 190-200 20-30 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 20-40
Nivå 4: ugnsfast form på
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 20-40
Nivå 5: ugnsfast form på
galler
Nivå 3: ugnsfast form på
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
Lasagne / Ugnsba-
kad pasta / Cannel-
loni / Gratänger
- 3 190-200 45-55 Ugnsfast form på galler
Lamm / Kalv / Nöt /
Fläsk 1 kg
- 2 180-190 80-120
Ugnsfast form eller lång-
panna på galler
Kyckling / kanin /
anka 1 kg
- 3 200-220 50-100
Ugnsfast form eller lång-
panna på galler
Kalkon / Gås 3 kg - 2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller lång-
panna på galler
Ugnsbakad fisk /
inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
- 3 180-200 40-60
Ugnsfast form eller lång-
panna på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
- 2 170-190 30-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 5 Hög 3-6 Galler
Fisk i skivor, filéer - 4 Medel 20-30
Nivå 4: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Nivå 3: långpanna med
vatten
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SE19
Korv / grillspett / rev-
bensspjäll / hambur-
gare
- 5
Medel-
Hög
15-30
Nivå 5: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Nivå 4: långpanna med
vatten
Grillad kyckling
1-1,3 Kg
- 2 Medel 55-70
Nivå 2: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Nivå 1: långpanna med
vatten
- 2 Hög 60-80
Nivå 2: roterande grill-
spett (beroende på
modell)
Nivå 1: långpanna med
vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 3 Medel 35-45
Ugnsfast form på galler
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Lammlägg / Fläsk-
lägg
- 3 Medel 60-90
Långpanna eller ugnsfast
form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden
om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 3 Medel 45-55
Långpanna eller bakplåt
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Gratinerade grönsa-
ker
- 3 Hög 10-15 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött - 1-4 200 50-100*
Nivå 4: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
tt och potatis - 1-4 200 45-100*
Nivå 4: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fisk och grönsaker - 1-4 180 30-50*
Nivå 4: ugnsfast form
galler
Nivå 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fullständig måltid:
Paj (Ugnsfals 5) /
Lasagne (Ugnsfals 3) /
Kött (Ugnsfals 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Ugnsfals 5: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna
eller ugnsfast form på
galler
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SE20
* Tillagningstiden är indikativ. Rätterna kan tas ut efter annan tid, beroende på personlig smak.
RECEPT FÖR KÖTTERMOMETER
Fryst pizza
- 3 Auto 10-15
Långpanna/bakplåt eller
galler
- 1-4 Auto 15-20
Nivå 4: ugnsfast form på
galler
Nivå 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 Auto 20-30
Nivå 5: ugnsfast form på
galler
Nivå 3: långpanna eller
bakplåt
Nivå 1: ugnsfast form på
galler
- 1-3-4-5 Auto 20-30
Nivå 5: ugnsfast form på
galler
Nivå 4: långpanna eller
bakplåt
Nivå 3: långpanna eller
bakplåt
Nivå 1: ugnsfast form på
galler
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Föreslagen temperatur på
köttermometer (°C)
Rostbiff, blodig Auto - 3 215 40-60 48
Rostbiff, medium Auto - 3 180 50-70 60
Rostbiff, välstekt Auto - 3 180 60-80 68
Ugnstekt kalkon Auto - 1 / 2 160 90-180 75
Ugnsstekt kyckling Auto - 3 205 50-70 83
Fläskstek Auto - 3 180 70-100 75
Kalvstek Auto - 3 170 60-90 68
tt a la minute Auto - 3 200 - 45-90
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Bauknecht BLPM 8110/PT Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide