F GB NL E P GRD
SI
N DK FIN
S
Kontrollera indikatorns färg ofta. Den skall alltid
vara grön, vilket är ett tecken på att temperaturen
är konstant och korrekt inuti kylskåpet.
Om indikatorns färg växlar till svart betyder det
att temperaturen är för hög: När så sker måste
inställningen på termostaten ändras. Vänta sedan
i 12 timmar innan du kontrollerar indikatorn igen.
En stund efter att matvaror har lagts in i skåpet är
det normalt att indikatorns färg växlar till svart.
RESPEKT FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
Rengör regelbundet kylskåpets insida med ett milt rengöringsmedel som inte fräter på metalldelarna.
Skölj sedan med en lösning av vatten och citron eller vitvinsvinäger eller med någon annan produkt som
är lämpad för rengöring av kylskåp.
Ta alltid bort onödigt förpackningsmaterial (t.ex. allt papper runt yoghurt i storförpackningar) innan
livsmedlen läggs in i kylskåpet.
Följ nedanstående råd för att garantera att livsmedlen hanteras och lagras med maximal hygien:
Emballera matvarorna noggrant så att de inte kommer i kontakt med varandra eller tar smak av
varandra.
Tvätta händerna innan du vidrör matvarorna och ofta under tillagningen av maten, speciellt om du måste
hantera matvaror av olika typ. Tvätta även händerna efteråt, när det är dags att sätta sig till bords (detta
är en god regel man alltid bör följa).
Använd inte samma köksredskap (träslevar, skärbrädor) till olika livsmedel utan att rengöra dem först.
Vänta tills de tillagade rätterna, till exempel soppor, har svalnat innan du ställer in dem i skåpet.
Öppna inte dörren oftare än nödvändigt och låt den inte stå öppen längre än nödvändigt. Detta bidrar
till att temperaturen i kylskåpet hålls på korrekt nivå.
Placera matvarorna på sådant sätt att luften kan cirkulera obehindrat inuti skåpet.
RATIONELL LIVSMEDELSFÖRVARING I KYLSKÅPET
Placera matvarorna på rätt plats i kylskåpet enligt nedanstående uppställning:
Svalområde: drycker, smör, såser (hemgjorda
och industriellt tillverkade), lagrade ostar, frukt
och färska grönsaker.
Mindre kallt område: dessertostar, feta
matvaror, färskostar.
Kylskåpets kallaste område: kött, fågel, fisk,
korv, tillagad mat, färdigblandad sallad, rätter
med ägg och grädde och bakverk, färsk pasta, paj-
och pizzadeg, färskvaror och ostar på färskmjölk,
färska, ansade grönsaker, och mer i allmänhet,
alla färskvaror som skall förvaras vid
temperaturer under eller lika med +4°C.
Schemat ovan ger endast ungefärlig information. Närmare information om kylskåpets olika
delar finns i bruksanvisningen.
OK
Korrekt inställning För hög temperatur:
Justera termostatens
inställning
SVALOMRÅDE
MINDRE KALLT
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
Printed in Italy 02/03
5019 106 00430/A
1sv00430a.fm Page 2 Wednesday, February 26, 2003 10:00 AM