F
GB NL E P GRD
S
I N DK FIN
RESPEKT FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
• Rengör regelbundet kylskåpets insida med ett milt rengöringsmedel som inte fräter på
metalldelarna. Skölj sedan med en lösning av vatten och citron eller vinäger eller med andra
produkter som är lämpade för rengöring av kylskåp.
• Skölj och torka torrt med en mjuk trasa.
• Använd inte slipmedel.
Ta alltid bort onödigt förpackningsmaterial (t.ex. allt papper runt yoghurt storförpackningar) innan
livsmedlen läggs in i kylskåpet.
Följ nedanstående råd för att garantera att livsmedlen hanteras och lagras med maximal
hygien:
• Emballera matvarorna noggrant så att de inte kommer i kontakt med varandra eller tar smak av
varandra.
• Tvätta händerna innan du vidrör matvarorna och ofta under tillagningen av maten, speciellt om du
måste hantera matvaror av olika typ. Tvätta även händerna efteråt, när det är dags att sätta sig till
bords (detta är en god regel man alltid bör följa).
• Använd inte samma köksredskap (träslevar, skärbrädor) till olika livsmedel utan att rengöra dem
först.
• Vänta tills de tillagade rätterna, till exempel soppor, har svalnat innan du ställer in dem i skåpet.
• Förvara vätskor i behållare med lock.
• Öppna inte dörren oftare än nödvändigt och låt den inte stå öppen längre än nödvändigt så att
temperaturen i kylskåpet inte blir för hög.
• Placera matvarorna på sådant sätt att luften kan cirkulera obehindrat inuti skåpet.
• Placera livsmedlen på sådant sätt att de inte kommer i direkt kontakt med kyldelens bakre vägg.
RATIONELL LIVSMEDELSFÖRVARING I KYLSKÅPET
• Placera matvarorna på rätt plats i kylskåpet enligt nedanstående uppställning:
Svalområde: Drycker, smör, såser (hemgjorda och industriellt tillverkade), lagrade ostar, frukt och
färska grönsaker.
Mindre kallt område: Mejeriprodukter, desserter feta matvaror, färskostar.
Kylskåpets kallaste område: Kött, fågel, fisk, korv, tillagad mat, färdigblandad sallad, rätter med ägg
och grädde och bakverk, färsk pasta, paj- och pizzadeg, färskvaror och ostar på färskmjölk, färska, ansade
grönsaker och samtliga färskvaror som skall förvaras vid temperaturer under eller lika med +4°C.
Följande scheman ger endast ungefärlig information. Närmare information om kylskåpets
olika delar finns i bruksanvisningen.
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
GRÖNSAKER
KYLSKÅPETS
KALLASTE
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
SVALOMRÅDE
MINDRE KALLT
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
NO FROST
Printed in Italy 12/03
5019 106 00564
1sv00564.fm Page 2 Wednesday, December 24, 2003 9:00 AM