Fagor FID-21/F Användarguide

Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

F GB NL E P GRD
SI
N DK FIN
S
Kära kund, det är viktigt att du noggrant läser både bruksanvisningen och detta blad med nyttiga råd.
Du bör också noggrant följa givna anvisningar när du installerar temperaturindikatorn (denna levereras
antingen tillsammans med bruksanvisningen eller så sitter den redan på plats i kylskåpet).
Om denna indikator inte finns i kylskåpet rekommenderar vi att du beställer en sådan av din
återförsäljare.
KYLSKÅPETS KALLASTE OMRÅDE
Vidstående symbol visar var kylskåpets kallaste
område finns.
I normala fall begränsas detta område nedåt av
frukt- och grönsakslådans glasskiva och uppåt av
symbolen eller gallret som är placerat på samma
höjd.
Läget på gallret får inte ändras eftersom det är
viktigt att temperaturen i detta område hålls stabil.
I kylskåp med No-Frostsystem finns ingen symbol som visar var det kallaste området finns,
eftersom temperaturen är jämn i hela kylskåpet.
INSTALLATION AV TEMPERATURINDIKATORN
För att underlätta temperaturregleringen är kylskåpet försett med en temperaturindikator som visar
den genomsnittliga temperaturen i skåpets kallaste område. Denna indikator levereras antingen
tillsammans med bruksanvisningen eller så är den redan monterad i kylskåpet.
Om du måste installera temperaturindikatorn i skåpet är det mycket viktigt att du följer anvisningarna i
nedanstående scheman:
OBSERVERA! Indikatorn i fråga är endast avsedd för detta kylskåp. Den får inte användas i
andra kylskåp (det kallaste området är inte identiskt) eller för andra ändamål.
Temperaturindikatorn måste sättas fast ovanför strecket som är speciellt avsett för detta ändamål.
Kontrollera att ytan där indikatorn skall sättas är alldeles ren och torr.
På kylskåp som är utrustade med frysfack (se bruksanvisningen) måste temperaturindikatorn placeras i
detta utrymme.
KONTROLL AV TEMPERATUREN I KYLSKÅPETS KALLASTE OMRÅDE
När temperaturindikatorn sitter på plats går det att kontrollera att temperaturen i kylskåpets
kallaste område är korrekt. Om så krävs kan temperaturen justeras med termostaten enligt
anvisningarna i kapitlet temperaturreglering i bruksanvisningen.
Temperaturen inuti kylskåpet påverkas av olika faktorer, t.ex. temperaturen i rummet där skåpet
står, mängden livsmedel som förvaras i skåpet, hur ofta dörren öppnas. Ta hänsyn till dessa
faktorer när du reglerar temperaturen i kylskåpet.
TEMPERATURINDIKATOR: S
Å
H
Ä
R SKALL TEMPERATURINDIKATORN PLACERAS I KYLSK
Å
PET
1sv00430a.fm Page 1 Wednesday, February 26, 2003 10:00 AM
F GB NL E P GRD
SI
N DK FIN
S
Kontrollera indikatorns färg ofta. Den skall alltid
vara grön, vilket är ett tecken på att temperaturen
är konstant och korrekt inuti kylskåpet.
Om indikatorns färg växlar till svart betyder det
att temperaturen är för hög: När så sker måste
inställningen på termostaten ändras. Vänta sedan
i 12 timmar innan du kontrollerar indikatorn igen.
En stund efter att matvaror har lagts in i skåpet är
det normalt att indikatorns färg växlar till svart.
RESPEKT FÖR LIVSMEDELSHYGIEN
Rengör regelbundet kylskåpets insida med ett milt rengöringsmedel som inte fräter på metalldelarna.
Skölj sedan med en lösning av vatten och citron eller vitvinsvinäger eller med någon annan produkt som
är lämpad för rengöring av kylskåp.
Ta alltid bort onödigt förpackningsmaterial (t.ex. allt papper runt yoghurt i storförpackningar) innan
livsmedlen läggs in i kylskåpet.
Följ nedanstående råd för att garantera att livsmedlen hanteras och lagras med maximal hygien:
Emballera matvarorna noggrant så att de inte kommer i kontakt med varandra eller tar smak av
varandra.
Tvätta händerna innan du vidrör matvarorna och ofta under tillagningen av maten, speciellt om du måste
hantera matvaror av olika typ. Tvätta även händerna efteråt, när det är dags att sätta sig till bords (detta
är en god regel man alltid bör följa).
Använd inte samma köksredskap (träslevar, skärbrädor) till olika livsmedel utan att rengöra dem först.
Vänta tills de tillagade rätterna, till exempel soppor, har svalnat innan du ställer in dem i skåpet.
Öppna inte dörren oftare än nödvändigt och låt den inte stå öppen längre än nödvändigt. Detta bidrar
till att temperaturen i kylskåpet hålls på korrekt nivå.
Placera matvarorna på sådant sätt att luften kan cirkulera obehindrat inuti skåpet.
RATIONELL LIVSMEDELSFÖRVARING I KYLSKÅPET
Placera matvarorna på rätt plats i kylskåpet enligt nedanstående uppställning:
Svalområde: drycker, smör, såser (hemgjorda
och industriellt tillverkade), lagrade ostar, frukt
och färska grönsaker.
Mindre kallt område: dessertostar, feta
matvaror, färskostar.
Kylskåpets kallaste område: kött, fågel, fisk,
korv, tillagad mat, färdigblandad sallad, rätter
med ägg och grädde och bakverk, färsk pasta, paj-
och pizzadeg, färskvaror och ostar på färskmjölk,
färska, ansade grönsaker, och mer i allmänhet,
alla färskvaror som skall förvaras vid
temperaturer under eller lika med +4°C.
Schemat ovan ger endast ungefärlig information. Närmare information om kylskåpets olika
delar finns i bruksanvisningen.
OK
Korrekt inställning För hög temperatur:
Justera termostatens
inställning
SVALOMRÅDE
MINDRE KALLT
OMRÅDE
KYLSKÅPETS
KALLASTE OMRÅDE
Printed in Italy 02/03
5019 106 00430/A
1sv00430a.fm Page 2 Wednesday, February 26, 2003 10:00 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Fagor FID-21/F Användarguide

Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för