Whirlpool AKZM 754/IXL Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV39
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.whirlpool.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd
används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV40
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
r att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV41
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV42
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10–15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV43
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig trasa av mikrofiber.
Rengör ytorna med en fuktig trasa av mikrofiber. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr duk.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (fig. 2).
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
SV44
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40 W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
SV45
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (får inte avlägsnas)
5. Lampor
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att minska energiförbrukningen.
- När tillagningen är klar och ugnen har stängts av kan kylfläkten fortsätta gå en stund.
- När ugnsluckan öppnas under tillagning stängs värmeelementen av.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: Kan användas för grillning eller som underlag för grytor, pajformar och andra ugnsfasta
kokkärl.
B. LÅNGPANNA: Kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller användas som långpanna för
tillagning av kött, fisk, grönsaker, focaccia osv.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Andra tillbehör kan köpas separat. Vänd dig till vår kundtjänst.
BRUKSANVISNING
Figur A Figur B
SV46
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (Bild 1).
2. För de andra tillbehören, såsom långpanna och bakplåt, sker insättningen med upphöjningen på den
plana delen ”B” riktad uppåt (Bild 2).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERINGSFUNKTION
1. FUNKTIONSRATT: Slå på/stänga av ugnen och välj funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: Navigera på menyn och reglera inställda värden
OBS: De två rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem ska du trycka lätt på dem.
3. KNAPP : Gå tillbaka till föregående display
4. KNAPP : Välj och bekräfta inställningar
FUNKTIONSLISTA
Starta ugnen genom att vrida funktionsratten till valfritt läge. Funktionerna och deras undermenyer visas
på displayen.
Undermenyerna visas och kan väljas när ratten ställs på någon av funktionerna GRILL, SPECIAL, RECEPT,
INSTÄLLNINGAR och GENVÄGAR.
A. Symbol som visar markerad funktion
B. Välj den markerade funktionen genom att trycka på
C. Beskrivning av markerad funktion
D. Andra funktioner som är möjliga att välja
INFORMATION OM FUNKTIONEN
När du har valt önskad funktion visar displayen fler val och detaljer om den valda funktionen.
Vrid navigationsratten för att förflytta dig mellan de olika zonerna. Markören flyttas till de värden som kan
ändras enligt ordningen ovan. Tryck på knappen för att välja värde, ändra värde genom att vrida
navigationsratten och bekräfta med knappen .
Bild 1 Bild 2
1 23 4
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
DISPLAY
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
A
D
C
B
Zon 3 Zon 4
Zon 5
Zon 2
Zon 1Pil
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
SV47
FÖRSTA ANVÄNDNINGSTILLFÄLLET – VAL AV SPRÅK OCH INSTÄLLNING AV KLOCKA
För att kunna använda ugnen på rätt sätt måste du ställa in språk och klocka första gången du startar den.
Gör så här:
1. Vrid funktionsratten till valfri position. Displayen visar en lista med de första tre inställbara språken.
2. Bläddra i listan genom att vrida navigationsratten.
3. När du hittar önskat språk, tryck på för att välja det.
När du har valt språk blinkar displayen ”12:00”.
4. Ställ in klockslag med hjälp av navigationsratten.
5. Bekräfta inställningen genom att trycka på .
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Tryck på funktionsratten om ugnen är avstängd. Displayen visar tillagningsfunktionerna eller
motsvarande undermenyer.
OBS: En lista med beskrivningar över funktionerna finns i tabellen på sidan 51 och på sidan 52.
2. Växla mellan alternativen på undermenyerna med hjälp av navigationsratten. Den valda funktionen
tänds med vit botten mitt på displayen. Bekräfta med knappen .
3. Tillagningsinställningarna visas på displayen. Om du vill använda de förinställda värdena ska du vrida
navigationsratten till ”Start” och trycka på knappen . Följ i annat fall stegen ovan för att ändra
värderna.
INSTÄLLNING AV GRILLTEMPERATUR/EFFEKT
Reglera temperatur eller effekt på grillen så här:
1. Kontrollera att markören är inställd på temperaturvärdet (zon 3) och tryck på knappen för att välja
inställningen som ska ändras. Temperaturvärdena blinkar.
2. Ställ in önskat värde genom att vrida navigationsratten och tryck på knappen för att bekräfta.
3. Vrid navigationsratten till ”Start” och tryck på knappen .
4. Displayen visar vilken ugnsfals dur använda. Följ anvisningarna och tryck på knappen för att
starta tillagningen.
Du kan också ändra den inställda temperaturen under tillagning enligt stegen ovan.
5. Mot slutet av tillagningen visas ett meddelande för avslutad tillagning. Då kan du stänga av ugnen
genom att vrida funktionsratten till 0 (noll), eller också fortsätta tillagningen ytterligare genom att
vrida navigationsratten medsols. När ugnen har stängts av visar displayen en kylningsstapel med
temperaturen i ugnen.
FÖRVÄRMNING AV UGNEN
Om du vill förvärma ugnen innan du ställer in maträtten måste du först ändra förinställningen på ugnen
enligt följande:
1. Vrid navigationsratten till funktionen för förvärmning.
2. Tryck på knappen för att välja inställningen. Texten ”Nej” blinkar på displayen.
3. Ändra inställningen genom att vrida navigationsratten. Displayen visar ”Ja.
4. Bekräfta ditt val genom att trycka på knappen .
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/underv. & äkt
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Ja
TEMPERATUR
200°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
SV48
SNABB FÖRVÄRMNING
Om du vill snabbuppvärma ugnen ska du göra enligt följande:
1. Vrid funktionsratten till funktionen för snabbuppvärmning.
2. Bekräfta med knappen . Inställningarna visas på displayen.
3. Om du vill använda den inställda temperaturen ska du vrida navigationsratten till ”Start” och trycka
på knappen . För att ändra, följ anvisningarna i föregående avsnitt. En ljudsignal indikerar att ugnen
har nått inställd temperatur. Efter föruppvärmingsfasen övergår ugnen automatiskt till funktion med
över-/undervärme .
Då kan du ställa in maträtten och påbörja tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid funktionsratten och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Med denna funktion kan tillagningen ske under en angiven tidsperiod, mellan 1 minut och maximal tid för
den valda funktionen. Därefter stängs ugnen av automatiskt.
1. Ställ in funktionen genom att genom att vrida navigationsratten till ”TILLAGNINGSTID”.
2. Tryck på knappen för att välja inställningen. ”00:00” blinkar på displayen.
3. Ändra värdet till önskad tillagningstid genom att vrida navigationsratten.
4. Bekräfta genom att trycka på knappen .
BRYNING
Mot slutet av tillagningstiden visas möjlighet att bryna maträtten, beroende på inställd funktion.
Funktionen kan användas endast när du har ställt in tillagningstid.
Mot slutet av tillagningstiden visas följande på displayen: ”+/- förlänger, bryner”. Tryck på knappen
för att bryna i fem minuter. Funktion kan användas endast en gång.
INSTÄLLNING AV AVSTÄNGNINGSTID/FÖRDRÖJD START
Koksluttiden kan ställas in genom att fördröja påslagningen av ugnen till högst 23 timmar och 59 minuter
från nuvarande klockslag. Detta kan göras endast när du har ställt in tillagningstiden. Inställningen kan
bara göras när den valda funktionen inte kräver förvärmning.
När du har ställt in tillagningstiden visas koksluttiden på displayen (t.ex. 19:20). Gör så här om du vill
fördröja koksluttiden och därmed fördröja påslagningstiden:
1. Vrid navigationsratten till önskad koksluttid.
2. Tryck på knappen för att välja inställningen. Koksluttiden blinkar.
3. Fördröj koksluttiden genom att vrida navigationsratten till önskat värde.
TEMPERATUR
180°C
Tryck +/- för justering,
för bekräftan
Start
Special: För att tina upp frysta matvaror
Varmhållning
Fryst mat
Upptining
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
--:--
--:--
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
00:01
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TT:MM
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:01
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
19:20
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:29
Start
FÖRVÄRMNING
Nej
TEMPERATUR
180°C
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Över/undervärme
20:10
- 00:30
Start
SV49
4. Bekräfta genom att trycka på knappen .
5. Vrid navigationsratten till ”Start” och tryck på knappen .
6. Displayen visar vilken ugnsfals dur använda. Följ anvisningarna och tryck på knappen för att
starta tillagningen. Ugnen kommer att starta tillagningen efter en beräknad väntetid så att
tillagningen är klar på det förinställda klockslaget. (Exempel: Om en maträtt behöver 20 minuter för
att tillagas och koksluttiden ställs in på 20:10, kommer tillagningen att starta kl. 19:50.)
OBS: Under väntetiden kan du starta tillagningen när som helst genom att vrida navigationsratten
till ”Start” och trycka på .
Du kan när som helst ändra inställda värden (temperatur, grilleffekt, tillagningstid) genom att följa
anvisningarna i föregående avsnitt.
TIMER
Denna funktion kan endast användas när ugnen är avstängd och är användbar om du vill bevaka
tillagningstiden för exempelvis pasta. Timern kan ställas in på högst 1 timme och 30 minuter.
1. Tryck på knappen med ugnen avstängd. Displayen visar ”00:00:00”.
2. Vrid navigationsratten för att ställa in önskad tid.
3. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har passerat visas ”00:00:00”
på displayen och en ljudsignal hörs. Då kan du förlänga tillagningstiden enligt ovan eller stänga av
timern genom att trycka på knappen (displayen visar aktuellt klockslag).
RECEPT
Tack vare ”6th Sense”-tekniken kan du använda 30 förinställda recept med lämplig tillagningstemperatur.
Du behöver bara följa recepet vad gäller ingredienser och förberedning av rätten. Fortsätt sedan så här:
1. Välj ”RECEPT” genom att vrida funktionsratten.
2. Välj önskad rätt i listan.
3. Bekräfta med knappen .
4. Välj önskat recept genom att vrida navigationsratten.
5. Bekräfta med knappen . Displayen visar ungefärlig koktid.
6. Placera maträtten i ugnen, vrid navigationsratten till ”Start” och tryck på knappen .
7. Displayen visar vilken ugnsfals dur använda. Följ anvisningarna och tryck på knappen för att
starta tillagningen. För att fördröja tillagningen, se avsnittet ovan.
OBS: Vissa maträtter ska vändas eller röras om efter halva tillagningstiden. En ljudsignal avges och
displayen visar vad du ska göra.
Tillagningstiden på displayen är bara ungefärlig. Den kan förlängas automatiskt under
tillagningen.
Mot tillagningstidens slut signalerar visas ett meddelande på ugnen om att du ska kontrollera
tillagningen. Om tillagningen inte är klar kan du förlänga tillagningstiden manuellt genom att vrida
navigationsratten.
Vrid på +/- för att ställa in timern, tryck på för start
00 : 00 : 00
(TT) (MM) (SS)
Vrid på +/- för att ställa in timern, tryck på för start
00 : 30 : 00
(TT) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
KONTROLL
Automatisk
TILLAGNINGSTID
AVSLUTNINGSTID
Fläskkotletter
19:20
- 00:32
Start
Sätt in maten på nivå 3
Tryck sedan på
6th Sense: Tryck på för att se recept
Fisk
Efterrätter
Kött
6th Sense: Tryck på för att se recept
Fisk
Efterrätter
Kött
6th Sense: Se kokboken för förklaring
Fläsklägg
Grillspett
Fläskkotletter
6th Sense: Se kokboken för förklaring
Fläsklägg
Grillspett
Fläskkotletter
Vänd maten
Tillagning nästan klar
Kontrollera maten
Tillagning klar kl 19:45
Tryck på ^ för att förlänga
SV50
INSTÄLLNINGAR
1. Ändra inställningar på displayen genom att vrida funktionsratten till ”INSTÄLLNINGAR” på
huvudmenyn.
2. Bekräfta med knappen . Displayen visar vilka inställningar du kan ändra (språk, volym på ljudsignal,
ljusstyrka på displayen, klockslag, energibesparing).
3. Välj inställningen du vill ändra genom att vrida navigationsratten.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
5. Följ anvisningarna på displayen för att ända inställningarna.
6. Tryck på knappen . Ett bekräftelsemeddelande visas på displayen.
OBS: Då ugnen är avstängd, och funktionen EKOLÄGE (energibesparing) är aktiverad, kommer displayen
att slockna efter ett par sekunder och klockan att visas. För att visa informationen på displayen och tända
lampan, tryck på en knapp eller vrid på en av rattarna. När EKOLÄGE är aktiverat vid tillagning släcks
ugnslampan efter 1 minut och tänds igen när användaren rör vid ugnens reglage. Om funktionen
däremot inte är aktiv (OFF), kommer endast displayens ljusstyrka att reduceras efter några sekunder.
KNAPPSPÄRR
Med denna funktion kan du spärra knappar och rattar på kontrollpanelen.
Tryck samtidigt på knapparna och i minst tre sekunder för att aktivera knappspärren. När funktionen
är aktiverad är knapparnas funktioner spärrade och symbolen visas på displayen. Denna funktion kan
även aktiveras under tillagning. Stäng av funktionen genom att upprepa stegen ovan. När knappspärren
är aktiverad kan du stänga av ugnen genom att vrida ratten till 0 (noll). Då måste emellertid den tidigare
funktionen ställas in på nytt.
SV51
TABELL MED FUNKTIONSBESKRIVNINGAR
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagningen och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SNABBUPPVÄRMNING För att snabbvärma ugnen.
ÖVER/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en enda
fals. Använd den 3:e ugnsfalsen. För tillagning av pizza, matpajer samt
dessertpajer med våt fyllning, annd den 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
GRILL
För att grilla kött, grillspett och korv. För att gratinera grönsaker och
rosta bröd. Placera maten på den 4:e eller 5:e ugnsfalsen. Placera en
långpanna under gallret när du grillar kött för att fånga upp
köttsaften. Placera den på den 3:e eller 4:e ugnsfalsen och fyll den
med en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan
ska vara stängd under tillagningen.
TURBOGRILL
För att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera
köttet på de mittersta falsarna. Placera en långpanna under för att
fånga upp köttsaften. Placera den på den 1:a eller 2:a ugnsfalsen och
fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma ugnen.
Ugnsluckan ska vara stängd under tillagningen. Med denna funktion
kan du använda det roterande grillspettet, om du har detta tillbehör.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma
temperatur (t.ex. fisk, grönsaker, bakverk) på olika nivåer (max. tre).
Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar åt
sig lukt av varandra. Använd den 2:a ugnsfalsen då du endast
använder en nivå, 1:a och 4:e ugnsfalsen då du tillagar på två nivåer,
och 1:a, 3:e och 5:e ugnsfalsen när du använder tre nivåer. Du behöver
inte förvärma ugnen.
ÖVER/UNDERV.& FLÄKT
Använd denna funktion när du ska tillaga kött eller paj med våt
fyllning på en enda fals. Använd den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte
förvärma ugnen.
SPECIAL Se SPECIALFUNKTIONER.
INSTÄLLNINGAR
För att ändra displayens inställningar (språk, klocka, ljusstyrka på
displayen, volym på ljudsignal, energibesparing).
RECEPT
För att välja 30 olika förprogrammerade recept (se bifogad
receptsamling). Optimal temperatur, funktion och tillagningstid ställs
in automatiskt. Det är viktigt att du följer anvisningarna för tillredning,
tillbehör och falsnivåer i receptsamlingen.
GENVÄGAR
För att nå de tio vanligaste funktionerna direkt. För information om
hur du ändrar inställningarna för önskad funktion, se avsnittet ”VAL
AV TILLAGNINGSFUNKTIONER”.
SV52
SPECIAL
UPPTINING
För att påskynda upptining av livsmedel. Placera maten på den
mittersta ugnsfalsen. Låt maten ligga kvar i förpackningen. Det
förhindrar att ytan blir torr.
VARMHÅLLNING
För att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t.ex: kött, friterade
rätter, pajer). Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Funktionen
kan inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 65 °C.
JÄSNING
För optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsningens
kvalitet kan funktionen inte aktiveras om temperaturen i ugnen
överstiger 40 °C. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen. Du behöver
inte förvärma ugnen.
FÄRDIGMAT
För tillagning av färdigmat som har förvarats i rumstemperatur eller
kyldisk (kakor, kaksmet, muffins, varmrätter och bakverk). Funktionen
tillagar snabbt all mat och kan även användas för att värma redan
tillagad mat. Följ anvisningarna på matförpackningen. Du behöver
inte förvärma ugnen.
MAXI COOKING
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller 2:e
falsen beroende på köttstyckets storlek. Du behöver inte förvärma
ugnen. Vänd gärna köttet under tillagningstiden för att få jämnare
stekyta. Ös köttet då och då för att undvika att det blir torrt.
FRYST MAT
Lasagne
Bästa temperatur och tillagningsläge väljs automatiskt för fem olika
typer av frysta matvaror. Använd den 2:a eller 3:e ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
Pizza
Äppel-
strudel
Pommes
frites
Bröd
Egen
inställning
Temperaturen kan ställas in på mellan 50 °C och 250 °C för tillagning
av andra typer av maträtter.
EKO VARMLUFT
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på samma fals.
Denna funktion använder icke-kontinuerlig, svag fläktluft som
förhindrar att maten blir torr. När EKO-funktionen är aktiverad släcks
ugnslampan under tillagningen och kan tändas tillfälligt med
bekräftelseknappen. För att minska energiförbrukningen bör luckan
inte öppnas under tillagningens gång. Du rekommenderas att
använda den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SV53
TILLAGNINGSTABELL
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
Sockerkakor
- 2/3 160-180 30-90 Tårtform på galler
- 1-4 160-180 30-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Fyllda pajer
(cheesecake,
strudel, äppelpaj)
- 3 160-200 35-90
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
- 1-4 160-200 40-90
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
Småkakor
- 3 170-180 20-45 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 160-170 20-45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 160-170 20-45*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
Petit-chouer
- 3 180-200 30-40 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 35-45
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 35-45*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
Maränger
- 3 90 110-150 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 90 140-160
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 90 140-160*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
Bröd/Pizza/
Focaccia
-1/2190-250 15-50 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 190-250 20-50
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 190-250 25-50*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
SV54
tt- och
grönsakspajer
(quiche lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Tårtform på galler
- 1-4 180-190 45-70
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
- 1-3-5 180-190 45-70*
Ugnsfals 5: tårtform på galler
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt + tårtform
Vol-au-vent/
mördegsbakning
- 3 190-200 20-30 Långpanna eller bakplåt
- 1-4 180-190 20-40
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-3-5 180-190 20-40*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
Lasagne/
Ugnsbakad pasta/
Cannelloni/
Pudding
- 3 190-200 45-65 Långpanna eller form på galler
Lamm/Kalv/Nöt/
Fläsk 1 kg
- 3 190-200 80-110 Långpanna eller form på galler
Kyckling/Kanin/
Anka 1 kg
- 3 200-230 50-100 Långpanna eller form på galler
Kalkon/Gås 3kg - 2 190-200 80-130 Långpanna eller form på galler
Ugnsbakad fisk/
inbakad fisk
(hel fisk eller filé)
- 3 180-200 40-60 Långpanna eller form på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
- 2 180-200 50-60 Form på galler
Rostat bröd - 5 Hög 3-6 Galler
Fiskfiléer/Stekar - 4 Medel 20-30
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Korv/Grillspett/
Revbensspjäll/
Hamburgare
- 5 Medelhög 15-30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2 Medel 55-70
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter två tredjedelar av tiden)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
- 2 Hög 60-80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(finns på vissa modeller)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Tem p.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
SV55
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill
ha maten tillagad.
Rostbiff, blodig
1 kg
- 3 Medel 35-50
Form på galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/
Fläsklägg
- 3 Medel 60-90
Långpanna eller form på galler
(vänd maten efter 2/3 av tiden
om nödvändigt)
Ugnsbakad
potatis
- 3 Medel 45-55
Långpanna eller bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 3 Hög 10-25 Långpanna eller form på galler
Lasagne och kött - 1-4 200 50-100*
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
form på galler
tt och potatis - 1-4 200 45-100*
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
form på galler
Fisk och
grönsaker
- 1-4 180 30-50*
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
form på galler
Komplett måltid:
Paj (fals 5)/
lasagne (fals 3)/
kött (fals 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Ugnsfals 5: form på galler
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
form på galler
Fryst pizza
- 3 Auto 10-15
Ugnsfals 3: långpanna/bakplåt
eller galler
- 1-4 Auto 15-20
Ugnsfals 4: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-2-4 Auto 20-30
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 2: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna eller
bakplåt
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 3: form på galler
Ugnsfals 2: form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120* Långpanna eller form på galler
ttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50-100* Långpanna eller form på galler
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
SV56
Recept testade i enlighet med regelverket IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07
Tillagningstabellen föreslår optimal funktion och temperatur för att få bästa resultat för varje typ av recept.
Om du vill tillaga något på en enda fals i ventilationsläge rekommenderar vi att du använder den 2:a
ugnsfalsen och samma temperatur som föreslås för ”VARMLUFT” för mer än en hylla.
Indikeringarna i tabellen gäller utan användning av ledstycken. Utför testerna utan ledstyckena.
** För att grilla rekommenderar vi att du lämnar 3–4 cm fritt från den främre kanten av gallret för att det
ska vara lättare att dra ut det.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd den avsedda tabellen för att utföra testet.
Energiförbrukning och förvärmningstid
Välj funktionen och utför testet med endast alternativet ”Preheating” (förvärmning) aktiverat (”Preheating
yes”).
Temperaturtest
Välj funktionen och utför testet med alternativet ”Preheating” (förvärmning) avaktiverat (när förvärmning
är aktiverad uppstår avsiktliga temperaturvariationer).
Recept Funktion För-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Tem p.
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Smördegskakor
(Shortbread)
- 3 170 15-30 Långpanna/bakplåt
- 1-4 150 25-40
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småkakor (Small
cakes)
- 3 170 25-35 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 30-40
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett
(Fatless sponge cake)
- 2 170 30-40 Tårtform på galler
- 1-4 160 35-45
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Två äppelpajer (Two
apple pies)
- 2/3 185 70-90 Tårtform på galler
- 1-4 175 75-95
Ugnsfals 4: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Rostat bröd (Toast)** - 5 Hög 3-6 Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare
(Burgers)**
- 5 Hög 18-30
Ugnsfals 5: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
(Apple cake, yeast
tray cake)
- 3 180 35-45 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 55-65
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek (Roast pork) - 2 170 110-150 Ugnsfals 2: långpanna
DIN 3360-12:07 bilaga C
Tårta (Flat cake)
- 3 170 35-45 Långpanna/bakplåt
- 1-4 160 40-50
Ugnsfals 4: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV57
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Tillagningstiderna startar att du sätter in maten i ugnen men inbegriper inte förvärmning (där
sådan krävs). Temperaturer och tider är ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som
används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka sedan värmen vid behov. Använd
medföljande tillbehör samt pajformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att
använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir då något längre. För
bästa möjliga resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande
tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen ”VARMLUFT” kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) som
kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt
tillagningen fortsätta för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme och på en enda ugnsfals. Använd formar i mörk metall
och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera falsar, välj
varmluftsfunktionen och placera formarna i sicksack på gallren för optimal luftcirkulation.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan
klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden
vätska och blanda smeten mera försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) tillagas med funktionen ”ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT. Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med ströbröd
eller smulade kakor innan du tillsätter fyllningen.
Kött
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött
är det bra att hälla lite buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge
extra smak. Låt steken vila i ugnen under 10–15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i
aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som
är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på
en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med
matlagningssnöre om det är kyckling. Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på
spettet i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och fånga upp köttsaften
rekommenderas du att placera en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet
har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av tillagningen för
att ta ut spettet utan att bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av
tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Du rekommenderas att alltid täcka över degen innan den placeras i ugnen. Jäsningstiden med denna
funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med rumstemperatur (20–25 °C). Jäsningstid för 1 kg
pizzadeg är ungefär en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
1 / 1