använda tillsatserna
S
e tabellen med rekommenderade hastigheter för de enskilda
tillsatserna.
knivblad
K
nivbladet är det mångsidigaste av alla tillsatserna. Hur
länge du ska köra maskinen beror på vilken konsistens du
v
ill ha. För grövre konsistenser använder du pulsreglaget.
K
nivbladet använder du för att blanda till kakdeg och pajdeg,
hacka rått och kokt kött och råa och kokta grönsaker, hacka
n
ötter, göra pastejer och dipsåser, puréa soppor och göra
k
ex- och brödsmulor.
t
ips
G
Skär livsmedel såsom kött, bröd och grönsaker i 2 cm
tärningar innan de körs.
G
Bryt kex i bitar och släpp ner dem i matningsröret medan
maskinen går.
G
För pajdeg ska matfettet tas direkt ur kylen, skuret i 2 cm
tärningar.
G
Var noga med att inte arbeta degen för mycket.
degverktyg
Används för jästdegar.
G
Lägg de torra ingredienserna i skålen och häll ner vätska i
matartuben medan maskinen går. Kör blandningen tills den
blir till en jämn elastisk degklump. Det tar ca 60 sekunder.
G
Gör den andra knådningen för hand. Att göra den andra
knådningen i skålen är inte att rekommendera, eftersom
matberedaren då kan bli ostadig.
dubbelvisp av metall
Används bara för lätta blandningar t.ex. äggvitor, grädde,
kondenserad mjölk och för att vispa ihop ägg och socker till
sockerkaka utan matfett. Tyngre blandningar såsom fett och
mjöl kan skada vispen.
använda vispen
1 Montera skålen på drivenheten och sätt på den borttagbara
drivaxeln.
2 Tryck in båda visparna stadigt i drivhuvudet.
3 Montera vispen genom att vrida den försiktigt tills den faller
ner över drivaxeln.
4 Tillsätt ingredienserna.
5 Sätt på locket – kontrollera att drivaxelns övre ände hamnar
mitt i locket.
6 Slå på.
viktigt
G
Vispen lämpar sig inte för kaksmet där alla
ingredienserna blandas i en omgång, eller där
man börjar med att blanda fett och socker. Då
kan vispen skadas. Använd alltid knivbladet för
sådan kaksmet.
tips
G
Du får bäst resultat om äggen har rumstemperatur.
G
Se till att skål och vispar är rena och fria från fett innan du
vispar.
G
Vik varsamt ner mjöl och socker för hand med en metallsked
för sockerkaka utan fett och maränger.
skivnings/rivningsskivor
S
å här använder du skivorna
v
ändbara skivnings/rivningsskivor - grov , fin
A
nvänd rivningssidan för ost, morötter, potatis och livsmedel
m
ed liknande konsistens.
Använd skivningskivan för ost, morötter, potatis, vitkål,
g
urka, zucchini, rödbetor och lök.
r
ivjärnsskiva
River parmesanost och potatis till raggmunk
använda skärskivorna
1
Montera skålen på drivenheten och sätt på den borttagbara
drivaxeln .
2 Håll i handtaget i mitten och lägg skivan på drivaxeln med
önskad sida uppåt.
3 Sätt på locket.
4 Lägg livsmedlen i matarröret.
5 Slå på matberedaren och tryck ner livsmedlen i jämn takt
med matarstaven – stoppa aldrig ner fingrarna i
matarröret.
tips
G
Använd färska ingredienser.
G
Skär inte i för små bitar. Fyll större delen av matarröret. På
så sätt förhindrar du att maten glider åt sidorna under
bearbetningen.
G
Om bitarna läggs i upprätt blir de kortare än om de läggs i
liggande.
G
Det blir alltid lite skräp kvar på skivan eller i skålen efter
bearbetningen.
citruspress (om sådan medföljer)
Använd citruspressen för att pressa juice från citrusfrukter
(t.ex. apelsiner, citroner, lime och grapefrukt).
kon
sil
använda citruspressen
1 Montera skålen på drivenheten och sätt på den borttagbara
drivaxeln.
2 Passa in silen i skålen – kontrollera att handtaget på silen är i
låst läge, direkt ovanför handtaget på skålen.
3 Sätt konen på drivaxeln och vrid runt tills den har gått hela
vägen ner.
4 Skär frukten i halvor. Slå sedan på apparaten och tryck
frukten mot konen.
G
Citruspressen startar inte om silen inte är korrekt
fastlåst.
G
För bäst resultat ska frukten förvaras och pressas i
rumstemperatur och rullas för hand på en arbetsbänk innan
den pressas.
G
Flytta frukthalvan från ena sidan till den andra under
pressningen för att få ut all fruktsaften.
G
Om du pressar stora mängder juice ska du tömma silen
regelbudet så att fruktkött och kärnor inte ansamlar sig.
67