Philips HD4440/00, hd 4440 Användarmanual

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Philips HD4440/00 Användarmanual. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
Introduktion
Bäste kund, gratulerar till köpet av Philips nya hälsogrill. Med din nya grill med fyra grillägen kan du
tillaga alla sorters god mat. Det är säkert och lätt att grilla med den här apparaten och, tack vare den
nya fettbrickan, är det nu ännu hälsosammare!
Allmän beskrivning
A Temperaturlampa
B Tömningsöppning
C Löstagbara grillaggar
D Svala handtag
E Temperaturkontroll
F Fästklämma till grillagg
G Fettbricka (2 stycken)
H Förvaringskrokar för nätsladd
I Förvaringskrok för fettbrickor
Viktigt
Läs bruksanvisningen och titta på bilderna innan du använder fritösen.
Kontrollera att nätspänningen som anges i botten av apparaten motsvarar den lokala
nätspänningen innan du kopplar in den.
Om nätsladden är skadad måste den bytas ut av Philips, en av Philips auktoriserad verkstad
eller liknande kvalificerade personer för att undvika faror.
Fritösen får endast anslutas till ett jordat vägguttag.
Låt inte nätsladden hänga ner över bordskanten eller arbetsytan på vilken apparaten står, och
håll nätsladden borta från varma ytor på apparaten.
Ställ apparaten på en platt, stabil yta med tillräckligt med fritt utrymme runt den.
Värm alltid laggarna i förväg innan du lägger mat mellan dem.
Grillens åtkomliga ytor kommer att bli varma när den används.
Håll apparaten utom räckhåll för barn.
Lämna inte apparaten obevakad när den används.
Se upp för fett som stänker när du grillar fett kött eller korv.
Dra alltid ut stickproppen när du rostat klart.
Rengör alltid apparaten efter användning.
Låt apparaten svalna helt innan du avlägsnar laggarna, rengör apparaten eller ställer undan
den.
Sänk inte ner apparaten eller nätsladden i vatten eller annan vätska.
Rör aldrig vid laggarna med vassa eller skrovliga saker, eftersom det skadar non-stick-
beläggningen.
Se till att du sätter ihop laggarna på rätt sätt igen efter du har tagit bort dem.
Innan du använder den första gången
1 Avlägsna alla dekaler och torka av apparaten med en fuktad trasa.
2 Rengör apparaten och laggarna noga (se kapitel 'Rengöring').
Rulla ut nätsladden helt från krokarna på apparatens undersida (fig. 2).
Det kan komma lite rök ur apparaten när du använder den första gången. Detta är normalt.
SVENSKA46
4222 001 97783 15-02-2006 15:05 Pagina 46
Använda apparaten
VDu kan använda hälsogrillen i fyra lägen:
Grilläget party (halvöppen) (fig. 3).
I detta läget ger hälsogrillen en stor grillyta för tillagning av alla sorters snacks, såsom shashlik, satay,
grönsaker, frukt, o.s.v.
B
Endast bottenplattan kommer i kontakt med maten.
Grilläget party (helt öppen) (fig. 4).
I detta läget ger hälsogrillen en stor grillyta för tillagning av alla sorters snacks, såsom shashlik, satay,
grönsaker, frukt, o.s.v.
B
Endast bottenplattan kommer i kontakt med maten.
Grilläget panini (fig. 5).
Läget är särskilt lämpligt för snabbgrillning vid hög temperatur (rumpstek, hamburgare etc.) och för
att laga varma smörgåsar eller paninis.
B
Båda grillaggarna kommer i kontakt med maten.
Grilläget gratäng (fig 6).
Detta är det idealiska läget för grillning och tillagning av gratäng samtidigt. Grilläget gratäng passar
även för tillagning av alla sorters 'öppna' smörgåsar, t.ex. med ägg, tomat, paprika och/eller lökringar
täckta med ost.
B
Den övre grillaggen ska inte komma i kontakt med maten.
Låt aldrig apparaten stå oövervakad vid användning.
1 Sätt laggarna i apparaten ('klick') (fig. 7).
2 Smörj laggarna lätt med lite smör eller olja.
3 Sätt in stickkontakten i vägguttaget.
4 Vrid temperaturkontrollen till den temperaturinställning som är lämplig för de ingredienser
som ska grillas. Se avsnitt 'Grilltider' i detta kapitel.
Temperaturlampan tänds.
5 Sätt grillen i önskat läge när temperaturlampan släcks.
Var försiktig: grillaggarna är heta!
Grilläget party (halvöppen): dra den övre grillaggen till det högsta läget (1) (fig. 8).
Grilläge panini: öppna grillen till hälften (fig. 9).
Grilläge gratäng: öppna grillen till hälften.
6 Sätt fettbrickan under tömningsöppningen för att samla upp fettet eller saften (fig. 10).
Obs! du måste placera två fettbrickor när apparaten är i grilläget party (helt öppen), en
under varje grillagg (fig. 11).
7 Lägg ingredienserna på grillaggen eller grillaggarna.
- För att få ett optimalt resultat bör ingredienserna läggas mitt på laggen eller laggarna.
- Under grillningen tänds och släcks temperaturlampan med jämna mellanrum som en indikation
på att värmeelementen slås på och stängs av för att upprätthålla rätt temperatur.
rillägen party: lägg ut maten ovanpå grillytan. Vänd på maten med jämna mellanrum med
en stekspade av trä eller plast
(fig. 12).
Grilläge panini: lägg maten i mitten på den lägre grillaggen (fig. 13).
Grilläge gratäng: lägg maten i mitten på den lägre grillaggen (fig. 14).
8 Stäng apparaten (endast för grillägena panini och gratäng) (fig. 15).
Grilläge panini: sänk den övre laggen försiktigt ner på ingredienserna. Den övre laggen vilar
nu på maten och gör så att den grillas jämnt på båda sidor.
SVENSKA 47
4222 001 97783 15-02-2006 15:05 Pagina 47
Grilläge gratäng: dra upp den övre grillaggen till dess högsta läge (1) och sätt den sedan i
horisontellt läge (2). Den övre grillaggen bör inte komma i kontakt med maten (fig. 16).
9 Öppna apparaten när grilltiden som krävs har förflutit (endast för grillägena panini och
gratäng).
Grilltiden beror på typen av ingredienser, deras tjocklek och din personliga smak. Se tabellen för
rekommenderade grilltider.
10 Avlägsna maten.
Använd en stekspade av trä eller plast för att ta ut maten ur apparaten. Använd inte köksredskap av
metall som är skarpa eller avslipande.
För att få optimalt resultat ska du ta bort överflödig olja från laggarna med en bit hushållspapper
innan du grillar nästa omgång mat.
Du fortsätter att grilla genom att lägga nästa omgång mat på grillaggarna när temperaturlampan
släcks.
Grilltider
I tabellen i slutet av denna bruksanvisning finner du ett antal maträtter som du kan tillaga med
hälsogrillen. Tabellen visar vilken temperatur du ska välja, hur länge maten ska grillas och lämpligt
läge för grillen. Tiden som behövs för att förvärma apparaten har inte räknats med i den angivna
grilltiden.
Grilltiden och temperaturen beror på typen av mat som ska tillagas (t.ex. kött), dess tjocklek och
temperatur och, naturligtvis, även din egen smak. Se även angivelserna på hälsogrillen.
B
Under grillningen tänds och släcks temperaturlampan med jämna mellanrum. Detta betyder att
hälsogrillen justerar grilltemperaturen till förinställt läge. När detta händer kan du helt enkelt fortsätta
att grilla.
Tips
Du kan också använda hälsogrillen som en termostatiskt kontrollerad värmeplatta, som
automatiskt håller dina maträtter vid önskad temperatur. Sätt apparaten på grilläget party,
ställ in temperaturkontrollen på läge 2 eller 3 och täck grillaggarna med aluminiumfolie med
den glänsande sidan uppåt (fig. 17).
Om du vill tina frusen mat, sätt apparaten på grilläget gratäng, slå in den frusna maten i
aluminiumfolie och ställ in temperaturkontrollen på läge 3 eller 4. Upptiningstiden beror på
matens vikt (fig. 18).
När du tillagar satay, kyckling, griskött eller kalvkött ska du först bryna köttet vid en hög
temperatur (läge 5). Vid behov kan du sedan ställa in temperaturkontrollen på ett läge lägre
och grilla maten tills den är klar.
Korvar tenderar att spricka när de tillagas. För att förhindra detta kan du sticka några hål i
dem med en gaffel.
Färskt kött ger bättre grillresultat än fruset eller upptinat kött.
Salta inte på köttet förrän efter du har grillat det. Det hjälper till att hålla köttet saftigt.
Det är olämpligt att grilla panerad mat i hälsogrillen.
För att få bäst resultat ska du se till att köttbitarna som du ska tillaga inte är för tjocka (cirka
1,5 cm).
SVENSKA48
4222 001 97783 15-02-2006 15:05 Pagina 48
Rengöring
Använd aldrig avslipande rengöringsmedel och -material, eftersom det skadar non-
stickbeläggningen på laggarna.
Sänk aldrig ned brödrosten i vatten.
1 Dra ut stickkontakten till apparaten och låt den svalna.
2 Avlägsna grillaggarna (fig. 19).
Avlägsna alltid överflödig olja från laggarna med en bit hushållspapper innan du tar bort dem för
rengöring. Laggarna kan avlägsnas genom att du trycker på fästklämmorna på apparaten och sedan
lyfter ut laggarna ur apparaten.
3 Rengör grillaggarna och fettbrickorna med en mjuk trasa eller svamp i varmt vatten med lite
diskmedel, eller i diskmaskinen (fig. 22).
Rester kan tas bort genom att grillaggarna läggs i blöt i varmt vatten med lite diskmedel i fem
minuter. Detta löser upp hårdnad mat eller fett.
4 Torka grillaggarna och sätt ihop dem igen: (fig. 21).
- Sätt apparaten i grilläget party (fig. 3).
- Sätt den bakre kanten på grillaggarna på apparaten (1) och sänk laggarna på apparaten, och
tryck ner dem under fästklämman (2).
5 Rengör apparatens utsida med en fuktad trasa.
Miljö
När apparatens livslängd är slut ska du inte slänga den med de vanliga hushållssoporna utan
lämna in den på en offentlig återvinningsstation. Om du gör det hjälper du till att skydda
miljön (fig. 22).
Förvaring
Linda nätsladden runt krokarna i botten på apparaten (fig. 2).
Fettbrickorna kan förvaras genom att du staplar dem och fäster fast dem på förvaringskroken
i botten på apparaten (fig. 23).
Apparaten kan förvaras i vertikalt eller horisontellt läge.
Garanti och service
Om du behöver information eller har något problem kan du söka upp Philips webbsida på adressen
www.philips.com eller kontakta Philips kundtjänst i ditt land (rätt telefonnummer finner du i
världsgarantibroschyren). Om det inte finns någon kundtjänst i ditt land ska du vända dig till din
lokala återförsäljare, eller kontakta serviceavdelningen på Philips Domestic Appliances and Personal
Care BV.
SVENSKA 49
4222 001 97783 15-02-2006 15:05 Pagina 49
SVENSKA50
Det är olämpligt att grilla panerad mat i hälsogrillen.
Temperatur-
inställning
4-5
4-5
4
4-5
4-5
4-5
4-5
5
5
5
5
4-5
5
5
5
4-5
2-3
3-4
Grilltid (minuter)
5-7
3-4
4-6
6-8
8-10
6-8
4-6
beroende på
köttets tjocklek
och dina
personliga
preferenser
4-5
4-5
4-5
3-4
8-10
5-6
8-10
3-4
»
»»
»
»»
»
»
»
»»
»
»
»
»»
»
»
»»
»
»
»
Maträtt
Skivor av lax eller tonfisk
Stora räkor (gambas)
Fisk (små bitar)
Kalkon-/kycklingfilé
Korv
Hamburgare (frusen,
färdiglagad)
Lammkotlett
Kött som tar lite tid att tillaga
(t.ex. biff/entrecote/kalvkött)
Köttskivor
Grönsaker/frukt
Grönsaker/frukt täckt med ost
Ananasskivor
Mixed grill (små bitar)
Öppen smörgås
Shashlik kebab/satay
Panini/varm smörgås
Hålla varmt
Upptining
Grilläge:
partygrill halvöppen (1)/
helt öppen (2) paninigrill gratänggrill
4222 001 97783 15-02-2006 15:05 Pagina 50
1/84