Electrolux EKC6001 Användarmanual

Typ
Användarmanual
EKC 6001
Bruksanvisning
SE
Spis
2 electrolux
Användning av bruksanvisningen
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra den mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
)
Denna apparat uppfyller följande EU-direktiv:
2006/95 (lågspänningsdirektiv);
2004/108 (direktiv om elektromagnetisk kompatibilitet),
gällande version
Till användaren
Viktig säkerhetsinformation............................................................................................. 3
Vreden och kontrollamporna ........................................................................................... 5
Glaskeramikhällen .......................................................................................................... 5
Ugnen .............................................................................................................................. 6
Före första användning: ................................................................................................... 8
Så här använder du: ........................................................................................................ 8
Ugnen ............................................................................................................................ 10
Använda ugnen .............................................................................................................. 11
Grillning ......................................................................................................................... 13
Stek-/bakningstabeller .................................................................................................. 14
Så här sköter och rengör du: ......................................................................................... 15
Råd och tips: Vid praktiska problem ............................................................................. 20
Råd och tips: Vid tekniska problem............................................................................... 21
Uppackning ................................................................................................................... 22
Garanti/Kundtjänst........................................................................................................ 25
Europa-Garanti............................................................................................ ........................... 26
Till installatören
Tekniska data ................................................................................................................ 22
Installation .................................................................................................................... 23
Elektrisk anslutning ....................................................................................................... 24
Innehåll
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
electrolux 3
Barn
Det bör finnas en arbetsyta på minst 40
cm på båda sidor om spisen. Alternativt
kan spisen installeras med en vägg eller ett
högskåp på den ena sidan och en avställ-
ningsyta på den andra.
Håll barn under uppsikt. Värmezoner,
ugn och kokkärl blir mycket varma under
matlagningen och förblir varma under en tid.
Beröring kan ge brännskador.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av behörig
elektriker. Arbete utfört av lekman kan skada
spisen och kan leda till skada på person och/
eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
normalt inte kommer i kontakt med kan
vara vassa. Använd handskar när du flyttar
spisen.
Spisen är avsedd att placeras direkt på
golvet.
Om du avser att placera den på en
sockel - se till att den står stadigt och är väl
förankrad.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramik-
häll. Vätska kan vid överkok och/eller rengö-
ring tränga ner till spänningsförande delar.
Om hällen skadats ska du bryta strömmen
till spisen och kontakta service för repara-
tion. Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller
liknande på glaskeramikhällen. Om du rå-
kar slå på en värmezon kommer sådant ma-
terial snabbt att börja brinna eller smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid eventuell brand ska du
stänga av alla spisvred och fläkten. KVÄV
ELDEN MED ETT GRYTLOCK, använd ald-
rig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll.
Ugnar blir mycket heta under användning
och fortsätter attvara varma länge efteråt.
Var försiktig och se till att du intekommer åt
värmeelementen inuti ugnen.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under tillag-
ning, eller när maten är klar, så att du
inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten – som buktar utåt – ger dålig
värmekontakt, och snurrar lätt runt på den
plana hällen. Kontrollera att spisen är av-
stängd när den inte används. Alla vred ska
vara nollställda.
Denna produkt är inte avsedd att
använda av barn eller andra personer vars
fysiska, känslomässiga eller mentala status
eller brist på erfarenhet och kunskap
förhindrar dem från att använda produkten
säkert. Översikt eller instruktion av en
ansvarig person är nödvändigt för att
säkerställa säker användning av produkten.
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis på
samma sätt som den gamla. Läs därför genom hela instruktionsboken innan du
börjar använda spisen. Lägg speciellt märke till varningar som är märkta med
. Om du använder och sköter din spis på rätt sätt kommer du att ha lång glädje
och nytta av den. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att
spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på
annan person.
Viktig säkerhetsinformation
4 electrolux
Symbolen
på produkten eller em-
ballaget anger att produkten inte får hante-
ras som hushållsavfall. Den skall i stället
lämnas in på uppsamlingsplats för återvin-
ning av el- och elektronikkomponenter. Ge-
nom att säkerställa att produkten hanteras
på rätt sätt bidrar du till att förebygga even-
tuellt negativa miljö- och hälsoeffekter som
kan uppstå om produkten kasseras som
vanligt avfall. För ytterligare upplysningar
om återvinning bör du kontakta lokala myn-
digheter eller sophämtningstjänst eller affä-
ren där du köpte varan.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett
och spill osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
Var försiktig så att du inte skadar
ugnsluckans glas när du rengör luckan. Små
sprickor i kanterna kan leda till att hela rutan
spricker efter några uppvärmningar.
Vid rengöring med sprayprodukter, se
till att inte spraya på elementen eller på
termostatsensorn.
Det är absolut förbjudet att rengöra ug-
nen med hjälp av en högtryckstvätt.
Vid rengöring av luckans glas får inga
repande rengöringsmedel, svinto eller den
gröna Scotch-Brite användas eftersom
dessa kan ge repor i glaset.
Underhåll och service
Nollställ samtliga vred innan du byter
glödlampa.
Service och reparation bör utföras av ett
av leverantören godkänt företag. Använd en-
dast originalreservdelar.
Skrotning av produkten
När det är dags att skrota spisen bör du
se till att inga olyckor kan inträffa. Se till att
nätsladden är ordentligt skild från ström-
försörjningen (dra ut kontakten eller få spi-
sen avlägsnad från väggen på lämpligt sätt)
och kapa sedan ledningen så nära spisens
bakstycke som möjligt.
Kontakta kommunen för att ta reda på
var du kan lämna in spisen.
electrolux 5
Vreden och kontrollamporna
1
2
3
5
4
Värmevarnare
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland för att förhindra
överhettning. Glaskeramikhällen har fyra
värmevarnare. Lampan för en zon lyser om
zonen är varmare än 55°C, även om den är
avstängd.
Glaset i hällen är hårt, glatt, härdigt mot
värme, kyla och temperaturchocker, men är
– som allt glas – känsligt för slag. Hällen kan
spräckas av t.ex. en kryddkvarn som ramlar
ner. Stå inte på glaskeramikhällen, den är
inte gjord för att tåla onormal belastning.
Glaskeramikhällen
1. Vred till värmezonerna
2. Funktionsvred ugnen
3. Termostatvred ugnen
4. Kontrollampa spisen
5. Kontrollampa ugnen
6 electrolux
Ugnen
Information om hur du kan använda
funktionerna hittar du i kapitlet ”Så här an-
vänder du”.
Du kan välja mellan följande funktioner:
traditionell ugn
undervärme
övervärme
grill
Ugnen är emaljerad. Ugnsluckan består
av en inre och en yttre del. Den yttre delen,
ugnsluckan, kan du enkelt ta av och rengöra
(se kapitlet “Så här sköter och rengör du”).
Termostatvred
Med termostatvredet, som vrids med-
urs, väljs en temperatur mellan 50°C och
MAX (230°C).
Termostatlampa
När ugnstemperatur har valts, tänds
denna lampa och fortsätter att lysa tills
ugnen har uppnått vald temperatur. Däref-
ter tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation på hur tem-
peraturen hålls.
Kontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värme-
element tänds.
Säkerhetstermostat
Ugnen har en säkerhetstermostat för
säkerhetsavstängning. Om den vanliga
termostaten sviktar och ugnen överhettas,
avbryter säkerhetstermostaten
strömförsörjningen till ugnen. Om detta sker,
kontakta omgående ditt lokala
servicecenter. Försök under inga
omständigheter reparera ugnen själv.
Funktionsvred för ugnen
Termostatved
electrolux 7
Förvaringslådan
Under ugnen finns en förvaringslåda för
spisens tillbehör. Du öppnar lådan genom
att ta tag mitt på handtaget och lyfta en
aning uppåt. Dra sedan ut lådan.
Säkerhetsutrustningen
KASTRULLSKYDDET (extra tillbehör)
monteras för att göra det svårare för barn
att komma åt t.ex. en het kastrull.
LUCKSPÄRREN gör det svårare för
barn att öppna ugnsluckan.
Tryck spärren uppåt när du skall öppna
ugnsluckan.
8 electrolux
Rengör tillbehören
Rengör plåtar mm i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir
mycket varm.
Innan du använder ugnen för första
gången måste den brännas av.
1. Vrid funktionsvredet för ugnen till
och termostaten på maxvärme.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när de
”nya” lukterna är borta.
3. Tvätta av ugnen och luckans insida med
varmt vatten och handdiskmedel.
Torka torrt.
Du bör upprepa hela proceduren med
grill
, men då i ungefär 5-10 minuter.
Så här använder du:
Glaskeramikhäll
Använd aldrig en spräckt
glaskeramikhäll. Vätska kan vid
överkok och/eller rengöring tränga
ner till spänningsförande delar. Om
hällen skadats ska du bryta
strömmen till spisen och kontakta
service för reparation.
Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller annat
lättantändligt utan tillsyn. Vid
eventuell brand ska du stänga av alla
spisvred och fläkten. KVÄV ELDEN
MED ETT GRYTLOCK, använd aldrig
vatten.
Lägg aldrig aluminiumfolie, plast eller
liknande på glaskeramikhällen. Om du rå-
kar slå på en värmezon kommer sådant
material snabbt att börja brinna eller
smälta.
Värmezonerna styrs med vred som har
fasta lägen från 0 till 3. 3 ger den högsta
värmen. Vreden kan vridas åt bägge håll.
När du slår på en värmezon tänds den röda
kontrollampan på spisen. Se till att hällen
och kärlets botten är torr och ren när du
sätter kärlet på en värmezon. När du har satt
kärlet på plats kan du välja en lämplig
inställning med vredet. Vanligtvis kan du
börja med att ha vredet på högsta läget och
sedan fortsätta med lägre temperatur. Du
kommer snart att lära dig vilka inställningar
som passar bäst för olika kärl, mängder och
innehåll. Använd aldrig hällen som
avlastnings- eller förvaringsplats.
Före första användning:
electrolux 9
Välja ett lämpligt kärl
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Följande är värt att tänka på:
- Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (som buktar utåt) snurrar
lätt på hällen och ger dålig värmekontakt.
- Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silverliknande
fläckar på hällen. Du kan ta bort fläckarna
med rengöringsmedlet som medföljde
spisen.
- Kastruller och kannor i glas eller
emaljerade med grovt mönster sliter, om
de dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
När du ska köpa ny kastrull är det lämp-
ligt att välja en modell av rostfritt stål som
har sandwichbotten, dvs. en botten med la-
ger av olika metaller. För att spara tid och
därmed energi, bör kärlets kontaktyta vara:
minst lika stor som värmezonen.
Om bottnen är mindre än värme-
zonen kommer eventuellt överkok
snabbt att brännas fast på hällen.
finmönstrad lätt konkav (inåtböjd) ef-
tersom den planas ut vid uppvärmning.
Restvarmeindikatorer
Kogepladen har fire restvarmeindikato-
rer, én til hver kogezone. Den tilsvarende
indikator vil være tændt, til temperaturen er
under 50° C, også når kogezonen er slukket.
Forslag til korrekt indstilling af kogezo-
nerne gives i den følgende tabel.
SLUKKET
Meget
svag
Svag
Langsom
Mellem
Høj
Hurtig
0
1
2
3
Simring af grøntsager
Fisk i egen lage
Simring af kartofler eller
supper
Kogning af store mængder
mad, stuvninger og supper
Langsom stegning,
opbagninger
Hård stegning af kød eller
fisk
Hurtig opvarmning af fedt
eller vand
10 electrolux
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie, plåtar
eller formar direkt på ugnens botten.
Hindras undervärmen kan emaljen
skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning, håll
barn under uppsikt.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnen har följande funktioner:
Traditionell ugn – tak- och botten
element inkopplad
Undervärme – bottenelement
inkopplat
Övervärme – takelement inkopplat
Grill – grillelement inkopplat.
För samtliga funktioner tänds den gula
kontrollampan när ugnen värms upp, och
lampan slocknar när inställd temperatur
uppnåtts (tänds och släcks när termostaten
slår till och från).
Placering i ugnen
Ugnen har 4 nivåer (se fig.).
3
2
1
4
electrolux 11
Använda ugnen
All matlagning ska ske med
stängd ugnslucka.
Ugnen är utrustad med ett exklusivt
system som skapar en naturlig luftcirkula-
tion och en konstant återcirkulation av ånga.
Detta system gör det möjligt att ångkoka
maten och hålla rätterna mjuka inuti och
knapriga utanpå. Dessutom reduceras
tillagningstiden och energiförbrukningen till
ett minimum. Under tillagningen kan ånga
bildas som strömmar ut när ugnsluckan
öppnas. Detta är helt normalt.
Obs! Håll dig på avstånd från ugnen
när du öppnar ugnsluckan under
tillagning, eller när maten är klar, så att
du inte står i vägen för den ånga eller
värme som kan strömma ut när luckan
öppnas.
Traditionell ugn
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
( ), och termostatvredet på önskad
temperatur. Om det krävs mer värme från
tak- eller bottenelementen kan plåten flyttas
upp eller ner, eller också kan funktionsvredet
ställas på
(endast övervärme) eller
(endast undervärme).
12 electrolux
Råd och tips vid tillagning
av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnsfast
form eller direkt på ugnsgallret. Om du
lägger köttet direkt på gallret måste du
komma ihåg att placera långpannan i den
nedersta falsen med lite vatten i.
Långpannan hindrar att fett droppar ner på
ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla typer
av fisk tillagas i allmänhet i medeltempera-
tur (mellan 150-175°C). Om du vill ha en
rostbiff (fransk) med röd eller rosa snittyta
är en lägre temperatur (125°C) och längre
stektid att rekommendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur
(150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minuter)
rekommenderas vid bakning av kakor. När
du väl satt in kakorna/bullarna i ugnen ska
luckan hållas stängd under hela tillagnings-
tiden. Bakningen kan följas genom
ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret
smörjas med lite olja och sedan kan maten
placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen
endast från det övre grillelementet. Därför
behöver du tänka på att anpassa nivån i
ugnen efter köttets eller fiskens tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i den
nedre falsen med lite vatten i.
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad symbol
( ), och termostatvredet på önskad tem-
peratur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du pensla
bitarna med lite olja och placera dem direkt
på gallret. Rätt nivå i ugnen beror på bitarnas
tjocklek. Kom ihåg att placera ugnspannan i
falsen längst ner och med lite vatten i. Detta
motverkar rökbildning och obehaglig lukt.
Använd alltid grytlappar när du hanterar
en varm ugn.
Temperaturen inne i ugnen kan bli så hög
som 230°C. Använd alltid ugnsfasta
formar och fat i ugnen.
Obs! - Placera aldrig några föremål di-
rekt på ugnsbotten och täck inte ugns-
botten med aluminiumfolie under
matlagningen eftersom detta kan skada
ugnens emaljytor och maten du tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens hyll-
plan.
· Tillredning med olja eller fett måste ske
under konstant övervakning eftersom
denna typ av mat kan fatta eld vid allt-
för kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försiktig
när du ska sätta in eller ta ut mat ur ugnen
så att olja och fett inte droppar ner på
ugnens botten. Om detta ändå sker bör du
rengöra ugnen noga för att slippa obe-
haglig lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på
samma sätt som när du kokar vatten. När
ångan kommer i kontakt med ugnsglaset
kondenseras den och bildar droppar på
glaset. Detta är helt normalt, och innebär inte
att det är något fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort
eventuell kondens efter varje användningstill-
fälle.
electrolux 13
Grillning
Vikt
Grillning
TYP AV RÄTT
Tillagningstid
minuter
Mängd
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca 10 minuter.
Entrecôte 4 800 3 max 12~15 12~14
Biffar 4 600 3 max 10~12 6~8
Korv 8 3 max 12~15 10~12
Fläskkotletter 4 600 3 max 12~16 12~14
Kycklinghalvor 2 1000 3 max 30~35 25~30
Kebab 4 3 max 10~15 10~12
Kycklingbröst (filé) 4 400 3 max 12~15 12~14
Fisk (filéer) 4 400 3 max 12~14 10~12
Varma mackor 4-6 3 max 5~7
Rostat bröd 4-6 3 max 2~4 2~3
Ovan-sida
temp. °C
Under-sida
4
3
2
1
Fals
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvän-
digt att höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
14 electrolux
Stek-/bakningstabeller
Traditionell matlagning och tillagning
Tillagningstiden inkluderar inte ugnens uppvärmningstid som är ca
10 minuter.
Temp.
Traditionell tillagning
KOMMENTARER
VIKT
(GRAM)
TYP AV RÄTT
Fals
4
3
2
1
°C
Tillagning
tid
minuter
Kakor
Tung sockerkaka 1 160 60 ~ 80 I kakform
Äpplekaka 1 180 40 ~ 60 I form
Tårtbotten 2 175 30 ~ 40
Fruktkaka 1 175 45 ~ 60 I kakform
Lätt sockerkaka 1 175 35 ~ 45 I kakform
Mjuk pepperkaka 1 170 40 ~ 60 I kakform
Tunga muffins 2 175 25 ~ 35 På bakplåt
Maränger 2 100 90 ~ 120 bakplåt
Lätta muffins 2 200 15 ~ 25 På bakplåt
Bröd och pizza
1000 Tunga limpor 1 190 40 ~ 60 1-2 st
500 Formbröd 1 190 30 ~ 45 I form
250 Panpizza 1 210 15 ~ 30 I långpanna
Portionsbröd 2 190 12 ~ 20 bakplåt
Vetebullar 2 225 9 ~ 15 bakplåt
Maträtter
Potatisgratäng 2 200 45 ~ 60 I ugnsfast form
Quiches 1 200 35 ~ 45 I ugnsfast form
Lasagne 2 180 45 ~ 60 I ugnsfast form
Cannelloni 2 200 40 ~ 55 I ugnsfast form
Kött
1200 Fläskstek 2 180 100 ~ 130 I form på galler
1000 Kalvstek 2 190 90 ~ 120 I form på galler
1500 Englisk rostbiff
lätt röd 2 210 50 ~ 60 I form på galler
rosa 2 210 60 ~ 70 I form på galler
genomstekt 2 210 70 ~ 80 I form på galler
1200 Lamm 2 190 110 ~ 130 Lår
1000 Kyckling 2 190 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 180 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 150 ~ 200 Hel
1500 Hare 2 190 150 ~ 200 I delar
Köttfärslimpa 2 175 90 ~ 110 I form
Fisk
1200 Foreller, hel fisk 2 190 30 ~ 40 3-4 fiskar
1500 Fiskfiléer, i skivor 2 190 25 ~ 35 4-6 filéer
OBSERVERA:
De angivna ugnstemperaturerna är endast rekommendationer. Det kan vara nödvän-
digt att höja eller sänka denna temperatur för att erhålla ett önskvärt resultat.
electrolux 15
Allmänt
Spisen rengör du enklast med en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel.
Använd aldrig stålull eller andra repande
medel som kan skada emaljen, utom till
vissa delar av spisen som ibland kan
behöva en grovrengöring. Vilka de är och hur
du gör kan du läsa om nedan.
Glaskeramikhällen
För att inte skada glaskeramikhällen
måste du omedelbart ta bort
överkok med hög sockerhalt medan
hällen fortfarande är het. Detsamma
gäller plast och folie.
Använd aldrig skurmedel, ugns-
rengöringsmedel eller liknande på
hällen. Om hällen blivit smutsig:
1. Ta bort smutsen med glasskrapan och
milt tvålvatten. (En glasskrapa kan du
köpa i butiker som säljer vitvaror, eller
hos vår serviceavdelning.)
2. Använd rengöringsmedel avsett för
spishällar när värmevarnare slocknat.
Skaka flaskan och spruta ut en liten
mängd rengöringsmedel direkt på
hällen. Följ anvisningarna på flaskan.
3. Använd en fuktig trasa för att ta bort
resten av rengöringsmedlet eftersom det
annars kan brännas fast nästa gång du
använder hällen. Torka torrt.
Ugnen
Om ugnen är mycket smutsig:
1. Använd en stekspade eller liknande för
att ta bort spill som sitter fast.
2. Använd en svamp för att stryka ut mild
såpa på ugnens botten, sidor och bakre
väg (inte i taket).
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100° C och
över-/undervärme i ca. 10 minuter.
Så här sköter och rengör du:
))
))
)
30°
16 electrolux
Ugnslampa
Kontrollera att strömmen är från-
kopplad innan du börjar åtgärda
ugnen.
Ugnslampor måste ha följande egenska-
per:
a) tåla temperaturer på upp till 300 °C;
b) elektrisk spänning: 230 V
~ 50 Hz;
c) elektrisk effekt: 25 W;
d) sockel: E 14.
Byt lampa på följande sätt (se fig.):
1 Tryck in glaset och vrid det moturs.
2 Skruva ur den trasiga lampan.
3 Sätt dit den nya lampan.
4 Skruva dit glaset igen.
5 Anslut strömmen igen.
))
))
)
4. När ugnen har svalnat tvättar du rent
emaljytorna med vatten. Om ugnen är
extremt smutsig rekommenderar vi att
du använder ugnsrengöringsmedel som
du kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker.
Torka av ytan.
Förvaringslåda
1. Lådan hänger på två konsoler, en på
varje sida. Töm lådan och dra ut den så
långt det går.
2. Ta tag på båda sidor av lådan, så nära
spisen som möjligt.
3. Lyft lådan lätt uppåt, men bara så
mycket att den går fri från spärren.
4. Dra ut lådan (på konsolerna) och lyft ur
den. Efter rengöring sätter du lådan på
konsolerna och skjuter in den på plats
igen.
Kontrollamporna
Kontrollamporna har normalt lång livs-
längd. Kontakta service om de slutar
fungera.
electrolux 17
Ugnslucka
Var försiktig så att du inte skadar
luckglaset. Små sprickor i kanterna
kan leda till att hela rutan spricker
efter några uppvärmningar.
Borttagning av ugnslucka
Före rengöring kan ugnsluckan tas bort.
Öppna ugnsluckan i vågrät position. Fäll upp
byglarna på de båda luckgångjärnen bakåt
mot luckan så långt som går (A).
Stäng sakta luckan tills det tar stopp. Lyft
därefter luckan tills gångjärnen lossnar (B).
Sätta tillbaka ugnsluckan
Luckan sätts tillbaka i omvänd ordning:
Sätt tillbaka luckans gångjärn i
öppningarna igen (C). Kontrollera att
gångjärnen sitter rätt och symetriskt.
Öppna sedan luckan långsamt.
Kontrollera därvid att luckans hörn inte
ligger emot ramen nertill.
Fäll slutligen byglarna framåt mot ugnen
till låst läge (D).
Kontrollera långsamtatt luckan fungerar
korrekt .
Varning:
Låt aldrig luckans gångjärnsspakar
smälla igen. Fjäderverkan kan i så fall leda
till skador.
Inre rengöring av glasskivorna
Vid behov (vid nedsmutsning) kan ugns-
luckan tas isär för inre rengöring .
Varning: Var försiktig vid demonte-
ring och rengöring; inuti kan det
finnas skarpa kanter!
Lägg en kökshandduk under och lägg
ugnsluckans utsida på en plan yta. Lägg om
möjligt inte luckan på handtaget.
Tag bort de båda inre skruvarna (E), som
sitter mellan gångjärnen.
18 electrolux
Lossa aldrig skruvarna på gångjärnen!
Sätt en träslev eller liknande mellan
ramen och glasskivan och lyft ramen lite
uppåt(F).
Skjut därefter ramen mot luckhandtaget
(G), för att skilja delarna.
Rengör glasen.
Ihopmontering sker i omvänd ordning:
Sätt ramen med överkanten framåt på
glasskivans fästplåt (H) och rätta in den mot
mitten (J), så att skruvhålen stämmer
överens.
Tryck därefter på ramen lätt, skjut till-
baka (I) tills den snäpper in, och de båda
styrplåtarna är täckta.
Sätt till sist tillbaka skruvarna (E).
Ugnsmodeller i rostfritt stål eller alumi-
nium:
Vi rekommenderar att endast en våt
svamp används för rengöringen av ugns-
luckan. Torka sedan ugnsluckan torr med en
mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller frätande
produkter för rengöringen. De kan skada
ugnens ytor. Följ samma regler när du ren-
gör ugnens kontrollpanel.
electrolux 19
1
2
Plåtar och ugnsstegar
Diskar plåtar och långpanna med ett
handdiskmedel, skölj och torka de torra.
Ugnsstegarna kan enkelt tas bort för
rengöring.
Så här gör du:
1) Lossa skruva medan du håller fast ste-
gen med andra handen. (Se fig. 1)
2) Lyft av den bakre kroken och ta av ste-
gen. (Se fig. 2)
3) Efter rengöringen monteras stegarna
fast motsatt följd. Se till att låsskruven
är ordentligt fastskruvad igen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat
för att göra det svårare för barn att
komma åt kärl på hällen.
Fäst kastrullskyddet i hällens bakkant, se
fig.
20 electrolux
Råd och tips: Vid praktiska problem
PROBLEM ORSAK ÅTGÄRD
Bröd och mjuka kakor
blir platta.
Bröd och kakor blir torra.
Bakverk/mat blir
för mörka
Bakverk/mat blir för
ljusa
För låg ugnstemperatur. Bak-
verket jäser upp, men sjunker
sedan samman.
Bröddegen har inte jäst rätt.
Om du låter bröd jäsa för länge
kan det bli platt.
För lite jäst eller bakpulver.
För varm fett-/vätskeblandning
förstör jästens verkan.
För lite vätska, för mycket mjöl
eller fel mjölsort kan ge torrt
bröd.
För låg ugnstemperatur gör att
bakverket får stå inne längre för
att bli färdigt, och blir därmed
torrt.
För hög ugnstemperatur gör att
bakverk och annan mat får en
mörk yta innan de är färdiga.
För hög placering i ugnen vid
över-/undervärme ger för
mycket övervärme. För låg pla-
cering ger motsatt problem.
Aluminiumfolie, långpanna eller
bakformar i botten på ugnen
hindrar undervärmen.
Ljusa bakformar ger ljusare ka-
kor än mörka formar.
Kontrollera att du ställt in den tem-
peratur som rekommenderas i re-
ceptet.
Degar bör jäsas dragfritt och i
rumstemperatur. Du kan testa
jäsningen genom att trycka ned
den lite lätt – fördjupningen ska för-
svinna av sig själv.
Kontrollera att du har tagit den
mängd som anges i receptet.
Kontrollera alltid vätskans tempera-
tur innan du tillsätter jästen. För
färsk jäst gäller 37° C, för torrjäst
45-50° C.
Kontrollera i receptet att du har an-
vänt rätt mjölsort och rätt mängd
vätska i förhållande till mjöl-
mängden.
Kontrollera att du ställt in rätt tem-
peratur.
Kontrollera att du ställt in rätt tem-
peratur.
Kontrollera i receptet att du valt rätt
placering.
Låt inget stå på ugnens botten.
Byt ev. till mörkare formar.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC6001 Användarmanual

Typ
Användarmanual

på andra språk