14 electrolux
Råd och tips vid tillagning
av fisk och kött
Kött kan placeras antingen i en ugns-
fast form eller direkt på ugnsgallret. Om
du lägger köttet direkt på gallret måste
du komma ihåg att placera långpannan i
den nedersta falsen med lite vatten i.
Långpannan hindrar att fett droppar ner
på ugnens botten.Vitt kött, fågel och alla
typer av fisk tillagas i allmänhet i medel-
temperatur (mellan 150-175°C). Om du
vill ha en rostbiff (fransk) med röd eller
rosa snittyta är en lägre temperatur
(125°C) och längre stektid att rekom-
mendera.
Råd och tips vid bakning
Kakor bakas ofta i medeltemperatur
(150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca. 10 minu-
ter) rekommenderas vid bakning av ka-
kor. När du väl satt in kakorna/bullarna i
ugnen ska luckan hållas stängd under
hela tillagningstiden. Bakningen kan föl-
jas genom ugnsluckans glasruta.
Råd och tips vid grillning
När du grillar kött eller fisk ska gallret
smörjas med lite olja och sedan kan ma-
ten placeras direkt på gallret.
Under grillningen kommer värmen
endast från det övre grillelementet. Där-
för behöver du tänka på att anpassa ni-
vån i ugnen efter köttets eller fiskens
tjocklek.
Kom ihåg att placera en långpanna i
den nedre falsen med lite vatten i.
Grillning
Ställ funktionsvredet på önskad sym-
bol ( ), och termostatvredet på önskad
temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk ska du
pensla bitarna med lite olja och placera
dem direkt på gallret. Rätt nivå i ugnen
beror på bitarnas tjocklek. Kom ihåg att
placera ugnspannan i falsen längst ner
och med lite vatten i. Detta motverkar rök-
bildning och obehaglig lukt.
• Använd alltid grytlappar när du han-
terar en varm ugn.
• Temperaturen inne i ugnen kan bli så
hög som 230°C. Använd alltid ugns-
fasta formar och fat i ugnen.
• Obs! - Placera aldrig några föremål di-
rekt på ugnsbotten och täck inte
ugnsbotten med aluminiumfolie under
matlagningen eftersom detta kan
skada ugnens emaljytor och maten du
tillagar.
Placera alltid kokkärl, ugnsformar och
aluminiumfolie på något av ugnens
hyllplan.
· Tillredning med olja eller fett måste
ske under konstant övervakning efter-
som denna typ av mat kan fatta eld vid
alltför kraftig uppvärmning.
Av samma orsak måste du vara försik-
tig när du ska sätta in eller ta ut mat ur
ugnen så att olja och fett inte droppar
ner på ugnens botten. Om detta ändå
sker bör du rengöra ugnen noga för att
slippa obehaglig lukt eller rökutveckling.
När maten värms upp bildas ånga, på
samma sätt som när du kokar vatten. När
ångan kommer i kontakt med ugnsglaset
kondenseras den och bildar droppar på
glaset. Detta är helt normalt, och innebär
inte att det är något fel på ugnen.
Vi rekommenderar att du torkar bort
eventuell kondens efter varje användning-
stillfälle.