Tefal PR300172 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Svenska
Tack för att du valt en produkt ur TEFALs sortiment. Oavsett vilken modell
som du har, så skall du läsa bruksanvisningen noga och spara den för
framtida bruk.
TEFAL förbehåller sig rätten att ändra utseende eller ingående komponenter när som
helst – allt för kundens bästa.
Installation
1. Ta bort allt förpackningsmaterial, klisterlappar och in- och utvändiga
tillbehör.
2. Ta bort de små pannorna.
3. Placera apparaten mitt på bordet, utom räckhåll för
barn.
Ställ apparaten på ett stadigt, tillräckligt stort bord –
använd den inte på ett mjukt eller ostadigt underlag.
Placera den aldrig direkt på något ömtåligt underlag
(glasbord, textilier, förnissade ytor…).
4. Placera grillstenen på grillens värmeelement med
polerade sidan (sidan som är avfasad) uppåt.
Lägg aldrig stenhällen på ett redan uppvärmt
element.
Använd endast den stenhäll som levereras tillsammans med grillen eller
en som är inköpt hos en auktoriserad serviceverkstad. Använd den
endast på det underlag som den är avsedd för.
Placera aldrig aluminiumfolie eller något annat främmande föremål under
stenhällen eller mellan värmeelementet och reflektorn.
Anslutning och föruppvärmning
Rulla ut nätsladden helt och hållet.
Kontrollera att du har samma nätspänning som är angiven på apparatens
typskylt.
Anslut nätsladden till ett jordat vägguttag.
För modeller med fast nätsladd: om nätsladden eller kontakten har fått
någon skada, så skall de, för att undvika eventuella olyckor, bytas av
tillverkaren, en auktoriserad verkstad eller någon sakkunnig person.
Sätt först i sladden i apparaten (beroende på modell)
och sedan i vägguttaget.
Var uppmärksam på hur du placerar nätsladden, så den
inte kommer i vägen för gästerna när de rör sig kring
bordet.
Sätt aldrig i nätsladden om du inte använder grillen.
Lämna inte apparaten utan tillsyn när den används.
Anslutning och föruppvärmning,
forts
Modeller med på/av knapp:
Sätt knappen på “på” och då tänds
kontrollampan.
Modeller med termostat:
Ställ termostaten på MAX-läge.
Övriga modeller:
Apparaten sätts på genom att man sätter i
kontakten i vägguttaget.
Låt apparaten bli varm under ca 15 minuter för raclette eller 20 till
30 minuter max. för Pierrade
®
.
De första 10 gångerna är det lämpligt att hälla på litet majsolja på stenhällen
och torka sedan av den med hushållspapper eller en kökshandduk. Denna
infettning minskar risken för att mat skall fastna på stenhällen.
Tillagning
Efter förvärmningen är apparaten färdig för användning:
Raclettefunktionen: låt varje gäst lägga i en bit
ost i sin egen lilla panna innan den placeras i grillen.
Beroende på modell, så finns det en förvaringsplats för
de tomma pannorna under apparaten, där man kan
ställa dem medan man äter.
Låt aldrig tomma pannor stå kvar i grillen.
Pierrade
®
funktionen: låt varje gäst lägga skivor
av kött, fisk, grönsaker eller frukt på stenhällen och
tillaga efter egen smak.
Lägg aldrig djupfryst mat eller alltför tunga bitar
direkt på den varma stenhällen.
Låt inte stenhällen komma i kontakt med sura födoämnen som vinäger,
ättika, senap, inlagd gurka, pickles etc.
Lägg inte något på stenhällen som inte skall tillagas.
Låt inte den tomma grillen stå påslagen i mer är 30 minuter eftersom den
då kommer att bli för varm för matlagning.
De små sprickor som uppkommer genom stenens utvidgning är helt naturliga
och har ingen betydelse för stenhällens funktion. De ger ingen anledning till
reklamation.
Efter några gångers användning får stenen en mörkare färg, som den kommer
att behålla.
Vid första användningen kan de uppstå litet os och ryka en aning.
Rör inte vid apparatens heta ytor.
0
max.
Svenska
Efter användning
Modeller med på/av knapp:
Sätt knappen på ”av” och då slocknar kontrollampan.
Modeller med termostat:
Ställ termostaten på avstängt läge.
Dra ur sladden ur vägguttaget. Om det är en modell med löstagbar sladd,
så dra ur den ur apparaten. Låt grillen svalna.
Låt den stå och kallna i minst en timme och vidrör inte stenhällen under
denna tid.
Under avsvalningen så skall man se till att grillen är utom räckhåll för barn.
Rengör pannorna, underdelen på apparaten och reflektorn men en svamp,
varmt vatten och milt diskmedel.
Pannorna kan diskas i maskin.
Använd inte hårda svampar (typ Scotch-brite) eller skurpulver.
Doppa aldrig ned apparaten eller sladden i vatten.
Var försiktig när du rengör stenhällen:
Varje stenhäll är en unik naturprodukt. Eftersom den är mer eller mindre
genomträngbar beroende på hur porös den är, så kan en stenhäll, som
har blivit nedsänkt i vatten under rengöring, spricka eller gå sönder nästa
gång den värms upp på grillen.
Gör ren stenhällen genom att skrubba av den under
en tunn vattenstråle och sedan torka av den.
Undvik rengöringsmedel.
Låt det aldrig komma in vatten i stenhällen, varken kallt eller varmt.
Diska aldrig stenhällen i diskmaskin.
Förvaring
Försäkra dig om att apparaten är kall och sladden urdragen innan du ställer
undan den.
1. Ta bort stenhällen.
2. Beroende på modell:
placera pannorna i sina hållare under apparaten,
eller stapla dem två och två och placera dem
sedan under värmeelementet.
3. Linda sladden runt hållaren (se bild).
4. Lägg tillbaka stenhällen.
Raclette
En god raclette tillagas med en speciell raclette-ost. Beräkna omkring
200 g ost per person. Skär osten i 5 mm tjocka skivor.
För detta kan du använda den speciella
raclette-kniven från Tefal (medföljer ej
grillen: du kan köpa den hos din
handlare).
Ställ in termostaten (beroende på modell) på max.-läget. Lägg en ostskiva
på varje bricka och låt osten smälta i omkring 5 minuter. När raclette-osten
har smält, låter du den glida över på tallriken.
Några recept för 8 personer:
Savoyarde raclette
• 1300g till 1650g raclette ost • 2 kg potatis • 16 skivor skinka • några pepparfrukter
• svamp • 1 burk pickles • 1 burk syltlök • babymajs på burk
Baka potatisen med skalet på. Skär osten i skivor, pepparfrukterna i
tärningar och hacka svampen. Lägg upp pickles, syltlök, majs, svampen
och pepparfrukterna i små skålar. Lägg i en skiva ost i varje panna och låt
den smälta. Servera med skinka, potatis och övriga tillbehör.
Raclette med torkat kött
• 1300g till 1650g raclette ost • 16 potatisar • 16 tunna skivor torkat kött • 16 skivor
skinka • riven muskotnöt • paprika • peppar • tomater • persilja
Baka potatisen med skalet på och skär dem sedan i tunna skivor. Lägg en
skiva ost i varje panna. Täck med potatis och sedan en andra skiva ost.
Lägg på en skiva torkat kött. När det är halvfärdigt så är det dags att
krydda efter eget tycke och smak. Serveras med skinka och garnera med
tomatskivor och persilja.
Getost raclette
• 1300g till 1650g raclette ost • 2 små getostar (ca 250g) skurna i skivor • 2 kg potatis
• timjan • 1 burk svarta oliver
Baka potatisen med skalet på. Lägg getostskivorna i pannorna. Lägg en
skiva racletteost ovanpå och låt det smälta. Låt det glida över på tallriken
och strö över timjan. Serveras med svarta oliver och bakad potatis.
Svenska
Pierrade
®
Beräkna ungefär 200g mat per person: använd enbart färska
rumstempererade ingredienser (inte frysta eller alltför kalla).
Ta bort senor och fett från köttet. Ta bort alla ben ur fisk. Dela skaldjur i
två delar.
Skär köttet, fisken, grönsakerna eller frukten som skall tillagas i skivor
som är ca 1/2 cm tjocka och 5 till 6 cm långa. Om man tillagar “vanliga”
bitar av maten, så kan man inte utnyttja grillen optimalt.
Om du skall tillaga en komplett måltid (fisk, skaldjur, kött och frukt),
rekommenderar vi att stenhällen rengörs mellan varje typ av livsmedel (t ex
kött och frukt) så att man kan känna och uppskatta de olika smakerna och
aromen på bästa sätt. För detta ändamål levereras en skrapa tillsammans
med apparaten eller (beroende på modell) en spatel som skall användas för
att rengöra stenhällen från matlagningsrester. Använd inte vatten för att
rengöra stenhällen eftersom temperaturchocken kan få stenen att spricka.
Ställ in termostaten (beroende på modell) på den temperatur du har valt.
Beroende på trögheten i materialet, kommer det att ta 5–10 minuter innan
stenhällen uppnår en ny inställd temperatur om man gör en ändring medan
man använder grillen.
Stäng av grillen innan måltiden är klar: trögheten i stenhällen kommer att
göra att den kommer att vara mycket varm i åtminstone 10 minuter och
den sista omgången mat kommer att bli klar på eftervärmen.
Några recept:
Lägg skivorna av kött, fisk. grönsaker eller frukt på stenhällen och låt
dem tillagas efter egen smak. Krydda efteråt när du har fått maten på
tallriken. Serveras med kalla såser, sallad och potatis.
Pierrade
®
• biff (rumpstek, filé) • kyckling- eller kalkonbröst • kalvfilé
Farmhouse “Lant” Pierrade
®
• biff i skivor • kalvkött i strimlor • lammfilé utan fett • kyckling- eller kalkonfilé
Seafood Pierrade
®
• marulk- eller havsaborrefiléer • räkor eller lax • musslor/ostron • skivor av kräftor
Gourmet Pierrade
®
• jätteräkor ”gambas” • musslor/ostron • lax- eller havsaborrefiléer • oxfilé • fläskfilé • ankbröst
Frukt Pierrade
®
• apelsiner • äpplen • bananer • aprikoser
Tillaga den skivade frukten på stenhällen. Servera med varm chokladsås,
fruktsås pch vispad grädde.
Goda såser
till Pierrade
®
Kryddig majonnäs: blanda i en kvarts tesked pepparpasta i majonnäsen.
Gurksås: mixa skivor av små ätttiksgurkor med majonnäsen.
Tartarsås: hacka 40g små ättiksgurkor, 40 g kapris, 40g silverlök och
bladpersilja. Blanda dessa ingredienser med 2 dl majonnäs.
Het sås: blanda 1 tsk hackad schalottenlök, hackad pickles, engelsk
senap, 1 msk kapris och 1 msk örter och persilja i majonnäsen.
Kryddig Provençal: blanda 1 msk tomatpuré, 2 tsk paprikapulver och
1 msk hackad schalottenlök i majonnäsen.
Lemonette: blanda saften av en halv citron med 1 msk stark senap och
5 msk grädde. Krydda med peppar.
Sås med örter: mixa en knippe finhackad dill, en knippe finhackad
bladpersilja, 2 msk grädde och 2 msk yoghurt. Salt, peppar och 1 eller
2 tsk riven pepparrot och några droppar citronsaft.
Aurora: blanda 6 msk grädde, 1 msk ketchup, 1 tsk whisky. Salt, peppar
och ett par nypor cayennepeppar.
Vitlök och persilja: 4 vitlöksklyftor och 2 tsk persilja mosas till en puré.
Blanda detta i 125g smält smör. Förvaras i kylskåp tills det är dags att
servera.
Vitlök: krossa 4 vitlöksklyftor och blanda med 2 äggulor, salt och peppar.
Rör försiktigt i 250ml olivolja tills det liknar en majonnäs. Till sist en
aning citronsaft.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Tefal PR300172 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

på andra språk