Kenwood TTM610 Bruksanvisning

Kategori
Brödrostar
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

i
nnan du använder din
K
enwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
s
para den för framtida bruk.
A
vlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerhet
Vidbränd mat kan fatta eld. Därför
ska du alltid följa de här
anvisningarna:
lämna aldrig brödrosten obevakad;
sänk värmeinställningen för tunt eller
torrt bröd;
värm aldrig mat med toppning, t.ex.
pizza: om den droppar ned i
brödrosten kan den fatta eld. Om du
värmer upp fyllda livsmedel ska du
alltid använda smörgåshållaren och
följa instruktionerna.
rengör det löstagbara smulfatet
regelbundet: smulor kan ryka eller
fatta eld. Var extra noggrann vid
rengöringen av smält ost och andra
ingredienser från smörgåsar etc.
som kan falla ned på smulfatet.
Smörgåsfyllningar kan smälta och
droppa ned i brödrosten. Var
försiktig, de kan fatta eld.
För att undvika el-stötar ska du
aldrig:
låta brödrosten, sladden eller
stickkontakten bli blöt;
eller
stoppa in handen eller
metallföremål (förutom
smörgåshållaren) i brödrosten.
Dra alltid ur stickkontakten när
brödrosten inte används, före
rengöring och innan du ska försöka
lösgöra smörgåshållare/livsmedel
som fastnat.
Täck aldrig brödrosten med en tallrik
eller liknande – den kan överhettas
och fatta eld.
Låt aldrig sladden hänga ned så att
ett barn kan fatta tag i den.
Vi rekommenderar att du inte
använder brödrosten direkt under
väggmonterade skåp.
F
lytta inte brödrosten medan den
a
nvänds.
Rör inte vid varma ytor. Det gäller
s
ärskilt metallöverdelen samt
s
mörgåshållaren.
VARNING: Nätpanelen blir
varm under användning.
Använd aldrig otillåtna tillbehör.
Tryck inte ned livsmedel i
brödrosten. Det kan vara svårt att
loss dem. Lägg aldrig i trasiga
brödskivor.
Använd inte brödrosten om den är
skadad. Lämna den för kontroll eller
reparation. Se service och
kundtjänst’.
Välj rätt knapp för det livsmedel du
ska rosta. Se tabellen tips om hur
du använder brödrosten’.
Den här brödrosten kan inte tillaga
rått kött eller rå fisk.
Låt ingredienser som kött eller fisk bli
ordentligt genomstekta eller
återuppvärmda innan du tillsätter
dem och se till att alla ingredienser
är genomvara före servering. Värm
inte upp ingredienserna fler än en
gång.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte
på sig något ansvar om apparaten
används på felaktigt sätt eller om
dessa instruktioner inte följs.
innan du sätter i kontakten
Kontrollera att den elektricitet du har
överensstämmer med vad som
anges på brödrostens undersida.
Den här apparaten följer EU-direktiv
2004/108/EG om elektromagnetisk
kompatibilitet och EU:s förordning nr
1935/2004 från 2004-10-27 om
material som är avsedda för kontakt
med livsmedel.
Svenska
50
Vik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
L
äs även de ytterligare säkerhetsanvisningarna i den medföljande
broschyren
i
nnan du använder brödrosten
för första gången
1
Fäst överflödig sladd i
f
örvaringsutrymmet i basdelen .
2 Ställ in värmereglaget mellan läge 2
o
ch 3, för ned spaken och tryck på
r
ostningskappen .
Brödrosten kan avge en svag
b
randlukt när den startas för första
g
ången. Detta kan inträffa på alla
apparater med
uppvärmningselement. Det är
normalt och inget du behöver oroa
dig över.
3 Diska smörgåshållaren i varmt vatten
med diskmedel och torka ordentligt.
förklaring till bilder
nätpanel
reglage för öppningsinställning
Peek & View™-spak
värmereglage
knapp med indikatorlampa för
croissanter
knapp med indikatorlampa för
paninis
stoppknapp med indikatorlampa
knapp med indikatorlampa för
rostning av enbart en sida, t.ex.
bagels
knapp med indikatorlampa för
rostbröd
stort löstagbart smulfat
smörgåshållare
förvaringsutrymme för sladd
här använder du
brödrosten
Obs! Alla fyllda livsmedel, t.ex.
smörgåsar, ska rostas med
smörgåshållaren. Se ’rosta med
smörgåshållaren’.
1 Sätt i brödrostens stickkontakt i
vägguttaget. En ljudsignal hörs.
2 Ställ in storleken på öppningen så att
den passar livsmedlet .
VARNING: Rör inte vid
nätpanelen, den kan vara
varm.
3 Lägg i bröd, muffins, bagel, croissant
etc. Tryck inte ned livsmedel i
brödrosten.
4 Sänk ned spaken .
5
Ställ in värmereglaget på önskad
inställning. Ställ in låg värme för lätt
r
ostning och för tunt eller torrt bröd.
6
Välj önskad funktionsknapp.
Knappen och avbryt-knappen tänds,
e
n ljudsignal hörs och rostningen
p
åbörjas.
När du rostar en bagel ska skärytan
v
ara vänd mot brödrostens front.
O
bs! När du rostar med
bagelknappen, rostar det främre
elementet med högre värme än
elementet i brödrostens bakre del.
Detta medför att endast ena
sidan av brödet rostas.
Om du rostar bröd som är djupfryst
eller liknande ska du föra reglaget till
”defrost”-läget .
Använd spaken för att lyfta upp
livsmedlet till Peek & View™ utan att
avbryta rostningen.
7 Tryck på stoppknappen om du vill
avbryta rostningen. En ljudsignal
hörs som tecken på att rostningen
avbryts och knapplamporna
slocknar.
8 När rostningen nästan är klar hörs en
ljudsignal och efter ett kort ögonblick
slocknar knapplamporna och
rostningen avbryts. Livsmedlet
hoppar INTE upp.
9 Använd spaken för att lyfta upp
livsmedlet.
10 Dra ut stickkontakten när rostningen
är klar.
rosta med
smörgåshållaren
Låt ingredienser som kött
eller fisk bli ordentligt
genomstekta eller
återuppvärmda innan du
tillsätter dem till livsmedlet
som ska rostas och se till att
alla ingredienser är
genomvara före servering.
Värm inte upp ingredienserna
fler än en gång.
Låt inte varma ingredienser
svalna före rostning.
51
K
ontrollera att alla
ingredienser, framför allt kött
o
ch fisk, är färska och
a
nvänds innan bäst före-
datum.
L
åt grönsaker vara
r
umstempererade när du
använder dem att de inte
k
yler av varma ingredienser.
N
är du skär panini eller ciabatta ska
du inte skära helt igenom brödet,
utan lämna bottensidan stängd
att smält ost inte droppar ned i
brödrosten.
Skär alla ingredienser tunt – använd
inte stora bitar.
Var försiktig när du använder
ingredienser som kan smälta och
rinna ut. Vi rekommenderar inte att
fyllningar med mycket fett eller
liknande används, eftersom de kan
droppa ned i brödrosten som då blir
svår att göra ren.
Smöra utsidan på smörgåsar lätt
och placera fyllningen mellan de
osmörade sidorna. Det förhindrar att
utsidan blir vidbränd. Använd inte
matfetter med låg fetthalt. De lämpar
sig inte för rostning.
Se till att fyllningen är jämnt fördelad.
Använd alltid livsmedel som har en
lämplig storlek för smörgåshållaren.
Tryck inte ned livsmedel i
brödrosten.
1 Sätt i brödrostens stickkontakt i
vägguttaget. En ljudsignal hörs.
2 Placera livsmedlet i smörgåshållaren
och stäng den.
3 Ställ in storleken på öppningen så att
den passar smörgåshållaren .
VARNING: Rör inte vid
nätpanelen, den kan vara
varm.
4 Sänk ned spaken och placera
smörgåshållaren i öppningen .
5 Ställ in värmereglaget på önskad
inställning.
6 Välj önskad knapp. Knappen och
avbryt-knappen tänds, en ljudsignal
hörs och rostningen påbörjas.
Du kan kontrollera förloppet genom
att lyfta upp smörgåshållaren utan
att stoppa rostningen.
7
Tryck på stoppknappen om du vill
avbryta rostningen. En ljudsignal
h
örs som tecken på att rostningen
a
vbryts och knapplamporna
slocknar.
8
När rostningen nästan är klar hörs en
l
judsignal och efter ett kort ögonblick
slocknar knapplamporna och
r
ostningen avbryts. Livsmedlet
h
oppar INTE upp.
9 Låt det rostade livsmedlet vila 1
minut i brödrosten före servering.
10 Ta ut smörgåshållaren, öppna den
och placera livsmedlet på en tallrik.
11 Dra ut stickkontakten när rostningen
är klar.
VARNING:
Smörgåshållaren blir mycket
varm. Placera den på en
värmetålig yta och var
försiktig när du hanterar den.
Se till att ingredienserna är
genomvarma före serveringen.
Var försiktig när du biter i
maten. Fyllningen kan vara
mycket varm.
52
53
tips om hur du använder brödrosten
Detta är enbart rekommendationer. När du har använt brödrosten några gånger lär
du dig vilka inställningar som passar bäst för det du lagar. Vi rekommenderar att
d
u börjar med en låg inställning tills du vant dig vid brödrosten.
k
napp exempel på livsmedel rekommenderad
inställning
Bagel Bagel 2-3
F
ör rostning av
endast en sida
Rostbröd Färdigskivade köpta limpor 2-3
Handskivat bröd 2-3
Våfflor 2-3
Croissant Fyllda mindre ciabatta 4-5
Paninni Pain au chocolat 1-3
Oskivat bröd 1-2
Fyllda croissanter 2-3
Fyllda smörgåsar 3-4
tips:
Gör inte öppningen för stor eller för smal och stäng inte smörgåshållaren för
hårt så att du mosar livsmedlet.
Skivorna ska vara rakt skurna och inte ha ojämna kanter.
Om du rostar bröd som är djupfryst använder du värmeinställningen för fryst
bröd .
Skär alla ingredienser tunt – använd inte stora bitar.
Torrt bröd rostas snabbare än färskt bröd och tunt skivat bröd rostas
snabbare än bröd i tjocka skivor. Därför ska värmeinställningen ställas in på
en lägre nivå än normalt.
För bästa resultat ska du se till att brödskivorna är jämna och färska.
För att brödet ska rostas jämnt, rekommenderar vi att du väntar minst 30
sekunder mellan varje rostning så att brödrosten kan återställas automatiskt.
Du kan även ställa in en lägre värmenivå om du ska rosta fler livsmedel.
matsäkerhet
Låt ingredienser som kött eller fisk bli ordentligt genomstekta
eller återuppvärmda innan du tillsätter dem och se till att alla
ingredienser är genomvara före servering. Värm inte upp
ingredienserna fler än en gång.
Låt inte varma ingredienser svalna före rostning.
Kontrollera att alla ingredienser, framför allt kött och fisk, är
färska och används innan bäst före-datum.
Låt grönsaker vara rumstempererade när du använder dem så
att de inte kyler av varma ingredienser.
skötsel och rengöring
1 Dra ut brödrostens stickkontakt och
låt den svalna före rengöring. Låt
s
mörgåshållaren svalna helt innan du
rengör den.
2 Diska smörgåshållaren i varmt vatten
m
ed diskmedel och torka ordentligt.
3 Tryck en gång på smulfatet för att
lossa det och dra sedan ut det .
Rengör och sätt tillbaka. Gör detta
regelbundet. Smulor kan ryka eller
fatta eld. Var extra noggrann vid
rengöringen av smält ost och andra
ingredienser från smörgåsar etc.
som kan falla ned på smulfatet.
4 Torka av utsidan på brödrosten med
en fuktig trasa och torka den torr.
Inga delar får diskas i diskmaskinen.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
V
IKTIG INFORMATION FÖR
KORREKT BORTSKAFFNING AV
P
RODUKTEN I
Ö
VERENSSTÄMMELSE MED EU-
DIREKTIV 2002/96/EG.
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna. Den
kan överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsmaskin på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljön
och hälsan som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
54
1 / 1

Kenwood TTM610 Bruksanvisning

Kategori
Brödrostar
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för