ANVÄNDNING
Montering och byte av vispar och degkrokar
1. Lyft upp överdelen (1) genom att trycka in spärrknappen
(4) och fälla upp överdelen. Du kan lyfta den i handtaget
(2).
2. Placera de vispar eller degkrokar (10-12) som du tänker
använda i hålen (6). Använd alltid samma sorts vispar
eller degkrokar i båda hålen. Den visp eller degkrok som
har två röda plastkopplingar ska stoppas i det vänstra
hålet som är markerat med en röd prick.
3. Kontrollera att visparna eller degkrokarna sitter korrekt.
Det hörs ett klick när de trycks på plats. Du kan behöva
vrida dem lätt innan de sitter som de ska.
4. Tryck in spärrknappen, sänk överdelen helt och
kontrollera att den sitter som den ska ända ned.
5. För att ta bort visparna eller degkrokarna lyfter du
överdelen och trycker på spärrknappen (3) på
handtaget. Dra sedan ut visparna eller degkrokarna ur
hålen.
Montering och byte av blandarskål
1. När den lilla blandarskålen ska användas, ska
blandarskålväljaren (9) vara i det vänstra läget (framifrån
sett). När den stora blandarskålen ska användas, ska
blandarskålväljaren vara i det högra läget.
2. Placera blandarskålväljaren i rätt läge innan du sätter
blandarskålen på plats genom att trycka ned den lätt
och föra den till vänster eller höger och sedan släppa
den så att den fastnar. Handtaget måste vara fastlåst
när köksmaskinen är igång.
3. Lyft upp överdelen enligt beskrivningen i "Montering
och byte av vispar och degkrokar" om detta krävs för
att skålen ska kunna sättas på plats (om, t.ex. det redan
sitter vispar eller degkrokar i överdelen).
4. Sätt skålen på plats (8) genom att placera den på foten
och vrida den medsols tills den sitter fast.
5. Lossa skålen genom att vrida den motsols tills den har
lossnat från foten och lyft sedan av den.
Användning av köksmaskinen
1. Hastighetsväljaren (5) används för att starta och stanna
köksmaskinen och för att välja hastighet. När
hastighetsväljaren vrids från läget 0 Off, startar
köksmaskinen. Visparna eller degkrokarna börjar röra
sig och blandarskålen roterar. Kom ihåg att visparna
eller degkrokarna måste sättas ned i det som ska vispas
eller blandas i skålen innan köksmaskinen startas.
2. Hastigheten kan ställas in i 12 olika lägen, där 1 är
långsammast och 12 snabbast. Hastigheten kan ändras
när köksmaskinen är igång.
3. Köksmaskinen kan stängas av genom att
hastighetsväljaren förs tillbaka till läge 0 Off. Visparna
eller degkrokarna och blandarskålen stannar.
Tips
Följande förslag på hastigheter är endast en vägledning.
Använd sunt förnuft och kontrollera blandningen i skålen
regelbundet när köksmaskinen är igång.
Hastighet Används
1-3 I början av vispningen och när du ska
blanda deg eller köttfärs eller när du ska
blanda våta och torra ingredienser
4-6 För blandning av olika såser, potatismos,
etc.
7-9 För blandning av kaksmet
10-12 För vispning av grädde, äggvitor, hela ägg,
etc. Passar också för vispning av smör och
socker, etc.
• När du vispar stora mängder av ingredienser kan det
vara nödvändigt att välja en högre hastighet än vanligt.
• Sänk hastigheten innan du tillsätter mjöl, florsocker eller
liknande i en blandning eftersom ingredienserna annars
kan virvla utanför köksmaskinen på grund av den höga
hastigheten.
• Vispa aldrig tunga blandningar, som t.ex. bröddegar
med för hög hastighet. Om visparna eller degkrokarna
har svårt att snurra ska du sänka hastigheten och
tillsätta lite vätska, om det krävs. Om visparna eller
degkrokarna inte kan snurra i blandningen ska du
blanda manuellt, annars kan köksmaskinens motor bli
överlastad.
• Köksmaskinen levereras med två uppsättningar vispar,
ett par tunna och ett par kraftiga, och även ett par
degkrokar. De tunna visparna (10) används för att vispa
grädde, äggvitor och liknande och de kraftiga visparna
(11) används för att vispa smör och socker, kaksmet,
etc. Degkrokarna (12) används för tunga blandningar,
t.ex. bröddegar och köttfärs.
• Visparna och degkrokarna kan förvaras i blandarskålen
på köksmaskinen när de inte används. Om du förvarar
dem i en kökslåda måste du se till att den är tillräckligt
djup, eftersom visparna och degkrokarna, kökslådan
eller andra redskap i lådan annars kan skadas.
RENGÖRING
• Torka köksmaskinen med en fuktig trasa.
• Blandarskålarna, visparna och degkrokarna kan diskas i
ljummet vatten med lite diskmedel, men de kan även
diskas i diskmaskin.
• Använd inga starka eller slipande rengöringsmedel för
rengöring av köksmaskinen och tillbehören. Använd
aldrig en stålborste eller en rotborste för att rengöra
köksmaskinen, eftersom det kan skada ytan.
6
246009_IM 26/04/04 15:27 Side 6