7
1
3
2
AUTOMATISK UPPTINING
Din mikrovågsugn har en speciell automatisk upptiningsfunktion
som ger goda slutresultat. Ugnen behöver veta klassen på det
livsmedel som ska tinas samt dess nettovikt.
Funktionen Automatisk upptining är avsedd för upptining av råa
matvaror.
1. Tryck på knappen för AUTOMATISK UPPTINING upprepade
gånger för att välja livsmedelsklass.
2. Vrid på “+/-”-ratten ( ) för att ställa in vikten på den mat som ska
tinas.
3. Tryck på START-knappen.
KÖTT
(100 g - 2 kg)
* Fläskkotletter
* Köttskivor
* Stekar
* Köttfärs
FÅGEL
(100 g - 2 kg)
* Kyckling, hel eller i bitar
FISK
(100 g - 2 kg)
* Torskfilé
* Spättafiléer
* Forell
VIKTIGT!
När den automatiska upptiningsfunktionen används ska du mata in matens nettovikt i
gram. Det betyder att det är matens vikt, exklusive kärlets, du ska ta hänsyn till.
Den automatiska upptiningsfunktionen ger bäst resultat om temperaturen på
maten som ska tinas är -18 °C och om maten tas direkt från frysen.
Om maten är varmare än djupfryst (-18 °C), det vill säga om den har förvarats i
frysfacket på ett kylskåp som inte är trestjärnigt, kan den upptiningstid som
ugnen räknar med bli för lång och det finns risk att maten får tina för länge.
I detta fall ställer du in en lägre vikt för att få en kortare upptiningstid.
Ställ även in en lägre vikt om maten som ska tinas har förvarats utanför frysen i
mer än 20 minuter.
Tina efter tid och effekt om maten har förvarats utanför frysen i mer än 20
minuter och när du tinar tillagad mat. En viss ståtid ger alltid bättre resultat.
Små bitar av aluminiumfolie kan användas för att skydda till exempel kycklingvingar,
kycklinglår och fiskstjärtar. Se dock till att folien inte vidrör ugnens sidor eftersom det
annars finns risk att skador uppstår.
MANUELL UPPTINING
Följ proceduren för “Tid och effekt” och välj
160 W när maten ska tinas manuellt.
Övervaka och kontrollera maten då och
då. Snart vet du av erfarenhet vilken tid som
krävs för olika matmängder.
För att mjukgöra glass eller smör bör du
välja effekt 90.
1
3
2
10
MATLAGNINGSÖVERSIKT
ALLMÄNNA ANVISNINGAR:
Ju mer mat som ska lagas ju längre tid tar
det. En tumregel är att dubbelt så mycket
mat tar nästan dubbelt så lång tid.
Ju lägre starttemperaturen är ju längre
koktid krävs det. Mat som har
rumstemperatur tillagas snabbare än mat
som tas direkt från kylen.
Om flera likadana matvaror, till exempel
ugnsbakad potatis, ska tillagas samtidigt
ska de placeras i ett ringmönster så att de
tillagas jämnt.
Vissa matvaror har skinn eller skal, t.ex.
potatis, äpplen och äggulor. Stick små hål
med en gaffel eller tandpetare i sådana
matvaror för att förhindra att de spricker.
Mindre stycken mat tillagas snabbare än
större stycken och matvaror med
regelbunden form tillagas jämnare än
matvaror med oregelbunden form.
Att röra om i maten och vända den är
metoder som används både vid traditionell
matlagning och vid tillagning i
mikrovågsugn. Avsikten är att värmen
snabbare ska spridas till rättens mitt och
att förhindra att ytterkanterna blir överkokta.
När du tillagar mat med oregelbunden
form eller tjocklek bör du placera de
tunnare delarna mot fatets mitt där värmen
är lägre.
Mat med hög fett- och sockerhalt tillagas
snabbare än mat som innehåller stora
mängder vatten. Fett och socker når också
högre temperaturer än vatten.
Låt alltid maten stå och vila ett litet tag
efter tillagningen. Om maten får stå ett tag
förbättras alltid resultatet eftersom värmen
sprids och fördelas jämnare.
Typ av mat Mängd Effektnivå Tid Ståtid Tips
Kyckling, hel 1000 g JET
18 - 20
min
5 - 10
min
Vänd kycklingen efter halva tiden.
Kontrollera att köttsaften är ofärgad
när tillagningen är klar.
Kyckling, filéer
eller delar
500 g JET
8 - 10
min
5 min
Kontrollera att köttsaften är ofärgad
när tillagningen är klar.
Köttfärslimpa 600 - 700 g 650
12 - 14
min
5 min
Bacon 150 g JET 3 - 4 min 1 - 2 min
Placera på hushållspapper i en
panna i 2-3 lager. Täck med
hushållspapper.
Fisk (hel) 600 g 650 8 - 9 min 4 - 5 min Skåra skinnet. Tillaga med lock.
Fisk, köttskivor
eller filéer
400 g 650 5 - 6 min 2 - 3 min
Placera tunnare delar mot mitten.
Tillaga med lock.
Färska grönsaker 300 g JET 3 - 4 min 1 - 2 min
Tillaga med lock och tillsätt 2
matskedar vatten.
Frysta grönsaker 250 g 400 g JET
3 - 4 min
5 - 6 min
1 - 2 min Tillaga med lock.
Ugnsbakadpotatis 1 st 4 st JET
4 - 6 min
12 - 15
min
2 min
5 min
Stick hål med gaffel. (1 st = 250 g)
Vänd efter halva tiden.