Bauknecht BLPE 7103/PT Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV1
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.bauknecht.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
I bruksanvisningen och på apparaten finns viktiga säkerhetsvarningar som du alltid bör följa.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på apparaten
om detta inte direkt rekommenderas i bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
r att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara som varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsföreskrifter är markerade med denna symbol i kombination med följande:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra skador.
SV2
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för tillagning
av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för andra
ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för olämplig
eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten av
den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
SV3
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera produkten i enlighet med lokala
miljöbestämmelser om avfallshantering. Innan du skrotar hushållsapparater skall du skära av elsladden så att de blir
obrukbara.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av denna produkt, var god kontakta de lokala
myndigheterna, ortens avfallshanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
Ta av ugnens förpackning och kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att det går lätt att stänga
ugnsluckan. Vid problem, kontakta Kundtjänst. För att undvika eventuella skador, rekommenderar vi att du inte tar ut ugnen från
sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara åtkombar efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL STRÖMFÖRANDE NÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn; emaljen kan skadas.
- Dra inte pannor eller andra kokkärl över bottnen, för att inte skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”.
INSTALLATION
SV4
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa att denna produkt kasseras på korrekt sätt bidrar du till att förhindra potentiella, negativa
konsekvenser för vår miljö och vår hälsa.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektroniska apparater WEEE.
Tips för att spara energi
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10/15 minuter innan fulltid för tillagning har gått ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att fortsätta
tillagas ändå.
- Denna apparat är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, och är tillverkad i överensstämmelse med regelverket ( )
nr.1935/2004 och är designad, framtagen och såld på marknaden i enlighet med kraven i direktivet för Lågspänning 2006/
95/EG (som ersätter direktivet 73/23/EEG och påföljande tillägg), och skyddskraven i direktivet ”EMC” 2004/108/EG.
- Apparaten uppfyller miljökriterierna i de europeiska förordningarna nr 65/2014 och 66/2014 i enlighet med den
europeiska standarden EN 60350-1.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Programmeraren fungerar inte:
På displayen visas ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Specificera i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt anvisningarna i punkterna i kapitel ”Felsökning”.
2. Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa kontrollera bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret som finns efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i
ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (till garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
SV5
Ugnens utsida
VIKTIGT: Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig mikrofibertrasa.
Torka av ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle skall du rengöra ugnen från alla matrester (t ex matrester med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar (se Tillverkarens indikationer).
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta rengöring
av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBSERVERA: vid långkok då du tillagar rätter med hög fukthalt (som t ex pizza, fyllda grönsaker, osv) kan kondens
bildas i dörren och vid gummilisten. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på modell):
VIKTIGT: använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme.
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
Rengöringscykel på ugnar med pyrolys:
Denna funktion gör det möjligt att avlägsna den smuts som uppstått under matlagning. Matrester bränns av (vid en temperatur
på nära 500 °C) och det som återstår är en beläggning som enkelt kan torkas av med hjälp av en fuktig svamp, så fort ugnen
svalnat. Du behöver däremot inte aktivera självrengöringsfunktionen efter varje tillagning, utan endast då ugnen är mycket
smutsig, eller då matos skapas både under förvärmning och tillagning.
Om ugnen är placerad under en spishäll måste du se till att gasbrännare och elplattor är avstängda under
självrengöringsprogrammet (pyrolysen).
Alla tillbehör måste avlägsnas innan pyrolysfunktionen används.
För att få optimala resultat bör du torka bort grov smuts från ugnsluckan med en fuktig svamp innan du slår på
pyrolysfunktionen.
Apparaten är utrustad med 2 pyrolytiska funktioner:
1. En ekonomisk (PYRO EXPRESS/EKO): där energiåtgången är 25 % lägre än i standardrengöringen. Starta denna med jämna
mellanrum (efter att du tillagat kött minst 2–3 gånger i rad).
2. En vanlig rengöringscykel (PYRO): som garanterar en effektiv rengöring även av en svårt nedsmutsad ugn.
Ett meddelande visas ändå på displayen efter ett antal användningstillfällen som säger att det är dags för en
självrengöring.
OBSERVERA: under pyrolysrengöringen är luckan spärrad och det går inte att öppna den förrän temperaturen i ugnen
nått korrekt säkerhetsnivå.
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
VARNING
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen.
- Se till barn vistas på avstånd från ugnen under pyrolysen
SV6
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Bild 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Bild 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Bild 3).
2. Dra ut elementet (Bild 4) en aning och sänk det (Bild 5).
3. För att sätta tillbaka elementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
Bild 1 Bild 2
Bild 3 Bild 4 Bild 5
SV7
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet (Bild 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Bild 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Bild 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Bild 8).
5. Placera tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Bild 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBSERVERA:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9
SV8
SV9
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Ugnslampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBSERVERA:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
- Om du öppnar ugnsluckan under tillagning inaktiveras värmeelementen.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: kan användas för att tillaga mat eller som underlågg för bakplåtar, kakformar och andra ugnsfasta
matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA: kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tilllaga kött, fisk, grönsaker,
foccaccia etc.
C. BAKPLÅT: för bakning av bröd och konditorivaror, men även för köttstekar, inbakad fisk, etc.
D. SKJUTBARA LEDSTYCKEN: för att det skall vara enklare att föra in och dra ut tillbehören.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att köpa andra tillbehör separat vid vår Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Bild A Bild B Bild C Bild D
13
SV10
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (Bild 1).
2. För de andra tillbehören, såsom långpanna och bakplåt, sker insättningen med upphöjningen på den
plana delen ”B” riktad uppåt (Bild 2).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
1. FUNKTIONSRATT: slå på/stänga av ugnen och val av funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: för att navigera i menyn och reglera inställda värden
OBSERVERA: rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
3. KNAPP FÖR ATT VÄLJA/BEKRÄFTA
OBSERVERA: på displayen visas för indikationer angående denna knapp.
LISTA PÅ FUNKTIONER
Ugnen startas genam att du vrider ratten ”Funktioner” till vilken position som helst: på displayen visas funktioner eller
undermenyer på dessa.
Undermenyerna visas och är valbara då ratten ställts på funktionerna GRILL, SPECIAL, INSTÄLLNINGAR,
BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA).
OBSERVERA: för en lista med beskrivningar över funktionerna, se tabellen på sidan 15.
BESKRIVNING AV DISPLAY
A. Visualisering av de värmeelement som är aktiva för de olika funktionerna
B. Symboler för hantering av tid: äggklocka, tillagningstid, koksluttid, klockslag
C. Information om vald funktion
D. Automatisk BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA)-funktion vald
E. Indikation om ugnslucka stängd under automatisk rengöring (finns ej på denna modell)
F. Temperatur i ugnen
G. Pyrolysrengöringsfunktion (finns ej på denna modell)
H. Bryning
I. Specialfunktioner: defrosting (upptining), keep warm (varmhållning), rising (jäsning), Eco Forced Air (Eko-varmluft)
STARTA UGNEN – STÄLLA IN SPRÅK
När du först startar ugnen visar displayen ENGLISH.
Vrid navigationsratten tills önskat språk visas och tryck därefter på knappen för att bekräfta.
Bild 1 Bild 2
1 23
DISPLAY
A
B C D
E
I H G F
3
SV11
INSTÄLLNING AV KLOCKSLAG
När språket har angetts måste klockan ställas in. På displayen blinkar de två siffrorna för timmar.
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser korrekt timma.
2. Tryck på knappen för att bekräfta. På displayen blinkar de två siffrorna för minuter.
3. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser korrekt minut.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
För att ändra klockslag, till exempel efter ett strömavbrott, se påföljande avsnitt (INSTÄLLNINGAR).
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Vrid ”Funktionsratten” till önskad funktion: tillagningsinställningarna visas på displayen.
2. Om de förinställda värdena är lika med de värden du vill ha, tryck på knappen . För att ändra dem gör så som följer.
INSTÄLLNING AV TEMPERATUR/EFFEKT PÅ GRILLEN
Reglera temperatur eller effekt på grillen genom att göra följande:
1. Ändra genom att vrida på ”Navigationsratten” tills du ser önskat värde.
2. Tryck på knappen för att bekräfta.
SNABBUPPVÄRMNING
1. Välj funktionen Snabbuppvärmning genom att vrida på ”Funktionsratten” till symbolen .
2. Bekräfta med knappen : Inställningarna visas på displayen.
3. Om inställd temperatur är lika med den temperatur du vill ha, tryck på knappen . För att ändra gör du så som beskrivits
i föregående avsnitt. På displayen visas texten PRE. När inställd temperatur har uppnåtts byts snabbvärmningen mot det
temperaturvärde som uppnåtts (t ex 200 °C) och en ljudsignal lyder. Efter förvärmingsfasen går ugnen automatiskt över
till funktion med över-/undervärme .
Då kan du ställa in din maträtt och starta tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid på ”Navigationsratten” och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Denna funktion gör det möjligt att tillaga under en förbestämd tidsrymd, minst 1 minut, maximalt den tid som vald funktion kan
fungera, sedan stängs ugnen av automatiskt.
1. Efter att du bekräftat temperaturen blinkar symbolen .
2. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser önskad tillagningtid.
3. Bekräfta genom att trycka på knappen .
3
3
3
3
3
3
3
SV12
INSTÄLLNING AV TID NÄR TILLAGNING SKALL AVSLUTAS/FÖRDRÖJD START
VIKTIGT: Denna inställning kan ej aktiveras tillsammans med följande funktioner: SNABBUPPVÄRMNING,
BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA).
OBSERVERA: Med denna inställning uppnås inställd temperatur gradvis, och därför kommer tillagningstiderna att
fölängas en aning i jämforelse med de som står i tabellen.
Det går att ställa in koksluttid, genom att fördröja starten av ugnen till maximalt 23 timmar och 59 minuter från nuvarande
klockslag. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen.
Efter att ha ställt in tillagningstid visas på displayen koksluttid (t ex 15:45) och symbolen blinkar.
För att fördröja koksluttid, och därmed fördja start av ugnen, gör så som följer:
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills den tid då du vill att maten skall vara klar visas (t ex 16:00).
2. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen : de två prickarna på timman för koksluttid blinkar, för att visa att
inställningen är korrekt.
3. Ugnen kommer att fördröja start av programmet så att maten är klar på den förinställda tiden.
ÄGGKLOCKA
Denna funktion kan endast användas då ugnen är avstängd, och är utmärkt för att kontrollera koktid för t ex pasta. Maximal
inställbar tid på äggklockan är 23 timmar och 59 minuter.
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser önskad tid.
2. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har gått ut visas ”END” i displayen och en
ljudsignal hörs. För att stänga av den, tryck på knappen (på displayen visas nuvarande klockslag).
VAL AV SPECIALFUNKTIONER
Om du placerar ”Funktionsrattens” markör i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller fem
specialfunktioner.
För att leta upp, välja och starta en av dessa funktioner, gör så här:
1. Vrid ”Funktionsratten” till symbolen : i displayen visas texten ”DEFROST” och den symbol som markerar denna
funktion.
2. Vrid på ”Navigationsratten” för att rulla listan med funktioner: DEFROST (UPPTINING), KEEP WARM (VARMHÅLLNING),
RISING (JÄSNING), SLOW COOKING MEAT (LÅNGSAM TILLAGNING AV KÖTT), SLOW COOKING FISH (LÅNGSAM
TILLAGNING AV FISK), ECO FORCED AIR (EKO-VARMLUFT).
3. Tryck på knappen för att bekräfta.
BRYNING
Då tillagningen är klar visas på displayen - för de funktioner som tillåter detta - en möjlighet att utföra bryning av din maträtt.
Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen.
Då tillagningstiden är slut, visas följande på displayen: ”PRESS TO BROWN” (TRYCK FÖR BRYNING). Om du trycker på
knappen , startar ugnen funktionen bryning, som tar 5 minuter. Denna funktion kan endast aktiveras två gånger.
VAL AV FUNKTIONEN BRÖD/PIZZA
Om du placerar ”Funktionsratten” i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller två automatiska
funktioner för ”bröd” och ”pizza”.
3
3
3
3
3
SV13
Bröd
1. Vrid ”Funktionsratten” till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (BRÖD) tillsammans med texten AUTO.
2. Tryck på knappen för att välja funktionen.
3. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 180 °C och 220 °C) och bekräfta med knappen .
4. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
Pizza
1. Vrid Funktionsratten till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (BRÖD). För att välja funktionen ”PIZZA”, gör så här:
2. Vrid på ”Navigationsratten”: på displayen visas ”PIZZA.
3. Tryck på knappen för att välja funktionen.
4. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 220 °C och 250 °C) och bekräfta med knappen .
5. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
AUTOMATISK UGNSRENGÖRING
För beskrivning av denna funktion, se kapitlet RENGÖRING och funktionstabellen på sidan 15.
För att starta en automatisk rengöring (pyrolys) gör så här:
1. Vrid Funktionsratten till symbolen : texten PYRO visas på displayen.
2. Tryck på knappen för att bekräfta ditt val och starta pyrolysrengöringen.
Vrid navigationsratten för att välja ECO pyrolysrengöring: på displayen visas texten ECO nere till höger. Tryck på knappen r
att starta det reducerade programmet.
Under pyrolysen är luckan automatiskt spärrad och symbolen visas på displayen. Luckan förblir spärrad även efter
rengöringen: Texten "KYLER NED" visas på displayen för att indikera att ugnen håller på att kylas ned. När ugnen har kylts ned
till säker temperatur slocknar symbolen och displayen visar "END".
OBSERVERA: Om det automatiska lucklåset inte fungerar som det ska visas symbolen på displayen. Om luckan däremot
förblir låst p.g.a. ett fel i låssystemet, visas symbolen tillsammans med texten “DOOR LATCHED”. Ring Kundservice.
INSTÄLLNING
Om du vrider funktionsratten till symbolen ser du en undermeny med fem displayinställningar.
Språk
1. Vrid navigationsratten tills du ser ”LANGUAGE” (SPRÅK).
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningen.
3. Vrid navigationsratten till önskat språk och tryck på knappen för att bekräfta.
Klocka
Vrid navigationsratten tills du ser ”CLOCK” (KLOCKA). För att ändra klockslag, se föregående avsnitt (INSTÄLLNING AV KLOCKA).
Eko
Med EKOLÄGE aktiverat (ON) stängs displayen av då ugnen är i stand-by, eller om det gått 5 minuter sedan tillagningen
avslutades. Dessutom avaktiveras ugnsutrymmets lampa under tillagning. För att visualisera informationen på displayen och
tända lampan, tryck på knappen eller vrid på en av rattarna.
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”ECO”.
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”Navigationsratten” för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
4. När Eko-läget är aktiverat vid tillagning släcks ugnslampan efter en minut och tänds igen när du rör ugnens reglage.
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
SV14
Ljudsignal
För att aktivera eller avaktivera ljudsignalen:
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”SOUND” (LJUD).
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”Navigationsratten” för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
Ljusstyrka
För att ändra ljusstyrkan på displayen:
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”BRIGHTENESS” (LJUSSTYRKA).
2. Tryck på knappen ; siffran 1 visas på displayen.
3. Vrid ”Navigationsrattenför att öka eller minska ljusstyrkan, och bekräfta med knappen .
3
3
3
3
SV15
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIALFUNKTIONER
DEFROST
(UPPTINING)
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du använder mitten av ugnen till
detta. Låt matvaran ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
KEEP WARM
(VARMHÅLLNING)
För att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t ex: kött, friterade saker, pajer). Vi
rekommenderar att du använder mitten av ugnen till detta. Funktionen kan inte aktiveras om
temperaturen i ugnen överstiger 65 °C.
RISING (JÄSNING)
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsningens kvalitet kan funktionen
inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 40 °C. Placera degen på 2:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
SLOW COOKING
MEAT (LÅNGSAM
TILLAGNING AV
KÖTT)
För långsam tillagning av kött vid 90°C. Denna funktion lagar maten långsamt och gör den
mörare och saftigare. För stekar rekommenderas att först bryna dem i en stekpanna för att bättre
hålla kvar safterna. Tillagningstiden varierar från 4 timmar för stekar på 1 kg till 6-7 timmar för
stekar på 3 kg. För bästa resultat rekommenderas att inte öppna ugnsluckan under tillagningen
och att använda en ugnstermometer för att kontrollera temperaturen i köttet.
SLOW COOKING
FISH (LÅNGSAM
TILLAGNING AV
FISK)
För långsam tillagning av fisk vid 85°C. Denna funktion lagar maten långsamt och gör den
mörare och saftigare. Tack vare de låga temperaturerna bryns inte maten på utsidan och
resultatet liknar det för ångkokning. Tillagningstiden varierar från 2 timmar 300 g fisk till 4-5
timmar för 3 kg fisk. För bästa resultat rekommenderas att öppna ugnsluckan så få gånger som
möjligt under tillagningen för att inte släppa ut värmen.
ECO FORCED AIR
(EKO-VARMLUFT)
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på samma fals. Denna funktion använder icke-
kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar att maten blir torr. När Eko-funktionen är aktiverad
släcks ugnslampan under tillagningen och kan tändas tillfälligt med bekräftelseknappen. För att
minska energi-förbrukningen bör luckan inte öppnas under tillagningens gång. Du
rekommenderas att använda den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
ÖVER-/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en ugnsfals. Använd den 2:a
ugnsfalsen. För tillagning av pizza, pajer (söta och salta) med vätskefyllnad, använd 1:a
ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du ställer in maten.
CONVECTION BAKE
(ÖVER/UNDERV.
&FLÄKT)
Använd denna funktion när du skall tillaga kött och paj med vätskefyllning (söt eller salt) på en
enda fals. Använd den 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter, på två nivåer, rätter som kräver samma
temperatur (t ex: fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken
att de drar åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 2:a ugnsfalsen för tillagningen
på en enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och
den 3:e falsen, efter att du förvärmt ugnen.
GRILL
För att grilla revbensspjäll, grillspett och korv; gratinera grönsaker eller rosta bröd. Vi
rekommenderar att du placerar maträtterna på 4:e ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar
rekommenderar vi att du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den
på 3:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma ugnen.
Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
TURBO GRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta
falsarna. Vi rekommenderar att du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften.
Placera den på 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte
förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen. Med denna funktion kan du
använda det roterande grillspettet, om du har detta tillbehör.
SV16
INSTÄLLNINGAR
För att ställa in displayen (språk, klockslag, ljusstyrka på displayen, volym på ljudsignal,
energibesparing).
BREAD/PIZZA
(BRÖD/PIZZA)
Används för att baka olika typer av bröd och pizza. Denna funktion har två program med redan
färdiga inställningar. Det räcker att du bestämmer temperatur och tid, och ugnen tar sedan
automatiskt hand om optimal tillagning. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen efter att du
förvärmt ugnen.
AUTOMATIC OVEN
CLEANING
(AUTOMATISK
UGNSRENGÖRING)
För att avlägsna smuts som uppstått under matlagning med hjälp av mycket hög temperatur
(cirka 500 °C). Två automatiska rengöringsprogram finns tillgängliga: ett komplett
rengöringsprogram (PYRO), och ett kortare rengöringsprogram (ECO). Vi rekommenderar att
använda det kompletta programmet endast då ugnen är mycket smutsig, och att använda det
kortare programmet regelbundet.
SNABBUPPVÄRMNING Används för att snabbvärma ugnen.
FUNKTIONSRATT (Forts)
SV17
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion Förrmning Ni
(från botten)
Temp era tu r
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Sockerkakor
Ja 2 160-180 30-90 rtform på galler
Ja 1 - 3 160-180 30-90
Ugnsfals 3: pajform på galler
Ugnsfals 1: pajform på galler
Fyllda pajer (ostkaka,
strudel, äppelpaj)
Ja 2 160-200 30-85
Långpanna / bakplåt eller tårtform
på galler
Ja 1 - 3 160-200 35-90
Ugnsfals 3: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Småkakor
Ja 2 170-180 15-45 Långpanna / bakplåt
Ja 1 - 3 160-170 20-45
Ugnsfals 3: galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Petit-chouer
Ja 2 180-200 30-40 Långpanna / bakplåt
Ja 1 - 3 180-190 35-45
Ugnsfals 3: Ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Maränger
Ja 2 90 110-150 Långpanna / bakplåt
Ja 1 - 3 90 130-150
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Bröd / pizza / focaccia
Ja 2 190-250 15-50 Långpanna / bakplåt
Ja 1 - 3 190-250 25-50
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Bröd
(Bröd)
Ja 2 180-220 30-50 Långpanna / bakplåt eller galler
Pizza
(Pizza)
Ja 2 220-250 15-30 Långpanna / bakplåt
Fryst pizza
Ja 2 250 10-15
Ugnsfals 2: långpanna / bakplåt
eller galler
Ja 1 - 3 250 10-20
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Pajer (grönsakspajer,
quiche)
Ja 2 180-190 35-45 rtform på galler
Ja 2 - 3 180-190 45-60
Ugnsfals 3: pajform på galler
Ugnsfals 2: pajform på galler
Vol-au-vent /
mördegsbakning
Ja 2 190-200 20-30 Långpanna / bakplåt
Ja 1 - 3 180-190 20-40
Ugnsfals 3: Ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna / bakplåt
Lasagne / ugnsbakad
pasta / cannelloni /
pudding
Ja 2 190-200 45-65
Långpanna eller ugnsfast form på
galler
Lamm / kalv / nöt / fläsk
1 kg
Ja 2 190-200 70-100
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
SV18
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill ha maten tillagad.
Kyckling / kanin / anka
1kg
Ja 2 200-230 50-100
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Kalkon / gås 3 kg Ja 1/2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Ugnsbakad fisk /
inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
Ja 2 180-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Fyllda gnsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 180-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 4 3 (hög) 2-5 Galler
Fiskfiléer, stekar - 4 2 (medium) 20-35
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Korv / grillspett /
revbensspjäll /
hamburgare
- 4
2-3 (medel -
hög)
15-40
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Grillad kyckling 1–1,3 kg - 2
2 (medium) 50-65
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter två tredjedelar av tiden)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
3 (hög) 60-80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(finns på vissa modeller)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 2 2 (medium) 35-45
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg / fläsklägg - 2 2 (medium) 60-90
Långpanna eller ugnsfast form på
galler (vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 2 2 (medium) 45-55
Långpanna / bakplåt (vänd maten
efter 2/3 av tiden om nödvändigt)
Gratinerade grönsaker - 2 3 (hög) 10-15 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1 - 3 200 50-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kött och potatis Ja 1 - 3 200 45-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1 - 3 180 30-50*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120*
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Köttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50-100*
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Recept Funktion Förrmning Ni
(från botten)
Tem perat ur
(°C)
Tid
(min)
Tillber
SV19
Recept testade i enlighet med regelverket IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07
Funktionerna och temperaturangivelserna i tillagningstabellen är optimerade för bästa möjliga resultat vid tillagning av
liknande typer av recept. För tillagning med varmluft på en nivå rekommenderas du att använda den 2:a ugnsfalsen och
temperaturen som rekommenderas för ”VARMLUFT” r tillagning på flera falsar.
Indikeringarna i tabellen gäller utan användning av ledstycken. Gör testerna utan ledstycken.
* Vid grillning rekommenderas du att lämna 3–4 cm fritt i framkanten så att det blir lättare att dra ut maten.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 60350-1:2013-07).
Använd den avsedda tabellen för att göra testet.
Recept Funktion rrmning Ugnsfals
(från botten)
Tem p
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Smördegskakor (Shortbread)
Ja 2 170 15-25 Långpanna/bakplåt
Ja 1 - 3 150 30-45
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småkakor (Small cakes)
Ja 3 170 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1 - 3 160 25-35
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett (Fatless
sponge cake)
Ja 2 170 30-40 Tårtform på galler
Ja 1-3 160 35-45
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Två äppelpajer (Two apple pies)
Ja 2 185 60-75 Tårtform på galler
Ja 1 - 3 175 70-90
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9,2
Rostat bröd (Toast)* - 4 3 (hög) 3-5 Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare (Burgers)* - 4 3 (hög) 30-40
Ugnsfals 4: galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form (Apple
cake, yeast tray cake)
Ja 2 180 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1 - 3 160 55-65
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek (Roast pork) - 2 190 150-170
Ugnsfals 3: grill
Ugnsfals 2: långpanna med
vatten (fyll på vid behov)
DIN 3360-12:07 bilaga C
rta (Flat cake)
Ja 2 170 35-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1 - 3 170 40-50
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV20
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer
och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du
använder medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och
tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns
i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen ”VARMLUFT”, är det möjligt att tillaga olika sorters mat samtidigt (till exempel: fisk och
grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt
tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera
dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen med varmluft och placera tårtformarna
i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera vätskekvantiteten, och blanda
smeten mera försiktigt.
- Kakor med våta toppningar (ostkakor eller frukttkakor/pajer) kräver funktionen ”CONVECTION BAKE” (ÖVER/UNDERV.
& FLÄKT). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen av
formen innan du tillsätter smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker
kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då
steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket
tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom
att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där köttet ligger, för att fånga
upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det handlar om
kyckling och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in spettets ena ände på sin plats i ugnens främre panel och sätter
den andra änden i stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en
långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar
tillagningen, och detta skall användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av
tiden.
Jäsningsfunktion
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden med denna funktion
reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20–25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär
en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
1 / 1