Ugnsnivå: 2
1.14 Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska
funktion med alla recept på jäsdeg. Det
ger dig en god jäsningsatmosfär.
Lägg degen i en skål som är tillräckligt
stor för jäsningen och täck över den med
en fuktig handduk eller med plastfolie.
Sätt in ett ugnsgaller på nivå ett och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in
funktionen Jäsning av deg. Ställ in
nödvändig tid.
1.15 Potatisgratäng
Ingredienser:
• 1 000 g potatis
• 1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
• 2 vitlöksklyftor
• 200 g riven ost
• 200 ml mjölk
• 200 ml grädde
• 4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda.
Gnid in en ugnsfast form med en
vitlöksklyfta och smörj sedan formen
med lite smör.
Fördela hälften av den kryddade
potatisen i formen och strö över lite riven
ost. Lägg på resterande potatisskivor och
strö över resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
Ugnsnivå: 2
1.16 Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
• 100 g bacon
• 1 lök
• 1 morot
• 0,1 kg selleri
• 2 matskedar olivolja
• 400 g blandfärs
• 100 ml köttbuljong
• 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
• oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 3 matskedar smör
• 250 g gröna lasagneplattor
• 50 g riven parmesan
• 50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och
deglasera köttbuljongen. Sjud köttsåsen
med tomaterna, kryddorna, salt och
peppar på svag värme under lock i ca. 30
minuter.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt
lasagneplattor, köttsås, bechamelsås och
ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av béchamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
Ugnsnivå: 1
1.17 Cannelloni
Ingredienser för fyllningen:
• 50 g hackad lök
• 30 g smör
• 350 g hackad bladspenat
• 100 g crème fraiche
• 200 g färsk tärnad lax
• 200 g tärnad abborre
• 150 g räkor
• 150 g kött av musslor
SVENSKA
5