Electrolux EOB3311AAX Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
5. DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
6. KLOCKFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
7. ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
8.
TILLVALSFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
9. RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
10.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
11. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
12.
INSTALLATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
WE’RE THINKING OF YOU
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av
yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du
än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.electrolux.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
SVENSKA 25
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas an-
svarig för personskador eller skador på egendom som or-
sakats av felaktig installation eller användning. Förvara all-
tid instruktionerna tillsammans med produkten för framti-
da bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk eller
mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och kun-
skap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är
ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du
aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här produk-
ten och byta kabel.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
grytlappar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfas-
ta formar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
26
www.electrolux.com
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt el-
ler vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Använd endast den matlagningstermometer som re-
kommenderas för den här ugnen.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen fort
från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd ord-
ning.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverka-
ren, en godkänd serviceverkstad eller personer med
motsvarande utbildning, för att undvika fara.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna all paketering.
Installera och använd inte produkten
om den är skadad.
Följ de installationsinstruktioner som föl-
jer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid skydds-
handskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats
under och bredvid stadiga skåp- eller
bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av
en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta ser-
vice eller en elektriker för att ersätta en
skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med
produktens lucka, speciellt inte när
luckan är het.
SVENSKA 27
Stötskyddet för strömförande och isole-
rade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter in-
stallationen.
Anslut inte stickkontakten om väggutta-
get sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isolationsenheten
måste vara minst 3 mm bred.
2.2 Användning
VARNING
Risk för skador, brännskador, els-
tötar eller explosion föreligger.
Använd denna produkt för hushålls-
bruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Öppna produktens lucka försiktigt. An-
vändning av ingredienser som innehåller
alkohol kan producera en blandning av
luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter el-
ler föremål som är fuktiga med lättan-
tändliga produkter i, nära eller på disk-
maskinen.
VARNING
Risk för skador på produkten före-
ligger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
– sätt inte eldfasta formar eller andra fö-
remål direkt på produktens botten.
- lägg inte aluminiumfolie direkt på pro-
duktens botten.
- Ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
- Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen är
klar.
- Var försiktig när du tar bort eller mon-
terar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan vara
permanenta.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan
orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala rengörings-
medel. Använd inte produkter med slip-
28
www.electrolux.com
effekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om
tillämpligt) med någon sorts rengörings-
medel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa
som används för den här produkten är
endast avsedd för hushållsprodukter.
Får ej användas för belysning i hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
3. PRODUKTBESKRIVNING
12
11
10
5
4
1
2
3
3 52 41
9
8
7
6
1
Vred för ugnsfunktionerna
2
Strömindikator
3
Elektronisk programmeringsenhet
4
Temperaturvred
5
Temperaturindikator
6
Uttag för matlagningstermometern
7
Grillning
8
Ugnslampa
9
Fläkt
10
Ugnsstege, löstagbar
11
Typskylt
12
Ugnsnivåer
3.1 Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som fet-
tuppsamlingsfat.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsste-
gar (i förekommande fall).
SVENSKA 29
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengör-
ing".
4.2 Ställa klockan
Du måste ställa klockan innan du
kan använda ugnen.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett
strömavbrott blinkar indikeringen för
klockfunktionen.
Tryck på + eller --knappen för att ställa in
rätt tid.
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
Ändra klockan genom att trycka
+ och - samtidigt tills klockindi-
katorn blinkar. Du kan inte samti-
digt ställa in Signalur.
4.3 Bränna ur ugnen
Upphetta den tomma produkten för att
bränna bort återstående fett.
1.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
2.
Låt produkten vara igång i en timme.
3.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
4.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
5.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
6.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Produkten kan avge lukt och rök. Det är
helt normalt. Se till att du har tillräckligt
med ventilation.
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
För att använda produkten, tryck på kon-
trollvredet. Vredet kommer ut.
5.1 Sätta på och stänga av
produkten
1.
Vrid vredet för ugnsfunktioner för att
välja en ugnsfunktion.
Strömindikatorn är på när produkten
är igång.
2.
Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
Temperaturindikatorn sätts på när
temperaturen ökar.
3.
För att stänga av produkten, vrid kon-
trollvreden för ugnsfunktioner och
temperatur till av-läget.
5.2 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Belysning
För att aktivera ugnslampan utan en tillagningsfunk-
tion.
Över/Under-
värme
För bakning och stekning på en ugnsnivå. Övre och
undre värmeelementen är igång samtidigt.
Övervärme
För att avsluta tillagade rätter. Bara det övre värme-
elementet är igång.
30
www.electrolux.com
Ugnsfunktioner Tillämpning
Undervärme
För bakning av kakor med knaprig botten. Bara det
undre värmeelementet är igång.
Min grill
För att grilla tunna livsmedel i små mängder i mitten
på gallret. För att rosta bröd.
Max grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För
att rosta bröd. Hela grillen är igång.
Varmluftsgrill-
ning
För tillagning av stora köttstycken. Här verkar grillele-
ment och fläkt växelvis så att den varma luften cirku-
lerar runt maträtten.
Varmluft /
Upptining
För att ugnssteka eller tillaga mat som kräver samma
tillagningstemperatur, på flera nivåer i ugnen, utan att
aromerna blandas. / För att tina frysta livsmedel.
Temperaturvredet måste vara inställt på av-läget.
Pizza/Paj
För att laga pizza, quiche eller paj. Grill- och nedre
elementet ger direktvärme och fläkten cirkulerar
varmluften för tillagning av pizza- eller pajfyllning.
5.3 Elektronisk
programmeringsenhet
1 2 3 4
56
1
Indikator för Signalur
2
Tidvisning
3
Indikator för funktionen Klockslag
4
Indikator för matlagningstermometern
5
Knappen +
6
Knappen -
6. KLOCKFUNKTIONER
6.1 Ställa in Signalur
Använd den här funktionen för att ställa in
en tid för nedräkning. Max-tiden är 2 tim-
mar och 30 minuter. Denna funktion på-
verkar inte ugnens funktioner i övrigt.
1.
Tryck på + eller - flera gånger för att
ställa in önskad tid.
2.
Signaluret startar automatiskt efter
fem sekunder.
3.
När den inställda tiden har gått avges
en ljudsignal. Tryck på valfri knapp för
att stänga av signalen.
SVENSKA 31
7. ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
7.1 Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen när köttbitar tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
•Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för mat-
lagningstemperaturen.
Använd endast matlagningstermo-
metern som medföljer produkten
eller originalreservdelar.
VARNING
Var försiktig när du tar bort mat-
lagningstermometerns spets och
kontakt. Matlagningstermometern
är varm. Det finns risk för att brän-
na sig.
1.
Sätt in matlagningstermometerns
spets (med symbolen
på skaftet) i
mitten av köttet.
2.
Sätt in matlagningstermometerns
kontakt i uttaget framtill på produkten.
Matlagningstermometerns symbol
blinkar på displayen.
3.
Tryck på + eller - för att ställa in inner-
temperatur. Du kan ställa in tempera-
turen mellan 30 och 99 °C.
4.
Välj ugnsfunktion och ugnstempera-
tur.
5.
Kontrollera att matlagningstermome-
tern sitter kvar i köttet och i matlag-
ningstermometerns uttag under tillag-
ningen.
6.
En ljudsignal hörs när köttet uppnått
den inställda innertemperaturen.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
7.
Avaktivera produkten.
8.
Ta bort matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet ur pro-
dukten.
Om köttet har stekts som du önskar, utför
ovanstående på nytt och ställ in en högre
innertemperatur.
8. TILLVALSFUNKTIONER
8.1 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av produkten fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
32
www.electrolux.com
8.2 Säkerhetstermostat
Om produkten inte fungerar som den ska
eller om det finns felaktiga komponenter,
kan en farlig överhettning uppstå. För att
förhindra detta har ugnen en säkerhetster-
mostat som stänger av strömtillförseln.
Ugnen sätts på igen automatiskt när tem-
peraturen sjunker.
9. RÅD OCH TIPS
Produkten har fem falsnivåer. Räkna
falsnivåerna nedifrån.
Produkten har ett specialsystem som
gör att luften cirkulerar och återanvän-
der ångan. Med det här systemet kan
man tillaga i ånga, vilket gör att maten
saftig inuti och krispig på utsidan. Det
gör att tillagningstiden och energiåt-
gången minskas till ett minimum.
Fukt kan kondensera i produkten eller
på ugnsluckans glas. Det är helt nor-
malt. Stå inte för nära produkten när
luckan öppnas under tillagning. För att
minska kondensen kan man låta pro-
dukten vara igång i 10 minuter före till-
agning.
Ta bort fukten efter varje användning.
Sätt ingenting direkt på produktens
botten och lägg heller inget aluminium-
folie på några tillbehör i produkten un-
der tillagning. Detta kan påverka bak-
ningsresultatet och skada emaljen.
9.1 Baka kakor
Öppna inte ugnsluckan förrän 3/4 av
den inställda tillagningstiden har gått.
Om du använder två bakplåtar samti-
digt, se till att det finns en ledig falsnivå
mellan dem.
9.2 Tillagning av kött och fisk
Använd en djup form för mat med fett i
för att förhindra stänk som inte går att
ta bort.
Låt köttet vara i ca 15 minuter innan du
skär i det så att köttsaften inte sipprar
ut.
För att förhindra att det blir för mycket
matos under tillagning kan man hälla lite
vatten i den djupa formen. För att för-
hindra rökkondens, tillsätt lite vatten
varje gång det tar slut.
9.3 Tillagningstider
Tillagningstiderna beror på vilken typ av
mat som ska tillagas samt dess konsi-
stens och volym.
I början rekommenderar vi att man över-
vakar maten under tillagningen. Hitta de
bästa inställningarna (värme, tillagningstid,
etc.) för dina kokkärl, recept och volymer
när du använder produkten.
9.4 Baknings- och grillningstabell
KAKOR
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Recept där
vispning
ingår
2 170 3 (2 och 4) 160 45 - 60 I en kakform
Mördeg 2 170 3 (2 och 4) 160 20 - 30 I en kakform
SVENSKA 33
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Cheese
cake
1 170 2 165 60 - 80 I en kakform
(diameter 26
cm)
Äppelkaka 2 170 2 (vänster
och höger)
160 80 - 100 I två kakfor-
mar (20 cm)
på ett galler
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 På en bakplåt
Syltpaj 2 170 2 (vänster
och höger)
165 30 - 40 I en kakform
(diameter 26
cm)
Sockerkaka 2 170 2 160 50 - 60 I en kakform
(diameter 26
cm)
Fruktkaka 2 160 2 150 90 - 120 I en kakform
(diameter 20
cm)
1)
Plommon-
tårta
1 175 2 160 50 - 60
I en brödplåt
1)
Muffins - en
nivå
3 170 3 140 -
150
20 - 30 På en bakplåt
Muffins - två
nivåer
- - 2 och 4 140 -
150
25 - 35 På en bakplåt
Muffins - tre
nivåer
- - 1, 3 och 5 140 -
150
30 - 45 På en bakplåt
Skorpor/ka-
kor - en nivå
3 140 3 140 -
150
30 - 35 På en bakplåt
Skorpor/ka-
kor - två ni-
våer
- - 2 och 4 140 -
150
35 - 40 På en bakplåt
Skorpor/ka-
kor - tre ni-
våer
- - 1, 3 och 5 140 -
150
35 - 45 På en bakplåt
Maränger -
en nivå
3 120 3 120 80 - 100 På en bakplåt
Maränger -
två nivåer
- - 2 och 4 120 80 - 100 På en bak-
plåt
1)
Bullar 3 190 3 190 12 - 20 På en bak-
plåt
1)
Eclair - en
nivå
3 190 3 170 25 - 35 På en bakplåt
34
www.electrolux.com
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Eclair - två
nivåer
- - 2 och 4 170 35 - 45 På en bakplåt
Pajer 2 180 2 170 45 - 70 I en kakform
(diameter 20
cm)
Fruktkaka 1 160 2 150 110 -
120
I en kakform
(diameter 24
cm)
Tårtbotten 1 170 2 (vänster
och höger)
160 50 - 60 I en kakform
(diameter 20
cm)
1)
Förvärm i 10 minuter.
BRÖD OCH PIZZA
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Franskbröd 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 stycken,
500 g per
styck
1)
Rågbröd 1 190 1 180 30 - 45 I en brödform
Franskbullar 2 190 2 (2 och 4) 180 25 - 40 6 - 8 stycken
på en bak-
plåt
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 På en bakplåt
eller en djup
form
1)
Scones 3 200 3 190 10 - 20 På en bak-
plåt
1)
1)
Förvärm i 10 minuter.
PAJER
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Pajdeg 2 200 2 180 40 - 50 I en form
Vegetarisk
paj
2 200 2 175 45 - 60 I en form
SVENSKA 35
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Quiches 1 180 1 180 50 - 60
I en form
1)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
I en form
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
I en form
1)
1)
Förvärm i 10 minuter.
KÖTT
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Nötkött 2 200 2 190 50 - 70 På ett galler
Fläskkött 2 180 2 180 90 - 120 På ett galler
Kalvkött 2 190 2 175 90 - 120 På ett galler
Engelsk
rostbiff, röd
inuti
2 210 2 200 50 - 60 På ett galler
Engelsk
rostbiff, lite
röd inuti
2 210 2 200 60 - 70 På ett galler
Engelsk
rostbiff, inte
röd inuti
2 210 2 200 70 - 75 På ett galler
Fläskbog 2 180 2 170 120 -
150
Med svål
Fläsklägg 2 180 2 160 100 -
120
2 stycken
Lamm 2 190 2 175 110 -
130
Lägg
Kyckling 2 220 2 200 70 - 85 Hel
Kalkon 2 180 2 160 210 -
240
Hel
Anka 2 175 2 220 120 -
150
Hel
Gås 2 175 1 160 150 -
200
Hel
Harsadel 2 190 2 175 60 - 80 Skuren i bitar
36
www.electrolux.com
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Hare 2 190 2 175 150 -
200
Skuren i bitar
Fasan 2 190 2 175 90 - 120 Hel
FISK
TYP AV
RÄTT
Över/Undervär-
me
Varmluft
Tillag-
ningstid
[min]
Anteckning-
ar
Ugnsni-
Temp
[°C]
Ugnsnivå
Temp
[°C]
Laxöring/
havsruda
2 190 2 175 40 - 55 3 - 4 fiskar
Tonfisk/lax 2 190 2 175 35 - 60 4 - 6 filéer
9.5 Min grill
Förvärm den tomma ugnen i 3 mi-
nuter före tillagning.
Mängd Min grill Tillagningstid [min]
TYP AV RÄTT Antal [g] Ugnsni-
Temp
[°C]
1:a si-
dan
2:a sidan
Filéer 4 800 4 max. 12 - 15 12 - 14
Biffstek 4 600 4 max. 10 - 12 6 - 8
Korv 8 - 4 max. 12 - 15 10 - 12
Fläskkotletter 4 600 4 max. 12 - 16 12 - 14
Kyckling (delad i
2 delar)
2 1000 4 max. 30 - 35 25 - 30
Kebab 4 - 4 max. 10 - 15 10 - 12
Kycklingbröst 4 400 4 max. 12 - 15 12 - 14
Hamburgare 6 600 4 max. 20 - 30 -
Fiskfilé 4 400 4 max. 12 - 14 10 - 12
Varma smörgå-
sar
4 - 6 - 4 max. 5 - 7 -
Rostat bröd 4 - 6 - 4 max. 2 - 4 2 - 3
SVENSKA 37
9.6 Varmluftsgrillning
Nötkött
TYP AV RÄTT Mängd Ugnsnivå
Temperatur
[°C]
Tid [min]
Engelsk rostbiff
eller filé, röd
per cm höjd 1
190 - 200
1)
5 - 6
Engelsk rostbiff
eller filé, medium
per cm höjd 1
180 - 190
1)
6 - 8
Engelsk rostbiff
eller filé, välstekt
per cm höjd 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Förvärm ugnen.
Fläskkött
TYP AV RÄTT Mängd Ugnsnivå
Temperatur
[°C]
Tid [min]
Bog, hals, skink-
stek
1 – 1,5 kg 1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, revbens-
spjäll
1 – 1,5 kg 1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g – 1 kg 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (lagad i
förväg)
750 g – 1 kg 1 150 - 170 90 - 120
Kalvkött
TYP AV
RÄTT
Mängd Ugnsnivå Temperatur
[°C]
Tid [min]
Kalvstek 1 kg 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5 – 2 kg 1 160 - 180 120 - 150
Lamm
TYP AV
RÄTT
Mängd Ugnsnivå Temperatur
[°C]
Tid [min]
Lammstek
med ben,
lammstek
1 – 1,5 kg 1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 – 1,5 kg 1 160 - 180 40 - 60
Fågel
TYP AV
RÄTT
Mängd Ugnsnivå Temperatur
[°C]
Tid [min]
Bitar av fågel 200 – 250 g
var
1 200 - 220 30 - 50
38
www.electrolux.com
TYP AV
RÄTT
Mängd Ugnsnivå Temperatur
[°C]
Tid [min]
Halv kyckling 400 – 500 g
var
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1 – 1,5 kg 1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 – 2 kg 1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5 – 5 kg 1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5 – 3,5 kg 1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4 – 6 kg 1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
TYP AV
RÄTT
Mängd Ugnsnivå Temperatur
[°C]
Tid [min]
Hel fisk 1 – 1,5 kg 1 210 - 220 40 - 60
9.7 Upptining
TYP AV
RÄTT
[g]
Uppti-
ningstid
[min]
Efteruppti-
ningstid [min]
Anteckningar
Kyckling 1000 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett
upp- och nervänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden.
Kött 1000 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 500 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 300 30 - 40 10 - 20 -
Smör 250 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 200 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen.
Tårta 1400 60 60 -
9.8 Torkning – Varmluft
Täck ugnsgallret med bakplåtspapper.
GRÖNSAKER
TYP AV
RÄTT
Ugnsnivå
Temperatur
[°C]
Tid [tim]
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
SVENSKA 39
TYP AV
RÄTT
Ugnsnivå
Temperatur
[°C]
Tid [tim]
1 nivå 2 nivåer
Soppgrönsa-
ker
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
FRUKT
TYP AV
RÄTT
Ugnsnivå
Temperatur
[°C]
Tid [tim]
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
9.9 Tabell matlagningstermometer
TYP AV RÄTT Temperatur [°C]
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Engelsk rostbiff, röd inuti 45 - 50
Engelsk rostbiff, lite röd inuti 60 - 65
Engelsk rostbiff, inte röd inuti 70 - 75
Fläskbog 80 - 82
Fläsklägg 75 - 80
Lamm 70 - 75
Kyckling 98
Hare 70 - 75
Laxöring/havsruda 65 - 70
Tonfisk/lax 65 - 70
10. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
Torka av framsidan med en mjuk trasa
och varmt vatten och diskmedel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för
rengöring av metallytor.
Rengör ugnen efter varje användnings-
tillfälle. På det viset kan du lättare få
bort smuts och den bränner inte fast.
Ta bort envis smuts med speciell ugns-
rengöring.
Rengör alla ugnstillbehör efter varje an-
vändningstillfälle och låt dem torka. An-
40
www.electrolux.com
vänd en mjuk duk med varmt vatten
och ett rengöringsmedel.
Använd inte starka medel, föremål med
skarpa kanter eller diskmaskin vid ren-
göring om du har tillbehör i Super
Clean. Det kan förstöra beläggningen.
Produkter i rostfritt stål eller
aluminium:
Rengör ugnsluckan endast med
en blöt svamp. Torka med en
mjuk trasa.
Använd inte stålull, syror eller po-
lermedel eftersom de kan skada
ytan i ugnen. Rengör ugnens kon-
trollpanel med samma försiktighet.
10.1 Rengöring av luckans
packning
Kontrollera ugnsluckans packning med
jämna mellanrum. Ugnsluckans pack-
ning är den som omger ugnens öpp-
ning. Använd inte produkten om denna
packning är skadad. Kontakta kund-
tjänst.
För rengöring av luckans packning, se
allmän information om rengöring.
10.2 Ugnsstegar
Du kan ta bort ugnsstegarna för att ren-
göra sidoväggarna.
Borttagning av ugnsstegarna
1.
Dra först ut stegarnas främre del från
sidoväggen.
2
1
2.
Dra ut stegen baktill från ugnssidan
och ta bort den.
Sätta i ugnsstegarna
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
Ugnsstegarnas avrundade ändar
ska peka framåt.
10.3 Ugnstak
Grillen kan tas bort för lättare rengöring av
ugnstaket.
VARNING
Stäng av ugnen innan du tar bort
grillen. Se till att ugnen har sval-
nat. Det finns risk för att bränna
sig.
SVENSKA 41
1.
Ta bort skruven som håller fast grille-
lementet. Använd en skruvmejsel för-
sta gången.
2.
Dra försiktigt grillelementet nedåt.
3.
Rengör ugnstaket med en mjuk trasa
och en lösning av varmt vatten och
diskmedel och låt det torka.
4.
Sätt tillbaka grillen i omvänd ordning.
VARNING
Se till att grillen är korrekt installe-
rat och inte faller ned.
10.4 Ugnslampa
VARNING
Var försiktig när du ska byta ugns-
lampa. Det finns risk för stöt.
Innan du byter ut ugnslampan:
Stäng av ugnen.
Ta ut säkringarna i säkringsskåpet eller
stäng av huvudströmbrytaren.
Lägg en trasa på ugnens botten
för att förhindra skada på lampan
eller glasskyddet.
Håll i halogenlampan med en tra-
sa för att förhindra att fett ska
komma på lampan.
1.
Ta bort glasskyddet genom att vrida
det moturs.
2.
Rengör lampglaset.
3.
Sätt i en ny lampa som tål 300 °C och
som är avsedd för ugn.
Använd samma typ av lampa.
4.
Sätt tillbaka lampglaset.
10.5 Rengöring av ugnsluckan
Ugnsluckan har tre glasrutor. Du kan ta
bort ugnsluckan och de inre glasrutorna
för rengöring.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte ugnen utan glasrutor-
na.
Ugnsluckan kan plötsligt slå igen
om du försöker ta bort glasrutorna
innan du tagit bort ugnsluckan.
Demontering av ugnslucka och panel i glas
1.
Öppna luckan helt och håll i de två
gångjärnen.
42
www.electrolux.com
2.
Lyft upp och fäll fram spakarna på de
två gångjärnen.
3.
Stäng ugnsluckan till den första öpp-
na positionen (halvvägs). Dra sedan
luckan mot dig och avlägsna den från
dess plats.
4.
Lägg luckan på en mjuk filt på ett
stabilt underlag.
5.
Lossa låssystemet för att ta bort
glasrutorna.
SVENSKA 43
90°
6.
Vrid de två fästena 90° och lossa
dem från sätena.
1
2
7.
Lyft försiktigt (steg 1) och ta bort
(steg 2) glasrutorna en efter en. Börja
med den översta glasrutan.
8.
Rengör glasrutorna med vatten och
lite diskmedel. Torka glasrutorna
noga.
Montering av ugnslucka och glasruta
Sätt tillbaka glasrutorna i ugnsluckan när
du är klar med rengöringen Utför stegen
ovan i omvänd ordning.
Var noga med att montera glasrutorna i
rätt ordning Den mittersta glasrutan har
en dekorativ ram. Zonen med screentryck
måste vara vänd mot insidan av ugnsluck-
an. Efter installationen måste du se till att
ytan på glasrutan med zonerna med
screenprinting inte är knottrig när du vid-
rör den.
Se till att du sätter in den mittersta glasru-
tan på rätt plats (se bilden).
11. OM MASKINEN INTE FUNGERAR
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
Problem Möjlig orsak Lösning
Ugnen värms inte upp. Produkten är avaktiverad. Sätt på produkten.
Ugnen värms inte upp. Klockan är inte ställd. Ställ klockan.
Ugnen värms inte upp. Nödvändiga inställningar
är inte gjorda.
Kontrollera att rätt inställ-
ningar gjorts.
44
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB3311AAX Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för