19
711756
UNDVIK ATT FÖRORENA LIVSMEDEL
Följ följande anvisningar för att undvika att förorena livsmedel:
• Om dörren öppnas under långa perioder kan det medföra en markant ökning
av temperaturen i apparatens utrymmen.
• Rengör regelbundet ytor som kan komma i kontakt med livsmedel och
åtkomliga dräneringssystem.
• Om kylapparaten är tom under långa perioder, stäng av den, frosta av, rengör,
torka och lämna dörren öppen för att förhindra att mögel bildas i apparaten.
LAGRINGSTID FÖR FRYSTA VAROR
REKOMMENDERAD LAGRINGSTID I FRYSEN
Typ av mat Tid
frukt, nötkött från 10 till 12 månader
grönsaker, kalv, fågel från 8 till 10 månader
Rådjur från 6 till 8 månader
Fläsk från 4 till 6 månader
finhackat kött eller köttfärs 4 månader
bröd, tillagade måltider, mager fisk 3 månader
inälvor 2 månader
rökt korv, fet fisk 1 månad
UPPTINING AV FRYST MAT
Frysning av maten dödar inte mikroorganismerna. Efter att maten har tinats helt
eller delvis återaktiveras bakterierna och maten förstörs snabbt. Använd delvis
eller helt upptinad mat så snart som möjligt.
Delvis upptining minskar näringsvärdet på maten, särskilt frukt, grönsaker och
färdigmat.
FÖRVARING AV INDUSTRIELLT FRYST MAT
• Vid lagring och användning av djupfrysta livsmedel, observera tillverkarens
anvisningar. Temperatur och utgångsdatum anges på förpackningen.
• Välj endast mat med oskadad förpackning som förvaras i frys vid temperaturer
på -18 °C eller kallare.
• Köp inte livsmedel som täcks av frost eftersom det indikerar att den delvis har
tinats fl era gånger och att det är av sämre kvalitet.
• Skydda maten från upptining under transport. I händelse av en ökning av
temperaturen kommer lagringstiden bli kortare och kvaliteten försämras.