– Använd restvärmen för att värma
annan mat.
• Matlagning med fläkt - när så är
möjligt, använd matlagningsfunktionerna
med fläkt för att spara energi.
• Restvärme
– Om ett program med tidval väljs för
vissa ugnsfunktioner aktiveras
(Varaktighet, Sluttid, Tidsfördröjning)
och om tillagningstiden är längre än
30 minuter stängs värmeelementen
av automatiskt 10 % tidigare. Fläkten
och lampan fortsätter att vara igång.
• Matlagning med släckt lampa - släck
lampan under matlagning och tänd den
bara när det behövs.
• Hålla maten varm - om du vill använda
restvärmen för att hålla maten varm
väljer du lägsta möjliga
temperaturinställning. Temperaturen för
restvärme visas på displayen.
• Ekofunktioner - se "Ugnsfunktioner".
MIKROVÅGSLÄGE
Mikrovågsugn
Allmänt:
FÖRSIKTIGHET! Låt inte
ugnen vara på om den är tom.
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen
efter att den har stängts av. Se
tillagningstabellerna för mikrovågsugnen:
eftervärmning.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering,
metallbehållare, etc. innan du tillagar
maten.
• Du får bara använda en nivå i
mikrovågsugnsläget.
• Lägg maten på en tallrik och ställ
tallriken längst ner i ugnen om inget
annat anges.
• Om möjligt ska man röra om maten före
servering.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett
material som är lämpligt för användning i
mikrovågsugn. Tillaga mat utan lock
endast om du vill ha en knaprig skorpa.
• Tillaga inte rätter för länge genom att
ställa in för stark effekt och för lång tid.
Maten kan torka eller brännas vid på
vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de kan
sprängas. För stekta ägg, stick först hål
på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" såsom
potatis, tomater, korvar eller liknande
typer av mat flera gånger med en gaffel
före tillagning så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver
längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras
om med jämna mellanrum.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods med oglaserad
botten eller som har små hål t.ex. på
handtagen. Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade
livsmedlet på en liten, uppochnervänd
tallrik med en behållare under, eller på
ett upptiningsställ eller plastsåll, så att
den vätska som smälter kan rinna av.
• Vänd på livsmedlet efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär bort
och avlägsna delar som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i produkten,
utan lämna maten framme för att tinas
upp i rumstemperatur. Det ger ett
jämnare resultat. Avlägsna all metall- och
aluminiumpaketering eller delar av det
före upptining.
12 Progress