Lägg hackad lök och smör i en kastrull
och tillaga på svag värme tills löken är
genomskinlig. Tillsätt hackad bladspenat
och värm svagt en kort stund. Tillsätt
crème fraîche, rör ihop och låt svalna.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter. Tillsätt lax,
abborre, räkor, musslor, salt och peppar
till den svala spenaten och rör om. Smörj
en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör. Fyll cannellonin med
spenatblandningen och lägg dem i
bakformen. Häll béchamelsås mellan
cannelloniraderna. Översta skiktet ska
bestå av béchamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
• Tid i produkten (min): 60
• Ugnsnivå: 2
5.3 Pastagratäng:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
• 1 liter vatten
• salt
• 250 g tagliatelle
• 250 g kokt skinka
• 20 g smör
• 1 knippe persilja
• 1 lök
• 100 g smör
• 1 ägg
• 250 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
• 50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg
tagliatellen i det kokande saltade vattnet
och koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan. Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka
löken. Fräs detta i stekpannan. Smörj en
bakform med lite smör. Blanda tagliatelle,
skinka och fräst persilja och lök, och lägg
i formen. Blanda ägg och mjölk och
krydda med salt, peppar och muskotnöt;
häll ovanpå pastablandningen. Sprid
sedan ut parmesan över rätten.
• Tid i produkten (min): 40
• Ugnsnivå: 2
5.4 Moussaka:
För 8-10 personer.
Ingredienser:
• 1 hackad lök
• olivolja
• 1,5 kg köttfärs
• 1 liten burk hackade tomater (400 g)
• 50 g riven ost
• 4 teskedar ströbröd
• salt och peppar
• kanel
• 1 kg potatis
• 1,5 kg aubergine
• smör att steka i
Ingredienser för béchamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 150 g riven ost
• 4 matskedar ströbröd
• 50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja,
tillsätt sedan köttfärsen och värm under
omrörning. Lägg i hackade tomater, riven
Emmentaler och ströbröd. Rör om väl
och låt koka upp. Krydda sedan med
salt, peppar och kanel och avlägsna från
spisplattan. Skala potatisen och skär den
i 1 cm tjocka skivor. Skölj auberginen och
skär i 1 cm tjocka skivor. Torka alla
skivor med hushållspapper. Bryn sedan i
en stekpanna med mycket smör. Gör
béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter. Lägg
potatisskivorna i botten av en smord
bakform, strö ut lite riven ost över. Lägg
ut ett lager av aubergine ovanpå detta.
10