34
När du mixar direkt i kastrullen samtidigt som du tillagar mat
– ta först bort kastrullen från spisen för att undvika stänk från
kokande vätska (skållningsrisk!).
Receptexempel: Majonnäs
250 g olja (t.ex. solrosolja),
1 ägg och 1 extra äggula,
1–2 msk vinäger (ca 15 g),
salt och peppar efter smak
Sätt alla ingredienser (rumstempererade) i bägaren i den
ordning som de listas i receptet ovan. Placera stavmixern i
bägarens botten. Kör stavmixern vid maximal hastighet och
håll kvar i det här läget till dess att oljan börjar emulgera. För
därefter stavmixern långsamt uppåt och nedåt i blandningen
utan att stänga av den, för att arbeta in resterande mängd olja.
Processtid: från 1 minut (till sallad) upp till 2 minuter för en
fastare majonnäs (t.ex. dippsås).
Visp (se sid. 3/bild B)
Använd vispen endast till att vispa grädde, ägg, kaksmet och
efterrättsmixer.
• För in vispen (8b) i växellådan (8a). Klicka sedan fast motor-
delen (4) i växellådan.
• Placera vispen i en skål och sätt först därefter på apparaten.
• När du är klar trycker du på utlösarknapparna (5) för att
lossa motordelen. Dra sedan ut vispen ur växellådan.
För bästa resultat
• Använd en mellanstor skål.
• Rör vispen medurs samtidigt som du håller den aningen
lutad.
• Vispad grädde (max 4 dl kylskåpskall grädde, fetthalt minst
30 %, 4–8 °C): Börja på låg hastighet (tryck lätt på reglaget)
och öka hastigheten (öka trycket på reglaget) under
vispningen.
• Vispade äggvitor (max 4 ägg): Börja på låg hastighet (tryck
medelhårt på reglaget) och öka hastigheten (öka trycket på
reglaget) under vispningen.
Tillbehör till kompakt köksmaskin
Tillbehören till den kompakta köksmaskinen (9) är perfekta att
använda till att
• hacka och mixa
• knåda deg (med på max 250 g/4 dl mjöl)
• skiva och riva
Hacka (se sid. 4/bild D)
Med knivbladen (13) kan du hacka kött, ost, lök, örter, vitlök,
morötter, valnötter, hasselnötter, mandel o.s.v.
För bästa resultat – följ de maximala kvantiteter och hastighets-
inställningar som anges i beredningstabell D och E.
Hacka inte ingredienser med väldigt hård konsistens, som
isbitar, muskotnöt, kaffebönor och gryn.
Före hackning …
• skär kött, ost, lök, vitlök, morot, chilifrukt i mindre bitar
• avlägsna stjälkar från kryddörter och skala nötter
• avlägsna ben, senor och brosk från kött
• säkerställ att anti-halkringen (12) har satts fast på
hackningsskålen.
Varning! Knivbladen är väldigt vassa! Håll alltid i den övre
plastdelen och hantera dem varsamt.
Avlägsna försiktigt plastskyddet från knivbladen.
1. Placera knivbladen på skålens (11) mittpinne och vrid dem
för att spärra dem i rätt läge.
2. Fyll skålen med aktuellt livsmedel. Sätt på locket (10) på
skålen så att lockspärren (10d) hamnar bredvid handtaget.
3. För att fästa locket vrider du det medurs så att lockspärren
hakar i med ett «klick» ovanför handtaget.
4. Sätt i motordelen (4) i anslutningen (10a) tills den spärras
i rätt läge.
5. Anslut apparatens kontakt till eluttaget och se till att
pådrivaren sitter på plats.
6. Sätt på apparaten och håll skålen med andra handen.
7. När du är klar trycker du på utlösarknapparna (5) för att
lossa motordelen. Ta bort pådrivaren.
8. Tryck på och håll in lockspärren (10d). Vrid locket (10)
moturs för att lossa spärren.
9. Lyft upp locket.
10. Innan du tömmer skålen måste du ta ur knivbladen. För att
göra detta vrider du dem först en aning och drar sedan.
Blanda till smet
Med knivbladen (13) kan du även blanda till smet t.ex. till
pannkakor eller en mjuk kaka med max 250 g mjöl.
Receptexempel: Pannkakssmet
Häll 375 ml mjölk i skålen, tillsätt 250 g mjöl och avslutningsvis
2 ägg. Mixa smeten slät på högsta hastighet.
Knåda deg
Bildavsnitt D gäller även för användning av knådningsverktyget.
Knådningsverktyget (14) är idealiskt för att knåda olika typer av
deg t.ex. jästdeg eller smördeg (med max 250 g mjöl).
• Placera knådningsverktyget i skålen (11).
• Fyll skålen med max 250 g mjöl och tillsätt sedan resten av
ingredienserna förutom vätskan.
• Sätt på apparaten på högsta hastighet.
• Tillsätt vätska genom inmatningsröret när motorn är igång.
• Maximal knådningstid: 1 minut – låt sedan motordelen
svalna i 10 minuter.
Receptexempel: Pizzadeg
250 g mjöl, ½ tsk salt, ½ tsk torrjäst, 5 msk olivolja,
150 ml vatten (ljummet).
Receptexempel: Mördeg
250 g mjöl, 170 g smör (kylskåpskallt/fint tärnat), 80 g socker,
1 tsk vaniljsocker, 1 litet ägg, 1 nypa salt
För bästa resultat – använd inte varmt och mjukt smör.
Sluta knåda när degen formats till en boll. Degen blir för mjuk
om den knådas för mycket.
Skiva / riva (se sid. 5/bild E)
Med skärtillbehöret (15a) kan du skiva t.ex. gurka, lök, svamp,
äpplen, morötter, rädisa, rå potatis, zucchini, kål.
Med hjälp av rivtillbehöret (15b) kan du riva exempelvis äpple,
morot, rå potatis, rödbeta, kål och ost (mjuk till mellanhård).
1. Placera önskat tillbehör (15a,b) i hållaren (15) och spärra
den i rätt läge. Placera tillbehörsfästet på skålens (4)
mittpinne och se till att spärra det i rätt läge.
2. Sätt på locket (10) på skålen så att lockspärren (10d)
hamnar bredvid handtaget.
3. För att fästa locket vrider du det medurs så att lockspärren
hakar i med ett «klick» ovanför handtaget.
57221101042_MQ775_S6-80.indd 34 28.02.13 12:28