• Om rumstemperatuen är hög, och temperaturregla-
get är inställt på en låg temperatur och produkten är
full med matvaror, kan kompressorn arbeta konti-
nuerligt och medföra att frost eller is bildas på av-
dunstaren. Om detta inträffar, ställ in temperatur-
reglaget på ett varmare läge för att möjliggöra au-
tomatisk avfrostning och därigenom också sänka
energiförbrukningen.
Tips om kylning av färska livsmedel
För att erhålla bästa resultat:
• Förvara inte varm mat eller flyktiga vätskor i kylskå-
pet
• Täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak
• Placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring den
Tips om kylning
Praktiska råd:
Kött (alla typer): Lägg i plastpåsar och placera på glas-
hyllan ovanför grönsakslådan.
Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt i högst
två dygn.
Tillagad mat och kalla rätter: Dessa bör täckas över och
kan placeras på valfri hylla.
Frukt och grönsaker: Skölj av och rengör noga och lägg
i den speciella grönsakslådan (eller lådorna).
Smör och ost: Dessa produkter bör läggas i särskilda,
lufttäta behållare eller förpackas i aluminiumfolie eller
plastpåsar för att evakuera så mycket luft som möjligt.
Mjölkflaskor: Dessa bör ha kapsyl och förvaras lämp-
ligen i dörrens flaskställ.
Bananer, potatis, lök och vitlök som inte är förpackade
bör inte förvaras i kylskåpet.
Tips om infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att an-
vända infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• Den maximala mängden mat som kan frysas in på
24 timmar anges på typskylten.
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Ytterligare livs-
medel som skall frysas in bör inte läggas in under
denna period.
• Frys endast in färska och rengjorda matvaror av hög
kvalitet.
• Dela upp maten i små portioner för en snabbare och
fullständig infrysning. Sedan kan du dessutom
plocka ut och tina endast den mängd du behöver.
• Slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i plast-
påsar, och se till att förpackningarna är lufttäta.
• Låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat, detta för att temperaturen inte skall
öka i den infrysta maten.
• Magra livsmedel håller bättre och längre än feta. Salt
förkortar matens lagringstid.
• Isglass kan, om den konsumeras direkt från frys-
facket, orsaka frysskador på huden.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för infrysning
på varje separat förpackning så att du kan hålla reda
på förvaringstiderna.
Underhåll och rengöring
Försiktighet Koppla loss produkten från
eluttaget innan du utför någon form av underhåll.
Kylenheten i denna produkt innehåller kolväten:
underhåll och påfyllning får därför endast utföras
av en auktoriserad servicetekniker.
Regelbunden rengöring
Utrustningen måste rengöras med jämna mellanrum:
• rengör kylens/frysens insida och alla tillbehör med
ljummet vatten och en liten mängd neutral såpa.
• inspektera regelbundet dörrtätningarna och torka
dem rena från eventuell smuts.
• skölj och torka noga.
Viktigt Dra inte i, flytta inte och undvik att skada
rörledningarna och kablarna inne i kylen/frysen.
Använd aldrig skarpa rengöringsmedel, skurpulver,
parfymerade rengöringsprodukter eller vaxpolermedel
för att rengöra kylen/frysen invändigt eftersom sådana
produkter skadar ytfinishen och efterlämnar en stark
lukt.
Rengör kondensorn (svart galler) och kompressorn på
kylens/frysens baksida med en borste eller dammsu-
gare. Detta förbättrar kylens/frysens prestanda och bi-
drar till en lägre energiförbrukning.
Viktigt Var försiktig så att du inte skadar kylsystemet.
39