HUSQVARNA-ELECTROLUX QSI6112X Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSI6112
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Användning 3
Underhåll och rengöring 4
Installation 4
Elektrisk anslutning 5
Service 5
Skrotning av produkten 5
PRODUKTBESKRIVNING 6
Allmän översikt 6
Tillbehör 7
Utlopp för ånga 7
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA
GÅNGEN 7
Första rengöring 8
Ställa in klockan 8
Lucklås 8
Förvärm 8
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING 9
Värmeläge 9
Barnlås 10
Säkerhetsavstängning 11
HÄLL – RÅD OCH TIPS 11
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 12
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING 13
Sätta på/stänga av ugnen 13
Ugnsfunktioner 13
Elektronisk programmeringsenhet 14
Timerfunktion 14
Sätta i ugnstillbehören 14
Matlagningstermometer 15
Temperaturdisplay 16
Kylfläkt 16
Funktionslås 16
UGN – RÅD OCH TIPS 16
Bakning 16
Bakningstabeller 17
Stekning 18
Stektabeller 19
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 20
Väggar med katalytisk emalj 21
Ugnsstegar 21
Borttagning och rengöring av luckglasen
22
Ugnslampa 22
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 23
INSTALLATION 24
Tekniska data 24
Nivåjustering 25
Tippskydd 25
Elektrisk installation 26
MILJÖSKYDD 26
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
För din egen säkerhet och för korrekt användning av produkten är det viktigt att du nog-
grant läser igenom denna bruksanvisning innan du installerar och använder produkten.
2
Innehåll
Se till att bruksanvisningen medföljer produkten om du flyttar eller säljer den. Använda-
ren måste ha fullgod kännedom om produktens handhavande och dess säkerhetsfunktioner.
Tillverkaren ansvarar inte för skador orsakade av felaktig installation eller användning.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska
inte leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används.
Det finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar små-
barn och husdjur från att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Modifiera inte denna produkt och ändra inte dess specifikationer. Det finns risk för per-
sonskador och skador på produkten.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning.
Stäng av kokzonerna efter varje användningstillfälle.
Användning
Produkten är endast avsedd för matlagning i hushåll.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning. Stäng av produkten i händelse
av brand. Kväv elden med ett lock , använd aldrig vatten.
Risk för brännskador! Lägg inte metallföremål, till exempel bestick eller kokkärlslock,
på kokzonerna eftersom de kan bli heta.
Hällens yta kan skadas om föremål eller kokkärl faller ned på den.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten kan repa häl-
lytan om de dras över den.
Om ytan är spräckt, koppla loss produkten från eluttaget för att undvika elektriska stötar.
Låt inte kokkärl torrkoka för att undvika skador på kokkärlen och hällytan.
Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller utan kokkärl.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion. Garantin gäller fortfarande.
Tryck inte på produktens lucka.
Produktens insida blir het under användning. Risk för brännskador. Använd grytlappar
eller grytvantar när du ställer in eller plockar ut kokkärl och tillbehör.
Användare med implanterad pacemaker skall hålla överkroppen minst 30 cm från pås-
lagna induktionskokzoner.
Håll dig på avstånd från produkten när du öppnar luckan under matlagning (särskilt
vid ångkokning). Detta medger att ånga och värme kan strömma ut.
För att undvika skador eller missfärgning på emaljen:
Placera inga föremål direkt på produktens botten och täck inte botten med alumi-
niumfolie
Ställ inte in hett vatten direkt i produkten
Säkerhetsinformation
3
Låt inte fuktiga kokkärl och maträtter stå kvar i produkten när tillagningen är klar
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Låt inte fuktiga kokkärl och maträtter stå kvar i produkten när tillagningen är klar ef-
tersom fukt kan skada emaljen eller tränga in i komponenterna.
Placera inte lättantändliga vätskor och material, eller smältbara föremål (plast eller alu-
minium), på eller i närheten av produkten.
Endast värmebeständiga tillbehör får läggas i förvaringslådan under ugnen. Förvara
inga brännbara föremål i lådan.
Se till att ugnens ventilationsöppning som sitter i mitten på hällens baksida aldrig block-
eras för att säkerställa korrekt ventilation av ugnsutrymmet.
Placera inte varma kokkärl nära kontrollpanelen, då värmen kan skada den.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester
kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor för att förhindra att fruktsaft lämnar
fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt
handdiskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som
kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innerg-
lasets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Installation
Endast en behörig fackman får installera, ansluta eller reparera produkten.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. allmänna säkerhetsföreskrifter, regler för kassering och återvinning
samt säkerhetsbestämmelser beträffande elektricitet och/eller gas)!
Underlåtenhet att följa installationsanvisningarna medför att garantin inte gäller om
någon skada uppstår.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Nätanslut inte produk-
ten om den är skadad. Kontakta vid behov din återförsäljare.
Undvik att installera produkten i närheten av brandfarliga material såsom gardiner,
torkhanddukar, etc.
Avlägsna allt förpackningsmaterial innan produkten används.
4
Säkerhetsinformation
Denna produkt är tung. Var försiktig när du flyttar den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten med hjälp av handtaget eller hällen.
Håll minsta avstånd till andra apparater och enheter!
Obs! Placera inte spisen på en extra sockel eller annan upphöjning. Då ökar risken för
att produkten skall tippa över!
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att nätspänningen överensstämmer med produktens märkdata som anges
på typskylten.
Anslut alltid produkten till ett korrekt installerat och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningskablar. Brandrisk föreligger.
Byt inte ut eller modifiera nätkabeln på egen hand. Kontakta vår lokala serviceavdelning.
Den elektriska installationen måste förses med en frånskiljare som kan göra produkten
strömlös i alla poler med en kontaktseparation på minst 3 mm.
Se till att stickkontakten och kabeln inte kläms eller skadas av produktens baksida (om
sådana finns).
Se till att stickkontakten är åtkomlig när produkten har installerats.
Dra inte i nätkabeln för att koppla loss produkten - ta tag i stickkontakten.
Installationen måste ha korrekta isolationsanordningar: Strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp skall tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Information om nätspänningen finns på typskylten.
Service
Reparationer av denna produkt får endast utföras av en auktoriserad servicetekniker.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten. Kontakta ett auktoriserat ser-
vicecenter.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
5
4
3
2
1
2
3 4 5 6 7 2
8
9
11
10
12
13
14
1
1 Strömindikator
2 Kontrollvred för hällen
3 Kontrollvred för ugnens funktioner
4 Elektronisk programmeringsenhet
5 Induktionshäll
6 Temperaturvred
7 Temperaturdisplay
8 Värmeelement
9 Ugnslampa
10 Uttag för matlagningstermometer
11 Fläkt
12 Undervärme
13 Ugnsstegar
14 Falsnivåer
6
Produktbeskrivning
Beskrivning av hällen
140 mm
140 mm
180 mm
210 mm
1 2 3
456
1 Induktionskokzon 1 350 W, med effekt
2 500 W
2 Ångutlopp
3 Induktionskokzon 1 700 W, med effekt
2 800 W
4 Induktionskokzon 1 350 W, med effekt
2 500 W
5 Display
6 Induktionskokzon 2 100 W, med effekt
3 100 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Patisseriplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Förvaringslåda (i förekommande fall)
Under ugnen finns en förvaringslåda.
VARNING
Denna låda kan bli het när produkten används.
Utlopp för ånga
Ångan från ugnen kommer ut genom öppningen i bakre vänstra hörnet på hällen (se Be-
skrivning av produkten i bruksanvisningen för hällen).
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Avlägsna allt förpackningsmaterial som finns både inuti och utanpå ugnen innan produk-
ten används. Ta inte bort typskylten.
Innan maskinen används första gången
7
FÖRSIKTIGHET
Håll alltid i mitten av handtaget för att öppna ugnsluckan.
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte slipande rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar klockans indikering auto-
matiskt. Fortsätt till steg 2.
1.
Om du vill ändra den befintliga tiden trycker du på knapparna " + " och " - " samti-
digt tills tidindikatorn blinkar.
2.
Ange tiden med knapparna " + " eller " - ".
3. Efter ca 5 sekunder slutar blinkningarna och den inställda tiden visas på displayen.
När timerfunktionen är aktiverad går det inte att ändra aktuell tid.
Lucklås
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan Spärren är aktiverad vid leverans,
men den kan inaktiveras vid behov
Kontrollera att ugnen inte är varm.
För spärren åt höger för att öppna luckan.
Dra ut och flytta spärren åt höger för att avakti-
vera lucklåset. Tryck in den vänstra kanten.
För att aktivera lucklåset flyttar du spärren till hö-
ger, och sedan tillbaka till utgångspunkten.
Förvärm
1. Ställ in funktion och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 1 timme.
3. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
5. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i hushållsapparaten. Delarna kan bli varmare än
vanligt. När du förvärmer hushållsapparaten för första gången kan den avge lukt och rök.
Detta är normalt. Kontrollera att luftflödet är tillräckligt.
8
Innan maskinen används första gången
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Använd induktionskokzonerna med lämpliga kokkärl.
Värmeläge
Vrid kontrollvredet medurs för att öka värmeläget. Vrid kontrollvredet moturs för att mins-
ka värmeläget. Vrid vredet till 0 för att stänga av.
Visningar av värmelägen
På displayen visas vilka funktioner som är aktiva
Display Beskrivning
Kokzonen är avstängd
-
Kokzonen är på
Elektrisk effekt
Ett fel har uppstått
En kokzon är fortfarande varm (restvärme)
Barnlåset är aktiverat
Olämpligt eller för litet kokkärl eller inget kokkärl på kokzonen
Automatisk avstängning är aktiverad
Varmhållning
Automax
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
VARNING
Risk för brännskador på grund av restvärme!
Slå på/av effektfunktionen
Effektfunktionen förser induktionskokzonerna med mer effekt, till exempel för att snabbt
koka upp en stor mängd vatten För att slå på effektfunktionen vrider du kokzonsvredet
åt höger tills
visas i displayen Vrid vredet moturs för att stänga av funktionen.
Häll – daglig användning
9
Automax
Du kan uppnå önskat värmeläge snabbare om du
aktiverar funktionen Automax. Funktionen stäl-
ler in högsta värme under en viss tid (se bilden)
och sänker sedan värmen till valt läge.
För att starta funktionen Automax för en kokzon:
1. Vrid kokzonsvredet åt höger tills du ser
i
displayen.
2. Ställ genast in önskat värmeläge.
Stoppa funktionen genom att ändra värmeläge.
Effektreglering
Effektregleringen delar upp effekten mellan två
kokzoner parvis (se figur). Effektfunktionen ökar
effekten till den högsta nivån för en kokzon i pa-
ret och minskar automatiskt effektnivån för den
andra kokzonen. Displayen för den reducerade
kokzonen växlar.
Barnlås
Funktionslåset är inbyggt i hällens kontrollvred.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen till spisen.
Låsa produkten:
Vrid de båda yttre vreden medurs samtidigt.
visas på hällens display.
Använda produkten när barnlåset är aktiverat:
1. Vrid de båda yttre vreden medurs samtidigt. Håll vreden i detta läge under några se-
kunder.
2. Vrid det kokzonsvred som du vill använda medurs till önskat läge.
Låsa upp produkten:
1. Vrid de båda yttre vreden medurs samtidigt.
2. Inom 10 sekunder vrider du sedan ett av vreden moturs. Du kan nu använda produk-
ten som vanligt.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
0
123456789
10
Häll – daglig användning
Säkerhetsavstängning
Funktionen stänger av hällen automatiskt om:
Alla kokzoner är avstängda
.
Du inte ställer in ett värmeläge när du har satt på hällen.
En touchkontroll är täckt av ett föremål (t.ex. ett kokkärl eller en trasa) längre än 10
sekunder. Ljudsignalen avges tills du avlägsnar föremålet.
Hällen blir för het (.ex. om ett kokkärl kokar torrt). Innan du använder hällen igen mås-
te kokzonen kallna.
Du använder ett olämpligt kokkärl.
tänds i displayen och efter 2 minuter stängs kok-
zonen av automatiskt.
Du inte stänger av en kokzon eller ändrar värmeläget. Efter en stund tänds
och häl-
len stängs av. Se tabellen.
Tider för Säkerhetsavstängning
Värmeinställ-
ning
- - -
Stängs av efter
6 timmar 5 timmar 4 timmar 1,5 timme
HÄLL – RÅD OCH TIPS
Kokkärl för induktionskokzoner
Vid matlagning med induktion genereras värme nästan omedelbart i kokkärlet av ett kraf-
tigt elektromagnetiskt fält.
Kokkärlets material
Lämpliga: gjutjärn, stål, emaljerat stål, rostfritt stål, botten med flera lager (märkt
som lämpligt av tillverkaren).
Olämpliga: aluminium, koppar, mässing, glas, keramik, porslin.
Kokkärl är lämpliga för en induktionshäll om:
Lite vatten mycket snabbt kokar upp på en kokzon som är inställd på det högsta vär-
meläget.
En magnet fastnar på botten är kärlet.
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan som möjligt.
Kokkärlets mått: Induktionskokzonerna anpassar sig automatiskt till storleken på kokkär-
lets botten upp till en viss gräns. Den magnetiska delen av kokkärlets botten måste dock
ha en minsta diameter på cirka 3/4 av kokzonens storlek.
Ljud under användning
Om du hör
knackande ljud: Är kokkärlet tillverkat av olika material ("sandwichkonstruktion").
vinande ljud: Använder du en eller flera kokzoner med höga effektnivåer och kokkärlet
är tillverkat av olika material ("sandwichkonstruktion").
surrande ljud: Använder du höga effektnivåer.
klickande ljud: Beror detta på elektriska omkopplingar.
Häll – råd och tips
11
Vissland, surrande ljud: Beror detta på att fläkten är i drift.
Dessa ljud är normala och innebär inte att något är fel.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på den.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
0 AV-läge
1 Varmhållning av tillagad mat enligt
önske-
mål
Kåpa
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska
som ris, rör om mjölkbaserade rät-
ter under tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten till 750
g potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, red-
ning, ägg, pannkakor, munkar
enligt
önske-
mål
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes
frites
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
12
Häll – underhåll och rengöring
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken påverkar inte produktens funktion.
För att ta bort smuts:
1.
Ta omedelbart bort: smält plast, plastfolie och mat med socker. Smutsen kan ska-
da produkten om du inte gör detta. Använd en speciell skrapa för glaset. Sätt skra-
pan snett mot glasytan och flytta bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt sval: kalkavlagringsringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska missfärgningar. Använd ett speciellt rengöringsme-
del för glaskeramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite rengöringsmedel.
3.
Torka sedan produkten torr med en ren duk.
Rengör produktens framsida med en mjuk trasa och en lösning av varmt vatten och
lite diskmedel.
För framsidor av metall, använd lite rengöringsmedel för rostfritt stål.
Använd inte skurmedel eller skursvampar.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvre-
det till läget Av.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Varmluft För ugnsbakning på upp till två nivåer samtidigt. Sänk ugn-
stemperaturerna (20–40 °C) jämfört med vid Över-under-
värme. Även för att torka livsmedel.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Bakning med varmluft För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer
intensiv bryning och som ska ha knaprig botten. Sänker
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en ugn med
över-/undervärme.
Gratinering För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
Ugn – daglig användning
13
Ugnsfunktioner Tillämpning
Drying För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Lampa Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Lås För att låsa ugnsfunktioner.
Elektronisk programmeringsenhet
1 Kontrollampa för signalur
2 Kontrollampa för matlagningstermometern
3 Tidvisning
4 Klockindikator
5
Knapp " + "
6
Knapp " - "
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens
baksida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugns-
nivåerna.
1 2 3
56
4
14
Ugn – daglig användning
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en sä-
kerhetsåtgärd för ugnstillbehören.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samti-
digt
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när köttstycken tillagas. När köttet
uppnår inställd temperatur stängs ugnen av automatiskt.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen
Innertemperaturen (se tabellen Matlagningstermometer)
Använd endast matlagningstermometern som medföljer eller originalreservdelar.
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador föreligger! Var försiktig när du av-
lägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
1. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
2. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
3.
Använd " + " / " - " för att ställa in önskad innertemperatur. Du kan ställa in tempera-
turen mellan 30 °C och 99 °C
Se rekommenderade värden i tabellen.
4. Använd vridreglagen för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur
5. När köttet uppnår den inställda innertemperaturen stängs ugnen av automatiskt.
6. Avlägsna matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Ugn – daglig användning
15
Temperaturdisplay
Temperaturindikatorn (se "Produktbeskrivning") tänds när ugnen värms upp Den släcks
när ugnen uppnår rätt temperatur Indikatorn tänds och släcks sedan omväxlande för att
indikera att temperaturen upprätthålls
Kylfläkt
När produkten är på, slås fläkten på automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om
du stänger av produkten stannar kylfläkten.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden för ugnsfunktionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen
. Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
UGN – RÅD OCH TIPS
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (spe-
ciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför
tillagning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på re-
cepten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningsti-
den har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kall-
nar igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
16
Ugn – råd och tips
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakningstabeller
Mjuka kakor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Fruktkakor 150–170 1 140-150 1 70-80
Sockerkaka 160-180 1 150-160 1 45-60
Muffins 220-225 3 160–170 1+4 10-20
Kakor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Rulltårta 225-250 3 200 3 6-10
Bakverk inne-
hållande smör,
mjöl, socker
(ägg)
170-180 3 150-160 1+4 20-30
Ugn – råd och tips
17
Kex/skorpor
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Mördegskakor 170-180 3 150-160 1+4 10-15
Pepparkakor 190-200 3 170-190 1+4 8-12
Smördegska-
kor
180-200 3 160-180 1+4 20-30
Bröd
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Formbröd 190-210 1 170-190 2 30-40
Limpa 175-225 2 180-190 1+4 35-45
Tekaka 220-225 3 180-190 1+4 12-18
Franskbröd
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Bullar 225-250 2 180-190 1+4 7-10
Längder / kran-
sar
180-200 2 170-180 3 20-30
Ugnsrätter
Typ av bakverk
Funktion Funktion
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Potatisgratäng 200 1 180-190 1 45-50
Ugnspannkaka 200-225 2 180-190 3 20-35
Pizza 210-220 1 180-200 1+4 16-20
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
18
Ugn – råd och tips
Stektabeller
Nötkött
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Rostbiff, röd 125 2 120 2 50-55 55-75
Rostbiff, medium 125 2 120 2 55-60 75-85
Rostbiff, genom-
stekt
125 2 120 2 70-75 100-130
Fläsk
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Skinkstek 170 2 160 2 80 90-105
Fläskkarré 170 2 160 2 85 105
Kotlett, revben-
sspjäll
175 2 165 1+4 - 90
Köttfärslimpa 170 2 160 2 75-80 60-70
Kalvkött/Lamm
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kalv-/lammstek,
medium
170 2 160 2 70 90
Kalv-/lammstek,
genomstekt
170 1 160 2 75 105
Fågel
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kyckling, unghö-
na
190 2 180 2 85 50-60
Kyckling/kalkon-
filé
220 3 200 2 75 35-50
Ugn – råd och tips
19
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kalkon, unghöna
eller halv
170 1 160 2 90 45-55
Anka 160 2 150 2 40-55
Gås 160 1-2 150 2 40-55
Fisk
Typ av kött
Funktion Funktion
o
C
Minuter
Temperatur
o
C
Ugnsni-
Tempera-
tur
o
C
Ugnsnivå
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Forell. 200-250 g 200 3 190 3 20-25
Gädda-abborre,
ca 1 kg
220 3 200 3 25-30
Hel fisk 200 2 190 3 65 30-35
Hel lax, ca 1 kg 210 2 200 3 58 20-25
Lågtemperaturstekning
Typ av maträtt Vikt
g
temperatur
o
C
Ugnsnivå Minuter
Rostbiff 1000-1500 150 1 90-110
Oxfilé 1000-1500 150 3 90-110
Kalvstek 1000-1500 150 1 100-120
Stekar 200-300 120 3 20-30
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produktens framsida med en mjuk duk och varmt vatten med rengöringsmedel.
Använd ett vanligt rengöringsmedel för att rengöra metallytorna.
Rengör ugnsutrymmet efter varje användning. Därigenom är det lättare att ta bort
smuts och den bränner inte fast.
Tag bort svår smuts med ett speciellt ugnsrengöringsmedel.
Rengör alla ugnstillbehör (med en mjuk duk och varmt vatten med rengöringsmedel)
efter varje användning och låt dem torka.
20
Ugn – underhåll och rengöring
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSI6112X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för