8
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra
överhettning.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för
varje zon. Lampan lyser om zonen är varmare
än ca 55°C även efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temper-
aturchocker, men är känsligt för slag. En kryd-
dkvarn eller kryddburk som ramlar ner kan
spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-
plats.
Använd aldrig en spräckt häll.
Du måste genast (medan hällen ännu
är het) med skrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att
inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Var säker på att det inte är sand, socker
eller salt på kokkärlet. Sand kan ge repor,
socker och salt kan förstöra glaskeramik-
plattan. Torka alltid av kokkärlet innan det
placeras på glaskeramikplattan. Den fär-
gade dekorationen på själva glaskeramik-
plattan kan bli sliten och repad efterhand
som den blir använd.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Tänk på att:
• Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar
lätt på glaskeramikhällen och ger dålig
värmekontakt.
• Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen.
• Kastruller och kannor i glas eller emal-
jerade med grovt mönster sliter, om de
dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten
• täcka zonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
• vara slät eller finmönstrad.
• vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri modell med sandwich-botten,
dvs. en botten med lager av olika metaller.
Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd men
planar ut sig när de blir varma.
Spara energi!
• Använd lock och du halverar energiåt-
gången (jämfört med utan lock).
• Använd kärl med plan botten och spar
25% energi (jämfört med oplan bot-
ten).
• Se till att hällen är ren och torr. Smuts
och vätska försämrar värmeöverförin-
gen mellan kärl och värmezon.
• Stäng av värmezonen och låt maten
bli färdig på eftervärmen.
• Ång– och tryckkokning spar också
energi.
VARNING!