7
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra
överhettning.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för
varje zon. Lampan lyser om zonen är varmare
än ca 55°C även efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temper-
aturchocker, men är känsligt för slag. En
kryddkvarn eller kryddburk som ramlar ner
kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som
ståplats.
Använd aldrig en spräckt häll.
Du måste genast (medan hällen ännu
är het) med skrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att
inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Var säker på att det inte är sand, socker
eller salt på kokkärlet. Sand kan ge repor,
socker och salt kan förstöra glaskeramik-
plattan. Torka alltid av kokkärlet innan det
placeras på glaskeramikplattan. Den fär-
gade dekorationen på själva glaskeramik-
plattan kan bli sliten och repad efterhand
som den blir använd.
Värmezonerna
Vreden till värmezonerna är märkta från
0–12, där 12 ger den högsta värmen. De kan
vridas både med– och moturs.
Gör så här när du vill använda hällen:
1 Ställ in ett läge på vredet till den zon
du valt.
2 Nollställ vredet efter användning.
Gör så här när du vill använda dubbelzonen i
stor storlek:
1 Vrid medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2 vrid sedan tillbaka till önskat läge
mellan 12 och 1. Nollställ vredet
moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den
värmezon som passar dig och dina kärl bäst
beroende av vad du ska tillaga.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor. Tänk
på att:
• Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar
lätt på glaskeramikhällen och ger dålig
värmekontakt.
• Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen.
• Kastruller och kannor i glas eller emal-
jerade med grovt mönster sliter, om de
dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
VARNING!