- 172 -
Viktig information - läs noggrant
1.Tillagningstider
Eftersom tillagningstiden för MICROWAVE
(MIKROVÅG) och COMBINATION
(KOMBINATION) är mycket kortare än övriga
tillagningsmetoder, är det nödvändigt att de
tillagningstider som rekommenderas inte
överskrids utan att du först kontrollerar maten.
Tillagningstiderna som visas i tabellerna är
ungefärliga. Faktorer som kan påverka
tillagningstiden är: starttemperatur, volym, storlek
och formen på maten och vilket porslin som
används.
2.Mat i små kvantiteter
Mat i små kvantiteter eller mat som innehåller lite
vätska kan sjunka ihop, torka eller fatta eld vid en
längre tillagningstid.
3.Matens innehåll
Mat med mycket socker, salt, fett och vätska
värms upp snabbare via Microwave (mikrovåg)
eftersom innehållet drar till sig mikrovågsenergi.
Kompakt mat med mycket protein och fibrer, drar
till sig mikrovågsenergi långsammare vilket
betyder en längre tillagningstid.
4.Mat som innehåller mycket fett/socker
Det är viktigt att ställa in tillagningstiden för mat
med mycket fett, alkohol och socker korrekt. Om
sådan mat värms med microwave (mikrovåg) för
länge kan den fatta eld. LÄMNA ALDRIG
OÖVERVAKAT.
T.ex. munkar, sirappuddingar, julpuddingar och
fruktpajer.
5.Ägg
Koka inte ägg mes skal i MICROWAVE
(MIKROVÅG). Ett tryck kan uppstå och äggen kan
då explodera.
6.Håla skinnet
Potatis, äpplen, äggulor, hela grönsaker och
korvar är exempel på mat med icke poröst skinn.
På sådan mat måste skinnet hålas med en gaffel
innan tillagning med MICROWAVE (MIKROVÅG)
för att förhindra att de spricker.
7.Fritering i mycket fett
Det går inte att fritera i din ugn.
8.Kontrollera invändig temperatur
För att försäkra dig om att bakterier som till
exempel listeria och salmonella förstörs, måste
matens invändiga temperatur nå åtminstone 72°C
vid återuppvärmning. Använd en passande
termometer med sond för att kontrollera
temperaturen vid tillagningstidens slut. Värm
ytterligare en stund om korrekt temperatur inte
uppnåtts. ANVÄND INTE en hushållstermometer -
endast korrekt kalibrerad utrustning.
9.Vätskor
När vätskor värms med MICROWAVE
(MIKROVÅG) t.ex. soppa, såser eller drycker, kan
vätskan överhettas ytterligare efter kokpunkten
utan att vätskan bubblar. Detta kan resulterar i att
den varma vätskan plötsligt kokar över. För att
förhindra detta skall följande steg utföras:
a. Undvik att använda behållare med raka sidor
och smala halsar.
b. Värm inte för länge.
c. Rör i vätskan innan behållaren placeras i ugnen
och upprepa igen efter halva tillagningstiden.
d. Låt vätskan stå kvar i ugnen en kort stund efter
uppvärmning, rör igen innan du försiktigt tar ut
behållaren.
10.Papper, plast
När mat värms i plast- eller pappersbehållare, bör
ugnen regelbundet kontrolleras eftersom denna
typ av behållare kan fatta eld om den överhettas.
(Se sidan 176.)
Återanvänd inte pappersprodukter eftersom de
kan innehålla föroreningar som kan orsaka gnistor
och/eller brand när de används, om inte det på
förpackningen anges att de tillverkats speciellt för
användning i mikrovåg.
11.Återuppvärmning
Det är nödvändigt att återuppvärmd mat serveras
“rykande het” (72°C). Kontrollera alltid matens
temperatur innan servering och vid minsta tvekan
skall maten värmas ytterligare.
12.Vilotid
Vilotid är nödvändigt för tillagad mat eller
återuppvärmd mat med MICROWAVE
(MIKROVÅG) eller COMBINATION
(KOMBINATION).
Under vilotiden förs värmen vidare till mitten för att
maten skall lagas färdigt. Ju torrare mat, ju längre
vilotid krävs. Återuppvärmd mat kräver också
vilotid.
Brandfara!
Om material invändigt i ugnen antänds, skall
luckan hållas stängd, tryck på STOP/RESET
(STOPP/ÅTERSTÄLL). Dra om möjligt ut
kontakten eller stäng av strömmen via
huvudströmbrytaren.
Brandfara!
Om de tillagningstider som rekommenderas
överskrids kan maten förstöras och i extrema fall
kan den fatta eld och möjligtvis skada ugnen
invändigt. Det är viktigt att ugnen rengörs
regelbundet och att fett och olja avlägsnas. Se
Rengöring och omvårdnad av din ugn.
(Se sidor 193 - 194.)