Husqvarna QHC646 Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual
Keramisk koketopp
Glaskeramikhäll
Bruker-
veiledning
n
Bruks-
anvisning
s
QHC 646
822 924 079-A-140503-02
28
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
29
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
De viktigaste funktionerna på din spishäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Kokzonernas och kontrollpanelens funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Digitala displayer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Kokzonernas säkerhetsavstängning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
En första rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Användning av kokhällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Touch Kontroll-Sensorfält . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Slå på apparaten. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Avstängning av apparat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Värmestegsval. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Varmhållningssteg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Till- och frånkoppling av stekzon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Till- och frånkoppling av trekretskokzon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Stänga av kokzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Restvärmevarnare. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Kokning med uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Kokning utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Barnsäkring. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Timer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Spärrning/upplåsning av kontrollpanel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Användning, tabeller, tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Kokkärl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Tips för tillagning med och utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Indikationsvsvärden för kokning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Kokhäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Åtgärd vid störningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48
Installationsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Bestämmelser, normer, direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Säkerhetsanvisningar för installatören . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
Nätanslutning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Typskylt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Montering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
30
Bruksanvisning
1 Säkerhet
Denna spishäll uppfyller gällande säkerhetsnormer.
Men vi vill ändå göra dig uppmärksam på följande
säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Den nya hällen får endast installeras och anslutas
av en auktoriserad fackman.
Reparationer får endast utföras av fackkunnig per-
son. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Vid reparationer - kontakta
återförsäljaren eller vår service.
3 Om du inte följer dessa råd gäller inte garantin
för skador som uppkommer.
Inbyggnadshällar får endast användas om de är
monterade i normenliga, passande inbyggnads-
skåp och bänkskivor. Då säkerställs berörings-
skyddet som krävs av VDE (Tyska elektroteknikers
förbund) för elektriska apparater.
Vid fel på hällen, brott eller sprickor:
stäng av alla kokzoner,
slå ifrån säkringen för hällen resp. skruva ur den.
Säkerhet för barn
När du kokar och steker mat, blir kokzonerna varma.
Var därför noggrann med att hålla småbarn borta
från spisen.
Säkerhet under användningen
Den här hällen får endast användas för vanlig kok-
ning och stekning av maträtter.
Använd inte kokhällen till att värma upp rummet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av hällen. Anslutningsledning-
ar får inte hamna på de varma kokzonerna.
Överhettade fetter och oljor antänds snabbt. När
du tillreder maträtter i fett eller olja (t.ex. pommes
frites) bör du övervaka tillagningen.
Stäng av kokzonerna efter varje användning.
Säkerhet vid rengöring
Vid rengöring måste spishällen vara avstängd. Det är
av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra hällen med
ångstråle- eller högtrycksrengörare.
Så undviker du skador på
spishällen
Använd inte spishällen som arbets- eller avställ-
ningsyta.
Kanten på glaskeramikhällen saknar ram och är
ömtålig för slag. Iaktta försiktighet vid hantering av
kastruller och stekpannor.
Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Glaskeramik är okänslig för temperaturchocker
och mycket motståndskraftig, men inte oförstör-
bar. Den kan skadas, i synnerhet av spetsiga och
hårda föremål som faller ner på hällen.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten som är skrovlig och har skarpa kanter. Det
kan bli repor när man flyttar dem.
Om socker eller en tillredning med socker hamnar
på den varma kokzonen och smälter, är det viktigt
att ta bort detta genast. Använd skrapan och ta
bort det medan det fortfarande är varmt. Om mas-
san kallnar kan det uppstå skador på ytan när man
tar bort den.
Håll alla föremål och material som kan smälta borta
från glaskeramikhällen, t ex plast, aluminiumfolie
eller ugnsfolie. Om något ändå skulle smälta på
glaskeramikytan, måste också detta omedelbart
tas bort med skrapan.
31
2 Avfallshantering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
32
De viktigaste funktionerna på din spishäll
Glaskeramikhäll: Spishällen har en glaskeramik-
häll och fyra snabbuppvärmda kokzoner. Tack vare
särskilt högeffektiva strålningsvärmeelement för-
kortas härigenom uppvärmningstiden för värmee-
lementen avsevärt.
Sensorfält: På panelen för hällen finns Touch-Con-
trol-fält
Rengöring: En viktig fördel med glaskeramikhällen
och sensorfälten är att de är mycket lätta att hålla
rena. Den släta ytan är lätt att göra ren.
Fältet Till/Från: Fältet ”Till/Från” gör att hällen har
en separat huvudströmbrytare, med vars hjälp
strömtillförseln till hällen kan slås på/brytas genom
enkel beröring.
Displayer: Digitala displayer respektive kontroll-
lampor informerar om inställda effektlägen, aktive-
rade funktioner och om det eventuellt finns någon
restvärme på aktuell kokzon.
Säkerhetsavstängning: En säkerhetsavstängning
ser till att alla kokzonerna stängs av automatiskt
efter en viss tid om det inte skett någon förändring
på inställningarna.
Varmhållningsläge: u är effektläget för varmhåll-
ning av mat.
Restvärmevarnare: Det lyser ett h för restvärme i
displayen om kokzonen håller en temperatur som
innebär risk för brännskada.
Kokzoner med flera funktioner: Hällen är utrus-
tad med en kok-/stekzon med flera funktioner.
Denna kan, beroende på inställning, användas som
rund eller oval kokzon för t ex stekning eller varm-
hållning av porslin och maträtter.
Trippelzon: Hällen är utrustad med en kokzon med
tre värmezoner som har olika storlekar. På så vis
kan kastrullen anpassas till rätt zonstorlek och en-
ergi sparas.
Timer: Med den integrerade timern kan alla kokzo-
ner stängas av automatiskt. När tillagningstiden
gått ut stängs kokzonen av automatiskt.
33
Beskrivning av inbyggnadsugnen
Kokzonernas och kontrollpanelens funktioner
Trippelzon/tre
värmezoner 2300W
Kokzon med en
värmezon 1200W
Kokzon med en
värmezon 1200W
Kontrollpanel
Stekzon/dubbelzon
2400W
Värmestegsval
Sensorfält
“Spärr”
Trekretssensorfält
Sensorfält
“Till/Från“
“Timer“ med
Kontrollvisare
Stekzonssensorfält
Värmestegsval
Kontrollampor för trekrets
Kontrollampa för stekzon
Visare för värmesteg/restvärme
34
Digitala displayer
De fyra displayfälten, som hör till de fyra kokzonerna,
visar:
¾ efter påslag,
u vid val av varmhållningsläget,
¿ till Ç beroende av valt kokläge,
a vid uppkokningsautomatik,
h vid restvärme,
l vid inkopplad barnspärr,
e vid felfunktion
1 Kokzonernas säker-
hetsavstängning
Om en av kokzonerna efter en bestämd tid inte blir
frånkopplad eller värmesteget inte ändras, kopplas
motsvarande kokzon automatiskt från.
Den existerande restvärmen visas med h (som i
“Het”) på de digitala visarna för de motsvarande
kokzonerna.
Kokzonerna kopplas från vid:
3 Om en eller flera kokzoner skulle kopplas från
innan den angivna tiden förflutit, se kapitel
“Vad göra, när …”.
Frånkoppling på grund av andra or-
saker
Vätskor som kokar över och som kommer på spis-
hällen, förorsakar att alla kokzoner kopplas från om-
gående.
Samma verkan inträder då du lägger en blöt trasa på
manöverpanelen. I båda fallen måste apparaten
kopplas in på nytt med huvudströmbrytaren I, efter
det att vätskan eller trasan har tagits bort.
Värmesteg u, 1 - 2 efter 6 timmar
Värmesteg 3 - 4 efter 5 timmar
Värmesteg 5 efter 4 timmar
Värmesteg 6 - 9 efter 1,5 timma
35
Innan spisen används första gången
En första rengöring
Torka av glaskeramikhällen med en fuktig trasa.
1 Observera! Använd inga skarpa och slipande
rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Användning av kokhällen
Touch Kontroll-Sensorfält
För att aktivera Touch Kontroll-Sensorfälten vidrör
det önskade fältet med fingertopparna rakt uppifrån,
tills den motsvarande visaren tänds eller släcks, res-
pektive tills den önskade funktionen utförts.
3 Försäkra dig om att bara vidröra ett sensorfält
vid aktiveringen. Läggs fingret för platt kan
eventuellt det nedanförliggande sensorfältet
också aktiveras.
Slå på apparaten
Hela apparaten kopplas på med sensorfältet “Till/
Från” I.
Vidrör sensorfältet “Till/Från” i cirka två sekunder.
De digitala visarna visar på ¾
3 Efter det att sensorfältet “Till/Från” för på-
koppling av din apparat blivit aktiverad, måste
du inom cirka 10 sekunder ställa in ett värme-
steg för en kokzon eller ställa in en tid på ti-
mern (äggklocksfunktion). Apparaten stängs
annars av säkerhetsskäl av på nytt.
Avstängning av apparat
För att stäng av apparaten helt aktivera sensorfältet
“Till/Från” I.
Vidrör sensorfältet “Till/Från” i cirka en sekund.
3 Efter frånkopplingen av en enstaka kokzon el-
ler hela kokhällen visas den existerande rest-
värmen med h (som i “Het”) på den digitala
visaren för den motsvarande kokzonen.
36
Värmestegsval
För inställning respektive reglering av värmestegsva-
let (u till Ç) för den valda kokzonen.
Med sensorfältets värmestegsval + höj värmesteget.
Med sensorfältets värmestegsval - sänk värmeste-
get.
Varmhållningssteg
Alla 4 kokzonerna är utrustade med ett varmhåll-
ningssteg u.
Med sensorfältets värmestegsval + ställ in u varm-
hållningssteget.
Till- och frånkoppling av
stekzon
1. Ställ in det önskade värmesteget.
2. För till- eller frånkoppling av stekzon lägger du
fingret platt på sensorfältet “Stekzon”, tills att kon-
trollampan tänds eller släcks.
37
Till- och frånkoppling av
trekretskokzon
Vid trekretskokzonen kan du då och då, allt efter
kastrull- eller stekpannsstorlek, koppla in en större
värmekrets till den minsta kokzonen med sensorfäl-
tet “Trekretszon”.
3 Den kan enbart kopplas in, när ett värmesteg
redan är inställt för den mindre värmekretsen.
1. Ställ in det önskade värmesteget.
2. Vidrör sensorfältet “Trekrets”.
Den mittersta värmekretsen kopplas in. Den undre
kontrollampan tänds.
3. Vid förnyad beröring av sensorfältet “Trekrets” akti-
veras den yttre värmekretsen. Den övre kontroll-
lampan tänds.
4. För att koppla från den yttre värmekretsen vidrör
sensorfältet “Trekrets”, som kopplar från den yttre
värmekretsen.
Stänga av kokzonen
1. För att stänga av, rör vid båda sensorfälten + -
samtidigt eller återställ till noll med sensorfältet
värmestegsval -.
38
Restvärmevarnare
När en enstaka kokzon eller hela häl-
len stängts av visas ett h (som i "het")
i den digitala displayen för motsvaran-
de kokzon, för att visa att det finns
restvärme kvar.
Även sedan kokzonen stängts av, slocknar
restvärmevarnaren först när kokzonen svalnat.
2 Du kan använda restvärmen för att smälta eller
hålla maträtter varma.
1 Observera! Så länge som restvärmevarnaren
lyser finns det risk för att bränna sig.
1 Obs! Vid ett strömavbrott slocknar även sym-
bolen h och därmed går det inte att se om det
föreligger eventuell restvärme. Man kan dock
fortfarande bränna sig. Detta går emellertid
undvika genom att vara försiktig.
Kokning med uppkok-
ningsautomatik
Kokhällens alla fyra kokzoner är reglerbara i nio steg
och är utrustade med en uppkokningsautomatik
¿, lägsta värmesteg
Ç, högsta värmesteg
a, Uppkokningsfunktion
När du väljer det önskade värmesteget med sensor-
fältets värmestegsval +, arbetar kokzonen en be-
stämd tid med full effekt och kopplar automatiskt
tillbaka till det inställda fortsättningsvärmesteget.
Varaktigheten av den automatiska uppkokningssla-
get beror på det inställda fortsättningsvärmesteget.
1. Vidrör sensorfältets värmestegsval + för att ställa
in det önskade värmesteget ¿ till Æ. Det inställda
värmesteget visas först. Efter 5 sekunder visas a
(uppkokningsautomatik) istället för värmesteg på
visaren. Efter att uppkokningstiden förflutit visas
värmesteget på nytt.
3 Om du väljer ett högre steg under automatik-
funktionen t.ex. från Á till Ã, anpassas upp-
kokningstiden. Om du väljer ett lägre steg
avslutas uppkokningstiden omgående.
Kokning med uppkokningsautomatik är enbart
möjlig med en kall eller medelvarm kokzon. Är
en kokzon är redan varm vid påkopplingen kan
(visaren h), inte arbeta med uppkokningsuto-
matik.
39
Kokning utan uppkok-
ningsautomatik
När du vill använda kokzonen utan uppkokningsau-
tomatik, väljer du det önskade värmesteget med
sensorfältets värmestegsval -.
1. Vidrör sensorfältets värmestegsval - för att ställa
in det önskade värmesteget Ç till ¿.
3 Med sensorfältets värmestegsval + och - kan
du när som helst reglera steget.
Barnsäkring
Med barnsäkring kan kokhällen försäkras mot oön-
skad användning.
Inkoppling av barnsäkring
För inkoppling av barnsäkringen måste apparaten
vara inkopplad, men ingen kokzon får vara inkopp-
lad.
1. Vidrör v sensorfältet i cirka 3 sekunder.
Som bekräftelse hörs en signalton.
2. Vidrör ett valfritt värmestegsval + i sensorfälten.
På visarna visas l, barnsäkring aktiverad. Appara-
ten slås automatiskt ifrån efter några sekunder.
40
Övervinning av barnsäkring
Barnsäkringen kan övervinnas för engångsanvänd-
ning av apparaten (tills nästa frånkoppling av appa-
raten). Vid nästa påkoppling är barnsäkringen
automatiskt åter aktiv.
1. Slå på apparaten.
Vid aktiverad barnsäkring visas l.
2. Vidrör samtidigt två valfria värmestegsval+ och -i
sensorfältet.
Som bekräftelse hörs en signalton. Barnsäkringen är
övervunnen tills apparaten kopplas från, kokhällen
kan användas normalt.
Urkoppling av barnsäkring
1. Slå på apparaten.
Vid aktiverad barnsäkring visas l.
2. Vidrör v sensorfältet i cirka tre sekunder.
Som bekräftelse hörs en signalton.
3. Vidrör ett valfritt värmestegsval - i sensorfälten.
Visarna blir mörka, barnsäkringen är frånkopplad.
Apparaten slås automatiskt ifrån efter några sekun-
der.
41
Timer
Du kan använda timern på två olika sätt:
som Urkopplingsautomatik. Du ställer in en be-
redningstid, och efter att den förflutit stängs kok-
zonen automatiskt av. Den här funktionen kan
användas samtidigt för flera kokzoner.
som korttidsmätare utan kopplingsfunktion (“ägg-
klocka“), efter att den inställda tiden förflutit hörs
en akustisk signal.
3 Korttidsmätaren kan principiellt inte användas,
när en kokzon är inkopplad.
Urkopplingsautomatik
Kokzonen/erna för vilken/vilka du vill använda ur-
kopplingsautomatiken, måste vara inkopplad/e.
1. Med sensorfältstimern W välj för vilken kokzon ur-
kopplingsautomatiken ska ställas in.
Genom engångsberöring av sensorfältstimern W blir
den första, klockvisa, aktiva kokzonen vald, den till-
hörande kontrollampan blinkar snabbt. Den vänstra
bakre kontrollampan motsvarar t.ex. den bakre
vänstra kokzonen. På timervisaren visas 00.
Genom upprepad beröring av sensorfältstimern W
väljs nästa aktiva kokzon.
2. Medan kontrollampan blinkar snabbt, med
sensorfältstimerinställningen + eller -, ställ in den
önskade tiden för den här kokzonen tills den auto-
matiska urkopplingen (t.ex. 15 minuter).
Efter några sekunder aktiveras urkopplingsautomati-
ken
Kontrollampan blinkar nu långsammare och restbe-
redningstiden visas på displayen medan den förfly-
ter. Är urkopplingsautomatiken inställd för flera
kokzoner, så gäller detta för kokzonen med den kor-
taste restberedningstiden. Kontrollamporna för de
övriga kokzonerna med inställd urkopplingsautoma-
tik tänds. För att visa den kvarstående beredningsti-
den för en av dessa kokzoner, måste den väljas med
sensorfältstimern W, den motsvarande kontrollam-
pan blinkar sedan snabbt.
För att reglera den kvarstående beredningstiden
måste den önskade kokzonen väljas med
sensorfältstimern W. Den tillhörande kontrollampan
blinkar sedan snabbare. Regleringen sker med
sensorfältstimerinställningen + eller - .
Efter det att den inställda beredningstiden förflutit
kopplas kokzonen automatiskt från och en akustisk
signal hörs i två minuter, timervisaren blinkar 00.
3. Vidrör sensortimern W för att stänga av signalen.
3 För en snabbare inställning, vidrör en av
sensorfältstimerinställningarna + eller -
länge, tills det önskade värdet uppnåtts.
Om sensorfältstimerinställningen - aktiveras
först, börjar tidsinställningen på 99 minuter,
om sensorfältstimerinställningen + aktiveras
först, börjar tidsinställningen på 1 minut.
42
Tidigareläggning av urkopplingsau-
tomatik
Du har två möjligheter att tidigarelägga urkopplings-
automatiken.
Koppla från kokzon och timer samtidigt.
1. Med sensorfältets värmestegsval - ställa tillbaka
den önskade kokzonen på noll: Kokzon och timer
kopplas från.
Koppla från timern – kokzonen förblir ak-
tiv
1. Välj den önskade kokzonen med sensorfältstimern
W. Den motsvarande kontrollampan blinkar sedan
snabbare.
2. Med sensortimerinställningen - ställ timern på 00:
bara timern kopplas från.
Kokzonen förblir i drift.
Korttidsmätare
För att använda korttidsmätaren måste apparaten
vara påkopplad, men ingen kokzon får vara inkopp-
lad.
1. Vidrör sensorfältstimern W.
På timervisaren visas 00.
2. Ställ in den önskade tiden med
sensorfältstimerinställningen + eller -.
Efter några sekunder aktiveras korttidsmätaren och
den kvarstående tiden visas.
För reglering av den kvarstående tiden vidrör sensor-
fältstimern och ändra inställningen med sensorfälten
för timerinställningen + eller -.
Efter det att den inställda tiden förflutit hörs en akus-
tisk signal och timervisaren blinkar 00.
3. Vidrör sensortimern W för att stänga av signalen.
Spärrning/upplåsning av
kontrollpanel
Kontrollpanelen, med undantag för sensorfältet ”Till/
Från”, kan när som helst vid användning av spishäl-
len spärras för att förhindra att gjorda inställningar
ändras av misstag, t ex vid avtorkning med trasa.
1. Håll fingret i ca en sekund på sensorfältet “spärr”.
Kontrollampan för sensorfältet “Spärr” lyser. Sensor-
fälten är spärrade.
2. För att låsa upp sensorfälten på nytt, håll åter fing-
ret på sensorfältet ”spärr” i ca en sekund.
Kontrollampan för sensorfältet “Spärr” slocknar.
3 Vid avstängning av spishällen kopplas spärren
automatiskt ur.
43
Användning, tabeller, tips
Kokkärl
Ju bättre kärl, desto bättre kokresultat.
Bra kokkärl känns igen på kastrullbotten. Botten
ska vara så tjock och plan som möjligt.
Tänk på bottendiametern när du köper nya kastrul-
ler och pannor. Tillverkaren anger ofta kärlkantens
övre diameter.
Kokkärl av aluminium- eller kopparbotten kan ef-
terlämna metalliska missfärgningar på glaskera-
mikhällen, som det är svårt eller omöjligt att ta
bort.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten, som är skrovlig eller har skarpa kanter. Om
du drar dem fram och tillbaka över hällen kan det
bli bestående repor.
I kallt tillstånd buktar normalt kärlbottnarna lätt
uppåt (är konkava). De får absolut inte bukta nedåt
(vara konvexa).
Om du använder specialkärl, (t ex ångkokare, wok
etc.) ska anvisningarna från tillverkaren följas.
2 Tips för att spara energi
Du kan spara värdefull energi genom att följa nedan-
stående tips:
Aktivera inte kokzonen förrän du har satt dit grytan
eller pannan.
Tänk på att smutsiga kokzoner och kokkärlsbott-
nar ökar strömförbrukningen.
Om möjligt – använd alltid lock på grytan eller pan-
nan när du lagar mat.
Stäng av kokzonen före tillagningstidens slut, så
kan du utnyttja restvärmen, t.ex. till värmehållning
av rätter eller för att smälta smör el. dyl.
Se till att storleken på kokkärlsbotten motsvarar
storleken på kokzonen.
Genom att använda en tryckkokare kan du minska
tillagningstiden med upp till 50%.
44
Tips för tillagning med och
utan uppkokningsautomatik
Automatisk uppkokningsfunktion är
lämplig för:
rätter som sätts på kalla, värms upp på hög effekt
och inte ständigt kräver övervakning på sjudläget,
rätter som läggs i het panna.
Automatisk uppkokningsfunktion är inte
lämplig för:
gulasch, rullader eller liknande gryträtter, som tills
de fått rätt färg måste vändas ofta, brynas, tillsät-
tas vätska och bräseras klara,
kroppkaka, pastarätter med mycket vätska,
tillagning i tryckkokare,
stora mängder soppa/gryträtter med mer än 2 liter
vätska.
Allmänna anvisningar:
Vid tillagning utan uppkokningsautomatik rekom-
menderar vi att du ställer in ett högt läge för upp-
kokning/bryning av rätterna (med --knappen) och
därefter låter det bli klart på lämpligt sjudläge.
Var observant de första gångarna du lagar mat!
Om du är uppmärksam i början, lär du dig snart vil-
ket effektläge som är bäst för just de rätter och den
mängd du brukar tillaga samt för de kokkärl du an-
vänder. Du lär dig även snart att uppskatta förde-
larna med uppkokningsautomatik och känna dig
säker tillsammans med din nya kokhäll.
45
Indikationsvsvärden för kokning
Uppgifterna i följande tabeller är riktvärden. Vilken
brytareinställning som är erforderlig för kokningspro-
cessen beror på kastrullens kvalitet, typ och mängd
livsmedel.
3
3 Vi rekommenderar att ställa uppkokningsste-
get på “9” vid uppkokning och bryning och
därefter lämna maträtter med en längre bered-
ningstid att bli färdiga på den motsvarande
fortberedningssteget.
Bytareins-täll-
ning
Automatikup-pkok-
ningstid
1)
(Min.)
Berednings-pro-
cess
Användningsexempel
9
Uppkoksfunktion
Stekning Fritering
Uppkoksfunktion för stora vätskemängder,Kok-
ning av t.ex. pasta,
Stekning av kött,
(Bryning av gulasch, grytstek)
8 4,5
Kraftig stekning
Stekar, oxfilé,raggmunkar,
bratwurst,pannkakor
7 3,5
6 2,0 Stekning
Schnitzel/kotletter, lever, fisk, frikadeller, stekta
ägg
5 10,2
Kokning
Kokning av upp till 1,5 l vätska,Potatis, grönsa-
ker
4 6,5
3 4,8
ÅngkokningBräse-
ring Sjudning
Ångkokning och bräsering av
mindre mängder grönsaker,Sjudning av ris och-
mjölkrätter
2 1,7
1 1,0 Smältning
Smältning av smör
Upplösning av gelatin,Smältning av choklad
u 0,5 Varmhållning Vamhållning av maträtter
1) Vid kokning utan automatik kan uppkokningstiden väljas individuellt.
46
Rengöring och skötsel
Kokhäll
1 Observera! Rengöringsmedel får inte komma
på den heta glaskeramikytan! Allt rengörings-
medel måste tas bort med tillräckligt med klart
vatten efter rengöringen, eftersom det kan ver-
ka etsande vid en återuppvärmning.
Använd inte aggressiva rengöringsmedel, som
t ex grill- eller ugnssprayer, grovkorniga skur-
medel eller repande kastrullrengörare.
3 Rengör glaskeramikhällen efter varje använd-
ning när den är ljummen eller kall. På så sätt
undviker du att smuts bränns fast.
Ta bort kalk- och vattenränder, fettstänk och
metalliskt glänsande missfärgningar med ett i
handeln vanligt rengöringsmedel för glaskera-
mik eller rostfritt stål.
Lätt nedsmutsning
1. Torka av glaskeramikytan med en fuktig trasa och
en aning handdiskmedel.
2. Torka den därefter torr med en ren trasa. Det får
inte finns några rester från rengöringsmedel kvar
på ytan.
3. Rengör hela glaskeramikytan noggrant en gång i
veckan med ett i handeln vanligt rengöringsmedel
för glaskeramik eller rostfritt stål.
4. Torka därefter av glaskeramikytan med tillräckligt
med klart vatten och torka den torr med en ren och
luddfri trasa.
Fastsittande smuts
1. Använd en rakbladsskrapa för att ta bort mat som
kokat över eller fastsittande stänk.
2. Sätt rakbladsskrapan snett mot glaskeramikytan.
3. Ta bort nedsmutsningar med glidande blad.
3 Rakbladsskrapa och rengöringsmedel för
glaskeramik kan du köpa i fackhandeln.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Husqvarna QHC646 Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual