165
Infrysning av färska livsmedel
• Produkten är lämplig för infrysning av färska
livsmedel och långvarig förvaring av frysta och
djupfrysta matvaror.
• Placera det färska livsmedlet som ska frysas
in i det nedre facket.
• Den största mängd mat som kan frysas inom
24 timmar anges på typskylten som sitter på
insidan.
• Infrysningen tar 24 timmar: lägg inte in andra
livsmedel som ska frysas under denna period.
Förvaring av frusna matvaror
Vid första användningen eller efter en period
utan drift. Innan du lägger in matvaror i frysen
ska produkten gå minst 2 timmar på en högre
inställning.
VIKTIGT! I händelse av en oavsiktlig avfrostning,
t.ex. vid ett strömavbrott och avbrottet varar
längre än den tid som anges i den tekniska infor-
mationen under “Temperaturökningstid”, måste
den tinade maten konsumeras snabbt eller ome-
delbart tillagas och sedan frysas in på nytt.
Upptining
Djupfryst och fryst mat kan, innan den används,
tinas i frysen eller vid rumstemperatur beroende
på den tid som står till förfogande för upptinin-
gen. Småbitar kan till och med tillagas direkt från
frysen medan de fortfarande är frysta. Tillagnin-
gen tar i detta fall dock lite längre tid.
Tillverkning av isbitar
Denna produkt är utrustad med en eller era
brickor för tillverkning av isbitar.
Råd och tips
Tips för infrysning
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att
använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• Den största mängd mat som kan frysas inom
24 timmar anges på typskylten
• Infrysningsprocessen tar 24 timmar. Ytter-
ligare livsmedel som skall frysas in bör inte
läggas in under denna period.
• Frys endast in färska och rena matvaror av
hög kvalitet.
• Dela upp maten i små portioner för en snab-
bare och fullständig infrysning. Sedan kan
du dessutom plocka ut och tina endast den
mängd du behöver.
• Slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den
i fryspåsar och se till att förpackningarna är
lufttäta.
• Låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt
med redan infryst mat för att temperaturen
inte skall öka i den infrysta maten.
• Magra matvaror håller sig bättre och längre än
feta. Salt minskar livslängden på matvaror.
• Isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• Det är lämpligt att anteckna datumet för infrys-
ning på varje separat förpackning så att du
kan hålla reda på förvaringstiderna.
Tips för förvaring av fryst mat
Observera följande för att utnyttja produktens
prestanda på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror
har förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• Transportera frysta matvaror från affären till
frysen så snabbt som möjligt.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå
öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• När fryst mat tinas upp försämras den snabbt
och får inte frysas in på nytt.
• Överskrid inte den förvaringsperiod som
anges av matvarans tillverkare.
Daglig användning
ZFP18400WA_2015.indb 165 2016-01-04 16:18:53