4
InvŠndig rengšring
Innan skŒpet tas i bruk skall den typiska lukten av ny
produkt tas bort genom tvŠttning med Ijummet
vatten och en milt diskmedel.
Kylning av livsmedel
Kylutrymmet Šr avsett fšr drycker och livsmedel som
dagligen behšvs. Fšr att kylskŒpet skall fungera pŒ
bŠsta sŠtt fŒr ingen varm mat eller Œngande vŠtskor
(som t.ex. soppor och buljong) placeras i kylskŒpet.
Livsmedel som kan pŒverka smaken hos vissa
fšdoŠmnen mŒste tŠckas šver med exempelvis
aluminium- eller plastfolie.
AnvŠnd inte nŒgot skurpulver.
ANV€NDNING
Temperaturreglering
SkŒpet Šr fšrsett med automatisk invŠndig
belysning. Temperaturregleringen sker medsols och
alltid frŒn en lŠgre till en hšgre markering - frŒn
minsta till mesta kyla. Dvs den lŠgsta markeringen =
den hšgsta innentemperaturen. Vid valet av rŠtt
kyltemperatur mŒste du ta hŠnsyn till att
temperaturen inne i skŒpet pŒverkas av:
¥ den omgivande temperaturen;
¥ hur ofta dšrren šppnas,;
¥ mŠngden livsmedel;
¥ luftcirkulationen.
MellanlŠget Šr i de flesta fall det lŠmpligaste.
Viktigt!
Vid instŠllning av maximal kyla vid hšg
rumstemperatur och stor livsmedelsmŠngd kan
detta innebŠra att kylskŒpet Šr i gŒng hela tiden
och dŒ kan det bildas ett frostlager pŒ den bakre
innervŠggen. I detta fall skall man stŠlla in
termostatknappen pŒ hšgre temperatur, sŒ att
den automatiska avfrostningen fungerar och
dŠrmed stršmfšrbrukningen blir mindre.
IgŒnsŠttning
SŠtt i kontakten i vŠgguttaget och fšrsŠkra Er om
attljuset slŠcks nŠr dšrren nŠsten Šr stangd.
Vrid temperaturvŠljaren, som finns till hšger inne i
kylskŒpet medsols, ur ÇOÈ lŠge, varvid kylskŒpet
startar.
Fšrvaring av frysta livsmedel
NŠr frysskŒpet under en lŠngre tid inte anvŠnts
mŒste man innan man lŠgger in djupfrysta livsmedel
minst tvŒ timmar i fšrvŠg koppla pŒ frysen
(termostatvredet skall vridas till maxlŠget); dŠrefter
kan man Œter stŠlla det pŒ mellanlŠget.
Om mycket mat mŒste fŒ plats i frysen kan lŒdorna
och korgarna tas bort och maten kan placeras direkt
pŒ kylytorna. Var noga med att inte šverstiga
grŠnsen fšr frysens infrysningskapacitet som
anges pŒ sidan av det švre frysutrymmet (pŒ
modeller som Šr fšrsedda med denna information).
Viktigt
Om maten tinar av en olyckshŠndelse (till exempel
pŒ grund av ett stršmavbrott) och avbrottet Šr lŠngre
Šn det vŠrde som anges i tabellen šver tekniska
data under punkt Òtid fšr temperaturhšjningÓ, Šr det
nšdvŠndigt att fšrbruka maten eller tillaga den direkt
och frysa om den (nŠr den har).
Upptining
De infrysta eller djupfrysta livsmedlen mŒste tinas
upp innan de anvŠnds, vilket bŠst sker i kylskŒpet
eller i rumstemperatur, om tiden medger detta.
Mindre bitar eller portioner kan genast tillredas Šven
om de Šr frysta. Men dŒ mŒste man givetvis berŠkna
en lŠngre stek- eller koktid.
Tillverkning av iskuber
Frysdelen har tvŒ islŒdor som man fyller med vatten
fšr placering i frysen. Iskuberna lossar man genom
att spola kranvatten šver dem.
Nedfrysning av fŠrska varor
Den 4-stjŠrniga frysdelen ar lŠmplig fšr
lŒngtidsfšrvaring av frusna varor (d.v.s. i 3 mŒnader
om inte annat Šr angivet av tillverkaren) och fšr
infrysning av fŠrskvaror.
Under normala omstŠndigheter Šr det inte
nšdvŠndigt att Šndra pŒ termostatrattens instŠllning
om den Šr i medellŠge nŠr man vill frysa in
fŠrskvaror. Fšr att uppnŒ en snabbare infrysning
vrides termostatratten till hšgsta lŠge, men
observera att i detta lŠge kan
kylskŒpsdelens temperatur understiga 0¡C. Om
detta intrŠffar vrid tillbaka termostatratten till ett
varmare lŠge.