ELEKTRO HELIOS SK6505S 400V Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

2
Tack för att du har valt en produkt från Electrolux!
Vi hoppas att du får stor nytta av din nya produkt
och vi hoppas att du även i fortsättningen väljer
hushållsmaskiner från Electrolux.
Läs noga igenom denna bruksanvisning och
spara den som referensdokument under
maskinens livslängd. Om maskinen byter ägare
skall också bruksanvisningen överlämnas till den
nya användaren.
Följande symboler finns i den här bruksanvisningen
Dessa är varningstexter för att undvika
skador på person eller egendom.
Generell information och tips
Miljöinformation
VARNING!
VIKTIGT!
Innehåll
Säkerhet 3
Produktbeskrivning 5
Före första användning 7
Användning av glaskeramikhällen 8
Användning av ugnen 9
Praktiska råd och tips 12
Problem och åtgärder 14
Rengöring och skötsel 15
Installation 20
Skrotning och återvinning 22
Tekniska data 23
Garanti/Kundtjänst 24
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte
alltid använda din nya spis som den gamla.
Läs därför noga igenom anvisningarna och
bekanta dig med din nya spis och dess funk-
tioner. Spisen är avsedd för normal hushålls-
användning. Hör gärna av dig till oss om du
har några synpunkter eller frågor om spisen
och dess användning. Adress och telefon-
nummer finns under kapitlet ”Garanti/
Kundtjänst”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om
säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOG
-
GRANT
, så att du inte skadar dig själv, andra
eller spisen.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan ska-
dor.Transportskador anmäls omedelbart till
säljaren. Vid direktleverans anmäls trans-
portskadan inom 7 dagar enligt fraktsedeln till
Kundtjänst, Electrolux Logistics AB,
tel. 08-738 77 44.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti ugnen
innan den används.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACK
-
MAN
. Arbete utfört av lekman kan försämra
spisen samt leda till skada på person och/eller
egendom.
För spisar med stickpropp: Se till att stick-
proppen är helt inskjuten i vägguttaget.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med kan vara
vassa. Använd handskar vid förflyttning av
spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då
undviker du att spisen tippar vid onormal
belastning.
OBS! Placera inte spisen på extra sockel
eller annan upphöjning. Risk finns då att
spisen tippar!
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade
av det mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets
skull betona några saker som du bör tänka på
om du har barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställning-
syta på båda sidor om spisen.
Om du har
HÄLLSKYDD
till din spis, skall det
vara monterat.
LUCKSPÄRREN
skall också vara
i funktion.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen,
men lär dem att kärl, häll och ugnar blir
mycket varma och behåller värmen en tid efter
användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
.
Användning
Spisen blir varm under användning. Rör inte
vid hällen eller värmeelementen inne i ugnen
när spisen är på. Använd aldrig en spräckt
glaskeramikhäll. Vätska kan vid överkok och/
eller rengöring tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på
glaskeramikhällen. En av misstag påsatt
värmezon kan få papperet/plasten att brinna/
smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt utan
VARNING!
4
tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
,
använd aldrig vatten.
Det är förbjudet att stå på hällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den
inte används, samtliga vred skall vara noll-
ställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan
bilda explosiva gaser eller andra ämnen vilka
kan förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med
största försiktighet. T.ex. flambering med kon-
jak, eller annan alkohol, kan medföra att
fettrester i köksfläkten antänds och orsaka all-
varliga bränder. Likaså kan eldslågor och brin-
nande fettstänk förorsaka personskador.
Placera ej kemikalier samt rengörings-
medel i förvaringslådan.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och
spill osar rejält vid uppvärmning och medför i
värsta fall risk för brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är
het) med rakbladsskrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad, samt smält plast och folie för att
inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet är
mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig
ugnslampa. Innan du byter lampa se till att
spisen är strömlös. För spisar med sladd, dra
ur sladden. För övriga spisar bryt strömmen
med den allpoliga brytaren.
Service och reparationer bör utföras av ett
av leverantören godkänt företag. Använd
endast original reservdelar.
.
5
Produktbeskrivning
Spisen
1 Glaskeramikhäll
2 Panel
3 Ugnslucka
4 Förvaringslåda
5Sockel
Panel
1. Vred till hällen 2. Funktionsvred, ugn
3. Termostatvred 4. Spisens kontrollampa
5. Termostatens kontrollampa
Ugn
1 Takelement
2 Grillelement
3 Ugnsbelysning, 40W
4 Fläktskydd
5 Ringelement
6 Bottenelement (ej synligt)
7 Ugnsstegar
8 Nivåer
1
2
3
4
5
1
2
4
3
5
12
3
4
5
6
7
8
6
Före första användning
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen blir
mycket varm. Glöm ej att ta bort
emballaget inuti ugnen.
Innan du använder ugnen första gången,
måste du bränna av den. Se till att ventila-
tionen är god genom att sätta igång spisfläk-
ten eller öppna ett fönster.
Gör så här:
1 Öppna ugnsluckan och ta ut alla tillbe-
hörsdelar från ugnsutrummet.
2 Stäng ugnsluckan. Sätt igång ugnen
på över/undervärme . Vrid
temperaturvredet till 200
o
C.
3 Låt ugnen står på denna inställning
under ca 1 timme.
4 Skifta till grillfunktion. Vrid
funktionsvredet till max grill .
5 Låt ugnen stå på denna inställning
under ca 30 min.
6 Vrid funktionsvredeet till 0 och slå ifrån
temperaturvredet.
7 Låt därefter ugnsluckan stå öppen i ca
2 timmar, och lufta ut köket.
8 Rengör ugnen, luckan och ugns-
stegarna med varmt vatten och hand-
diskmedel. Torka av ugnen
Den första tiden då ugnen används kan det
fortfarande förekomma lukt. Det påverkar inte
smaken på maten och är inte hälsofarligt.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
Användning av ugnsgaller
Ugnsgallret har en markering på ovansidan.
Den markeringen ska vara i framkant (mot
ugnsluckan) vid användning. Var noga med att
det som placeras på gallret placeras bakom
markeringen. Annars är det risk för att det inte
blir genomstekt i framkant.
Gallret kan placeras i långpannan. Max last
för gallret är 10kg.
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Fläkten är
till för att hålla produkten sval.
Kylfläkten startar när ugnen används. När
samtliga vred är nollställda stannar fläkten
automatiskt.
Funktionslåset
Funktionslåset är inbyggt i ett av ugnens vred.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte bruten.
Lås spisen så här:
Vrid vredet moturs till . Vredet hoppar ut
ca 2 mm.
I detta läge fungerar varken värmezoner eller
ugn.
Lås upp spisen:
Tryck in vredet mot panelen och vrid medurs
till önskad funktion.
VARNING!
7
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att
öppna luckan. Spärren är vid leverans i
funktion, men kan vid behov kopplas ur.
Öppna luckan
För spärren åt höger när Du ska öppna luc-
kan.
Urkoppling av spärr
Kontrollera att ugnen inte är varm! För spärren
åt höger, dra spärren en aning åt dig och
fortsätt åt höger. Tryck in vänster kant.
Inkoppling av spärr
För spärren åt höger och sen tillbaka till
utgångsläget.
8
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra
överhettning.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för
varje zon. Lampan lyser om zonen är varmare
än ca 55°C även efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temper-
aturchocker, men är känsligt för slag. En kryd-
dkvarn eller kryddburk som ramlar ner kan
spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-
plats.
Använd aldrig en spräckt häll.
Du måste genast (medan hällen ännu
är het) med skrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att
inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning
av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Var säker på att det inte är sand, socker
eller salt på kokkärlet. Sand kan ge repor,
socker och salt kan förstöra glaskeramik-
plattan. Torka alltid av kokkärlet innan det
placeras på glaskeramikplattan. Den fär-
gade dekorationen på själva glaskeramik-
plattan kan bli sliten och repad efterhand
som den blir använd.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar
lätt på glaskeramikhällen och ger dålig
värmekontakt.
Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen.
Kastruller och kannor i glas eller emal-
jerade med grovt mönster sliter, om de
dras fram och tillbaka, mer på hällen
än vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten bot-
ten bränner överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att
välja en rostfri modell med sandwich-botten,
dvs. en botten med lager av olika metaller.
Vissa kastruller är konkava i kallt tillstånd men
planar ut sig när de blir varma.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåt-
gången (jämfört med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar
25% energi (jämfört med oplan bot-
ten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts
och vätska försämrar värmeöverförin-
gen mellan kärl och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten
bli färdig på eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också
energi.
VARNING!
9
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på
ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens
säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem
falsar
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller
plåt direkt på ugnsbottnen. Hindras undervär-
men kan emaljen skadas på grund av över-
hettning. Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd
temperatur (tänds och släcks när
termostaten slår till och från). För att välja
ugnsfunktion vrider du funktionsvredet till
symbolen för önskad funktion (se nedan).
Ugnen har följande funktioner:
Varmluft
Ringelement och fläkt
Över/undervärme
Takelement och bottenelement
Paj/Pizza funktion
Bottenelement, ringelement och fläkt
Turbo Max Grill
Max Grill och fläkt
Max Grill
Grillelement och takelement
Belysning
10
Gräddningstabell
De angivna gräddningstiderna är riktvärden.
Placering i ugn
Ugnen har fem falser (se bild).
°C
Falsläge minuter
°C Falsläge
Mjuka kakor
Fruktkakor 150-170 1 70-80 140-150 1
Sockerkaka 160-180 1 45-60 150-160 1
Muffins 220-225 3 10-20 160-170 1+ 5
Tårtor
Rulltårta 225-250 3 6-10 200 3
Mördegsbotten 170-180 3 20-30 150-160 1+ 5
Småkakor
Mördegskakor 170-180 3 10-15 150-160 1+ 5
Pepparkakor 190-200 3 8-12 170-190 1+ 5
Smördegskakor 180-200 3 20-30 160-180 1+ 5
Matbröd
Formbröd 190-210 1 30-40 170-190 2
Limpor 175-225 2 35-45 180-190 1+4
Hålkakor, tekakor 200-225 3 12-18 180-190 1+ 5
Ljusa portionsbröd 200-225 2 8-15 190-200 1+ 5
Mörka portionsbröd 190-210 2 14-20 180-190 1+ 5
Pitabröd 230-250 2-3 6-8
Vetebröd
Bullar 225-250 2 8-10 180-190 1+4
Längder/kransar 180-200 2 25-35 170-180 3
Ugnsrätter
Potatisgratäng 200 1 45-50 180-190 1
Ugnspannkaka 200-210 2 20-35 180-190 3
Pan-pizza 210-220 1 16-20 180-200 1 + 5
1
5
3
11
Stektabell
Använd en ugnsfast form, som passar till storleken på köttet, så slipper du vidbränd sky. Se till att
spetsen på matlagningtermometern ligger mitt i köttstycket, inte mitt i fett eller mot ben.
Vid kokning av fisk i ugnen, är tillagningstiden beroende på fiskens ryggtjocklek.
Ju tjockare fisk desto längre tid. Använd matlagningstermometern i hel fisk.
Kärntemperatur för lax är ca 58
o
C och övrig fisk ca 64
o
C.
°C Falsläge minuter
°C
°C Falsläge
Kött
Rostbiff, blodig 125 2 55-75 50-55 120 2
Rostbiff/nötstek, röd 125 2 75-85 55-60 120 2
Rostbiff/nötstek, rosa 125 2 90-120 65 120 2
Nötstek, genomstekt 125 2 100-130 70-75 120 2
Skinkstek 170 2 90-105 80 160 2
Karré med ben 170 2 105 85 160 2
Revbenspjäll, tjocka 175 2 90 - 165 1+4
Rimmad skinka i folie 170 2 60-70 73-75 160 2
Lamm/kalvstek, rosa 170 2 90 70 160 2
Lamm/kalvstek, genomstekt 170 1 105 75 160 2
Köttfärslimpa 170 2 60-70 75-80 160 2
Fågel
Hel kyckling 190 2 50-60 85 180 2
Kyckling/kalkonbröst, fi 220 3 - 75 200 2
Kalkon, hel eller halv 170 1 45-55 90 160 1-2
Anka 160 2 40-55 150 2
Gås 160 1-2 40-45 150 1-2
Fisk
Kokning av fisk 100-110 2 50-70
Foreller á ca 200-250g 200 3 20-25 190 3
Gösfiléer, panerade (total vikt ca
1 kg)
220 3 25-30 200 3
Hel fisk, ca 1 kg (gös, torsk) 200 2 30-35 65 190 3
Hel lax/sida, ca 1 kg 210 2 20-25 58 200 3
12
Praktiska råd och tips
Problem Orsak Åtgärd
Mat/vetebröd, mjuka kakor
blir platta.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket jäser upp och
sedan sjunker ner och blir platt.
Kontrollera inställd temperatur
mot rekommendation i tabell
eller recept.
Mat/vetebrödsdegar har inte jäst
rätt.
För lång jäsning efter utbak-ning
ger ett platt resultat. Mat/vete-
brödsdegar ska jäsa dragfritt i
rumstemperatur. Vid ett lätt tryck
på degen ska fördjupningen gå
tillbaka.
Kontrollera jästiden mot
receptets rekommendation.
För lite jäst eller bakpulver. Kontrollera i receptet att du tagit
rätt mängd.
För varm fett/vätskebland-ning
förstör jästens verkan.
Rätt temperatur på vätskan är
37° för färsk jäst, för
torrjäst se anvisning på
förpackning.
Mat/vetebröd, mjuka kakor
blir torra.
För liten vätskemängd, för
mycket mjöl eller fel mjölsort
kan ge torrt bröd.
Kontrollera i receptet att du tagit
rätt mjölsort och rätt mängd
mjöl/vätska.
För låg temperatur i ugnen gör
att bakverket får stå inne för
länge för att bli färdigt och blir
därmed torrt.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
Bakverk/maträtter blir för
mörka.
Vid för hög temperatur i ugnen
blir bakverk/maträtter för mörka
innan de är färdiga.
Kontrollera att du ställt in rätt
temperatur.
För hög placering i ugnen vid
över/undervärme ger för mycket
övervärme, motsatt effekt vid för
låg placering.
Kontrollera i tabell eller recept att
du valt rätt placering.
13
Bakverk/maträtter blir ljusa.
Aluminiumfolie, plåt eller lång-
panna i ugnens botten hindrar
undervärmen.
Se till att du inte har något i
botten på ugnen.
Ljusa bakformar ger ljusare
kakor än mörka formar.
Byt ev. till mörkare formar.
14
Problem och åtgärder
Gör aldrig ingrepp i spisen som kan skada person eller produkt. Här nedan får du förslag på vad
du själv får och kan göra vid problem. Om du behöver hjälp – kontakta service.
Problem Orsak/Åtgärd
Spisen får ingen ström
Kontrollera följande:
• att
SÄKRINGEN
/
SÄKRINGARNA
är hel/hela
• att ev.
STICKPROPP
är ordentligt insatt
• att ev.
JORDFELSBRYTARE
är tillslagen
Spisen fungerar inte
Kontrollera att funktionslåset inte är i
funktion (se s. 6)
Det tar lång tid att koka/steka
Kontrollera att du valt ett lämpligt kärl med god
värmeledningsförmåga och en plan
botten (se s. 8)
Ugnsbelysningen fungerar inte
Byt trasig lampa (se s. 19)
Luckspärren fungerar inte
Sätt spärren i funktion (se s. 7)
15
Rengöring och skötsel
Använd ej ångrengörare vid rengöring av
spisen!
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren
trasa, varmt vatten och lite handdiskmedel
direkt efter användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKUR
-
MEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när
du dragit ut spisen för att göra rent bakom
den.
Vred och handtag
OBS! Ställ inte en varm plåt/långpanna/
kokkärl för nära vreden eftersom de kan ta
skada av värmen.
Använd aldrig skurmedel eller andra repande
medel såsom svampar med slipande yta.
Använd endast mjuka svampar eller
trasor.
Försök inte att ta bort vreden från panelen
på produkten då det är en säkerhetsrisk
och skada kan uppstå.
Rengöring av rostfria ytor
(Gäller endast rostfria spisar)
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp
av en mjuk trasa och det medföljande
rengöringsmedlet. Du kan även prova fönster-
putsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
eller andra
repande medel. Använd heller inte repande
material såsom stålull eller svampar med grov
yta.
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är
het) med rakbladsskrapan ta bort socker
eller överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad, samt smält plast och folie för
att inte skada hällen.
Gör så här om hällen är mycket smutsig:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan.
2 Använd rengöringsmedel
(tex. Toprens som finns att köpa hos
Electrolux Service) när värme-
varnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på
hällen. Gnid rent med en fuktig trasa
eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd
av medlet, det kan annars etsas fast
när hällen värms upp nästa gång.
Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med
försiktighet, rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok
från glaskeramikhällen. Använd ej skrapan
eller annat vasst föremål i silikonkanten då det
är en säkerhetsrisk och skada kan uppstå.
VARNING!
VARNING!
VIKTIGT!
VARNING!
VARNING!
VARNING!
16
Så här använder du rakbladsskrapan:
1 Dra tillbaka skyddet så att rakbladet
blir synligt.
2 Se till att rakbladet är rent och helt då
det annars kan det skada hällen. Nya
rakblad finns att köpa i färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent.
Du kan trycka rakbladet hårt mot
hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet
med hushållspapper.
5 Efter användning tryck skyddet framåt
så att det täcker rakbladet. Förvara
skrapan på en barnsäker plats.
Byte av rakblad:
1 Öppna skrapan genom att lossa hela
skruven (ingen skruvmejsel behövs)
och placera det nya rakbladet i fram-
kant.
2 Sätt ihop skrapan och skruva dit
skruven igen.
3 Tryck skyddet framåt så långt det går
så att rakbladet skyddas.
Rengöring av ugnen
För att underlätta rengöring bör stegar
demonteras, se sid 18.
Ugnen blir varm under användning, håll
barn under uppsikt..
Ugnen har slät emalj.
Gör så här om ugnen är mycket smutsig:
1 Spill eller överkok som sitter fast,
lossar du med t.ex. en stekspade.
2 Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3 Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C
och över/undervärme i ca 10
minuter.
4 När ugnen svalnat tvättas den med
rent vatten, ev. kan du behöva gnida
försiktigt med tvålull. Torka torrt.
VARNING!
17
Ugnsluckan
Rostfri spis har 3-glas lucka och vit spis 2-glas lucka.
Använd ej luckans handtag som fotsteg.
Ugnsluckan består av två delar med värme-
reflekterande glas för att ge en lägre
yttemperatur. Det ena glaset kan tas bort för
rengöring.
Rengöring mellan glasen
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det
spricker efter några uppvärmningar.
Var uppmärksam på att luckan blir lättare när
glasskivan/glasskivorna tas bort och då
lättare kan slå igen.
Demontering av luckans glas
1 Ta tag i glasskivan i den nedre kanten
och skjut den mot fjädertrycket i riktning
mot ugnsluckans handtag, tills att den är
fri nertill (1).
2 Lyft upp glasskivan en aning nertill och
dra ut den (2).
Rengör glaset
Demontering av luckans mellersta glas
1 Ta tag i den mellersta glasskivan i den
nedre kanten och skjut i riktning mot
ugnsluckans handtag, tills att de är fria
nertill (1).
2 Lyft upp glasskivorna en aning nertill och
dra ut dem (2)
Rengör glasen
VARNING!
VARNING!
VIKTIGT!
18
Mntering av luckans mellersta glas
1 För in den mellersta glasskivan i tur och
ordning snett uppifrån i glas-
hållaren på handtagssidan (1) .
2 Sänk ner den mellersta glasskivan och
skjut dem i riktning mot luckans under-
kant tills att det tar emot under den nedre
hållaren (2).
Montering av luckans glas
1 För in glasskivan snett uppifrån i glas-
hållaren på handtagssidan (1)
2 Sänk ner glasskivan. För skivan mot
fjäderkraften på handtagssidan framför
fasthållningsprofilen på luckans under-
kant och skjut den under fasthållnings-
profilen (2).
Glasskivan måste sitta fast och plant!
Ugnsstegar
Det går att ta bort ugnsstegarna i ugnen för att
bättre kunna rengöra sidoväggarna.
Borttagning av ugnsstegar Dra först ut stegen framtill från Isättning av ugnsstegar Montera ugnsstegen igen
ugnens sida (1) och häng sedan Stavarnas avrundade ändar genom att först hänga i den
av den baktill (2) måste peka framåt! baktill (1) och sedan sticka in
den framtill coh därefter
trycka till (2)
THIS SIDE UP
3
19
Ugnsbelysning
OBS! Innan du byter lampa nollställ alla
vred och se till att spisen är strömlös. För
spisar med sladd, dra ur sladden. För
övriga spisar bryt strömmen med den
allpoliga brytaren.
Lägg en trasa på ugnens botten som skydd för
både lampan och glaset.
Byte av ugnslampan/rengöring av
skyddsglaset
1 Kontrollera att ugnen inte är varm.
2 Skruva av skyddsglaset genom att
vrida det åt vänster och rengör det..
3 Om nödvändigt:
Byt ut ugnsbelysningen mot en ny
ugnslampa märkt 230–240V, 40W,
300°C, med E14–sockel.
4 Återmontera skyddsglaset.
Förvaringslådan
OBS! Placera ej kemikalier samt
rengöringsmedel i förvaringslådan. Stå ej i
förvaringslådan eller på handtaget.
1 Töm lådan och dra ut den till ”stopp”.
2 Ta tag i handtaget, lyft lätt uppåt och
lådan går fri från spärren i bakkanten.
3 Dra ut lådan helt.
Efter rengöring sätter du lådans hjul på
konsolerna. Skjut in lådan. Lyft upp den något
den första biten så hakar hjulen inte fast i
främre spärren.
VARNING! VARNING!
20
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Spisen är tung. Kanter och hörn,
som du vanligtvis inte kommer i kontakt
med, kan vara vassa.
ANVÄND
HANDSKAR
vid
förflyttning av spisen.
Vid leverans är spisen anpassad till en
bänkhöjd på 900 mm. 60 cm spis har fast
sockel.
70 cm bred spis har teleskopsockel. Du
kan ändra höjd så att spisen passar till en
bänkhöjd från 848 mm upp till 933 mm.
Var uppmärksam vid placering av spisen
att inte täppa till ventilations utgångar (finns
bakom spisen och ovanpå genom imkåpan),
spisen får ej skjutas under t ex kakelkant eller
liknande.
Spisen ska ha en avställningsyta på båda
sidor (se under Säkerhet).
Se till att spisens kabel inte kommer i kläm
vid förflyttning av spisen.
Ändring av sockelhöjd
Om du vill ändra höjden läs först igenom
samtliga punkter här nedan innan du börjar.
1 Lägg ned spisen försiktigt (
SE
BILD
).
Använd t.ex. frigolit från emballaget
som skydd mellan golv och spis. Tänk
på att lägga ett skyddande underlag
under spissidornas nedre bakre hörn
för att skydda golvet.
2 Skruva ur skruvarna A (4
ST
,
SE
BILD
).
Dra ut den inre sockeln en bit om du
endast vill ändra höjden. Dra i de
konsoler på vilka hjul och fötter är
monterade.
OBS
! Var försiktig, det
finns vassa kanter under spisen.
3 Skruva åter i skruvarna A i något av
hålen för 850 t.o.m. 920 mm
bänkhöjd. Avståndet mellan hålen
varierar mellan 7 och 14 mm
(
SE
BILD
A
).
4 Res upp spisen och anslut den
elektriskt. Skjut in spisen på plats och
nivåjustera innan du monterar säker-
hetsutrustningen.
VARNING!
A
A
A
A
A
14
7
7
14
14
14
920
850
1 / 1

ELEKTRO HELIOS SK6505S 400V Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för