Installation och handhavande
16 / 26 700705
5.2 Handhavande
Infrysning av livsmedel i frysskåpet
• Frys bara de livsmedel som är lämpliga för detta och tål låga temperaturer bra.
• Frys bara färsk mat.
• Välj rätt förpackning för varje livsmedel och packa det väl. Förpackningen får
inte släppa igenom luft eller fukt, eftersom det kan göra att den frysta produkten
torkar ut. Filmer och påsar måste vara mjuka och släta för att fästa väl vid
innehållet.
• Frys aldrig redan avfrostat eller delvis tinade produkter Dessa produkter bör
bearbetas och konsumeras inom högst 24 timmar.
• Följ relevant tillverkarens instruktioner för att frysa in maten.
• Det är bäst att frysa små portioner och tina dem efter behov. Detta säkerställer
snabb, jämn frysning och upptining. Den frysta produkten ska beskrivas med
innehåll och datum för frysning.
• Temperaturen i apparaten kan stiga tillfälligt vid frysning av stora mängder färsk
mat. Detta har ingen effekt på mat som redan har förvarats.
• Placera inte vätskefyllda flaskor i apparaten. När vätskor fryser expanderar de i
volym och kan få flaskan att spricka.
• Undvik att öppna luckan under frysprocessen.
• Delvis eller helt up ptinade mat varor ska genast användas. Kyl a konserverar livsmedel, men mi kroorganism er förstörs inte. D e återaktiveras i s nabbare ta kt och matvaro r förstörs sna bbt. Delvis up ptining minskar li vsmedlens näri ngsinnehåll, s ärskilt näringsin nehåll hos frukt o ch grönsaker och färdigmat.
• Om förpackningen är skadad eller onaturligt ut buktad är det tr oligt att den har f örvarats under fel aktiga förhåll anden och at t livsmedlet för modligen har bli vit förstört.
• Apparaten ska aldrig lämnas ut an strömförsörjni ng i mer än 10 minuter.
•
Förvaring av djupfrysta livsmedel i frysskåpet
• Följ förvaringsanvisningarna på livsmedlets förpackning. Om det inte finns några
anvisningar ska livsmedlet inte förvaras fryst i mer än högst 3 månader från
inköpsdatum.
• På förpackningar av industriellt djupfrysta livsmedel anges lagringstider och -
temperaturer. Följ anvisningarna från livsmedlets tillverkare under förvaring och
användning.
• Välj endast rätt förpackade livsmedelsprodukter som är försedda med
fullständiga data och förvara dem i frysskåp vid en temperatur på minst -18°C.
• Om du köper djupfrysta livsmedel ska du transportera dem i lämpliga behållare
för att undvika upptining och återfrysning. Placera produkterna igen i frysskåpet
så snart som möjligt.
• Köp inte isiga produkter, eftersom de redan har tinats delvis flera gånger.
• Skydda livsmedelsprodukter mot upptining och infrysning, eftersom ökning av
temperaturen förkortar deras lagringstid och försämrar deras kvalitet.
• Delvis eller helt upptinade matvaror ska genast användas. Låga temperaturer
konserverar livsmedel, men förstör inte mikroorganismer. De återaktiveras i
snabbare takt och matvaror förstörs snabbt. Delvis upptining minskar