5.9 Upptining
Djupfryst eller fryst mat kan, innan den
konsumeras, tinas i kylen eller i en
plastpåse under kallt vatten.
Detta beror på den tillgängliga tiden och
vilken typ av mat. Små bitar kan tillagas
om de är frysta.
6. RÅD OCH TIPS
6.1 Tips för energibesparing
• Frys: Det är frysens interna
konfiguration som säkerställer effektiv
energianvändning.
• Kyl: Den mest effektiva
energianvändningen säkerställs i
konfigurationen med lådorna i
kylskåpets nedre del och med
hyllorna fördelade jämnt. Hur hyllorna
i dörren är placerade påverkar inte
energiförbrukningen.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den
inte stå öppen längre än nödvändigt.
• Frys: Ju kallare temperaturinställning,
desto högre energiförbrukning.
• Kyl: Ställ inte in för hög temperatur för
att spara energi om det inte behövs
för matens egenskaper.
• Om omgivningstemperaturen är hög,
temperaturreglaget är inställt på för
låg temperatur och kylskåpet är fullt
med matvaror kan kompressorn
fortsätta att arbeta, vilket kan leda till
att frost eller is bildas på evaporatorn.
I så fall ska temperaturreglaget ställas
in på en högre temperatur för att den
automatiska avfrostningen ska starta
och för att på så sätt spara energi.
• Säkerställ god ventilation. Täck inte
över ventilationsgaller eller hål.
6.2 Tips för infrysning
• Aktivera FastFreeze-funktionen minst
24 timmar innan du lägger in mat i
frysen.
• Innan mat läggs in i frysen ska den
packas in och förslutas i:
aluminiumfolie, plastfolie eller påsar,
lufttäta behållare med lock.
• Dela upp maten i mindre portioner för
effektivare infrysning och upptining.
• Det är bra att sätta etiketter och
datum på all fryst mat. Detta hjälper
till att identifiera maten och veta när
den bör ätas.
• Maten ska vara färsk när den fryses in
för att bevara den goda kvaliteten.
Särskilt frukt och grönsaker ska frysas
efter skörd för att alla näringsämnen
ska bevaras.
• Frys inte in flaskor eller burkar med
vätska, särskilt inte de som innehåller
kolsyra - de kan explodera i frysen.
• Ställ inte in varm mat i frysfacket. Låt
varm mat svalna till rumstemperatur
innan de läggs in i frysen.
• Undvik att lägga in färsk icke fryst mat
bredvid redan fryst mat, eftersom den
frysta maten då kan tina upp. Lägg in
färsk icke fryst mat i den del av frysen
där det inte finns någon fryst mat.
• Ät inte isbitar eller isglass direkt efter
du har tagit ut dem ur frysen. Det
finns risk för frostskador.
• Frys inte om mat som har tinat. Om
maten har tinat, tillaga den, låt den
svalna och frys därefter in den.
6.3 Tips för förvaring av fryst
mat
• Frysfacket är det som är markerat
med .
• Temperaturinställningen Medium
garanterar god konservering av fryst
mat.
Högre temperaturinställning kan leda
till kortare hållbarhet.
• Hela frysfacket är lämpligt för
förvaring av frysta
livsmedelsprodukter.
• Se till att det finns tillräckligt med
utrymme runt maten så att luft kan
cirkulera fritt.
• För korrekt förvaring, se etiketten på
livsmedelsförpackningar där
livsmedlets hållbarhet finns.
• Det är viktigt att förpacka maten på ett
sådant sätt att vatten, fukt eller
kondens inte kan komma in.
www.electrolux.com12