AEG BHS8500B Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

MATLAGNINGSTIPS
SV
Tips
Tillagningsrekommendationer
Temperaturen och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på
recepten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Din ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla ugn. Tabellerna nedan vi‐
sar rekommenderade inställningar för temperatur, tillagningstid och hyllposition för
specifika typer av mat.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett visst recept kanske du kan använda in‐
ställningarna för ett liknande recept.
För mer matlagningsrekommendationer, se matlagningstabeller på vår hemsida. Du
hittar matlagningstips genom att kontrollera PNC-numret på märkskylten på främre
ramen i ugnsutrymmet.
Ugnens särskilda
uppvärmningsfunktioner
Varmhållning
Med den här funktionen kan du hålla
maten varm. Temperaturen är
automatiskt inställd på 80 °C.
Tallriksvärmning
Med den här funktionen kan du värma
tallrikar och formar före servering.
Temperaturen är automatiskt inställd på
70 °C.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Använd den första
ugnspositionen. Efter halva
uppvärmningstiden kan du byta plats på
dem.
Jäsning av deg
Med den här funktionen kan du jäsa
bröd. Lägg brödet i en stor form. Använd
den första ugnspositionen. Ställ in
funktion: Jäsning av deg och
tillagningstid.
Upptining
Ta bort förpackningen och lägg maten på
en tallrik. Täck inte maten eftersom det
kan förlänga avfrostningstiden. Använd
den första ugnspositionen.
Fuktighet, låg
Använd andra hyllpositionen såvida inget
annat anges.
(°C) (min.)
Förgräddade bullar 200 15 - 20
Förgräddade ba‐
guetter, 40 - 50 g
200 15 - 20
Frysta förgräddade
baguetter, 40 - 50 g
200 25 - 35
Köttfärslimpa, rå,
0,5 kg
180 30 - 40
Makaronipudding 170 -
190
40 - 50
Lasagne 170 -
180
45 - 55
Bröd, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Potatisgratäng 160 -
170
50 - 60
Kyckling, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Fläskkotlett, rökt,
0,6 - 1 kg, låt ligga i
blöt i 2 timmar
160 -
180
60 - 70
2
(°C) (min.)
Engelsk rostbiff, 1
kg
180 -
200
60 - 90
Anka, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Kalvstek, 1 kg 180 80 - 90
Grillad fläskstek, 1
kg
160 -
180
90 - 100
Gås, 3 kg, använd
den första hyllposi‐
tionen.
170 130 -
170
Uppvärmning med ånga
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.)
Maträtter på
en tallrik
120 - 130 15 - 20
(°C) (min.)
Pasta 120 - 130 15 - 20
Ris 120 - 130 15 - 20
Dumplings 120 - 130 15 - 20
Gräddning
För första gräddningen, använd den
lägre temperaturen.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
3
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Bakning på en nivå
BAKA I FORMAR
(°C) (min.)
Sockerkaka / Brio‐
che
Tillagning med
varmluft
150 - 160 50 - 70 1
Sandkaka / Frukt‐
kakor
Tillagning med
varmluft
140 - 160 70 - 90 1
Tårtbotten av mör‐
deg, förvärm den
tomma ugnen
Tillagning med
varmluft
150 - 160 20 - 30 2
Tårtbotten av
sockerkakssmet
Tillagning med
varmluft
150 - 170 20 - 25 2
Cheesecake Traditionell till‐
agning (med
över- och under‐
värme)
170 - 190 60 - 90 1
KAKOR/BAKVERK/BRÖD PÅ BAKPLÅTAR
Förvärm den tomma ugnen, såvida inget annat anges.
(°C) (min.)
Vetefläta / Runt
bröd, förvärmning
är inte nödvändigt
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
170 - 190 30 - 40 3
Christstollen Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
160 - 180 50 - 70 2
4
KAKOR/BAKVERK/BRÖD PÅ BAKPLÅTAR
Förvärm den tomma ugnen, såvida inget annat anges.
(°C) (min.)
Rågbröd: Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
först: 230 20 1
sedan: 160 - 180 30 - 60
Petits-choux med
fyllning / Eclairs
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
190 - 210 20 - 35 3
Rulltårta, Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
180 - 200 10 - 20 3
Kaka med smör‐
degstopping, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Tillagning med
varmluft
150 - 160 20 - 40 3
Mandelsockerka‐
ka / Sockerkakor
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
190 - 210 20 - 30 3
Fruktkaka, för‐
värmning är inte
nödvändigt
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
180 35 - 55 3
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd‐
de, kräm)
Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
160 - 180 40 - 60 3
5
SLÄTA BULLAR
Använd den tredje hyllnivån.
(°C) (min.)
Mördegskakor / Sock‐
erkakssmet
Tillagning med varm‐
luft
150 - 160 15 - 25
Maränger Tillagning med varm‐
luft
80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Tillagning med varm‐
luft
100 - 120 30 - 50
Kakor med jäst Tillagning med varm‐
luft
150 - 160 20 - 40
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Tillagning med varm‐
luft
170 - 180 20 - 30
Franskbullar, förvärm
den tomma ugnen
Traditionell tillagning
(med över- och un‐
dervärme)
190 - 210 10 - 25
Puddingar och gratänger
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Makaronipudding Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 45 - 60
Lasagne Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng, för‐
värm den tomma ug‐
nen
Varmluftsgrillning 170 - 190 15 - 35
Baguetter med smält
ost
Tillagning med varmluft 160 - 170 15 - 30
6
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Milk rice Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 40 - 60
Fiskpudding Traditionell tillagning
(med över- och under‐
värme)
180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker Tillagning med varmluft 160 - 170 30 - 60
Bakning på flera nivåer
Använd funktionen: Tillagning med
varmluft.
För två plåtar, använd den första och den
fjärde hyllpositionen.
KAKOR/BAKVERK/BRÖD
PÅ BAKPLÅTAR
(°C) (min.)
Petits-choux med fyll‐
ning / Eclairs, förvärm
den tomma ugnen
160 -
180
25 - 45
Smuldegspaj 150 -
160
30 - 45
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Mördegskakor, kex 150 -
160
20 - 40
Maränger 80 -
100
130 -
170
Mandelbiskvier 100 -
120
40 - 80
SLÄTA BULLAR
(°C) (min.)
Kakor med jäst 160 -
170
30 - 60
Smördegskakor, för‐
värm den tomma ug‐
nen
170 -
180
30 - 50
Franskbullar 180 20 - 30
Tips gällande ugnsstekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Stek magert kött övertäckt (t.ex.
aluminiumfolie).
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten på plåten för att förhindra
att droppande fett bränner fast.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
Stek kött och fisk i stora bitar som väger
minst 1 kg.
Ös köttet med sin egen köttsaft flera
gånger under stekning.
Stekning
Använd den första hyllnivån.
7
NÖTKÖTT
(°C) (min.)
Grytstek 1 - 1,5 kg Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
230 120 - 150
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, röd, för‐
värm den tomma
ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
190 - 200 5 - 6
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, medium,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
180 - 190 6 - 8
Engelsk rostbiff el‐
ler filé, välstekt,
förvärm den tom‐
ma ugnen
1 cm tjocka Varmluftsgrill‐
ning
170 - 180 8 - 10
FLÄSKKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bog / Hals / Skinkstek 1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Kotletter / Revben‐
sspjäll
1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Köttfärslimpa 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg, lagad i för‐
väg
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
8
KALVKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Kalvstek 1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
LAMMKÖTT
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Lamm, lägg /
Lammstek
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Lamm, sadel 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
VILTSTEK LÄTT ROSA
(kg)
(°C) (min.)
Sadel / Hare,
lägg, förvärm
den tomma ug‐
nen
1 Varmluftsgrill‐
ning
180 - 200 35 - 55
Rådjur, sadel 1.5 - 2 Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
180 - 200 60 - 90
Bog 1.5 - 2 Traditionell till‐
agning (med
över- och un‐
dervärme)
180 - 200 60 - 90
9
FÅGEL
Använd funktionen: Varmluftsgrillning.
(kg)
(°C) (min.)
Bitar av fågel 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Kyckling, unghöna 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Anka 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Gås 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4 - 6 140 - 160 150 - 240
FISK
(kg)
(°C) (min.)
Hel fisk 1 - 1.5 Varmluftsgrill‐
ning
180 - 200 30 - 50
Brödbakning
Förvärmning rekommenderas inte.
Använd den andra hyllpositionen.
BRÖD
(°C) (min.)
Franskbröd 170 - 190 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Brioche 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rågbröd 170 - 190 50 - 70
10
BRÖD
(°C) (min.)
Fullkornsbröd 170 - 190 50 - 70
Fullkornsbröd med hela
korn
170 - 190 40 - 60
Franskbullar 190 - 210 20 - 35
Knaprigt med Pizza/Paj
PIZZA
Använd den första hyllpositionen.
(°C) (min.)
Pajer 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine / Schweizisk
ostpaj
170 - 190 45 - 55
Äppelpaj, täckt 150 - 170 50 - 60
PIZZA
Förvärm den tomma ugnen före tillagning.
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.)
Pizza, tunn botten, använd
långpannan
210 - 230 15 - 25
Pizza, tjock botten 180 - 200 20 - 30
Osyrat bröd 210 - 230 10 - 20
11
PIZZA
Förvärm den tomma ugnen före tillagning.
Använd den andra hyllpositionen.
(°C) (min.)
Smördegskakor 160 - 180 45 - 55
Flammkuchen 210 - 230 15 - 25
Pirog 180 - 200 15 - 25
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60
Grill
Förvärm den tomma ugnen före
tillagning.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Placera en form på första hyllpositionen
för att samla upp fett.
GRILL
(°C) (min.)
Första sidan
(min.)
Andra sidan
Engelsk rostbiff 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Oxfilé 230 20 - 30 20 - 30 3
Fläskkotlett 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Kalv, fransyska 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lamm, sadel 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Hel fisk, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Långsam tillagning
Med den här funktionen kan du tillaga
mört kött och mager fisk. Gäller inte för:
fågel, fet grisstek,
skinkstek.Matlagningstermometer
temperaturen får inte överstiga 65 °C.
1. Bryn köttet i 1 - 2 minuter på varje
sida i hög värme.
2. Placera köttet på ett stekfat eller
direkt på gallret. Placera en plåt
under gallret för att fånga upp fettet.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
12
3. Använd: Matlagningstermometer. Se
kapitlet "Använda tillbehören", Hur
man använder:
Matlagningstermometer.
4. Välj funktionen: Långsam tillagning.
Du kan ställa in ugnstemperaturen på
mellan 80 °C och 150 °C under de
första 10 minuterna. Standard är
90 °C. Ställ in temperaturen för
Matlagningstermometer.
5. Efter 10 minuter sänker ugnen
automatiskt temperaturen till 80 °C.
Ställ in temperaturen till 120 °C.
(kg)
(min.)
Stekar 0.2 - 0.3 20 - 40 3
Oxfilé 1 - 1.5 90 - 150 3
Engelsk rostbiff 1 - 1.5 120 - 150 1
Kalvstek 1 - 1.5 120 - 150 1
Förbered 1 - 1,5 kg mat.
Använd den andra hyllpositionen.
Ställ in temperaturen till 80 - 90 °C.
NÖT‐
KÖTT (min.)
Bryn på
båda si‐
dorna
(min.)
Filé, medium 2 90 - 110
Rostbiff, rosa 4 180 - 240
KALV‐
KÖTT (min.)
Bryn på
båda si‐
dorna
(min.)
Filé rosé 2 90 - 120
Stek, i ett
stycke
4 120 - 150
KALV‐
KÖTT (min.)
Bryn på
båda si‐
dorna
(min.)
Kalvsadel 4 120 - 150
FLÄSK‐
KÖTT (min.)
Bryn på
båda si‐
dorna
(min.)
Filé rosé 2 90 - 110
Stek, i ett
stycke
4 150 - 170
Kalvsadel 4 150 - 170
13
Fryst mat
(°C) (min)
Fryst pizza 200–220 15–25 2
Fryst panpizza 190–210 20–25 2
Kyld pizza 210–230 13–25 2
Fryst portionspizza 180–200 15–30 2
Pommes Frites, tunna 190–210 15–25 3
Pommes Frites, tjocka 190–210 20–30 3
Croquetter / Kroketter 190–210 20–40 3
Hash browns 210–230 20–30 3
Lasagne / Cannelloni, färsk 170–190 35–45 2
Lasagne / Cannelloni, fryst 160–180 40–60 2
Makaronipudding med ost 170–190 20–30 3
Kycklingvingar 180–200 40–50 2
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första hyllnivån.
Täck inte över maten eftersom det kan
förlänga avfrostningstiden.
(kg)
(min.)
Uppti‐
ningstid
(min.)
Mer av‐
frostnings‐
tid
Kyckling 1 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och
nervänt tefat på en stor tallrik.
Vänd efter halva tiden.
Kött 1 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 0.5 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Öring 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 0.3 30 - 40 10 - 20 -
Smör 0.25 30 - 40 10 - 15 -
14
(kg)
(min.)
Uppti‐
ningstid
(min.)
Mer av‐
frostnings‐
tid
Grädde 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfa‐
rande är något fryst.
Tårta 1.4 60 60 -
Konservering
Använd funktionen Undervärme.
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd den första hyllpositionen.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i varje
och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att
det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i burkarna börjar sjuda (efter
ca 35 - 60 minuter med enlitersburkarna)
stänger du av ugnen eller sänker
temperaturen till 100 °C (se tabellen).
Ställ in temperaturen till 160 - 170 °C.
MJUK
FRUKT (min.)
Tillagningstid
tills det börjar
sjuda
Jordgubbar / Blå‐
bär / Hallon / Mog‐
na krusbär
35 - 45
STEN‐
FRUKT (min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsätt
tillaga på
100 °C
Persikor /
Kvitten /
Plommon
35 - 45 10 - 15
GRÖNSA‐
KER
(min.)
Tillag‐
ningstid
tills det
börjar sju‐
da
(min.)
Fortsätt
tillaga på
100 °C
Morötter 50 - 60 5 - 10
Gurka 50 - 60 -
Blandade in‐
lagda grön‐
saker
50 - 60 5 - 10
Kålrabbi /
Ärter / Spar‐
ris
50 - 60 15 - 20
Torkning - Tillagning med
varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
15
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den
fjärde hyllpositionen.
GRÖNSA‐
KER (°C) (tim)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Paprika 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Svamp 50 - 60 6 - 8
GRÖNSA‐
KER (°C) (tim)
Örter 40 - 50 2 - 3
Ställ in temperaturen till 60 - 70 °C.
FRUKT
(tim)
Plommon 8 - 10
Aprikoser 8 - 10
Äppelskivor 6 - 8
Päron 6 - 9
Matlagningstermometer
NÖTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Rare Medium Välstekt
Engelsk rostbiff 45 60 70
Ryggbiff 45 60 70
NÖTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Köttfärslimpa 80 83 86
FLÄSKKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Skinka / Stek 80 84 88
Sadel, kotlett / Fläskkotlett, rökt /
Fläskkotlett, kokt
75 78 82
16
KALVKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Kalvstek 75 80 85
Kalvlägg 85 88 90
FÅR/LAMMKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Får, lägg 80 85 88
Får, sadel 75 80 85
Lammstek / Lamm, lägg 65 70 75
VILTKÖTT Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Hare, sadel / Rådjur, sadel 65 70 75
Hare, lägg / Hare, hel / Rådjur,
lägg
70 75 80
FÅGEL Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Kyckling 80 83 86
Anka, hel/halv / Kalkon, hel/filé 75 80 85
Anka, filé 60 65 70
FISK (LAX, TRUT, GÖS) Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Fisk, hel/stor/ångkokt / Fisk, hel/
stor/grillad
60 64 68
17
GRYTOR - FÖRVÄLLDA
GRÖNSAKER
Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Squashgryta / Broccoligryta /
Fänkålsgryta
85 88 91
GRYTOR Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Cannelloni / Lasagne / Makaroni‐
pudding
85 88 91
GRYTOR - SÖTA Matens innertemperatur (°C)
Mindre Medium Mer
Brödgryta med eller utan frukt /
Risgrynsgryta med eller utan
frukt / Söt nudelgryta
80 85 90
*
18
867362157-A-342020
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG BHS8500B Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för