HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG7142 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Bruksanvisning
SPIS
REGINA
CULINESSE
QSG 6142, QSG 7142
821 06 99-01
SE
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ..........................................................3
Spisen ...............................................................4
Uppackning ...........................................4
Tillbehören .............................................4
Säkerhetsutrustningen ..................................5
Tippskyddet ...........................................5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ..........5
Luckspärren ...........................................6
Rengöring av spisen ..............................6
Rengör tillbehören ................................6
Rengöring av silverhandtagen ..............6
Bränn av ugnen ....................................7
Kontrollamporna ...................................7
Glaskeramikhällen .........................................8
Användning av hällen ...........................8
Rengöring av hällen ........................... 11
Säkerhetsfunktioner .......................... 12
Ugnarna ........................................................ 13
Ugnarnas funktioner ......................... 13
Praktisk användning .......................... 14
Rengöring och skötsel ....................... 17
Utdragbara bakplåtsskenor ...................... 20
Montering/demontering av
bakplåtsskenor ................................... 20
Användning av galler och plåtar ...... 21
Rengöring telescopic runners ............ 21
Installation .................................................... 22
Ändring av sockelhöjd och -djup ...... 22
Nivåjustering ...................................... 23
Elektrisk anslutning ........................... 23
Service .......................................................... 24
Tekniska uppgifter ...................................... 25
Tabeller ......................................................... 26
Bakning ............................................... 26
Placering i ugn .................................... 26
Grill & Matlagning ............................. 27
Lågtemperaturstekning ..................... 28
Utdragbara bakplåtsskenor .............. 29
Bakning ............................................... 29
Grill & Matlagning ................................ 30
Praktiska råd och tips ................................ 31
Problem och åtgärder ............................... 32
Skrotning ................................................. 32
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara
i funktion.
Använd
SPISLÅSET
. Aktivera låsknappen och lås
spisen när den inte används.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glaskeram-
ikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få pap-
peret/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, par-
affin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glaskeramkhäll
respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar. Kärl som
buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar lätt
glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning och återvinning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in www.el-kretsen.se
för att ta reda på närmaste inlämningsställe.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med värmezoner
3
Manöverpanel med
VRED
4a
Liten
UGN
4b
Stor
UGN
5
Förvaringsskåp
(endast 70cm bred spis)
6
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
2
4a
6
1
3
5a
4b
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade plåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en smutsavvisande beläggning.
Proffsplåtar, dvs. perforerade och silikonbelagda
aluminiumplåtar
Ugnsgaller
Utdragbara bakplåtsskenor
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa för glaskeramikhällen
Plastkniv, lämplig till att skära kakor med
•Bruksanvisning
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Sockeldekor
Säkerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 22.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
SÄTTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
Rengöring av silverhandtagen
Detta gäller spisar med silverhandtag.
Handtagen rengör du med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
,
inte heller repande material som stålull
eller rengöringssvampar.
A
C
B
Säkerhetsutrustningen
7
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1
Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2
Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3
Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1a
Kontrollampa
SPISEN
1b
Termostatens kontrollampa
LILLA
UGNEN
1c
Termostatens kontrollampa
STORA
UGNEN
2a
Funktionsvred
STORA
UGNEN
2b
Funktions- och termostatvred
LILLA
UGNEN
3
Termostatvred
STORA
UGNEN
4
Vred till
PLATTORNA
5
Spislås
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
max.°C
2a
3
2b
5
4
1a
1c
1b
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på de två bakre
zonerna. För stekpannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra kanske passar till
fiskgrytan.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C även efter
att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker,
men är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar ner
kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation. Du måste genast
(medan hällen ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12 ger
den högsta värmen. Gör så här när du vill använda de
främre zonerna eller de bakre i liten storlek:
1
Vrid medurs fram till önskat läge på vredet till
den zon du valt.
2
Nollställ vredet moturs efter användning.
Gör så här när du vill använda de två bakre zonerna i stor
storlek:
1
Vrid medurs förbi symbolen efter siffran 12,
2
vrid sedan tillbaka till önskat läge mellan 12 och
1. Nollställ vredet moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du
ska tillaga. Här följer en liten vägledning (till rätt
värmeläge):
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
värmevarnare
12
1
2
0
1
2
12
0
Glaskeramikhällen
9
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller stor-
leken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att välja rätt
läge:
SVAG
VÄRME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex. sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
VÄRME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg.
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor,
färsrätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Glaskeramikhällen
10
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
11
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker eller överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
HÄLLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd rengöringsmedel när värmevarnaren
slocknat. Skaka flaskan och spruta ut ett par
smala strängar på hällen. Gnid rent med en
fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen.
SÅ
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Dra tillbaka skyddet så att rakbladet blir synligt
(
SE
BILD
)
.
2
Se till att rakbladet är rent och helt då det annars
kan det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa
i färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada
den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck skyddet framåt så att det
täcker rakbladet. Förvara skrapan på en barn-
säker plats.
BYTE
AV
RAKBLAD
:
1
Öppna skrapan genom att lossa hela skruven (ingen
skruvmejsel behövs) och placera det nya rakbladet i
framkant.
2
Sätt ihop skrapan och skruva dit skruven igen.
3
Tryck skyddet framåt så långt det går så att rak-
bladet skyddas.
Glaskeramikhällen
12
Säkerhetsfunktioner
Spislåset
Spislåset är inbyggt i ugnens termostatvred och har två
säkerhetslägen.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte
bruten. Välj om du vill använda låset med enkel– eller
dubbelsäkerhet eller ingen alls.
ENKEL
:
Strömmen till häll och ugn är bruten när ter-
mostatvredet är inställt på
OFF
.
DUBBEL
: Om du dessutom aktiverar låsknappen krävs
det tvåhandsgrepp för att sätta på spisen. Då blir det
ännu svårare för barn att ”använda” spisen.
E
NKEL
SÄKERHET
LÅS
SPISEN
SÅ
HÄR
(SE
BILD
A):
Vrid termostatvredet moturs till
OFF
.
G
ÖR
SÅ
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
:
1
Vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
2
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
D
UBBEL
SÄKERHET
Innan du använder låset med dubbel–säkerhet
första gången måste du aktivera låsknappen
(
SE
BILD
B
)
:
1
Nollställ termostatvredet m.a.o. se till att vredet
står i läge klockan 12.
2
Sätt en bordskniv bakom vredet och bryt lätt för
att avlägsna det.
3
Ta bort den röda hylsan.
4
Sätt tillbaka vredet ”nollställt”.
I fortsättningen behöver du bara vrida termostatvredet
moturs till ”
OFF
” för att låsa spisen
(
SE
BILD
A
)
.
GÖR
SÅ
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
(SE
BILD
C):
1
Skjut låsknappen till vänster och
2
vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
3
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
Ugnarna
13
Ugnarna
Ugnarna har löstagbara ugnsstegar med två (lilla ugnen)
respektive sju (stora ugnen) falser på var sida. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. Det finns en
sidolampa var i ugnarna. Varmluftsfläkt finns bara i den
stora ugnen.
Ugnarnas funktioner
För samtliga funktioner gäller att kontrollampan lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd temper-
atur (tänds och släcks när termostaten slår till och
från). För att välja ugnsfunktion vrider du funktions-
vredet medurs till symbolen för önskad funktion (se
nedan).
LILLA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Ugnen har
AUTOMATISK
SNABBSTART
vilket innebär att
grillelmentet och bottenelementet automatiskt kopplas
in tills termostaten bryter första gången. När sedan
termostaten åter slår till är grillelementet bortkopplat
och bakningselementet är fortsättningsvis inkopplat.
Under snabbuppvärmningen blinkar termostatens
kontrollampa. När inställda temperaturen uppnåtts slocknar
den och tänds med fast sken när termostaten åter slår till.
Om du
INTE
vill ha automatisk snabbstart vrider du
fram termostatvredet tills kontrollampan börjar blinka.
Vrid sedan tillbaka vredet till belysningsläget och ställ
därefter omedelbart in önskad temperatur.
Gratinering
Inre tak- och bottenelement inkopplade.
STORA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Varmluft
Varmluftsfläkt och ringelement runt fläkten inkopplat.
Ugnarna
14
Varmluftsgrill
Inre takelement och varmluftsfläkt inkopplat.
Grill
Inre takelementet inkopplat.
Gratinering
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Kan även
användas som snabbstart. Ställ då in en temperatur, när
kontrollampan slocknar väljer du önskad funktion.
Lågtemperaturstekning
Lågtemperaturläge, max 125ºC. Tak- och botten-
element inkopplade med ugnseffekt 500W.
PRINCIPEN
FÖR
VARMLUFT
Yttre tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar. Proffsplåtarna är perforerade och silikon-
behandlade. Använd dem för gräddning av bröd i
varmluft. Om det finns risk att fett eller fyllning kan
rinna ner genom hålen, placerar du bakverket i pap-
persformar. Proffsplåtarna kan med tiden ändra färg.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder de två ugnarna? Här nedan får du praktiska
råd och tips på hur du bäst utnyttjar olika funktioner
för olika typer av matlagning:
Ugnarna
15
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca 5 minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek. Ljusa alumin-
iumformar ger i regel ljusa resultat.
ÖVER
/
UNDERVÄRME
ger jämn färgsättning över hela ytan. Välj den ugn vars
storlek passar bäst.
Bakning med varmluft
Med
VARMLUFT
blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Matlagning
Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla ugnen är
med sin låga höjd lämplig till gratänger, puddingar o.d.
Matlagning med varmluft
VARMLUFT
använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för
tillagning av hela måltider, förrätt – huvudrätt –
dessert.
Tänk på att välja rätter som ska ha samma
temperatur. Om rätterna kräver olika lång tid, anpassar
du insättningen i ugnen för att få dem färdiga i den
ordning du önskar.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i
ÖVER
/
UNDERVÄRME
och
VARMLUFT
. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Ugnarna
16
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Varmluftsgrill
Grillelementet färgsätter och fläkten gör att den varma
luften cirkulerar. Utmärkt att använda till ”höga” mat-
rätter, t.ex. griljering av julskinka, som ska ha färg
runt om.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött (fågel,
kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt kött
(nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryddor ger bättre
färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte tas
direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på ugnsgall-
ret och krydda efter önskemål. Placera en långpanna,
gärna folieklädd, under gallret för att samla upp fettstänk
m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d. placeras högt
upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i
nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
önskad temperatur, max 250ºC. Börja grilla efter 3–5
minuters uppvärmning. Passa noga och vänd minst en
gång under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Gratinering (snabbstart)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även använda
för snabbuppvärmning av ugnen till inställd tempera-
tur. När ugnen kommit upp i den valda temperaturen
väljer du önskad funktion. Det tar ca nio-tio minuter
att värma upp ugnen till 200ºC. Undvik snabbupp-
värmning om du ska grädda småkakor eller maränger.
Ugnarna
17
Lågtemperaturstekning,
max 125°C.
Ställ funktionsvredet på och termostavredet på önskad
temperatur upp till max 125°C. Lågtemperatur-stekning är
användbart till mat som tål tillagning i låg temperatur under
en längre tid, ca 4-5 timmar. Tänk på att det tar tid innan
maten blir klar när du planerar din matlagning.
Stekar av nöt, fläsk, vilt och lamm kan med fördel till-
lagas under natten. Genom längre tillagningstid vid en
lägre temperatur (100-125°C) blir köttet mörare. Köttet
förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning i högre
temperatur. Använd gärna en stektermometer. Obs! Kött
får aldrig tillagas i lägre temperatur än 100°C.
Lågtemperaturfunktionen kan användas för att torka
frukt och svamp.
Rengöring och skötsel
Ugnarna
KATALYSEMALJEN
på ugnsväggar och tak är porös och har
en viss självrenande effekt. Ugnsbotten däremot är i en
SLÄT
och något hårdare
EMALJ
så att du kan skrapa bort
spill med t.ex. en stekspade.
KATALYSEMALJEN
Ugnen blir varm under användning, håll barn
under uppsikt..
Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning.
Om emaljen blir fläckig bränner du ur ugnen på högsta
temperatur med över/undervärme i 30–60 minuter.
Envisa fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1
”Dränk” in katalysemaljen med såpa och hett
vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt
stå en timme.
2
Sätt därefter på över/undervärme samt hög-
sta temperatur.
3
Stäng av ugnen efter 3 timmar.
Använd aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
SLÄTA
EMALJEN
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1
Spill eller överkok, som sitter fast, lossar du
med t.ex. en stekspade.
2
Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
Ugnarna
18
Byte av ugnslampa
1
Nollställ alla vred och kontrollera att ugnen inte
är varm.
2
Lossa och ta bort ugnsstegen (se sid 19).
3
Lossa skyddsglaset genom att sätta t.ex. en
smörkniv mellan glas och ugnsvägg. Håll en
hand under glaset så att det inte faller ner på
ugnsbotten.
4
Skruva ur lampan och sätt i en ny med E14-
sockel, märkt 230-240V, 25W och 300°C.
5
Tryck fast skyddsglaset igen och montera
stegen.
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två delar med värmereflek-
terande glas för att ge en lägre yttemperatur. Den yttre
delen, luckfronten, kan du ta bort vid rengöring.
RENGÖRING
MELLAN
GLASEN
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det
spricker efter några uppvärmningar.
1
Kontrollera att ugnen inte är varm och att luck-
spärren är i funktion innan du tar bort den yttre
delen, luckfronten.
2
Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar
mellan bågarna i gångjärnen (
SE
BILD
). Fäll sedan
upp luckan.
3
Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna på
luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4
Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar
du åter fast fronten i konsolen
(
SE
BILD
). Se till att
luckan sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5
Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6
Ta bort grytlapparna.
2
4
3
Ugnarna
19
Super Clean-tillbehören
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och
lång livslängd om de sköts på rätt sätt
OBS! Placera ej SUPER CLEAN-tillbehören på en
het spishäll då de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur upp till 250°C.
Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Diska tillbehören noggrant i varmt vatten och hand-
diskmedel innan du använder dem första gången.
Följer du dessa råd och tips kommer dina
SUPER
CLEAN
-tillbehör att hålla länge och förbli lätta att
rengöra:
Använd verktyg av plast eller trä istället för
metall, som kan skada plåten.
Tänk på att kärl med skrovlig botten kan skada
tillbehören.
Den medföljande plastkniven är lämplig till att
skära mjuka kakor.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller
diskborste i varmt vatten, eventuellt med hand-
diskmedel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål vid
rengöring.
Varmluftsfläkten
Du kan ta bort fläkthjulet för rengöring.
VAR
FÖRSIKTIG
,
kanterna är vassa.
1
Se till att ugnen är avstängd och kall.
2
Skruva loss de fyra skruvarna A med en kryss-
mejsel och ta bort den bakre ugnsväggen.
3
Håll lätt i fläkthjulet och lossa mutter B medurs
med hjälp av en liten skiftnyckel.
4
Handdiska fläkthjulet i varmt såpvatten.
5
Montera tillbaka delarna. Se till att skruvarna är
ordentligt idragna.
Ugnstillbehören
Lossa stegen i det nedre främre hörnet (1), lyft snett
uppåt och ta ut den (2). Diska stege och galler (samt
andra eventuella tillbehör som grillställning och grill-
spett) för hand eller i diskmaskin. Om de är rejält
smutsiga, lägg dem i blöt innan du rengör med t.ex.
tvålull.
Plåtar, även eventuella proffsplåtar, och långpanna
torkas av med hushållspapper och kan vid behov dis-
kas för hand. Fastbrända fläckar tar du bort med en
bakplåtsskrapa (gäller inte proffsplåtar).
B
A
2
1
Utdragbara bakplåtsskenor
20
Utdragbara bakplåtsskenor
Obs! Se till att spisens tippskydd är monterat,
se sid 5
De utdragbara bakplåtsskenorna ersätter de vanliga
ugnsstegarna mot de ugnsstegar som är monterade i
ugnen vid leverans av spisen (gäller stora ugnen). De
består av tre skenor som är utdragbara. Plåten, lång-
pannan och gallret läggs ovanpå skenorna. För att hålla
plåten på plats finns en styrpinne (se bild).
Användning av de utdragbara skenorna ska underlätta
vid matlagningen. När man t ex skall ösa en stek eller
röra i pommes frites drar man enkelt ut långpannan på
skenorna.
Montering/demontering av bakplåtsskenor
Montering av skenorna
Ta först ur ugnsstegarna som sitter i (se sid 19).
Vid montering ska bakplåtsskenorna först fästas i de
övre hålen (1) och sen i de nedre (2). Tryck till. Ett lås-
clips finns i nedre främre hålet.
V
AR
UPPMÄRKSAM
PÅ
ATT
STYRPINNEN
ÄR
VÄND
UTÅT
OCH
FRAMÅT
.
Demontering av skenorna
För att ta bort bakplåtsskenorna se till att du först
lossar stegarna från de nedre hålen och sen i de övre
eftersom det är en hake upptill. Demontering av
bakplåtsskenorna ska ske på samma sätt som
demontering av ugnsstegar på sid 19.
Skenorna ska vara i inskjutet läge då ugnsluckan
stängs.
1
2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG7142 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual